Cukrář.cz

Reklama



Co všechno obsahuje vejce?

11.02.2014 | Autor: ireks - enzyma | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Bílkoviny vajec jsou plnohodnotné, tzn. obsahují všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny. Bílek se v literatuře o výživě udává dokonce jako tzv. referenční bílkovina, tedy čistá plnohodnotná bílkovina bez přítomnosti dalších látek. Obsah bílkovin v bílku je 4 g, ve žloutku 2,5 g. Velmi zajímavé je z hlediska zdravotní prospěšnosti složení tuků. Vedle nasycených i nenasycených mastných kyselin tvoří třetinu tukového podílu žloutku zdraví prospěšné fosfolipidy, zejména lecitin. Vaječný lecitin je z celé řady lecitinů ten biologicky nejpřirozenější, v jednom vejci ho je 1700 mg. Lecitin je součástí všech tělesných buněk, nejvíce ho je obsaženo v jaterních a mozkových buňkách. Je zodpovědný za přenos nervových impulzů mezi buňkami, doporučuje se zejména seniorům pro zlepšení neurologických poruch, proti špatné koncentraci, snížené pozornosti a krátkodobým výpadkům paměti.
Nezanedbatelný není ani obsah vitaminů ve vejcích. Jsou zde zastoupeny všechny vitaminy kromě C vitaminu. Logicky jsou ve žloutku přítomny vitaminy rozpustné v tucích (A, D a E), dále B12 a kyselina pantotenová. V bílku jsou pouze vitaminy B komplexu. Jedno vejce obsahuje 20 % doporučené denní dávky D vitaminu, který je nezbytný pro zdravý růst kostí a imunitní systém. Také minerální látky, zejména železo, draslík, zinek a fosfor, najdeme ve vejcích, opět
zejména ve žloutku. Ze stopových prvků je pak velmi důležitý obsah selenu. Tento prvek spolu s karotenoidy zodpovědnými za žluto-oranžovou barvu žloutku patří mezi velmi důležité látky – antioxidanty. To jsou látky, které naše těla chrání před tzv. oxidačním poškozením vlivem volných radikálů. Oxidační stresy při nadbytku volných radikálů v organismu, pokud nejsou dostatečně eliminovány antioxidačně funkčními látkami, pak jsou spojovány s civilizačními chorobami, jako jsou nádorová onemocnění, nemoci srdce a cév a poruchy imunity.
Jistě je zajímavé, že složení vajec lze podstatně ovlivňovat skladbou potravy nosnic. Například se dá zvýšit obsah nenasycených n-3 mastných kyselin a tato vejce se pak prodávají pod označením  „ vejce omega“.
Vejce jsou označovány za superpotravinu, protože jsou dodavatelem plnohodnotných bílkovin. Jsou součástí všech jídelníčků, s kladným důrazem jsou doporučovány pro sportovce, pro zdravý růst a vývoj dětí a dospívajících, pro rekonvalescenty atd. Jediným omezením pro část populace je to, že vejce jsou alergen, a proto musí být vždy vyznačena na seznamu použitých surovin dané potraviny.


Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků
29.03.2016 Potahová hmota K2
23.02.2014 Cukrařina a ovoce
22.01.2014 Vanilka
28.11.2013 Fruktóza a pečení

[další příbuzné články]
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.