Reklama |
Archiv zpráv
Jak vznikl název dalamánek
31.03.2003, rubrika: Cukrařina
Pekaři vyrábí druh pečiva, jež se nazývá dalamánek. Původ tohoto pojmenování spadá do dob válek, které vedla Marie Terezie s Francouzi a Bavory. Roku 1742 vyvstala velká nouze o chléb a tím následně stoupla jeho cena.
více...
Jak vznikl marcipán
24.03.2003, rubrika: Suroviny
Pekaři na den den sv. Marka pekli zvláštní chléb nazývali jej chléb svatého Marka, latinsky "Marci panis".
více...
Seminář čokoládové dekorace
19.03.2003, rubrika: Cukrařina
Dne 20. února se uskutečnil v SOU a OU Bzenec seminář čokoládové dekorace, který vedl rakouský mistr cukrář Johanes Schwarzl Muller se svým asistentem Michaelem Fuksem.
více...
K dějinám koláče
17.03.2003, rubrika: Cukrařina
Pečení koláčů je prastarého původu. Už u starých Egypťanů, Řeků a Římanů se pekly často slavnostní koláče. V Homérových dobách byl mléčný a medový koláč vyznamenáním pro hrdiny.
více...
OBŘÍ PERNÍKOVÁ CHALOUPKA
14.03.2003, rubrika: Cukrařina
S největší pravděpodobností by se mohl ucházet o zápis do Guinesovy knihy rekordů, cukrářský mistr Walter Schmidt z Hamburku, který vytvořil obří perníkovou chaloupku. Její rozměry dosahovaly úctyhodných hodnot.
více...
Láska v cukrařině zakletá
13.03.2003, rubrika: Cukrařina
Je známý starý poznatek, že se nakupuje pohledem. Přítažlivý obal je poloviční zárukou úspěšnosti. Pomineme-li chuť, u některých spíše orgán mlsnosti, musíme počítat s dalším lidským smyslem, který může zvýšit prodejní úspěch a tím je čich.
více...
ÚPRAVA NÁPLNĚ LIKÉROVÝCH ŠPIČEK
11.03.2003, rubrika: Tipy a triky
Postupem času jsem se setkala se surovinami signalizujícími svými vlastnostmi možnost zlepšení jejího vzhledu, zachování typické chuti a zároveň takto vyrobenou náplň neprodražují. Sestavovala jsem nové receptury na zpracování sojové mouky...
více...
Jak vzniklo slovo čokoláda
10.03.2003, rubrika: Cukrařina
Když vtrhlo Cortezovo vojsko do Mexika, slýchávalo v řeči kmene Majů často výraz kakava-kuahuitl a též kakava-latl. První dvě slova indiánského výrazu znamenají kakaový strom, a druhá kakaovou vodu.
více...
OVOCE V CUKRÁŘSKÝCH VÝROBCÍCH JAKO LÉK
07.03.2003, rubrika: Suroviny
Mistři cukráři v dobách svého rozmachu, se považovali také trochu za léčitele. Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka, a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků.
více...
|
Dnes je neděle neděle 13. října 2024
svátek slaví Renáta, zítra Agáta Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |