Cukrář.cz

Reklama



Téma "Omluva!!!"


Omluva!!!
Od: Johny

19.07.2007 21:52:20.
id: 2430.


Vím, že tento příspěvek nepatří do této rubiky, ale nevidím jinou možnost. Vážení čtenáři, rád bych se vám omluvil, že jsem ve svých článcích propagoval osobu, která si to v žádném případě nezaslouží. Mým přáním bylo pomoci naší cukrařině, jež se nachází v katastrofálním stavu. Váš Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: dana

Vloženo: 19.07.2007 22:14:24.
ID: 2431.


A proč si to nezaslouží nám nepovíte???

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: dana

Vloženo: 19.07.2007 22:52:32.
ID: 2432.


Vážený pane, to o naší cukrařině je naprostá pravda.Ale není to jen cukrařina. Myslím,že je na vině naše školství, celý systém učebních oborů je k ničemu. Celé učení je jenom vyplnění času do plnoletosti, a jestli něco umí nikoho nezajímá. Vše je zaměřeno na pár talentovaných jedinců, kteří nám sice předvádí dílka opravdu pěkná, ale nejsou pro dobrého cukráře k ničemu. Poradit si v praktické výrobě je daleko větší kumšt než vyfoukat karamel. Před týdnem mi přišel dopis z cukrářského učiliště. Bylo v něm napsáno pět bodů.Dva body jsou na téma co zlepšit u učňů a další tři jestli jsme ochotni se na tom finančně podílet, no holá drzost.
Učeň musí mít víc povinností než práv a hlavně to musí vědět a musí se to na něm vyžadovat, ale když učnice třetího ročníku neumí naplnit trubičky, tak jak má vyrobit těsto na ně??
Pokud budou mít pocit, že je nikdo nemůže vyhodit tak s nimi nehneme. Pokud ho to nebaví tak vyhodit, protože do něho nalijeme kopu peněz a není to k ničemu. Jestli se vyučí třicet děcek a dělají to dva tak proč je všechny učit a nevěnovat to všechno těm dvěma ,aby to padlo na úrpdnou půdu? Jak to vidím, tak je to dlouhá cesta a vůbec si nejsem jistá jestli bude úspěšná. Nepomůže nám jen o tom psát a povídat, ale musí se začít něco dělat. Přeji pěkné dny. dana

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 20.07.2007 0:33:05.
ID: 2433.


Nebudu tuto věc dále rozebírat, řekněme, že jsem se dozvěděl určité věci, které jsem dříve neviděl a možná bych ani vidět nechtěl. Chtěl jsem alespoň přispět svou "troškou". To hlavní však zůstává, chci bojovat za to, aby opravdu v té naší cukrařině bylo lépe a byli jsme na svůj obor pyšní. Máte zcela pravdu, že je to opravdu daleká a těžká cesta, ale já věřím, že určitě ještě nedojdeme k cíli úplnému, ale začneme tu cestu! To je důležité. Musím s vámi plně souhlasit, učni nemají o obor zájem, na cukrářské obory se příjímají i žáci se špatným prospěchem, zrušili se talentové příjímací zkoušky, žákům se přidávají neodborné předměty a hodin na odborné ubývá, mezi lidmi kolují chybné názory, že na tyto obory chodí hloupí lidé, někteří naši takzvaní pseudomistři učí budoucí cukráře taková s prominutím svinstva, že je mi zle. Co se týče práce s karamelem, modelování, práce s pravou čokoládou, umět čistě potahnout dort do čokolády či marcipánu ( dnes již i nové hmoty) ..., to vše považuji za základní znalosti vyučeného cukráře!!! Samozřejmě s tím, že nebude opomenuta schopnost cukráře po vyučení uspět v provoze! Dnešní situace je katastrofální! Ale kde je chyba? Kdo má vlastně začít budovat v budoucích cukrářích hrdost k oboru? Nejsou to náhodou naše mistrové a mistři odborného výcviku? Proč mnohdy srážejí rozvíjející se talent učňů? Nechci samozřejmě házet opět všechny do jednoho pytle, znám mnoho mistrů odborného výcviku, kterých si velice vážím a děkuji jim. Další s čím musím souhlasit je, že je potřeba s tím něco dělat. Je potřeba, aby sami cukráři se chtěli začít sami učit dělat kvalitní a dobrou cukrařinu, aby sami pak mohli být na svou práci hrdí! Vím, mnohým z vás v tom bude bránit váš nadřízený, musím přiznat, že v tomto směru jsem měl doposud štěstí a moji nadřízení mě v rozvoji nebránili. V mém okolí mám i několik kolegyň, které se k cukrařině vrátili po dlouhých letech, co dělali něco jiného a byly nesmírně rády, že se mohli dostat zpět ke kvalitní cukrařině. Jedna z mých kolegyň dnes dokonce vede cukrářský provoz, u já jsem na ni moc pyšný a víte proč, protože i přes všechny překážky se chtěla učit. I já, pokud je to jen trochu možné se učím v cukrařině dále, protože je toho strašně moc co musíme dohnat a to co mě naučí moji mistři ( označení mistr používám pro lidi, kteří opravdu o cukrařině něco vědí a kterých si moc vážím), se snažím předávat zase dále. A co naše asociace a společenství - zrovna teď byla v poradně jákási připomínka, že na stránkách Společenstva cukrářů nikdo nekomunikuje. V komunikaci máme také velké nedostatky. Abych řekl pravdu, mám s těmito institucemi velmi špatné zkušenosti.
No Danuško, přeji vám pevné nervy a ať se dílo daří, určitě se budu opět těšit někdy na napsanou a děkuji za Vaši reakci. S pozdravem Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Vero

Vloženo: 20.07.2007 13:23:53.
ID: 2435.


dobrý den ráda bych reagovala. Vyšla jsem školu již před čtyřmy roky, když jsem byla v učení měla jsem veliký problém se k něčemu dostat mistrové nás nechali jen polívat čokoládou a plnit věnečky a větrníky. To trvalo celé tri roky abych se něco naučla musela jsem chodit na různé brigády do cukráren ale jsem za to vděčná protože po vyučení jsem nastoupila do cukrárny a díky svému talenu jsem po půl roce dělala vedoucí směny. Nyní pracuji u jedné firmy která prodává suroviny pro pekaře a cukráře jako technolog. Tudíž tvrdím že jesliže má někdo o obor cukrařiny zájem musí se tomu věnovat ve svém volnu ve škole je nic nenaučí.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 19.08.2007 22:35:15.
ID: 2761.




odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: radka

Vloženo: 07.03.2008 19:37:26.
ID: 4242.


tak to vubec neni pravda ja studuji na stredny skole v hoprazdovicich a jsem tam tretim rokem mistrove jsou super a snazi se nas naucit vsechno. ono zalezi od mistrovich co taky umy protoze ne kazda mistrova neco umy mozna je vyucena ale nemusi nic umnet!!!!!

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Hrdličk

Vloženo: 07.03.2008 19:41:30.
ID: 4243.


Radko, nezlobte se, zkuste vylepšit i čestinu, nejen cukrařinu :-)

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 20.07.2007 20:32:09.
ID: 2441.




odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Olouszek

Vloženo: 21.07.2007 17:19:12.
ID: 2444.


Dobrý den musím souhlasit s těmito příspěvky. Opravdu kvalitních cukrářů ubývá a cukrářských mistrů taky. Dávno jsou pryč ty časy, kdy se na cukrářský obor brali žáci s vyznamenáním a tento obor byl pojmem. Dnes sice také existují šikovní cukráři, ale je jich čím dál míň.Učni 3 ročníku umí opravdu pramálo z toho co by měli, protože tam kde mají praxi je bohužel berou jako levnou pracovní sílu, tak s nimi lepí místa vevýrobě, kde se nestíhá, takže opravdu není divu že neumí udělat ani krém. Já sama musím s těžkým srdíčkem přiznat, že i přesto že mám tento obor ráda a mám dlouoletou praxi a zkušenosti mi můj zaměstnavatel připravil nemilé překvapení při návratu z mateřské dovolené. Místo aby u zaměstnanců rozvíjel dále jejich schopnosti, jim staví do cesty překážky. Já jsem se leč nerada rozhodla tento obor opustit a vrhla jsem se do oboru finančnictví.Mrzí mě to protože tento obor mám ráda a hlavně práce mě bavila, ale nadruhou stranu potřebuji zabezpečit rodinu a to bohužel s podmínkami jaké mi připravili nezvládnu. Ale pevně věřím že je spousta zaměstnavatelů, kteří si svých zaměstnanců váží a umožní jim profesní růst.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 21.07.2007 19:49:00.
ID: 2446.


Tak to je mi opravdu strašně moc líto, protože každá šikovná cukrářská ruka je třeba, samozřejmě že chápu finanční stránku celé věci. Cukrařina je opravdu mizerně placená a vůbec to není žádná procházka růžovým sadem, jak je stále vedeno v povědomí lidí. Nicméně přeji mnoho štěstí a úspěchů a budu doufat, že se někdy opět u oboru sejdeme. Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 18.08.2007 14:19:28.
ID: 2744.


Strašně ráda bych také našla zaměstnavatele ,který by umožnil profesní růst a pochopil ,že ze životním minimem(8000.-)nelze ani motivovat cukráře ,který pracuje v oboru 15let(a moc mu záleží na oboru který dělá a má ho rád) a stále se vzdělává ,a nebojí se nových věcí!!natož tak cukráře po vyučení!A nehnete s tím ani za rok snažení!Za to že jsem si řekla o vyšší mzdu ,tak musím z kola ven ,protože bud' se přispůsobím a nebo dohoda...

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 18.08.2007 14:25:48.
ID: 2745.


Je to ubohost od těch zaměstnavatelů !Kde jsme se to dostali !Podnikaletů jak máku a a málo který té cukrařině rozumí(mnozí nejsou ani z oboru) a myslí si že je to jen tak makat-"za málo peněz moc muziky!).


odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: nemluv

Vloženo: 18.08.2007 14:28:01.
ID: 2746.


Makat a makat!!až zčernáš!

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 18.08.2007 22:22:51.
ID: 2752.


..

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 22.07.2007 13:45:35.
ID: 2450.




odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 22.07.2007 14:03:21.
ID: 2451.


Dobrý deň,
my na Slovensku máme rovnaký problém ako Vy, ale u vás je to lepšie, nakoľo, na súťažiach vaše výrobky sú oveľa kvalitnejšie a na vyššej úrovni ako naše. Kde sa hrabeme my.
Čo sa týka zamestnania, stojím na opačnej strane barikády, som zamestnávateľ. Nie som vyučený cukrár a nikdy ma neučili žiadny majstri, som samouk z knižiek a rôznych časopisov. Prevádzkujem výrobu s predajňou a mál veľký problém s cukrármi. Decká čo skončia školu nevedia často ani len základy a to je hotová pohroma.
Ked som bola na súťaži c Hradci boli tam krásne diela, ktoré robili učni, tak som si myslela, že u vás neni problém s cukrármi. A ako som čítala predchádzajúce príspevky ostala som prekvapená.
Čo sa týka platových podmienok, myslím si, že aj cukrár môže zarábať slušne, pravda musí mať nejaké tie kvality.
U nás na slovensku je všetko len v plienkach a čo sa týka cukráriny je to veľká bieda.
Mám rada toto remeslo a preto denno denne pracujem a ked mám chvíľu času snažím sa zdokonalovať.
Prajem veľa úspechov a držím palce.


odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 22.07.2007 15:35:39.
ID: 2452.


Zdravím Idu na Slovensko!
Výrobky na Gastru Hradec, jež jsou přezentovány, nejsou vždy dílem samotných ůčňů, mnohdy na nich pracují i mistrové odborného výcviku, ktreré nevím proč se sami nezúčastní? Co se týče platu cukrářů u nás, je zatím málo míst kde si cukrář může slušně vydělat, ikdyž už něco umí a má již nějaké zkušenosti. Jsem moc rád, že se Ido nevzdáváte a stále se snažíte vzdělávat, vím jak to jde těžko, když se člověk všemu musí učit sám. Když má někoho, kdo ho učí, jde to rychleji. Nicméně přeji mnoho úspěchů a ať se dílo daří.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Marcela

Vloženo: 22.07.2007 20:25:05.
ID: 2454.


Přeji dobrý den všem.Já mám velkou chuť se něčemu přiučit,jen není od koho.K cukrařině jsem přičichla nedávno a neznám ve svém okolí žádného šikovného človíčka,od kterého bych mohla převzít nějakou zkušenost.Na co si nepříjdu sama to prostě nevím.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 29.07.2007 12:21:18.
ID: 2526.


Marcelko, doporučuji i samostudium pomocí knih, třeba po přečtení knihy Velká encyklopedie čokolády, se naučíte podle knihy vytemperovat pravou čokoládu a třeba z ní vytvořit i čokoládovou bonboniéru nebo upéct nějaký výborný dezert z čokolády!


odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 22.07.2007 21:16:38.
ID: 2455.




odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Barča

Vloženo: 05.08.2007 21:02:01.
ID: 2635.


Dobrý den všem,jsem vyučená cukrářka,už je to 6 let,ale bohužel musím souhlasit že je pravda,že jediné co nás učně za celé 3 roky nechaly dělat bylo,plnit věnečky,větrníky a polívat dorty čokoládou.Moc jsem se toho nenaučila.Nyní jsem už pátý rok na MD mám 2 syny,doma peču dorty,řezy,rolády a i drobné cukroví na různé oslavy.Po MD bych chtěla doma podnikat už se mě buduje provozovna kde budu tvořit tyhle všechny sladkosti,moc se těším až bude hotová a snad mě to vyjde ,tak mě držte palečky.Doufám že nás cukrářů a i necukrářů hlavně lidí,které baví péct bude přibívat,jen škoda,že někteří lidé to neumí ocenit.Mějte se pěkně a nashle všem.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Miluška

Vloženo: 21.10.2007 0:24:56.
ID: 3245.


Musím s Vámi naprosto souhlasit. Jsem totiž mistrová odborného výcviku cukrářů a velmi by mě zajímalo, jak to chodí na jiných učilištích. Máme problém podobného rázu, u nás učni totiž místo aby se učili, tak vyrábí na objednávky, a protože je toho hodně, nestíhají a tak není na pořádnou výuku čas. Moc bych potřebovala vědět, jakým způsobem se na jiných školách prodávají výrobky učňů. Jestli si to prodávají samotné mistrové, a nebo zda je možné, aby to odkupoval třeba soukromník a prodával si to sám. Děkuji předem za odpověď. Miluška

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: dana

Vloženo: 22.07.2007 21:17:41.
ID: 2456.


Ctěla jsem jen napsat, že taky nejsem vyučená cukrářka. Když jsem se v sedmdesátých letech na toto řemeslo hlásila,/ protože od útlého dětství jsem věděla, že cukrařina je to co chci dělat/ tak jsem pro velký počet uchazečů nebyla přijata, tak jsem se vyučila pekařkou. Mohu říci, že na své VÝBORNÉ mistry vzpomínám dodnes. Učení byla nejlepší doba,všichni tam byli pro nás a snažili se do těch našich hlaviček nalít vše co znali. Kdo naslouchal věděl , kdo né tak měl smůlu. A že na nás byli tvrdí. Nikdy jsem si doma nedovolila říct, že ten nebo onen mistr je takový nebo onaký, to bych schytala.
Po vyučení jsem procházela různé provozy pekáren a cukráren. A sbírala zkušenosti, četla, zkoušela a na všechno si přicházela sama.Dělala jsem technologa, pak ved. výroby ve velké cukrárně a vím ,co produkují dnešní učiliště. Všichni co dostanou vyučence na provoz mi dají za pravdu.
Ale pane Sedláčku, kdo s tím má pohnout???
Čtu o Společenstvu cukrářů samé negativa. Proč nepracují jak mají. Oni musí připomínkovat, tlačit, žádaz zněny v osnovách cukrařiny.
Učiliště se k tomu nemají, protože tento systém který je, jim asi vyhovuje. Oni mají finance za učně a nemají potřebu je něco naučit jen si to odučit.
Nejlepší systém byl,že se učilo pro určitou cukrárnu a tam se chodilo na praxi, po vyučení se tam muselo tři roky pracovat, aby se vrátily náklady spojené s učení.Vím, že to asi dnes nejde, ale bylo to dobré.
A jak je to s učni v USA??? Pokud vím tak tam nic takového není, nikdo nikoho neučí. Je to pravda?? Myslím že to dopadne u nás taky tak.Protože když nemáme kvalitní učně, nemůžeme mít ani kvalitní mistry.Je to velká škoda....dana

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 22.07.2007 22:41:40.
ID: 2457.


Dobrý den Dano, sice nejsem pan Sedláček, ale chtěl bych reagovat na váš skvělý příspěvek! Tu dobu vašeho učení a vaše VÝBORNÉ mistry, vám opravdu závidím, protože taková úcta k cukrařině, v té době kdy já se učil již tolik nebyla. Ale to co je nyní, to je opravdu katastrofa. Proč nepracují naše "společenstva" jak mají, to by nám mohli říci oni sami, ale to by nejdřívě někdo z nich musel komunikovat, že? I tyto instituce čekají, že naši cukráři již všechno umí a když ne, tak když nejsou tak majetní a nemají na to, aby mohli jet na školení do zahraničí, tak ať si zhnijí někde v provozu! Mám tu zkušenost, že jsem dostal nabídku jít do týmu reprezentujícího ČR (upřesňuji že se tenkrát nejednalo o nabídku o AKC ČR, abych předešel nesrovnalostem), ale když odpovědné osoby zjistili, že bohužel neumím jazyky a neumím po vyučení pracovat s pravou čokoládou, pastiláží, karamelem ..... a nemám ani peníze na to, abych jel na stáže do zahraničí, dali ruce pryč! Co to je za přístup? Takto se staví ona nejmenovaná organizace k dalšímu vzdělávání odborníků? Právě od těch to organizací očekávám zajišťování dalšího vzdělávání našich řemeslníků! Kdybych svůj obor tolik nemiloval, snad bych i tenkrát šel dělat něco jiného, úplně mě to dostalo na kolena. Samozřejmě až po letech praxe tyto zkušenosti pomalu získávám, ale stojí to mnoho úsilí i peněz, protože kurzy si musím platit sám.
Co se týče učňovského školství, jsou podle mě možnosti na zlepšení dvě - jedna je, že mistři odborného výcviku začnou mít potřebu se dále vzdělávat a přestanou utloukat talent učňů u kterých cítí, že již za dobu učení jsou vlastní pílí skoro lepší než oni a tou druhou - že do učňovského školství vstoupí cukráři - nové generace, kteří mají o obor opravdový zájem a chuť se učit a začnou budovat v našich učních patřičnou hrdost k oboru, protože jinak to bude horší a horší a jen těžko říci, kam až to dojde. Myslím si, že dnes již mají naši mistři odborného výcviku mnohem více šancí sehnat seminář či kurz, kde se něco nového naučí a budou to moci předat dále svým učňům, nebo ne?
Děkuji všem, kdo se nevzdávají a bojují za zkvalitnění naší cukrařiny! Vím, že to není jednoduché, ale hlavní je, nevzdat to!
S pozdravem Johny

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olča

Vloženo: 23.07.2007 12:26:05.
ID: 2459.


Již patnáct let se věnuji pořád oboru kterým jsem se vyučila ,a je to tak ,že když se člověk nezajímá dál ,tak nic neví a neumí ,jen pokud aspon' dobře poslouchl ,tak se mu vybavuje to základní co se naučil ve škole.Já jsem měla štěstí na paní mistrovou ,která se snažila nás naučit myslím ,že opravdu vše ,zajímat se o to čím se učíme(naučila nás od pořádku na dílně /ne jen vytírání po středu podlahy ,ale i ty rožky vyčistit!/,spolu s námi chodila v šatovkách-žádný jen plášt'!,se šátekem na hlavě!!,po různé vychatávky (co se např.může stát když něco s tech.postupů nedodržíme a zjednodušíme si to protože se nám nechce atd ).Z 12 učenek co jsme byli ve skupině se jich 10věnuje oboru.Samoržejmě kdyby se nechtěl dál člověk učit tak možná i ty rady které nám po 3roky praxe dala ,tak by byli k ničemu.
Dneska je to tak ,že když se učenek zeptáte jestli to budou dělat po vyučení ,tak vám jich z 12 řekne možná tak 2 že by to chtěli dělat dál!!A je to asi ou společností ,protože opravdu na některých provozech se učni berou jako levná pracovní síla ,hlavně ti šikovnější zastávají to co mají mít na starosti cukráři(oni potom nestačí zstřebávat to cemu by se měli věnovat-technol.postupům atd..)a musí to dělat tak jak se jim ukáže protože by prostě zdržovali!!Těch šikovných je mi takovým způsobem práce i líto(v dnešní době by jsem se jen kvůli takovému nechtěla již stát učněm).Ale zase na druhé straně když to vidím ,kolik je tam opravdu děcek .kteří tam šli jen proto,že v této poslední době není o obor zájem /každý by chtěl být jen mamagerem,ekonomem atd../a neuvědomují si že i takových krásných oborů(cukrář)je zapotřebí!!a potřebují mít jen ten aspon' výuční list v kapse!!
Zlobí mě to ,když vám tam přijde učen na praxi ,vy máte snahu ho to naučit ,ale on vám řekne ,že to stejně dělat nebude!!To pak ztrácí člověk chut' i do své vlastní práce.takovým by nemělo být ani umožněno ,dále se učit!Opravdu by se měli zpřísnit podmínky pro přijímání .Lze s tím vlasně jako obyčejný cukrář něco udělat,když vidím ,že ty děcka nemají zájem o ten obor?Vůbec nevím kam se obrátit s tím!Na školu asi nemá smysl!!tam si mnozí mistři obrorného výcviku neví s tím rady a jen koukají co se jim to tam dostalo za učně,že ve druhém ročníku neví ani jak se krájí papír na plechy natož tak ,že mají chytit pytlík do ruky a něco nazdobit!A o mnohých třet'ákách ani nemluvím ,o těch už vůbec nechápu jakým způsobem se dostali do toho 3.ročníku a že z nich mají být cukráři ,kteří budou sami odpovědní za finální výrobky a práci!!Myslím si ,že motivací(pro další chut'se něčemu učit) bylo i to ,když plat vyučeného se lišil od toho ,co svoji práci dělá již roky .A ne jak je to v dnešní době ,že je to jedno jestli máte 10let praxe ,nebo jste již po vyučení!Cukrařina sice není na zbohatnutí ,musí se dělat s láskou k oboru .
No právě píšete ,že jedna z možností ,je ta že vstoupí mistři nové generace!!Ale kde je vzít!když na těch pozicích mistrů odbor.výcvilu sedí ještě (samozřejmě že určitě ne všude!!!) ti starší,kterým asi o ten obor ani tak nejde!Jen že mají určitou kapacitu žáků,kterou mají mít.A ti co by to chtěli dělat se tam ještě nemají tak šanci dostat.

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: lenka

Vloženo: 10.04.2008 8:19:34.
ID: 4527.


1000000


odpovědět

             Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 11.04.2008 20:52:32.
ID: 4530.


???

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Tomáš Sedláček

Vloženo: 23.07.2007 18:33:39.
ID: 2465.


Nabídnu Vám tedy pohled ze zahraničí, vybral jsem si život mimo ČR před pěti lety, a musím říci, že mi to jen prospělo, myslím tedy profesně.
V USA nejsou učni, správně, je tam jiný systém školství, rozdělen na tři stupně • základní, 12 letá tzv. high school, která je všeobecná, poté • tzv. college = tři roky, se specializací, dejme tomu ekvivalent našeho středoškolského vzdělání, a poté • univerzitní vzdělání, naše vysoká škola.

Ovšem, je jiný systém u zaměstnavatelů - pracují lidé s všeobecným vyděláním, a to celá řada. Na vážení mouky nikdo nepotřebuje vysokou školu, a přesně to jsou práce které dělají, válet těsto, potáhnout polevu, prostě základní práce.
Nad nimi je nízký management, lidé na úrovni našich mistrů.

Tito lidé mají speciální vzdělání, většinou titul bakalář kulinářského umění apod., který získají v soukromých školách, pojďme jim říkat anglicky "Culinary Institute", nebo dále jen CI, pochopíte proč.
Jsou pro všechny, mají velmi extenzivní výuku, od 200 do 4000 hodin, jsou velmi drahé. Kvalitní "kurz" na CI stojí průměrně 50 tisíc dolarů, tedy asi jeden a půl násobek průměrného ročního platu. NIKDO si jej nemůže dovolit jen tak, všichni si půjčí z bank, které, protože si je stát vědom že investuje do vzdělání, mají na školní půjčky nižší úroky. V ČR by tedy podobný, 2000 hodin dlouhý kurz měl stát asi 350 tisíc.

ALE – CI eliminují státní politiku, protože jsou drahé, jsou zde pouze seriózní učitelé a seriózní žáci, budoucí nízký management. Není tady místo pro zašívání se.
V cizině si prostě nemůžete dovolit nemít zájem, kdežto u nás má "jen chci papír" člověk místo. Pojďme jim je vzít a dát je těm co zájem mají!

Instituce? V zahraničí je suplují CI. Výhody? Oni jsou těmi kdo má přehled a určuje trendy, ve svém zájmu, za své peníze.

Soutěže? Národní tým? To jsou ti nejlepší z těch nejlepších CI.
Úspěšný CI = prestiž. Přičemž prestiž se nerovná nejdražší.

Rád bych vám také teď nastínil kdo je cukrář v zahraničí – pastry chef – kuchař pečiva - je ve velkém hotelu třetí nejlépe placenou osobou, společně s vedoucím kuchyně a vedoucí pokojskou.
Toto je ovšem člověk který už učí na CI, a praxi získal "skákáním hotelů" – dva roky Paříž, tři roky New York, pak pět let LA, další tři třeba Vídeň. Jsou to ti nejlepší talentové, je jich málo, excelují v designu, technogii a vedení týmu.

Tak, teď víte jak to chodí venku, co u nás . .hmmm . .
Školní systém z dob M. Terezie nám dává neuvěřitelnou výhodu. Ano, my máme namísto, dovolte mi použít slovo "dělníků" v cukrárně s všeobecným vzděláním, vyučené lidi.
Takový luxus v zahraničí není, a u nás tak za 40 let také zmizí.
Je třeba toho využít. Teď.
Co nám chybí? Oni lidé nízkého managementu, oni mistři. Mistři nové doby, s chutí a elánem, s chutí takovou, že si půjdou půjčit oněch 350 tisíc a půjdou na 2000 hodin dlouhý kurz.
Nebo je musíme vzdělat v zahraničí, bohužel tam pravděpodobně na pár let zůstanou.
Tedy, chybí nám NÁŠ Culinary Institute.

S kým spolupracují? S největšími hotely, ti jsou těmi kdo určuje tempo a trendy (resp. je tam určují ti nej.).
Co takový CI učí? Pouze a jenom technologii.
Přesně tak.
A pak je jejich náplň rozeznat, podpořit a rozvinout talent. A to v měřítku u nás dosud netušeném. Proč? Pastry chef totiž není cukrář –
- je to design, technologie, a tým. Někdo je skvělý designér, ale když neumí udělat krém a nemá tým který to umí, je ztracen. A naopak.
CI je tedy, absolutní opak našich škol a institucí, bohužel.

A instituce u nás? Zdá se vám že to dělají špatně? Že spí? Pokud to srovnám s cizinou, tak ano.
Nelíbí se nám to? Tedy, pojďme a založme si svou organizaci, vybudujme jí prestiž a jméno, donuťme hotely brát ji jako standard, cukráře být hrdé na členství. To je jediná možnost, neměnit starou organizaci, nechme je dělat si to po svém. My máme možnost založit třeba deset institucí, naštěstí po roce 89 už ano. Tak tedy, proč ne? Nikdo to za nás neudělá.

Doufám, že v ČR vznikne nějaký CI.
Profi CI, na takové úrovni, že nám z toho bude špatně všem.
A instituce, která bude s tímto spolupracovat.
Lidé, kteří budou ochotni pro to něco udělat.
Teď opravdu – kdo z vás je ochoten splácet deset let půjčku, pětkrát se přestěhovat, naučit se cizí jazyk a ve volném čase objíždět hotely, přednášet na seminářích, učit se designu, komunikovat se zahraničními institucemi a podporovat talenty?
Pokud vám není 65, nejste na toto staří.
Ano, provokuji, ale toto je asi jádro věci.

Tomáš

www.flickr.com/photos/tomassedlacek/492827226/in/set-72157600160289859/

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 24.07.2007 8:38:14.
ID: 2474.


Super,
ten príspevok je super.
A máte úplnú pravdu.

Až môžem doplniť, podla mňa nová generácia cukrárov sú ľudia, ktorí vyjadrili svoj názor a chcu byť stále lepší a lepší.
A ako som čítala príspevky je tu dosť cukrárov, ktorí by mohli vytvoriť nové spoločenstvo, napr. Johny atď.


odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 29.07.2007 12:25:59.
ID: 2527.


Zdraví ještě jednou Idu!
Plně věřím, že nová generace cukrářů povstane, o cukrářský obor, že začně být opět zájem, ale nezakládat nové společenstvo, ale onen CI - Culinary Institut, o kterém zde mluvil Tomáš. To vše ale chce zkušenosti, kontakty, peníze .... To vše přijde časem, teď musíme být trpělivý a poctivě pracovat a dále se vzdělávat!

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 29.07.2007 18:51:13.
ID: 2528.


Milý Johny,
áno je v tom kus pravdy, ale nemusí sa hned začať s CI, myslím, že pre začiatok by stačilo niečo menšie /nejaké spoločenstvo/, ktoré by si získalo vážnosťa a prestiž. A ako písal pan Slezaček, aby členovia boli hrdí na členstvo.
Určite začiatok by bol ťažký, ale aj to je ako v podnikaní treba len vydržať.
Čo sa týka peňazí, aj to sa dá stále vyriešiť, začať v menšom, aby sme to utiahli a nie niečo mega čo nás potopí a znechutí.
Píšeš, že o cukrársky obor začne byť opäť záujem, ale ved u Vás je ten záujem veľký, len tie príspevky o tom svečia, u nás na Slovensku ani len stránku nemáme, kde to ešte nejakú poradňu a diskusiu.
Dalej píšeš, že treba skúsenosti, kontakty, každý jeden čo sem písal, je v niečom dobrý a vedel by poradiť tomu druhému a určite každý má nejaké tie kontakty.
A ešte píšeš, že všetko príde časom, ja som sa naučila, že ked na niečo čakám nič ku mne nepríde, ja musím ísť za tým, aby sa to pohlo a popri tom musím pracovať.
Možno by to nové spoločenstvo nezaložili ľudia - majstri, ale časom by sa z nich určite majstri stali a svoje poznatky by podávali ďalej.
Nemôžme zazlievať, že niekto , kto má napríklad 40 rokov nechce učiť a predávať poznatky ďalej, asi je proste unavený a chce sa venovať svojej rodine.
Myslím si, že keď je človek mladý je plný energie a jedna zlá skúsenosť ho nesmie odradiť a znechutiť!





odpovědět

             Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 29.07.2007 21:16:31.
ID: 2530.


Vážená Ido, když se založí společenstvo, tak to zase bude jen jeden člověk, který to bude táhnout, protože jsme všichni roztroušeni po celé republice, když se udělá sraz, ne všichni budou moci, protože většině do toho něco přijde atd. Co se týče peněz, nevím jak toto řešit, jsem rád, že se svým platem vůbec vyjdu, ono nájmy u nás nejsou vůbec levné a vůbec nemluvě o ostatním. Nemám na mysli vůbec něco mega, jde mi jen o to, abychom našim cukrářům, kteří mají o obor opravdu zájem mohli poskytnout další vzdělávání. Nevím jak u vás, ale u nás to s platy za cukrařinu není žádná sláva. Mnoho lidí musí od cukrařiny odejít i proto, aby vůbec svoji rodinu uživilo nebo aby se vůbec mohli postavit na vlastní nohy.
A že u nás je zájem o cukrařinu? Iduško, kéž by. Jen si spočítejte, kolik lidí zde na poradně, co reagují jsou opravdu vyučení cukráři? Ano, lidí reaguje poměrně dost, ale větší zájem o cukrařinu je ze strany laické veřejnosti, než od samých našich cukrářů! Nutno podotknout, že nebýt pana Řezáče a jeho aktivity, kterému tímto velice děkuji!!!, nebyla by ani tato rubrika. Jen se ho zeptejte, jaké problémy jsou s tímto spojené? Kolik lidí je ochotno přispět svými články na tento server? A pomáhá mu nějaké společenstvo nebo asociace s financováním těchto profesních stránek? Určitě souhlasím s tím, že každý kdo reaguje je v něčem dobrý, to určitě je. Co se týče kontaktů je potřeba mít i zahraniční kontakty, protože když vidím, co se u nás leckdy učí, např. že dort omažu krémem ze ztuženého tuku s přídavkem másla a cukru, nezlobte se na mě, ale to je hrůza! A pak když se objeví někdo se světovými zkušenostmi, tak toho zas využívá pouze pro vlastní prospěch, no kde to jsme? Když píšu o tom, že něco přijde, píšu o tom, že vše má svůj čas a sám dobře vím, že ke mně nic samo nepřijde. Za posledních pár let jsem investoval nemalé peníze do svého dalšího sebevzdělávání, snažím se shánět si literaturu i zahraniční ( tyto knihy stojí 1700 Kč a výše ) a teď jsem se nedávno stěhoval přes půl republiky, opustil jsem výborně placené místo šéfcukráře jedné cukrárny a proč? Abych se mohl dále vzdělávat a získal nové zkušenosti. Vím, že další vzdělávání není vůbec jednoduché, např. při práci ještě navštěvovat kurz angličtiny nebo podobně. Je mi 27 a můžu říci, že cukrařině jsem obětoval hodně ze svého života již od 15 let, co jsem se začal učit, celé dva měsíce prázdnin jsem většinou pracoval na cukrárnách, obětoval jsem cukrařině celé dny práce od rána do večera, včetně víkendů, všichni mi říkali že jsem workholik, ale dělal jsem to proto, že cukrařinu miluji a věřil jsem že poctivou prací alespoň trochu změním názor lidí na cukrařinu! Můžu vám říci, že po 6 letech této honičky, si chci také na malou chvíli vydechnout, ikdyž mi není zrovna 40 let. Iduško nebojte, ona špatná zkušenost, kterou jsem zde vysvětloval mě neodradila, naopak nabila pro další práci. Přeji mnoho úspěchů a ať se brzky u i vás na Slovensku najde dobrá duše, jako u nás pan Řezáč z Větrníku, a máte také svou poradnu a diskuzi o cukrařině! S pozdravem Johny

odpovědět

                Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 02.08.2007 7:52:46.
ID: 2608.


