Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Omluva!!!'

Od: Johny

Vloženo: 20.07.2007 0:33:05

Nebudu tuto věc dále rozebírat, řekněme, že jsem se dozvěděl určité věci, které jsem dříve neviděl a možná bych ani vidět nechtěl. Chtěl jsem alespoň přispět svou "troškou". To hlavní však zůstává, chci bojovat za to, aby opravdu v té naší cukrařině bylo lépe a byli jsme na svůj obor pyšní. Máte zcela pravdu, že je to opravdu daleká a těžká cesta, ale já věřím, že určitě ještě nedojdeme k cíli úplnému, ale začneme tu cestu! To je důležité. Musím s vámi plně souhlasit, učni nemají o obor zájem, na cukrářské obory se příjímají i žáci se špatným prospěchem, zrušili se talentové příjímací zkoušky, žákům se přidávají neodborné předměty a hodin na odborné ubývá, mezi lidmi kolují chybné názory, že na tyto obory chodí hloupí lidé, někteří naši takzvaní pseudomistři učí budoucí cukráře taková s prominutím svinstva, že je mi zle. Co se týče práce s karamelem, modelování, práce s pravou čokoládou, umět čistě potahnout dort do čokolády či marcipánu ( dnes již i nové hmoty) ..., to vše považuji za základní znalosti vyučeného cukráře!!! Samozřejmě s tím, že nebude opomenuta schopnost cukráře po vyučení uspět v provoze! Dnešní situace je katastrofální! Ale kde je chyba? Kdo má vlastně začít budovat v budoucích cukrářích hrdost k oboru? Nejsou to náhodou naše mistrové a mistři odborného výcviku? Proč mnohdy srážejí rozvíjející se talent učňů? Nechci samozřejmě házet opět všechny do jednoho pytle, znám mnoho mistrů odborného výcviku, kterých si velice vážím a děkuji jim. Další s čím musím souhlasit je, že je potřeba s tím něco dělat. Je potřeba, aby sami cukráři se chtěli začít sami učit dělat kvalitní a dobrou cukrařinu, aby sami pak mohli být na svou práci hrdí! Vím, mnohým z vás v tom bude bránit váš nadřízený, musím přiznat, že v tomto směru jsem měl doposud štěstí a moji nadřízení mě v rozvoji nebránili. V mém okolí mám i několik kolegyň, které se k cukrařině vrátili po dlouhých letech, co dělali něco jiného a byly nesmírně rády, že se mohli dostat zpět ke kvalitní cukrařině. Jedna z mých kolegyň dnes dokonce vede cukrářský provoz, u já jsem na ni moc pyšný a víte proč, protože i přes všechny překážky se chtěla učit. I já, pokud je to jen trochu možné se učím v cukrařině dále, protože je toho strašně moc co musíme dohnat a to co mě naučí moji mistři ( označení mistr používám pro lidi, kteří opravdu o cukrařině něco vědí a kterých si moc vážím), se snažím předávat zase dále. A co naše asociace a společenství - zrovna teď byla v poradně jákási připomínka, že na stránkách Společenstva cukrářů nikdo nekomunikuje. V komunikaci máme také velké nedostatky. Abych řekl pravdu, mám s těmito institucemi velmi špatné zkušenosti.
No Danuško, přeji vám pevné nervy a ať se dílo daří, určitě se budu opět těšit někdy na napsanou a děkuji za Vaši reakci. S pozdravem Johny


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.