Reklama |
Co všechno obsahuje vejce?Bílkoviny vajec jsou plnohodnotné, tzn. obsahují všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny. Bílek se v literatuře o výživě udává dokonce jako tzv. referenční bílkovina, tedy čistá plnohodnotná bílkovina bez přítomnosti dalších látek. Obsah bílkovin v bílku je 4 g, ve žloutku 2,5 g. Velmi zajímavé je z hlediska zdravotní prospěšnosti složení tuků. Vedle nasycených i nenasycených mastných kyselin tvoří třetinu tukového podílu žloutku zdraví prospěšné fosfolipidy, zejména lecitin. Vaječný lecitin je z celé řady lecitinů ten biologicky nejpřirozenější, v jednom vejci ho je 1700 mg. Lecitin je součástí všech tělesných buněk, nejvíce ho je obsaženo v jaterních a mozkových buňkách. Je zodpovědný za přenos nervových impulzů mezi buňkami, doporučuje se zejména seniorům pro zlepšení neurologických poruch, proti špatné koncentraci, snížené pozornosti a krátkodobým výpadkům paměti.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 22.01.2014 Vanilka 28.11.2013 Fruktóza a pečení [další příbuzné články] |
Dnes je pondělí pondělí 14. října 2024
svátek slaví Agáta, zítra Tereza Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |