Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Omluva!!!'

Od: Helena

Vloženo: 24.07.2007 20:29:50

Po přečtení těchto příspěvků mi to nedá a musím taky se svou troškou "do mlýna". Cukrařina je můj celoživotní koníček, po ztrátě zaměstnání v kanceláří jsem se rozhodla, že se budu věnovat cukrařině naplno a absolvovala jsem rekvalifikaci, abych měla i doklad, že jsem cukrářka.
A tím začal můj problém. Sama jsem si zaplatila nemalé peníze, rekvalifikace trvala 4 měsíce, teorie byla vynikající - učil nás p. L.Bláha - autor všech učebnic pro cukráře, prostě teorie neměla chybu, ale praxe, ta nešťastná praxe.... Museli jsme ji absolvovat v jednom nejmenovaném špičkovém hotelu v dolní částí Václavského nám. v Praze, kde se nám věnovala mistrová která měla i učně, ale bylo to hotové neštěstí, protože jsme byly využity jen na pomocné práce a nejvíc na výrobu lineckého těsta, jelikož se peklo vánoční cukroví. Každý den na praxi jsme slyšely že budeme válet a vykrajovat linecké těsto a že základem dobré cukrařiny je vyválet těsto do čtverce a rovnoměrně. To si z celé praxe pamatuji nejvíc...
Ani jednou jsme nezdobily dort, nepolévaly ho čokoládou, jedenkrát jsme mohly máčet špičky do čokolády, párkrát jsme dělaly pálenou hmotu. Po našich protestech které jsme vznášely k mistrové nám bylo řečeno, že ani učni ve 3. ročníku nezdobí dort, tak my ho taky nebudeme dělat. Jako perličku přidávám, že naše závěrečná práce na zkoušce před obdržením rekval. listu bylo zrovna zdobení slavnostního dortu (který jsme se vůbec neučily). Chtěly jsme bojkotovat, ale pak nám strach z problému to nedovolil.
Protrpěly jsme to tam, protože mistrová po našich stížnostech byla arogantní a abychom tam vůbec do konce rekvalifikace vydržely, tak jsme všechny své stížností které směřovaly na Ministerstvo školství nechaly až po obdržení rekvaličního listu.
Po několika urgencích nám přišla odpověď, že Ministerstvo školství udělalo kontrolu v tomto hotelu a že nenašli žádnou chybu, vše bylo v souladu se školskými osnovami. Takže jsme usoudily že Ministerstvo nechce o problému ani slyšet. Jestli je v souladu s osnovami to, že ženy které jsou na praxi a za celé 4 měsíce nemůžou nazdobit ani zákusek, prokrojit dort, zkusit udělat špičku, indiána, tak to už je snad moc.Hlavně že je v souladu že jsme vykrajovali a lepily marmeládou linecké cukroví, které jsme pak několik dnů skládaly do krabic a vyučovací hodiny ubíhaly a ubíhaly.... Po dotaze co bychom dělaly kdyby rekvalifikace nebyla před vánocemi, ale na jaře, nám bylo řečeno, že bychom pekly jen samé pálené těsto a dělaly věnečky. Hrozně mě mrzí i to, že jsem si celou rekvalifikaci platila sama, (neplatil mi Úřad práce),a nebyla to zrovna malá suma. Takže za velké peníze jsem jednomu známému hotelu v dolní částí václaváku pomohla udělat několik desítek i více kg cukroví, aby mistrové i spol. mohli za to dostat odměnu. A Ministerstvo školství dělá "mrtvého brouka".
P.S.: Na praxi náš učili takové "ptákovinky", které když jsem se přihlásila na další kurz - již seriozní - padali do mdlob, že kde jsem se to vlastně naučila, protože kdybych to náhodou udělala na soutěži, nebo před zákazníkem, tak mě vyhodí. A nebojím se to napsat: Jednalo se o foukání do pytlíku s krémem a tím pádem vyhánění vzduchových bublin z krému přes špičku zdobící trubičky, kterou jsme se učili strčit do pusy a foukat... ! Nebo jsme dokonce odkoukaly olízování marcipánu jazykem aby držel pohromadě, místo použití nádoby s vodou.
Tak to je ta moje "větší troška" do mlýna, ale i přes všechny tyto problémy jsem na cukrařinu nezanevřela, (jen na tu praxi) a svou pílí a neustálým zkoušením podle knížek a podle lekce z různých kurzů kterých se teď zúčastňuji vždy mám radost z každého dortu který se mi povede. To je snad má největší odměna.


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.