Zdravim Johny,
no na začiatok musím napísať, nepatrím medzi vyučených cukrárov, nakoľko mám hotelku. Možno aj ja robím nejeké chyby, no čo už. Čo sa týka platov, nemyslím, že u nás sa zarába viac. Cukrár zarába 20 000,00 Sk v čistom neni to bohvie čo/robí všetko, ale nezdobí torty/. Čo sa týka vzdelania, viem čo to stojí, ale v živote nič neni zadarmo. Ja mám prezmenu 29 rokov a pred rokom som sťahovala firmu 200 km. Nemohla som sa zúčastniť súťaží, čo mi veľmi chýba, neviem čo je nové, nuž aj toto je jedna z obetí.
Čo sa týka workoholizmu, ja sa zaraďujem medzi prvé rady. No nie som typ, ktorý robí všetko pre peniaze, mala som ľudí, ktorí sa u mňa učili ako robiť cukrárinu, chceli ďalej podnikať otvoriť si malé výroby, boli u mňa 3 mesiace a to som robila všetko zadarmo.
Ešte prejdem k tomu spoločenstvu, stále je to o jednom človeku, maximálne o dvoch, ktorí to všetko ťahajú, ale niekedy sa to oplatí.
Maj sa krásne Ida.


odpovědět

                   Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 03.08.2007 6:52:53.
ID: 2617.


Tak přeji ať se dílo daří a také se někdy budu těšit doufám na osobní setkání! Johny

odpovědět

                   Nadpis:
Od: yourvoice

Vloženo: 20.08.2007 8:13:03.
ID: 2762.


Dobrý deň, pani Ida, nechcem Vás oberať o čas, ale čítala som si príspevky a hrozne by ma zaujímalo, v ktorej oblasti Slovenska máte podnik, rada by som sa naučila veľa nových veci, aj keď to možno vyznie hlúpo, nie som vyučená v obore, ale pečiem od svojich 7 rokov... túto prácu mám skutočne rada, ale nemôžem zohnať žiadne kurzy u nás, tak možno Vy mi poradíte
ďakujem za ochotu a prajem krásny deň, Mária

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: julie

Vloženo: 24.02.2008 14:19:59.
ID: 4113.


Pane Tomáši Sedláčku,pište častěji.Je třeba stále opakovat,že samo nepřijde nic.Jsme zdevastovaný a pokřivený národ závistí,leností a sociálním postojem bývalé vlády.My chceme víc,ale z cizího.Ať se potí jiní!
Školský systém přeje (učňovský) ,prominentům.Vždyť vše leží na sponzorech.Kdo sponzoruje má zelenou.Kdo pustí krytická slova i když správně myšlená a mířená je zatracen.Není to začarovaný kruh,chce to průvan,odvahu .Jistě,peníze jsou až první v řadě,ale naši předkové dobyli Ameriku s uzlíčkem českých buchet.Přeji Vám hodně zdraví a chuti sem tam napsat.julie

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 23.07.2007 18:57:19.
ID: 2466.


Tomáši musím přiznat, že jsem váš příšpěvek četl se spadlou čelistí a děkuji za osvětlení situace v zahraničí, což mě neustále utvrzuje v tom, že máme opravdu co dohánět. Plně souhlasím s oním jádrem věci. Olčo a kde vzít cukráře nové generace? No budou to ti cukráři se zájmem o obor, kteří se budou postupně učit na malých a kvalitních cukrářských provozech, kde se ještě alespoň trochu dbá na kvalitu!!! Cukráři kteří budou sami studovat dostupnou literaturu, nebudou se bát investovat do svého vzdělání ...., já věřím že to vše přijde.


odpovědět

Nadpis: pomozte
Od: pernikarka

Vloženo: 23.07.2007 23:37:16.
ID: 2473.


prosim, pomozte my v dokolanosti zdobyt prrnikove srdce.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: dana

Vloženo: 24.07.2007 15:01:20.
ID: 2481.


Tomáši děkuji. Jen se bojím, že najít někoho kdo by chtěl investovat do svého vzdělání nenajdeme . S platy které mají v cukrářských provozech nestačí ani pro život...

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: míla

Vloženo: 09.08.2007 18:55:10.
ID: 2691.


Co znamená platy které nestačí ani na život? Dělám v cukrárně v Praze a když zrovna není okurková sezona tak si můžem vydělat slušně.Sice je to hodinově náročný,ale stěžovat si zas tak hrozně moc nemůžu.A naopak mi přijde,že spíš se lidem až na nějaký vyjímky nechce ráno vstávat.


odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Miluška

Vloženo: 21.10.2007 12:12:56.
ID: 3246.


Plat, který nestačí ani na živobytí...to je různé. Tak jak by se Vám líbilo 14 tisíc čistého za práci mistra oborného výcviku? Navíc pro skoro 47 letou samoživitelku dvou dětí? V Praze je to jiné, ale zase je tam celkově dražší bydlení. Uvažuji i o přestěhování, ale ráda bych zase učila, moc mě to baví.

odpovědět

Nadpis: pekný děň
Od: sweete tom

Vloženo: 24.07.2007 16:09:23.
ID: 2482.


Zdravím Vás zo Slovenska, trošku sa pripojím k vašej diskuzií.

Budem hovoriť z vlastnej skúsenosti na to aby cukrarina učarovala treba troch ludí učitela, majstra študenta. ked som pred mnohými rokmi končil základnú školu tiež som bol trojkár aj som mal pár štvoriek, Ale učnovka respektívne cukrarina ma zmenila - na škole som nebol jeden zo všetkých ale študent ktorý sa chce učit dostal som v druháku dobrého majstra a majitela firmy. Kedže sme mali štatút hand made všetko úplne všetko sme robili ručne a stroje sme používali minimálne. špecializovali sme sa na netypické výrobky ( lode ap podobne). Toto bolo prostredie na formovanie mojej osobnosti čo mi nedala škola dal mi môj mistr. A aj keď teraz sa cukrarine nevenujem priamo stále využívam poznatky a návyky ktoré som získal či už na vysokej škole alebo ako vývojár a technológ vo výrobe.

Preto sa musia všetky strany zúčastnovať, vedúci je len taký dobrý aký dobrý sú jeho podriadený.

Čo s toho vyplýva?

Ja viem že know how je dôležité ale ukážte svojim učnom zručnosť, nechajte ich aj niečo pokazyť, učte ich ale zároveň vedte ich srdce k vašej firme a potom know how vám neunikne.

pekný deň.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Kittinka

Vloženo: 24.07.2007 17:06:53.
ID: 2486.


Ahojky četla jsem si články že se bojíte o najití někohokdo nebude chtít investovat do svého vzdělání...!!!Trochu mě to zarazilo je mi 17 let a jsem schopná do cukrařiny vložit celý svoje srdíčko a myslím že nebudu jediná...!!!Pokud teda je na světě ještě někdo kdo se o to snaží a chce být dobrej jako já...ale to je ve hvězdách!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: lucka

Vloženo: 24.07.2007 17:30:54.
ID: 2488.


Dobrý den
Musím s Vámi všemi jen souhlasit, Před desetilety jsem se vyučila cukrářkou, po celé tři roky jsem měla praxi u soukromníka, jen před závěrkama 14 dní ve školní dílně, můžu řící byl to šok,u soukromníka se nás nikdo nezastal, musela jsem se snažit, buď se chceš učit a my ti pradíme nebo máš smůlu,ale po těch letech si můžu říct mělo to význam, naučili nás pracovat, od té doby se v cukrárně vystřídalo několik nově vyučených, je to hrůzy, neumí základy, učit se nic nového nebudou a po 8 hodinách rychle pryč.
A to, že zákazníci jsou náročnější, nemusím povídat, ale určitě každého cukráře potěší, kdyz je zákazník spokojený a pochválí a poděkuje.
Je to jistě i financích, ale když si člověk jednou cukrařinu zamiluje, chce se pořád zdokonalovat a být lepší
Přeji Všem hodně sil v cukrařině.
ze dvou tříd cukrářů nás u tohoto oboru nezůstala ani třetina, viď Honzo, čím to si bude...

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 24.07.2007 20:29:50.
ID: 2489.


Po přečtení těchto příspěvků mi to nedá a musím taky se svou troškou "do mlýna". Cukrařina je můj celoživotní koníček, po ztrátě zaměstnání v kanceláří jsem se rozhodla, že se budu věnovat cukrařině naplno a absolvovala jsem rekvalifikaci, abych měla i doklad, že jsem cukrářka.
A tím začal můj problém. Sama jsem si zaplatila nemalé peníze, rekvalifikace trvala 4 měsíce, teorie byla vynikající - učil nás p. L.Bláha - autor všech učebnic pro cukráře, prostě teorie neměla chybu, ale praxe, ta nešťastná praxe.... Museli jsme ji absolvovat v jednom nejmenovaném špičkovém hotelu v dolní částí Václavského nám. v Praze, kde se nám věnovala mistrová která měla i učně, ale bylo to hotové neštěstí, protože jsme byly využity jen na pomocné práce a nejvíc na výrobu lineckého těsta, jelikož se peklo vánoční cukroví. Každý den na praxi jsme slyšely že budeme válet a vykrajovat linecké těsto a že základem dobré cukrařiny je vyválet těsto do čtverce a rovnoměrně. To si z celé praxe pamatuji nejvíc...
Ani jednou jsme nezdobily dort, nepolévaly ho čokoládou, jedenkrát jsme mohly máčet špičky do čokolády, párkrát jsme dělaly pálenou hmotu. Po našich protestech které jsme vznášely k mistrové nám bylo řečeno, že ani učni ve 3. ročníku nezdobí dort, tak my ho taky nebudeme dělat. Jako perličku přidávám, že naše závěrečná práce na zkoušce před obdržením rekval. listu bylo zrovna zdobení slavnostního dortu (který jsme se vůbec neučily). Chtěly jsme bojkotovat, ale pak nám strach z problému to nedovolil.
Protrpěly jsme to tam, protože mistrová po našich stížnostech byla arogantní a abychom tam vůbec do konce rekvalifikace vydržely, tak jsme všechny své stížností které směřovaly na Ministerstvo školství nechaly až po obdržení rekvaličního listu.
Po několika urgencích nám přišla odpověď, že Ministerstvo školství udělalo kontrolu v tomto hotelu a že nenašli žádnou chybu, vše bylo v souladu se školskými osnovami. Takže jsme usoudily že Ministerstvo nechce o problému ani slyšet. Jestli je v souladu s osnovami to, že ženy které jsou na praxi a za celé 4 měsíce nemůžou nazdobit ani zákusek, prokrojit dort, zkusit udělat špičku, indiána, tak to už je snad moc.Hlavně že je v souladu že jsme vykrajovali a lepily marmeládou linecké cukroví, které jsme pak několik dnů skládaly do krabic a vyučovací hodiny ubíhaly a ubíhaly.... Po dotaze co bychom dělaly kdyby rekvalifikace nebyla před vánocemi, ale na jaře, nám bylo řečeno, že bychom pekly jen samé pálené těsto a dělaly věnečky. Hrozně mě mrzí i to, že jsem si celou rekvalifikaci platila sama, (neplatil mi Úřad práce),a nebyla to zrovna malá suma. Takže za velké peníze jsem jednomu známému hotelu v dolní částí václaváku pomohla udělat několik desítek i více kg cukroví, aby mistrové i spol. mohli za to dostat odměnu. A Ministerstvo školství dělá "mrtvého brouka".
P.S.: Na praxi náš učili takové "ptákovinky", které když jsem se přihlásila na další kurz - již seriozní - padali do mdlob, že kde jsem se to vlastně naučila, protože kdybych to náhodou udělala na soutěži, nebo před zákazníkem, tak mě vyhodí. A nebojím se to napsat: Jednalo se o foukání do pytlíku s krémem a tím pádem vyhánění vzduchových bublin z krému přes špičku zdobící trubičky, kterou jsme se učili strčit do pusy a foukat... ! Nebo jsme dokonce odkoukaly olízování marcipánu jazykem aby držel pohromadě, místo použití nádoby s vodou.
Tak to je ta moje "větší troška" do mlýna, ale i přes všechny tyto problémy jsem na cukrařinu nezanevřela, (jen na tu praxi) a svou pílí a neustálým zkoušením podle knížek a podle lekce z různých kurzů kterých se teď zúčastňuji vždy mám radost z každého dortu který se mi povede. To je snad má největší odměna.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 25.07.2007 6:52:23.
ID: 2492.




odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 25.07.2007 17:44:05.
ID: 2497.


Ahojky Lucko!
Jo jo, zůstalo nás u oboru opravdu dost málo, ale zůstaĺi jsme my, kteří nosíme ten svůj obor v srdíčku a to je pro hlavní pro další vývoj cukrařiny, protože o to máme alespoň zájem a budeme i do budoucna chtít jít dále a učit se novým věcem. Jinak děkuji že tak skvěle všichni reagujete!
S pozdravem Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olča

Vloženo: 25.07.2007 21:48:26.
ID: 2500.


A to přeci jde!!
Aby zůstali "TI",kteří mají zájem,a nezdržovat se těmi kteří ten zájem jen předstírají!!
Jinak super příspěvek od pana Sedláčka,zas jsem o něco chytřejší jak to chodí jinde.Díky.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olča

Vloženo: 25.07.2007 21:49:38.
ID: 2501.


A O TO PŘECI JDE!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Marcela

Vloženo: 26.07.2007 13:50:12.
ID: 2506.


Dlouho jsem přemýšlela,zda mám na Váš příspěvek reagovat, ale myslím, že si zasloužíte vědět, že v tom nejste sám. Dva roky jsem spolupracovala na jistém projektu s touto osobou a po dvou letech jsem tento projekt znechuceně opustila. Po roce mám zase chuť začít znova, ale už sama. Doufám,že se mi to podaří.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 26.07.2007 21:25:16.
ID: 2512.


Marcelko, moc děkuji za příspěvek. Mohu vás ubezpečit, že již vím o zhruba dalších třech lidech, na kterých tato osoba též cizopasila, ale zaplať bánbůh je nedokázala svým jednáním odradit od toho, aby se dále ve svém oboru vzdělávali. Jen vím, že kdo s čím zachází, tím také schází! Danuš přeji vám mnoho štěstí a děkuji že ani vy jste se nenechala odradit, vím jak těžké je takovýto "kopanec" překonat, ale vždy si z toho člověk vezme cenné ponaučení.
Ještě jednou děkuji, s pozdravem Johny.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: dana

Vloženo: 26.07.2007 14:14:32.
ID: 2507.


Je zvláštní, že tady nenapíše, některý z mistrů nebo učitelů. Můžou nám objasnit jak to vlastně je s těmi učni. Ráda bych si je vyslechla. Nebo nevědí o problému, který nás trápí, nebo je jim to jedno, oni přeci mají své.
Asi vůbec toto nečtou.....Taky bych chtěla vědět jak se ti mistři vzdělávají, jestli navštěvují nějaké kurzy a jsou-li vůbec vyučeni v oboru cukrářském.dana

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Miluška

Vloženo: 21.10.2007 12:29:54.
ID: 3247.


Tak já jsem mistrová na učilišti a jsem velký rebel. Stále se nemohu smířit s tím, jakým způsobem se u nás vyučuje. Protože musíme vyrobit, naskládat do krabic (podle jmenného seznamu), prodat a následně dokladovat všechny výrobky, které se u nás vyrobí, tak nemůžeme s učni probírat to, co bychom zrovna měli. Když mi pak na směnu dorazí 7 učňů (z toho 4 prváci), tak s nimi žádné zázraky neudělám a musím si dělat vše skoro sama. Do toho neustále zvoní telefon, beru další objednávky a na pořádnou výuku není čas. Jsem z toho nešťastná a stále přemýšlím, jak to zařídit, aby se tohle změnilo. Navíc k nám na učiliště chodí stále více učňů, kteří o obor nemají žádný zájem, jejich inteligence je opravdu hodně nízká a pak to taky podle toho vypadá. Školy bojují o každého žáka, ale jestli žák chce a nebo je schopen pochopit učivo, to už nikoho nezajímá. Je tam i pár opravdu šikovných, ale je jich tak málo, že se mi chce někdy i plakat...Je to ale celospolečenský problém, každý chce dnes maturitu a na učební obory se už nikdo nehrne. Takže je to opravdu velký problém a měl by se už začít řešit. Já se tedy budu snažit na naší škole, ale asi na to budu sama...jak jsem již psala, jsem tam rebel.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 26.07.2007 17:06:11.
ID: 2509.


Dano, máte pravdu! Taky mě to napadlo,jestli mistři vůbec čtou tyto stránky. A pokud jsem stačila zaregistrovat, tak je pár "mistrových", které nejsou vyučené.........

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olouszek

Vloženo: 26.07.2007 18:36:22.
ID: 2510.


No ptáte se jak to je s mistrama odborných výcviků. U nas na cukrárně co byla mistrová odborného výcviku, ta sice byla vyučená cukrářka, která tuto profesi dlouho nedělala a pak když byla nezaměstananá tak z nouze tuto profesi přijala. nemusím Vám ani vypisovat jak to vypadalo. Sáček na stříkání neuměla ani držet a učňům, nedovedla poskytnout, ani informace o správném technologickém postupu. U nás spíše učně učili zaměstnanci a s radou o technologický postup chodili za mnou jako za technoložkou provozu. I přesto že jsem měla svojí práe dost,i ráda jsem jim vše vysvětlila. Z druhé strany ale musím říci, že když já jsem dostala nabídku na mistrovou odborného výcviku, tak jsem jí odmítla, i přesto že technologii mám v malíčku, mám praxi a jezdila jsem po soutěžích jsem toto odmítla.Jsem v poslední době ze stavu, který v tomto oboru panuje tak znechucena i ze svého zaměstnavatele, že pokud bych se tomuto věnovala, tak bych se věnovala pouze lidem, kteří mají o tuto práci zájem, a chtějí se něco naučit.Mnozí z vás si řeknou že kdyby ti co něco umí udělali to co já, že odmítli toto místa, že se cukrařina nezlepší, ale nadruhou stranu jako mistrová si nemůžete vybrat koho učíte. Musíte příjmout ty co do oboru přicházejí, a že mnohdy jen přicházejí a nemají zájem se učit to zde již bylo zmíněno.Jek jsem psala v příspěvku výše, mě tento obor baví, a myslím si že bych mohla spoustu znalostí předat ale jak jsem uvedla zaměstnavatel mě tak znechutil, že odcházím úplně do jiného odvětví, ale nadruhou stranu pevně doufám, že se k tomuto oboru vrátím, ale pouze jako majitelka vlastní cukrárny. nějak mě přestalo bavit vydělávat na ostatní, kteří vždy slupli smetanu a já utřela nosík.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olča

Vloženo: 26.07.2007 21:57:02.
ID: 2513.


Olouszku!Plně souhlasím .Již také ze svých zkušeností!!
Poslední věta odpovídá i mým představám!Tam (vlastní cukrárna)potom si ty učně můžeme vybrat,a nemusíme jen učit ty co jen příjdou a nemají zájem!!



odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 28.07.2007 12:33:38.
ID: 2518.


dík


odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 26.07.2007 18:52:53.
ID: 2511.




odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 28.07.2007 12:34:48.
ID: 2519.


za co


odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 28.07.2007 18:00:03.
ID: 2522.


viz první řádek ...

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Jana

Vloženo: 29.07.2007 21:30:37.
ID: 2534.


Dobrý den,

nezlobte se, ale já jsem z úvodního příspěvku tak trochu mimo - vůbec netuším, co se stalo, za co se Johny omlouvá, co kdo provedl strašlivého. Na tento server se nedostanu každý den, takže mi možná něco uniklo, ale přesto - nemohl by mi někdo vysvětlit, o co jde? Nemám na mysli stav našeho školství, ale spíš tu "hříšnou osobu". Ještě jednou se omlouvám za svou nevědomost. Děkuji.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 29.07.2007 21:45:34.
ID: 2535.


Jde o to, že zde na serveru jsem uveřejnil několik článků o cukrařině a dalším vzdělávání v cukrařině a propagoval jsem v nich i osobu, která si to vůbec nezaslouží. Bohužel, to jsem ale zjistil až nedávno, po tom, co jsem se kontaktoval s několika lidmi, kteří byli onou osobou také podvedeni, bohužel údajně přišli i o peníze. A tak jsem cítil potřebu se všem čtenářům omluvit.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 29.07.2007 23:59:19.
ID: 2540.


...

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 30.07.2007 6:24:11.
ID: 2542.


Johny, čtu Vaše články snad všechny, jste velice dobrý "příspěvkář", ale probůh, snad se nejedná o M.S...????? Hodně jste o ní psal a chválil...
Teda nechci v žádném případě nikomu ublížit, ale nějak mě to napadlo.
Pokud to půjde tak buď mě uklidněte, nebo rovnou nějakým způsobem naznačte. Děkuji.
Přeju hezký den a mnoho úspěchů ve Vaší cukrárně!


odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 30.07.2007 6:45:07.
ID: 2543.


Helenko, je mi to opravdu moc líto, ale je to tak.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 30.07.2007 20:47:25.
ID: 2557.


Helenko je mi líto, jestli vás zklamu ale jedná se právě paní M.S.!
Moc děkuji za přání a ať se též daří!

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 30.07.2007 8:28:05.
ID: 2544.


Johny DĚKUJI !!! Co říct, jen ach jo................
A vám Johny přeju, ať zůstanete pořád tak skvělý a zapálený do svého krásného řemesla - cukrařiny. Vždy se budu těšit na Vaše příspěvky a velice cenné rady. Mějte se krásně a děkuji Vám.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Ala

Vloženo: 30.07.2007 11:42:26.
ID: 2547.


Dobrý den Johny,moc děkuji za vaše příspěvky je hodně k přemýšlení.Jen jak koukám jsem asi jedna z mála která dělá mistrovou.Přiznává že škola bere děti které tam vůbec nemají co dělat,nebaví je to hlabně že máme určitý počet.Ale vždy se jich tam pár najde a to je super práce.Já sama chodím na různé soutěže a mám se pořád co učit a k tomu vždy tak jdou i žáci,ale ty si svou práci dělají sami,jenom jim poradím a občas maličko pomůžu,ale mám čisté svědomí soutěží sami za sebe.Ted už mi začíná šlapat na paty i syn a je to super práce.Občas si řikám jak jsem praštěná,ale cukrařina je pro mě život.Snažím se hledat kursy a učit se,ale přiznávám dá to dost práce.Nejen že člověk má rodinu,ale bohužel ve škole moc nejsou vstřícní tak vše co se týká mého učení,nebo soutěží tak jde mimo pracovní dobu a ve volnu.Bohužel odskáče to vždy rodina.Ale mám cukrařinu moc ráda tak každej uspěch nejen můj ,ale i žáků je paráda.Tak to je tak asi vše a Vám Johny moc za vše děkuji.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olča

Vloženo: 30.07.2007 13:00:00.
ID: 2549.


Je to super ,že opravdu v dnešní uspěchané době se najdou i misři odborného výcviku ,kteří mají čas napsat svůj příspěvek,a tak i trochu naznačit jak to s těmi učni je.
Paní Alo,věřím ,že když člověk chce něčeho dosáhnout ,že to musí být i po prac.době(nebo tedy mimo školu)

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 30.07.2007 23:31:27.
ID: 2560.


Álo, před Vámi a vám podobnými mistry odborného výcviku opravdu smekám!!! Jsem moc rád, že vás ještě pár je, kteří nám připravíte ty naše mladé cukrářské odborníky a že v nich rozvíjíte tu lásku k našemu překrásnému řemeslu. Vím co znamená, když se řekne, že cukrařina je život, kdo nezná, jen těžko pochopí. Přeji Vám moc moc trpělivosti při dalším soutěžení a sebevzdělávání, pozdravujte rodinu a naopak děkuji moc já Vám! Mějte se a někdy se budu těšit na další příspěvek nebo možná osobní setkání. S pozdravem Johny

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Ala

Vloženo: 31.07.2007 8:17:13.
ID: 2566.


Johny já moc děkuji.A věřte hrozně ráda se obrátím o pomoc ,protože porád se člověk učí a jak koukám mám se co učit.Ještě jednou moc děkuji.

odpovědět

             Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: olča

Vloženo: 31.07.2007 12:29:23.
ID: 2570.


Paní Alo,jste bezvadní mistr odborného výcviku,a také vás obdivuji ,a těším se že se zase někdy setkáme a podělíte se s námi o příspěvky jak to zase chodí s učněma.
Vaší rodině také fandím ,určitě vás mají hodně rádi ,když mají takou úctu k Vám a trpělivost.
Přeji hezký den ,naplněný spokojeností ne jen v oboru.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: marie

Vloženo: 19.08.2007 8:34:04.
ID: 2753.


Dobrý den, čtu tu různé příspěvky a zjištuji,že není škola jako škola,můj syn např.chtěl být od malička kuchařem,na uč.obor nebyl přijat,prospěch 1,2,dala jsem odvolání,kde jsem pěkně od podlahy napsala,co si myslím,pan ředitel školy se totiž se mnou vůbec nechtěl bavit,když zjistil,že se jedná o odvolání vyhodil mne z kanceláře aprý takové nepodstatné věci stačí vyřešit na chodbě,tak jsem se odvolala na kraj.Syn se na obor dostal,další kámen úrazu byl,že doma vařil,což bylo špatně,protože se prý takto nic nenaučí.To že se naučil dobře svoje řemeslo,nepřipisuji tak škole a ni mistrovým,ale že odmítal chodit na praxi do větších hotelů a chtěl do malých restaurací,kde vlastně se vše naučil.Na závěreč.zkoušky se nosily převážně hotové výrobky z domova. Měl např.udělanou tabuli a musel říct,že ji má špatně,ře nesehnal jiné sklo,měl vše dobře,ale paní mistrová stála na svém.Jako o kuchaře pak o něj byl dost velký zájem,protože uměl,bohuřel se již tomu nevěnuje,protože za plat by neuživil rodinu a ani nebyl schopen splácet hypotéku.Pomáhá mi dělat cukrařinu ve volných chvílích a je opravdu dobrý.Měla jsem v obchodě i učně,nevěděli ani,že by měli zákazníka pozdravit, a dostat je k práci bylo nad lidské síly.Tak souhlasím s talent.zkouškama nebo aspoň s malým pohovorem,proč se vůbec chtějí vyučit a to platí pro každý obor.

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 19.08.2007 12:36:49.
ID: 2754.


Opravdu platy jsou hrozné!!
Je jasné ,že člověk(at' už je to kuchař či cukrář) ,který umí a stále chce umět a má i praxi ,tak chce dostat i své ohodnocení za to(tj.peníze) ,ale bohužel ,vám i majitel ,řekne ,že ho to jaksi nezajímá ,a dostanete základní mzdu a hotovo .Ale ,že třeba děláte rychleji(organizačně lépe) tak prostě máte smůlu.Jste v jednom pytli s ostatními a ještě řekne,že je to problém vás všech co jste na dílně .
Kde mají ti mladí kteří chtějí být dobrým cukrářem ,tak zastání!

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 30.07.2007 23:25:20.
ID: 2559.


Helenko opravdu ze srdíčka děkuji za podporu a doufám, že to svoje milované řemeslo budu moci i nadále dělat a snažit se potěšit co nejvíce mlsných jazýčků! Jak jen to půjde, budu se samozřejmě snažit přispět doufám dobrou radou, příspěvky vás všech jsou super, člověk má potom pocit, že to opravdu k něčemu je! Helenko opatrujte se a já děkuji vám.


odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Lenka

Vloženo: 05.08.2007 14:37:09.
ID: 2633.


Pěkný den, sice je to smutný ale potěšilo mě toto téma, už sem si myslela, že si toho co se dějě nikdo nevšímá. je to jen pár let co jsem opustila školu, můžu říct, že jsem měla štěstí. Co jsme slyšeli od spolužáků, na praxi kterou jsem navštěvovala já jsem si vyzkoušeli nejvíce věcí. Čuchli sme snad ke všemu. Trochu se musím zastat školy (teda píšu o té kam jsem chodila já)nechci jí jmenovat, ale nikdy bych si nevybrala jiný učňák. to jak to tam chodí za to ani učitelé nemůžou (samozřejmně jak kteří), ale opravdu musí jed podle toho co dostanou a můžou se stavět klidně na hlavu, nic s tím neudělají. Praxe je větší problém. Praxe ve špičkových hotelech, restauracích, kde dělají mistři cukráři opravdu výhra není. Krátkou dobu jsem s těmito "mistry" pracovala. Děláte nejpodřadnější práce, k ničemu jinému vás nepustí. Můžete se dívat jak svá díla dělaji, ale u toho slyšíte podej, ukliď atd. Bohužel tu zkušenost nemám jen já. Pak byli ale vyvolení, kteří chodili na soutěže,pár týdnů se učili jeden výrobek a šli na soutěž. Ale jak měli dělat základní linecký nebo dokonce věnečky, nevěděli co se s nimi děje. Byla jsem moc ráda, že sem měla možnost soutěžit pouze na menších soutěžích. Protože stejně na těch lepších je vítěz jasný už předem (taky jak jinak, když je porota pořád stejná)Většinou první místa obsadí jistý hotel,další asociace. Kde je potom motivace?To že jsou teď učni čím dál tim horší je bohužel pravda, právě proto, že se bere skoro každý, zájemců je málo. A pokud máme na mysli stejnou osobu M.S.taky jsem měla tu čest a nejpříjemnější zážitek to nebyl.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Ala

Vloženo: 18.08.2007 19:47:01.
ID: 2749.


Já jen musím souhlasit.Jen u nás žáci kteří jdou na soutěž doopravdy musí umět.A dělají sami.Věřte někoho učit koho škola přijala jen aby byli děti,není žádná legrace.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Aknel

Vloženo: 06.08.2007 14:57:02.
ID: 2642.


Dobrý den všem.
Tak si tu pročítám příspěvky..náhodou ..protože hledám inspiraci pro soutěž, která začne už v září a na kterou připravuji své svěřené žáky.Učím cukrařinu na učilišti a musím dát zapravdu..jak žákům,tak mistrovým.Školy nemají dostatek financí na to,abychom trénovali na soutěže..takže to všechno připravujeme..tzv.Na koleně.Co mi dalo práce a úsilí vybavit na soutěž nářadí,mističky,atd..To vše musí být schváleno ředitelem školy,který o tomhle nemá ani páru,tudíš nám vyhradí třeba 1000kč na výbavu..:o))) opravdu to není lehké a pereme se s tím rok co rok..Kdybychom měli prostory, finance a také pochopení..dělalo by se daleko lépe.A co se týče vzdělávání mistrů a učitelů..to je další kámen úrazu..škola vzdělání nezaplatí a ještě krátí úvazek..to znamená méně peněz ..Je to začarovaný kruh.
Z pozdravem....

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 06.08.2007 18:01:42.
ID: 2643.


..:o))

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 07.08.2007 23:34:17.
ID: 2656.


Vážení, stále se dozvídám nové a nové informace, které mi doplňují obraz činnosti tzv. "profesorky umělecké cukrařiny" - paní Slavíkové a opravdu mi z toho není vůbec dobře. Je to samé svinstvo, opravdu se stydím, že jsem tuto osobu kdy propagoval ve svých článcích!!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Ala

Vloženo: 18.08.2007 19:49:34.
ID: 2750.


Já jen musím souhlasit,u nás je to to samé a nejlepší je pak když vedení školy řekne proč soutěž škole to nic nedá.To je nejlepší pochvala od vedení no ne?

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 08.08.2007 8:34:55.
ID: 2660.


Johny, teď začínám už mít i obavy já, protože už mám vše dopředu zaplaceno a ke zmíněné paní cukrářce jedu na kurz.Tak jen doufám že vše dobře dopadne, nebyly to malé peníze.
Kdybych to věděla dříve, neplatila bych nic a našla si kurz někde jinde.
Ale DÍKY za Vaši otevřenost!!!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 08.08.2007 13:03:40.
ID: 2662.



..-)o

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Marcela

Vloženo: 08.08.2007 13:54:49.
ID: 2663.


Dobrý den paní Heleno,
nenechte se mýlit. Z paní Slavíkové budete naprosto nadšená, dokonce si troufám tvrdit, že i okouzlena. Na kurzu určitě uvidíte věci, které asi jinde neuvidíte. Ale jak mi ostatní určitě potvrdí, jádro pudla bude přímo v povaze paní Slavíkové. To buhužel poznáte pouze v tom případě, když s p.Slavíkovou budete spolupracovat delší dobu.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 08.08.2007 14:05:48.
ID: 2664.


Paní Marcelko děkuji za vysvětlenou, já jsem opravdu už začínala být nervózní.
Však sama uvidím... A díky! Helena.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 08.08.2007 23:25:34.
ID: 2671.


Ano, opravdu jádro pudla je skryto v povaze, což je o to zákeřnější.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 08.08.2007 23:22:21.
ID: 2670.


Helenko, kurz už absolvujte, to se nedá nic dělat, cítím za to tak nějak i vinu. Vše určitě dobře dopadne a jaký kurz je to? S pozdravem Johny

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 09.08.2007 12:16:29.
ID: 2683.


Je to "americká dekorace" a já jsem se na to moc těšila. Snad to bude dobré.

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 27.08.2007 17:39:13.
ID: 2836.


Tak jak to dopadlo?


odpovědět

             Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 27.08.2007 21:38:19.
ID: 2838.


Já tam jdu za týden, pak napíšu.

odpovědět

                Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 23.10.2007 17:00:17.
ID: 3261.


Zajímalo by mne jak kurz zdobení dopadl?

Jirina

odpovědět

                   Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 23.10.2007 22:38:35.
ID: 3270.


Kurz dopadl velice dobře, jsem spokojená, dokonce jsem měla možnost se zúčastnit zdobení 6-ti patrového svatebního dortu, mám mnoho nových zkušeností, klidně bych si to zopakovala znovu!
P. Slavíková byla velice vstřícná, milá, prostě cítila jsem se spokojeně, dokonce byla i legrace.
Vřele doporučuji každému kdo má o kurz zájem!

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Lenka

Vloženo: 09.08.2007 9:11:12.
ID: 2678.


Také můžu potvrdit, že na kurzu uvidíte krásné věci, ale přesně - ta povaha ...

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 28.08.2007 6:12:13.
ID: 2843.


Dobrý deň,
môžem sa opýtať, to americké zdobenie sú tie torty napr. od Wiltona / svadobné/, alebo čo sa rozumie pod pojmom americké zdobenie?

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 28.08.2007 10:07:59.
ID: 2845.


Tak to ještě nevím, ale asi to bude zdobení dortů, jak se vrátím z kurzu tak to tady napíšu.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Jitulilinka

Vloženo: 29.08.2007 10:47:03.
ID: 2855.


Ahojky všichni. Jak tak koukám, tak řemeslo cukrářky ještě nevymírá. Jsem ráda,že nejsem sama,kdo se tomu věnuje. Je mi 20 let a nyní chodím na podnikatelskou školu. 3 rokem. Cukrářku jsem úspěšně ukončila a od prvního roku studia na učňáku se pečením zabývám a peču. Moc mě to baví a také bych si do budoucna chtěla pořídit vlastní cukrárnu a v oboru se živit. Mám zkušenost s tím, že spousta spolužaček,které semnou chodili do školy,se tomuto řemeslu nevěnují.

Jitka :-)

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Hanka

Vloženo: 31.08.2007 15:41:44.
ID: 2876.


Vážený pane, osobu, která si to podle Vás nezaslouží, znám osobně a dobu, kdy jste stejnou osobu na tomto fóru opěvoval, si dobře pamatuji. Nejsem z oboru, ale Váš příspěvek hovoří podle mého názoru o naprosté neprofesionalitě a naprosto přesně dokládá situaci, která bohužel obecně platí asi pro kterékoliv řemeslo. Každý profesionál se prezentuje především tím, co dokáže. Když Vaše příspěvky čtu, musím se usmívat. Slovem a radami oplýváte opravdu bravurně, ale praxi vyčtenou z knih jsem ještě neabsolvovala.Vždycky jsem byla vděčná za to, že si mohu věci vyzkoušet pod dohledem někoho, kdo umí víc než já a je dál. A ještě něco! Myslím si, že tohle se Vám moc nepovedlo. To se prostě mezi slušnými řemeslníky a konkurenty v jakémkoliv oboru nedělá.

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 31.08.2007 18:19:21.
ID: 2879.


Dobrý den Hanko!
Vím, že byly doby, kdy jsem zde onu osobu propagoval, a proto jsem také považoval za svou povinnost, napsat i pravdu, kterou jsem bohužel tenkrát ještě vůbec netušil. Nemyslím si, že bych se dopouštěl nějaké neprofesionální chyby, přál bych vám mluvit s lidmi, jež nedopadly nejlépe po spolupráci s touto osobou, a teď se vás ptám - je to to profesionální, jen proto že jsem profesně o kousek dále než ostatní, toto zneužívat?!!!! Myslím si, že takovéto chování je NEPROFESIONÁLNÍ a NEETICKÉ. O té praxi vyčtené z knih, nikdy jsem netrvrdil že čtením odborných knih získáte praxi, ale získáte potřebné profesní rady a tipy, právě i od lidí, jež jsou v tom našem oboru o kousek dále a praxi získáte tím, že tito tipy budete zkoušet v praxi, to jen pro vysvětlení, ne všichni máme tak dobré kamarádky jako vy, takže nám holt musí stačit chytré knihy a šikovné ruce!!! Kromě obratných rad, si troufám tvrdit, že mám i celkem šikovné ruce, to jen na dovysvětlenou.

S pozdravem Johny

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Ida

Vloženo: 01.09.2007 20:55:35.
ID: 2884.


Až môžem doplniť, každý máme svoj názor na vec a musím povedať, že čo sa mňa týka ja pokiaľ nepoznám pani osobne tak si nerobím nijaký názor. A musím povedať, mne sa táto "rebélia" celkom páči a nikomu nejak špeciálne neubližuje. Mám rada ľudí, čo si povedia svoj názor, hoci niekedy sa s nimi nestotožňujem, ale dávajú šťavu tejto dobe a veľakrát aj veci na zamyslenie.
A čo sa týka konkurencie niekedy slušnosť ide bokom - bohužiaľ, ale tá dravosť je super!


odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 02.09.2007 16:52:07.
ID: 2889.


Jen bych rád ještě dodal, že se jedná o žádný konkurenční boj, vím moc dobře, že se toho mám ještě moc učit a jsem teprve na začátku, jen jsem považoval za slušné, když už jsem ve své naivitě udělal chybu, se také za tuto chybu omluvit a to jsem také udělal! Nikde jsem nepsal, nechoďte na kurzy paní Slavíkové ani to že paní Slavíková není kvalifikovaná, nebo že se nemáte dále vzdělávat. Mým cílem nebylo nikoho zdiskreditovat, protože toto každý svými činy dokáže lépe, než já svými slovy.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: zdena

Vloženo: 03.09.2007 21:10:34.
ID: 2908.


mily pane johny nemyslim ze by jsem vas z cukrářského plátně někde videla nebo o vás slyšela. žádny johny neučí laiky a profesianály něcěmu nevšednímu novému a když už nic jiného tak alespoň novým směrům.Osobně jsem absolvovala kurzy které jsou dostupné a nabízené různými spolky. Kurz paní SLavíkové byl naprosto profesoinální a ojedinělý žádný podobný kurz jsem do této doby neapsolvovala a to už jich pár bylo. S paní Slavíkovou jsem byla naprosto spokojena a spolupráce s ní je také výborná. Lidé se občas spletou nebo udělají chybu ale proto snad nemusí začínat takto nechutné divadlo a pošpiňování. Co bylo vašim cílem asi všichni po přečtení vašich příspěvků víme. místo řečí by jste měl uspořádat kurz aby jsme se také my mohly přesvědčit zda můžete takhle soudit člověka který vám pravděpodobně zvedl sebevědomí a mnoho vás naučil. Paní slavíková je člověk kterého uznávám.Pokud se vám nepodařila spolupráce s Mirkou nemusíte takto brecet do světa jak je zlá či ji přirovnávat dokonce k pudlovi měl by jste se stydět opravdu.Buhožel ani mne všechny plány a sny nevychází podle mých představ proto ale nepošpiňuji nepomlouvám své okolí. Já zde chci poděkovat paní slavíkové za vše co mne naučila a jakou sílu mi dává po roce kdy jsem absolvovala kurzy dál bojovat proti lidem jako jste vy johny a soustředit se pouze na zvedání našeho řemesla obět tam kde jsme ji kdysi nechaly zvadnout. Díky mirko!!!

milý johny napište do této rubriky místo vašich osobních rozepří co děláte vy proto aby se lidé zajímaly a uctívaly naše řemseslo, nebo jen jak vy zvedáte cukrařinu opět k výšinám, naučil jste snad už někoho vymodelovat karamelovou růži?? či jste uctívím v zahraničí?? Mirka toho spoustu dokázala a prošlo jejíma rukama spousta cukrářů pomohla spoustě lidem a že se vám či paní marcele něco nepovedlo se smutné ale zde to opravdu nepatří!!!! Těším se až se svámi sobně při vašem kurzu potkám. Jestli jsou vaše ruce stejně ohebné jako váš jazyk budu jen ráda že máme druhého pořádného cukráře!! Zdena

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Helena

Vloženo: 04.09.2007 8:09:01.
ID: 2911.


Paní Zdenko TLESKÁM !!!!!! Super příspěvek !

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Lucie

Vloženo: 04.09.2007 10:59:04.
ID: 2912.


K tomu není co dodat. Naprosto souhlasím. Doplním pouze poznatek, který jsem si přivezla z několikaměsíčního pobytu u francouzských cukrářů. Cukrářské umění Mirky Slavíkové se u předních francouzských cukrářských špiček těší velké úctě a považují ji za jednu z nich. Ruku na srdce, komu se něco takového v našich končinách povedlo? Podobných profesionálů je zde jako šafránu a díky zdejší závisti a nepřejícnosti jich bude ještě méně. Házet špínu na někoho jen proto,že jste se něco doslechl, Johny , je velmi ubohé a neprofesionální. Proto chci jen touto cestou vzkázat p. Slavíkové ať se nenechá takovými řečmi otrávit. Jste jedna z mála, která je obdařena takovými znalostmi a zkušenostmi. Lucka



odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 07.09.2007 16:43:05.
ID: 2940.


Ano máte pravdu, nepořádám žádné kurzy, ani nejsem světově uznávaným cukrářem, ale snažím se s cukrařinou pomoci lidem ve svém okolí, každé trochu, co se naučím, se snažím předat lidem ve svém okolí, což si myslím, že je také důležité. Vám všem přeji příjemnou spolupráci. Jsem také člověk a vím, že dělám chyby a není jich málo, ale jsou chyby a chyby, to je ten rozdíl.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Tonda

Vloženo: 29.12.2007 1:03:02.
ID: 3760.


Vážení, k tomuto tématu jen ve zkratce:
znám více osob(není jich málo), kterým Mirka Slavíková dluží velké finanční částky za slíbené a neuzkutečněné kurzy a akce.Myslím si že v tomto směru je spíše ostudou naší cukrařiny (bez ohledu na její schopnosti).
telefon nezvedá nikomu asi se bojí nás věřitelů!!!



odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 08.01.2008 15:06:34.
ID: 3812.




odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: tom yam

Vloženo: 08.01.2008 15:08:37.
ID: 3813.


Vážení kolegové

Je mi líto, že musím souhlasit téměř se všemi diskutujícími. Byla doba, kdy i já jsem byl „opilý“ nadšením z Mirky. I teď každému kdo se chce něco nového dozvědět a naučit, Mirku doporučuji, je fantastická!!!!!!!!! Já osobně jsem se díky Mirce hodně naučil a opravdu jí obdivuji.

Bohužel, mi také ale hodně vzala, hlavně iluze o slušném chování a čestnosti. V žádném případě, si jí nepouštějte k tělu, nikdy a v žádném případě!!!!!!!!!!
Jinak jako já, budete překvapený.

Je to člověk který má obrovské znalosti, zlaté ruce, ale zkaženou a zlou duši.

tom yam


odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 12.02.2008 0:59:38.
ID: 4035.




odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 22.02.2008 10:39:43.
ID: 4109.




odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 24.02.2008 21:45:48.
ID: 4116.


Jen bych rád, dodal, jak tu všichni píší o velkých penězích za cukrařinu v Praze, že se jedná o jednu velkou mylnou informaci. Kdysi jsem si to myslel také. Je pravdou, že se zde dostanete leckde ke krásné cukrařině, ale vše je za něco. Nikde není, že vám "pečení holubi létají sami do úst". Těch pěnez není až zas tak moc a navíc nájmy tu jsou několikrát vyšší než mimo Prahu. Ale konec konců, nejlepší je, vyzkoušet si to na vlastní kůži.

S pozdravem Johny.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: petulik

Vloženo: 25.02.2008 16:17:29.
ID: 4119.


dobry den, mate naprostou pravdu ze dobrych cukraru je malo........malo kdo u toho zustane.......bylo nas ve tride 20 holek u cukrariny zme zustali 2 protoze ostatni to nebavilo.....sehnat praci v tomdle oboru je taky uspech ja nastesi mela kliku......

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 26.02.2008 15:10:05.
ID: 4135.




odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 26.02.2008 17:04:21.
ID: 4137.


Cukrarina nie je len o jednom človeku, podľa mňa je to stále tímová práca a jeden človek sám nič nedokáže. Hľadať za cukrarinou len peniaze, tak to asi nefunguje, ja chápem, že potrebujeme z niečoho žiť. Jeden cukrár nemôže ovládať všetko, jeden je dobrý v čokoláde, ten druhý je dobrý v múčnikoch, niekto v marcipáne a to je ten tím.
Čo je dobrý cukrár? Ten čo vie robiť torty a nevie robiť bonbóny? Alebo naopak?
Cukrár musí vedieť zo všetkého trochu,m ale v niečom musí vynikať- byť super, toto si myslím ja.
Len toto som chcela.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 26.02.2008 18:10:35.
ID: 4139.


Samozřejmě plně souhlasím, že cukrařina je týmová práce a málokdo umí vše, to máte naprostou pravdu. A možná to je na tom to krásné. Dobrý cukrář? Samozřejmě je to otázka názoru, dobrým cukrářem je člověk, jež svému řemeslu rozumí, má znalosti a nebojí se druhé něco ze svého umu naučit. Správný cukrář by měl mít potřebné základy, od každého něco a pak svou specializaci, s tím souhlasím.
Co se týče peněz, bohužel tak trochu cukrařina o penězích je, protože pokud se chcete dále v cukrařině zdokonalovat a jste hnána touhou po nových poznatcích, bez peněz to bohužel nejde. Vezměte v úvahu, kolik dnes stojí odborné knihy pro cukráře, nemám teď na mysli tuctové kuchařky, ale odborné knihy o modelování z karamelu, marcipánu, knihy o čokoládě ..., nemluvě o tom, že tyto knihy jsou mnohdy v anglickém či jiném cizojazyčném originále. A kde se naučit jazyk? Na škole v učení? Za nás byl jazyk dost značně podceněn, o to více mě těší, že dnes se už s cizími jazyky začíná ve školce. A jak se tedy dostat ke znalosti cizího jazyka, abych mohl studovat tyto knihy? No musím jít na kurzy cizího jazyka. A opět jsme u peněz a to ne zrovna malých. A co odborné kurzy? Ty také přeci nejsou zadarmo, ani bych to nechtěl, protože vím, že ti cukráři co je dělají, to v životě stálo jistě moc peněz a vlastního času, odříkání a usílí, aby se dostali tam kde jsou a dnes, a ještě při své práci, učí nás další, něčemu novému. Dnes chápu, že za každým malým úspěchem v cukrařině, stojí ohromný kus práce, a to tvrdé práce!!! A co si budeme povídat, celkově ty platy za cukrařinu jsou až na pár vyjímek dost mizérie. Každý cukrář musí uplatnit celý soubor vlastností - od preciznosti, po kreativitu, flexibilitu v myšlení, výtvarné nadání ... a přesto naše práce není, a v dohledné době se domnívám nebude, doceněna.

