Reklama |
OVOCE V CUKRÁŘSKÝCH VÝROBCÍCH JAKO LÉKMistři cukráři v dobách svého rozmachu, a to již ve druhé polovině předminulého stroletí a až do druhé světové války se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých mediciálních bonbonů a také různé dietní pečivo, jako jsou piškoty nebo suchary. Měli pro ně mnoho vlastních, praxí odzkoušených potravinářských surovin. Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka, a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků. V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny. Ananas - podporuje trávení, zvláště bílkovin, umrtvuje choroboplodné zárodky Angrešt - povzbuzuje činnost střev a žaludku, je dobrý i při zácpě Banán - je výživný a lehce stravitelný Borůvky - hojí i stahují, lze je použít při dráždění žaludku, působí příznivě na cévy Brusinky - jsou výborným dochucovadlem, podporují tzrávení Citron - podporuje látkovou výměnu, povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži Datle - jsou velmi výživné a podněcují chuť k jídlu Fíky - působí na stolici, čisté lístky se používají na rány Gdoule - používá se jako koření, semeno též na obklady Hrozny - působí na látkovou výměnu, povzbuzují činnost ledvin Hrušky - působí proti zácpě, chladí Jahody - chladí a čistí krev Jablka - ochlazují při zimnici Maliny - povzbuzují chuť k jídlu a chladí Meloun - působí močopudně Meruňky - zvláště dobré jako huspenina pro nemocné, posilují srdce Pomeranč - chladí při zimnici, povzbuzuje játra a ledviny a látkovou výměnu Rajská jablka - působí na ledviny Rybíz - chladí při zimnici, podporuje chuť k jídlu Švestky - povzbuzují játra a ledviny Třešně - jsou výživné a oberstvují Broskve - jako meruňky
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 4. října 2024
svátek slaví František, zítra Eliška Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |