Cukrář.cz

Reklama



Americké sušenky

24.07.2020 | Autor: Petra Prospěchová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Americké sušenky

 

http://www.cukrar.cz/pictures/57564159-OS7P5N51MS-small.jpgCookies jsou na první pohled jedním z nejsnazších receptů vůbec. Pokud ale chcete sušenky jako ze žurnálu, je třeba dodržet spoustu maličkostí při přípravě těsta. Jakmile je máte na paměti, stačí se rozhodnout, zda chcete cookies s čokoládou, oříšky nebo se sušeným ovocem.
Mohlo by se zdát, že snazší recept ani není. Vezmete pár ingrediencí, smícháte je, z těsta vytvoříte hrudky, dáte péct a za chvíli jsou hotové domácí sušenky. Jenže takhle jednoduché to s americkými cookies není.
Když jsem se do nich pustila poprvé sama, vyzbrojena zkušenostmi ze společného pečení s mojí newyorskou tetičkou a receptem staženým z internetu, vytáhla jsem z trouby zplihlé placičky s kousky čokolády. Takhle ale přece tetiny cookies nevypadaly! Nemluvě o těch dokonalých exemplářích, jaké si pamatuji z doby, kdy jsem z Dublinu jezdívala do malého pekařství v Dun Laoghaire, městečka na kraji dublinského zálivu.
Přiznat porážku v tak snadné disciplíně mi přišlo nemožné. A tak se moje domácnost na čtrnáct dní proměnila v pekařskou laboratoř. Každý druhý večer jsem nakoupila suroviny, rozehřála troubu a pustila se do díla. O dva týdny a pár desítek plechů později jsem konečně byla spokojená, cookies vypadaly jako od profesionála.
Čtrnáctidenním experimentováním jsem kromě jiného zjistila, že cookies prospívá následující: samotný žloutek je lepší než celé vejce, z cukrů nejlépe funguje směs jemné moučky a hrubější krupice a pokud se sušenky nemají v troubě roztéct v tenké placky, musí rozpuštěné máslo před zapracováním do těsta dostatečně vychladnout.

http://www.cukrar.cz/pictures/a.jpg-A4645P80JG-small.JPGDůležité jsou i další detaily. Třeba výchozí teplota všech surovin. Mouka, cukr, ale i žloutek by měly mít pokojovou teplotu. Jednoduše je nechte na lince ležet dvě hodiny, než se pustíte do díla. Potom samozřejmě volba tuku. Cokoliv jiného než máslo dokonalou chuť kazí. Ne všechny pokrmové tuky jsou vyslovený průšvih, ale máslo je prostě nenahraditelné.
Důležité jsou také hmotnostní nuance: příliš mnoho mouky způsobuje drobivou konzistenci sušenek. Na druhou stranu nedostatek mouky může znamenat, že těsto se v troubě rozteče dotenka. Pokud jde o cukr, rozhodně nezkoušejte krystal, pro tenhle recept má příliš hrubou konzistenci. Během pečení se krystalky cukru nerozpustí a budou v sušenkách křupat. Hlídat je potřeba i množství soli a sody. Pokud vám ujede ruka byť jen trochu, budou sušenky prostě příliš slané. Chutě se během pečení někdy rozvinou víc, než byste si přáli.
Důležitá je samozřejmě i volba dalších přísad. Pokud se rozhodnete dělat cookies oříškové, zkontrolujte, zda ořechy nejsou žluklé. Nebo jestli nechytily ve spíži nebo mrazáku pach jiné potraviny. Moje vlašské ořechy jednou lehce voněly po pravých hřibech, protože jsem sáčky pořádně neutěsnila. Kromě ořechů nejrůznějších druhů můžete do cookies přidat taky sušené ovoce, třeba rozinky či brusinky.
No a pokud se rozhodnete pro nejklasičtější variantu, tedy cookies s kousky čokolády, rozhodně při nákupu nešetřte. Nejlepší je čokoláda hořká, která se dobře hodí ke sladkému těstu. Ideální je obsah kakaa kolem padesáti procent. Čokolády s vyšším obsahem kakaa mívají hodně výraznou chuť a na tento druh pečení se tolik nehodí. Nemluvě o tom, že jsou pro takovýto účel většinou zbytečně drahé. To samé platí také o speciálních čokoládách z konkrétních plantáží či tabulkách označených jako Grand Cru.
Hořká čokoláda samozřejmě není jedinou variantou, ale cookies s tou mléčnou jsou opravdu jen pro velké příznivce vysloveně sladké chuti. Pokud chcete experimentovat s čokoládou bílou, doporučuji ji zkombinovat s kakaovým těstem na cookies. Kvalitní holandské kakao - na českém trhu je k dostání například osvědčená značka Van Houten - přidejte při přípravě těsta do směsi mouky, sody a soli a teprve potom vše spojte s ostatními surovinami.

Cookies s čokoládovými kousky
(rozpis na cca 15 kusů)http://www.cukrar.cz/pictures/a-62ZSO4236L-small.jpg

90 g másla
90 g čokolády
100 g cukru krupice
50 g moučkového cukru
130 g hladké mouk
2 g jedlé sody
2 g soli
1 žloutek
6 g vanilkové esence

Čtverečky čokolády nakrájíme na čtvrtiny či šestiny. V misce smícháme krupicový cukr a cukr moučku. V druhé misce smícháme mouku, sůl a jedlou sodu. V kastrůlku rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout.
Předehřejeme troubu na 170 stupňů.
Do směsi cukrů přidáme rozpuštěné máslo a šlehačem promícháme, dokud se suroviny nespojí. Přidáme žloutek pokojové teploty a vanilkovou esenci. Znovu vyšleháme. Přidáme moučnou směs a pomalu vmícháme. Přidáme kousky čokolády a znovu důkladně, ale opatrně promícháme.
Těsto překryjeme potravinářskou fólií a dáme na deset minut do chladničky.
Z těsta pak tvarujeme koule o průměru čtyři centimetry, rozkrojíme vždy na poloviny a klademe na plech vyložený pečícím papírem v dostatečným rozestupech zaoblenou stranou vzhůru.
Pečeme ve vyhřáté troubě 12- 14 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu, poté je z papíru odlupujeme tenkou stěrkou.

zdroj: iHned.cz


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.