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 28.02.2008 21:06:13.
ID: 4177.


To čo sa zdá pre nás čo vyrábame produkty málo peňazí, pre zákazníka je to veľakrát veľa. Je to vec zmýšľania, čo sa mňa týka, stačí mi vidieť a jazyk? V tom problém až tak nevidím, sú slovníky prakticky už v počítačoch.
Podľa mňa o peniazoch nie je výroba ako taká ale ten biznis za tým vid najnovšia téma na tejto stránke.
Je to zaujímavé, ale ked niečo zle spraví povedzme nejaká výroba, tak o tom píše každý, noviny netové stránky atd. Pokiaľ chceme aby o nás napísali tak si to musíme zaplatiť, jedna strana v odbornom časopise stojí 60 000,00 sk. Toto sa mi zdá dosť smiešne, ale bohužiaľ to tak funguje.

Vaľa vecí nerobím pre peniaze, viacmenej to robím pre seba aby som si dokázala že na to mám a že som stále lepšia a veru skúšam kde je moja hranica.
Toto má budúcnosť a nie čo je platené a čo nie.


odpovědět

             Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 29.02.2008 0:23:00.
ID: 4179.


Vůbec nemohu souhlasit, opravdu věřte že to naše řemeslo je i o penězích, tolik lidí by rádo toto řemeslo dělalo, ale nemohou, protože láskou k řemeslu nenakrmí svoje rodiny, nezaplatí nájem ...
V obchodě nestačí říci, víte já miluji své řemeslo, tak ho dělám zadarmo. Člověk musí samozřejmě něco oželet, jak se říká něco za něco, ale alespoň musí snad být zachováno uspokojení základních potřeb. Kdysi jsem byl také v tomto směru naivní a měl jsem růžové brýle, ale s kýmkoliv z našeho oboru mluvím, potvrdí mi to samé, své řemeslo miluje, snese i tu tvrdou řeholi, ale víceméně všichni mají problém s platem vyjít. A podotýkám že nemáme žádné vily, nejíme červený kaviár, nevozíme si hýžde v "bourácích" ...
Co je pro zákazníka moc peněz, zákazník ani nemrkne, dá 40.000,- za novou televizi, která je někde na pásu sestavena roboty a pak se zdráhá dát peníze za dort, jež cukráři nespočetně krát projde pod rukama, vloží do něho své srdce, um, fantazii ....? Domnívám se, že cukrařina v žádném případě ještě u nás není o byznysu, z vlastních zkušeností je to spíše boj o to, abychom cenami pokryli výrobní náklady. Alespoň já nevím o nikom, kdo by na cukrařině zbohatnul, jestli je to u vás naopak, jedině dobře.

odpovědět

                Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 01.03.2008 15:21:38.
ID: 4186.


Každý z nás hovorí trošku o niečom inom. Ja z pohľadu zamestnávateľa, ale aktívneho /práca za stolom/ a ty z pohľadu zamestnanca. Na ostatné dotazy by som odpísala na súkromný mail, ale neni zadaný.
Tak zatiaľ.

odpovědět

                   Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 04.03.2008 14:50:31.
ID: 4213.


Nevím, jak vám email. adresu předat, umístit ji sem není dovoleno.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od:

Vloženo: 27.02.2008 21:10:04.
ID: 4159.




odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: fanouš

Vloženo: 02.03.2008 17:46:00.
ID: 4205.


Dobrý den Johny,musím říci,že po přečtení vašich přízpěvků(čokoládové bonbony,vzdělání),se nemužu zbavit dojmu,že jste bud´cukrář s darem od boha,nebo vám někdo hodně srazil sebevědomí.Každopádně slovem vládnete bravurně,jen mezi řádky čtu ublíženost a zahořklost.Na jedné straně cukrařinu vychvalujete jako svoji životní lásku,které chcete dát vše a na straně druhé znáte a vyzdvyhujete všechno negativní.Nejdřív stavíte lidem pomníky a pak byste jim dal málem trest smrti,chcete se vzdělávat,ohaníte se odbornými knihami(u nich nikdy nezapomenete napsat,jak moc byly drahé),píšete,že jste nebyl na dovolené,abyste si mohl kurzy zaplatit-vy si prostě stále jen na něco stěžujete.Pokud člověk chce něco dokázat,a to ve všech oborech-musí lecos překousnout.A že vás Praha zklamala vysokým nájmem a malým platem?Je vůbec něco,co vás nezklamalo?Dělám cukrařinu už nějaký ten rok,snažím se stále učit nové a nové a vím,že je to opravdová dřina,ale vím také, proč to dělám,což u vás postrádám.Přeji vám,abyste na té vaší trnité cestě za poznáním,že opravdu nic není zadarmo,našel i nějaké pozitiva!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: jo

Vloženo: 04.03.2008 11:13:44.
ID: 4211.


:-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 04.03.2008 14:44:33.
ID: 4212.


Zdravím fanouše!
Asi máte v mnohém pravdu, narazil jsem na pár lidí, co mě hodně zklamali, viz "stavění pomníků a trest smrti", je pravdou že tito lidé zklamali lidí mnohem více, jen o to málokdo přizná veřejně. Vše je dáno zřejmě mou naivitou. Na druhou stranu, pokud neodkryjeme nedokonalosti a to negativní, nebude se s tím nic dělat. S Prahou jsem jen chtěl uvést na pravou míru, to o čem mají mnozí zkreslenou představu a ušetřit je zklamání, popř. závisti, když si myslí jaké tu nejsou platy.
Slibuji, že se budu snažit polepšit a budu se snažit hledat i ty krásné stránky v našem řemesle.
S pozdravem Johny.

odpovědět

       Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 06.03.2008 17:43:32.
ID: 4235.


Ještě pro fanouše.
Nevím, zda jste postřehl, že tato moje reakce se týkala předešlého rozhovoru s Idou, kde jsme psali o tom, jestli cukrařina je o penězích, proto ty poznámky o cenách knih, kůrzů ... Já jsem si tyto knihy ještě neměl možnost zakoupit, ale už na ně šetřím. To jen na dovysvětlenou.
S pozdravem Johny.

odpovědět

          Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: IDA

Vloženo: 06.03.2008 19:48:12.
ID: 4237.


Čo ťa baví najviac? čokoláda?
Ešte pred rokom tu boli maily, neviem prečo sa táto služba vytratila.


odpovědět

             Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Johny

Vloženo: 06.03.2008 23:03:08.
ID: 4238.


Zdravím!
Nemůžu říci, že by mě něco bavilo nejvíce, miluju dělat dortíky, dezertíky, pracovat s potahovými hmotami, čokoládou .... vše má svoje strašně krásné a osobité kouzlo. Nedávno jsem měl možnost pracovat 3 měsíce ve firmě, která se zabývala hodně čokoládou, takže jsem hodně dělal bonbóny a bonboniéry, ale tak nějak jsem cítil, že mi něco chybí. Pokouším se rozvíjet ve všech směrech, nemám specializaci. Nejvíce mi vyhovuje, když se dostanu ke všemu. V dnešní době je to pořádná fuška, nikdo moc nechce pustit informace, každý si to své drží pod pokličkou.
Jinak emaily tu nejsou z toho důvodu, že spousta lidí nebylo schopných se podělit o informace veřejně, ale nechali se i prosit, aby jim lidičky o informace psali. Pan Řezáč má pravdu, už to že sem můžeme chodit zadarmo je super, takže informace bychom si neměli vyměnovat přes emaily, myslím ty profesní fígle nebo receptury, ale měli by být zveřejňovány zde na webu! A protože to některým nedošlo, proto se asi nezobrazují emaily, alespoň tak jsem to pochopil já z reakce, kterou jsem četl od pana Řezáče, kterému tímto strašně moc děkuju za to, že si můžeme takhle suprově o cukrařině pokecat! Pane Řezáči, "lodičku" dolů před Vaší prací a děkuji!


odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: Jiří Řezáč z Větrníku

Vloženo: 08.03.2008 7:52:48.
ID: 4247.


Ahoj Johny, se žádostí o zveřejnění mailu jdeš na věc vskutku mazaně s vědomím, že s kloboukem v ruce projdeš svět. Toho si cením. Ale výjimkou bych otevřel prostor pro precedens a lavinu dalších žádostí. Ovšem vzhledem k tomu, co jsi pro cukrařinu již udělat a zároveň i tvým pozitivním aktivitám pro Cukrar.cz, je tvému přání vyhověno a Ida tvůj mail již má. V české gastronomii se děje mnoho převratného (viz. gastronews.cz). Každým dnem je na spadnutí Michelin pro jednu pražskou restauraci. Já odlétám za tři týdny do Lisabonu na cukrářské mistrovství světa juniorů, takže bude o čem číst a na co se dívat.
Zdraví a za mnohé děkuje J.Ř. z V.


odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: dessiree

Vloženo: 18.03.2008 21:36:19.
ID: 4349.


chtěla bych ještě reagovat na problém při vyučení cukrářských učňů a jejich uplatnění se dále. Jsem vyučena 5 let s vyznamenáním, tento obor mě vždy bavil a dává mi euforii do života, naučila jsem docela dost od své mistrové, která ale bohužel ve druhém ročníku musela odejít, ta se do detailů věnovala jen těm co je to bavilo a měli šanci uspět. Dokázat ostatní, kteří by se raději dostali na kadeřnici apod.(bylo to i na jejich prospěchu vidět) naučit vše co uměla sama prostě nezbýval čas a někdy ani jejich zájem. Obětovala jsem cukrařině spoustu volného času i mimo školu, a věnuji ho i do teď.
Jenže uplatnění v našem regionu(severomoravský) opravdu není zrovna ucházející, buď děláte za min. mzdu, nebo vás postaví k pásu. Hledala jsem všude možně ale tak to asi je. Nezbývá jen se ji věnovat kvalitně v domácím prostředí. A to mi připadá tak trochu jako škoda. Cukráři tady a nejen tady jsou prostě bráni jako levní řemeslníci bez možnosti se dále vzdělávat.
Děkuji mnohokrát že jsem si v této rubrice mohla přečíst vaše příspěvky, člověku vždy pomůže když vidí že chyba není jen na jeho straně.
Se srdečným pozdravem D.

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: kikiska

Vloženo: 11.06.2008 14:56:37.
ID: 4859.


no jo to nevadi ale stejne si myslim ze to byl odvas podvod

odpovědět

Nadpis: Re: Omluva!!!
Od: lubicavidli

Vloženo: 12.06.2008 8:19:05.
ID: 4860.


Takže nedá mi neprispieť....často naberám inšpiráciu a rady z Vašich stránok!!! Bože ludia,ja Vam držím päste,ak by naozaj bolo toľko cukrárenia chtivých a dušami dobrých ľudi,nie je možné aby ste niečo nezorganizovali!!!!!! Človek ,ktorý má peniaze,nemá chuť, a človek ktorý ma chuť,nemá prosriedky...dajte hlavičky dokopy a nakopnete určite fantastickú inštitúciu,so školou,výrobňou a pod......
Takže,držím päste.....a trošku viac optimizmu,ste úžastní.......papapa

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.