�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Americk suenky

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 24.07.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3638

Dleit jsou tak hmotnostn nuance: pli mnoho mouky zpsobuje drobivou konzistenci suenek. Nedostatek mouky me znamenat, e tsto se v troub roztee dotenka. Pokud jde o cukr, rozhodn nezkouejte krystal, pro tenhle recept.

Americké sušenky

 

http://www.cukrar.cz/pictures/57564159-OS7P5N51MS-small.jpgCookies jsou na první pohled jedním z nejsnazších recept vbec. Pokud ale chcete sušenky jako ze urnálu, je teba dodret spoustu malikostí pi píprav tsta. Jakmile je máte na pamti, staí se rozhodnout, zda chcete cookies s okoládou, oíšky nebo se sušeným ovocem.
Mohlo by se zdát, e snazší recept ani není. Vezmete pár ingrediencí, smícháte je, z tsta vytvoíte hrudky, dáte péct a za chvíli jsou hotové domácí sušenky. Jene takhle jednoduché to s americkými cookies není.
Kdy jsem se do nich pustila poprvé sama, vyzbrojena zkušenostmi ze spoleného peení s mojí newyorskou tetikou a receptem staeným z internetu, vytáhla jsem z trouby zplihlé placiky s kousky okolády. Takhle ale pece tetiny cookies nevypadaly! Nemluv o tch dokonalých exempláích, jaké si pamatuji z doby, kdy jsem z Dublinu jezdívala do malého pekaství v Dun Laoghaire, msteka na kraji dublinského zálivu.
Piznat poráku v tak snadné disciplín mi pišlo nemoné. A tak se moje domácnost na trnáct dní promnila v pekaskou laborato. Kadý druhý veer jsem nakoupila suroviny, rozehála troubu a pustila se do díla. O dva týdny a pár desítek plech pozdji jsem konen byla spokojená, cookies vypadaly jako od profesionála.
trnáctidenním experimentováním jsem krom jiného zjistila, e cookies prospívá následující: samotný loutek je lepší ne celé vejce, z cukr nejlépe funguje sms jemné mouky a hrubjší krupice a pokud se sušenky nemají v troub roztéct v tenké placky, musí rozpuštné máslo ped zapracováním do tsta dostaten vychladnout.

http://www.cukrar.cz/pictures/a.jpg-A4645P80JG-small.JPGDleité jsou i další detaily. Teba výchozí teplota všech surovin. Mouka, cukr, ale i loutek by mly mít pokojovou teplotu. Jednoduše je nechte na lince leet dv hodiny, ne se pustíte do díla. Potom samozejm volba tuku. Cokoliv jiného ne máslo dokonalou chu kazí. Ne všechny pokrmové tuky jsou vyslovený pršvih, ale máslo je prost nenahraditelné.
Dleité jsou také hmotnostní nuance: píliš mnoho mouky zpsobuje drobivou konzistenci sušenek. Na druhou stranu nedostatek mouky me znamenat, e tsto se v troub roztee dotenka. Pokud jde o cukr, rozhodn nezkoušejte krystal, pro tenhle recept má píliš hrubou konzistenci. Bhem peení se krystalky cukru nerozpustí a budou v sušenkách kupat. Hlídat je poteba i mnoství soli a sody. Pokud vám ujede ruka by jen trochu, budou sušenky prost píliš slané. Chut se bhem peení nkdy rozvinou víc, ne byste si páli.
Dleitá je samozejm i volba dalších písad. Pokud se rozhodnete dlat cookies oíškové, zkontrolujte, zda oechy nejsou luklé. Nebo jestli nechytily ve spíi nebo mrazáku pach jiné potraviny. Moje vlašské oechy jednou lehce vonly po pravých hibech, protoe jsem sáky poádn neutsnila. Krom oech nejrznjších druh mete do cookies pidat taky sušené ovoce, teba rozinky i brusinky.
No a pokud se rozhodnete pro nejklasitjší variantu, tedy cookies s kousky okolády, rozhodn pi nákupu nešette. Nejlepší je okoláda hoká, která se dobe hodí ke sladkému tstu. Ideální je obsah kakaa kolem padesáti procent. okolády s vyšším obsahem kakaa mívají hodn výraznou chu a na tento druh peení se tolik nehodí. Nemluv o tom, e jsou pro takovýto úel vtšinou zbyten drahé. To samé platí také o speciálních okoládách z konkrétních plantáí i tabulkách oznaených jako Grand Cru.
Hoká okoláda samozejm není jedinou variantou, ale cookies s tou mlénou jsou opravdu jen pro velké píznivce vysloven sladké chuti. Pokud chcete experimentovat s okoládou bílou, doporuuji ji zkombinovat s kakaovým tstem na cookies. Kvalitní holandské kakao - na eském trhu je k dostání napíklad osvdená znaka Van Houten - pidejte pi píprav tsta do smsi mouky, sody a soli a teprve potom vše spojte s ostatními surovinami.

Cookies s okoládovými kousky
(rozpis na cca 15 kus)http://www.cukrar.cz/pictures/a-62ZSO4236L-small.jpg

90 g másla
90 g okolády
100 g cukru krupice
50 g moukového cukru
130 g hladké mouk
2 g jedlé sody
2 g soli
1 loutek
6 g vanilkové esence

tvereky okolády nakrájíme na tvrtiny i šestiny. V misce smícháme krupicový cukr a cukr mouku. V druhé misce smícháme mouku, sl a jedlou sodu. V kastrlku rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout.
Pedehejeme troubu na 170 stup.
Do smsi cukr pidáme rozpuštné máslo a šlehaem promícháme, dokud se suroviny nespojí. Pidáme loutek pokojové teploty a vanilkovou esenci. Znovu vyšleháme. Pidáme mounou sms a pomalu vmícháme. Pidáme kousky okolády a znovu dkladn, ale opatrn promícháme.
Tsto pekryjeme potravináskou fólií a dáme na deset minut do chladniky.
Z tsta pak tvarujeme koule o prmru tyi centimetry, rozkrojíme vdy na poloviny a klademe na plech vyloený peícím papírem v dostateným rozestupech zaoblenou stranou vzhru.
Peeme ve vyháté troub 12- 14 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu, poté je z papíru odlupujeme tenkou strkou.

zdroj: iHned.cz


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku