Cukrář.cz

Reklama



Slavnostní Dobošův dort

08.10.2009 | Autor: Nita | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


Tradiční slovenský dort
obtížnost: 2

Těsto:
275 g moučkového cukru
250 g měkkého másla nebo Hery
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
4 vejce
200 g polohrubé mouky
50 g Solamylu Dr.Oetker
1 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
špetka soli

Krém:
250 g měkkého másla
130 g moučkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
50 g prosetého kakaa
1 PL rumu
voda

Karamel:
200 g cukru krupice
trochu oleje na namazání papíru na pečení


1. Nastřiháme si 6 papírů na pečení na pokrytí dna dortové formy (čtverce, které po upnutí do formy zastřihneme zespodu podle formy).
2. Příprava těsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypřicí prášek, Solamyl a sůl prosejeme a střídavě s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, na který natřeme 3 PL těsta tak, aby nebylo natřené až k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupně upečeme 6 placek. Upečené placky necháme vychladnout a stáhneme papír.
3. Příprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a uvaříme z něho světlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vařečky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za občasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pěny. Do vyšlehaného másla přilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu.
4. Příprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, až se upraží do zlatohněda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na pečení a necháme ho dobře ztvrdnout. (Po vychladnutí můžeme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel válečkem na drobné krystalky (např. v igelitovém sáčku nebo na vále).
5. Trochu krému odložíme na konečné dozdobení boků dortu. Krém natřeme na všechny placky a naskládáme je na sebe střídavě placka-krém. Horní placku natřeme slabě. Pak odloženým krémem potřeme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uležet.

TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem až před servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostně.

TIP 2: Pro zjednodušení přípravy a obměnu chutí můžeme dort zdobil polevou, cukrovou rýží nebo oříšky – na Slovensku je tento tradiční dort servírován s různým dekorováním ke všem slavnostní příležitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, že čím víc vrstev placek, tím je dort lepší.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.