Reklama |
Archiv zpráv
Plundrové pečivo
15.9.2008, rubrika: Recepty
Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout. Po vykynutí těsto vyválíme.
více...
Marcipán pravý i nepravý
11.9.2008, rubrika: Cukrařina
Opatrně s barvením, nejlepší je zaschlé ozdoby obarvit za použití modelářské stříkací pistole, ovšem chce to cvik (a investici). Nebo štěteček, trpělivost a pevnou ruku, kdy i takto lze dosáhnout skvělých výsledků s předem obarvenou hmotou.
více...
Dort pro jubilejní příležitost
10.9.2008, rubrika: Cukrařina
Kouzla nejsou žádné čáry, praví se skutkům, které vznikají v provedení virtuózních tvůrců jakoby samy od sebe. Ovšem podmínkou takového provedení je předurčenost osobnosti pro zvolený druh tvorby včetně vrozeného citu a dlouhodobého cviku.
více...
Větrník
4.9.2008, rubrika: Cukrařina
Do hrnce dáme 1/4 litru vody, přidáme máslo a sůl a přivedeme k varu. Potom vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto odděluje ode dna nádoby. Odstavíme, vmícháme jedno vejce, necháme trochu zchladnout a pak do těsta zahněteme zbývající vejce.
více...
Závin z taženého těsta
1.9.2008, rubrika: Cukrařina
Mouku prosejeme se solí. Tuk rozehřejeme a 2 lžíce přidáme do vody s octem nebo citrónovou šťávou, přilijeme k mouce a zpracujeme tužší těsto, podle potřeby přidáme mouku. Potom těsto vytloukáme, až je hladké a nechytá se válu.
více...
Faktory ovlivňující šlehatelnost bílků
29.8.2008, rubrika: Suroviny
Vaječné bílky ze kterých se získává pěna, která je základem pro výrobu zejména šlehaných hmot, jsou koloidním roztokem, který má své vlastnosti kdy se např. zvýšenou teplotou mění nevratným dějem (tzv. koagulací), ze solu na gel.
více...
Dortové variace
20.8.2008, rubrika: Cukrařina
Cukrářský obor se vyznačuje v oblasti gastronomie výjimečnou výsadou pojímat svět prostřednictvím svého tvůrce v podobě výtvarného námětu, který přibližuje vjemu diváka jeho hodnotnou realizaci mnohdy povýšenou a abstraktní podobu.
více...
Poslední sbohem velké legendě české kuchyně - Ladislav Nodl
7.8.2008, rubrika: Osobnosti
Ten kdo znal pana Nodla, těžko by si asi pomyslel, že by jednoho dne mohla protnout kuchařský svět zpráva mající souvislost s jeho definitivním odchodem z tohoto světa. A přesto všemocný vládce „pan Život“ určil jinak…
více...
Dorty na jiný způsob
15.6.2008, rubrika: Cukrařina
Mnohokrát hledáme způsob tvaru a barevnosti dortu zhotovovaného pro slavnostní i běžnou příležitost.
Připravili jsme pro vás ukázku jednoduchého provedení ve kterém hraje zpočátku hlavní roli jednoduchost s dominantou dortové ozdoby. více...
Pečivo
11.6.2008, rubrika: Cukrařina
Oddělíme žloutky od bílků. Změklý tuk dobře vyšleháme, postupně přidáme polovinu cukru se žloutky a utřeme do pěny. Za stálého tření vmícháme střídavě po lžících mouku a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh do kterého zašleháme lžíci cukru .
více...
|
Dnes je pátek 26. února 2021
svátek slaví Dorota, zítra Alexandr Top 5 měsíceReklama![]() ReklamaReklama |