Cukrář.cz

Reklama



Jak vznikl marcipán

24.03.2003 | Autor: František Jirásek | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Když v roce 1407 v německých zemích vlivem neúrody panoval hlad a byl natolik hrůzný, že lidé v zoufalství pojídali trávu a slámu, byli pekaři donuceni vyrábět chléb ze všeho možného, když mouka nebyla k mání. Chléb byl úplně černý, bez chuti a chlebu vůbec nepodobný.
V upomínku na tuto nouzi vyráběli později pekaři 25. dubna, na den sv. Marka zvláštní chléb, vykládaný mandlemi, ořechy a cukrem a nazývali jej chléb svatého Marka, latinsky "Marci panis". Od té doby se toto zvláštní pečivo vyrábí na celém světě.
My vám předkládáme recept starší více než čtyři století.

Marcipán, zvaný Markův chléb

Půl kg medu a půl kg cukru se uvaří do hustoty až vzniknou bubliny, přidáme půl kg namletých bílých mandlí a směs se důkladně provaří. Po vychladnutí se přidá 1,5 dkg skořice, 1,5 dkg hřebíčku, 0,5 dkg kardamonu, půl muškátového oříšku, maličko pepře, vše jemně utlučené. Přidá se 0,1 l růžové vody ve které se rozpustí 3 dkg potaše, vše se dobře promíchá a zadělá se půl kg mouky. Těsto dokonale prohněteme, necháme 2-3 dny v chladném, ale suchém místě odležet a čtvrtý den pečeme.

 


Dnes je pátek pátek 4. října 2024
svátek slaví František, zítra Eliška

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.