Reklama |
Jak vznikl marcipánKdyž v roce 1407 v německých zemích vlivem neúrody panoval hlad a byl natolik hrůzný, že lidé v zoufalství pojídali trávu a slámu, byli pekaři donuceni vyrábět chléb ze všeho možného, když mouka nebyla k mání. Chléb byl úplně černý, bez chuti a chlebu vůbec nepodobný. Marcipán, zvaný Markův chléb Půl kg medu a půl kg cukru se uvaří do hustoty až vzniknou bubliny, přidáme půl kg namletých bílých mandlí a směs se důkladně provaří. Po vychladnutí se přidá 1,5 dkg skořice, 1,5 dkg hřebíčku, 0,5 dkg kardamonu, půl muškátového oříšku, maličko pepře, vše jemně utlučené. Přidá se 0,1 l růžové vody ve které se rozpustí 3 dkg potaše, vše se dobře promíchá a zadělá se půl kg mouky. Těsto dokonale prohněteme, necháme 2-3 dny v chladném, ale suchém místě odležet a čtvrtý den pečeme.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 4. října 2024
svátek slaví František, zítra Eliška Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |