Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Omluva!!!'

Od: Tomáš Sedláček

Vloženo: 23.07.2007 18:33:39

Nabídnu Vám tedy pohled ze zahraničí, vybral jsem si život mimo ČR před pěti lety, a musím říci, že mi to jen prospělo, myslím tedy profesně.
V USA nejsou učni, správně, je tam jiný systém školství, rozdělen na tři stupně • základní, 12 letá tzv. high school, která je všeobecná, poté • tzv. college = tři roky, se specializací, dejme tomu ekvivalent našeho středoškolského vzdělání, a poté • univerzitní vzdělání, naše vysoká škola.

Ovšem, je jiný systém u zaměstnavatelů - pracují lidé s všeobecným vyděláním, a to celá řada. Na vážení mouky nikdo nepotřebuje vysokou školu, a přesně to jsou práce které dělají, válet těsto, potáhnout polevu, prostě základní práce.
Nad nimi je nízký management, lidé na úrovni našich mistrů.

Tito lidé mají speciální vzdělání, většinou titul bakalář kulinářského umění apod., který získají v soukromých školách, pojďme jim říkat anglicky "Culinary Institute", nebo dále jen CI, pochopíte proč.
Jsou pro všechny, mají velmi extenzivní výuku, od 200 do 4000 hodin, jsou velmi drahé. Kvalitní "kurz" na CI stojí průměrně 50 tisíc dolarů, tedy asi jeden a půl násobek průměrného ročního platu. NIKDO si jej nemůže dovolit jen tak, všichni si půjčí z bank, které, protože si je stát vědom že investuje do vzdělání, mají na školní půjčky nižší úroky. V ČR by tedy podobný, 2000 hodin dlouhý kurz měl stát asi 350 tisíc.

ALE – CI eliminují státní politiku, protože jsou drahé, jsou zde pouze seriózní učitelé a seriózní žáci, budoucí nízký management. Není tady místo pro zašívání se.
V cizině si prostě nemůžete dovolit nemít zájem, kdežto u nás má "jen chci papír" člověk místo. Pojďme jim je vzít a dát je těm co zájem mají!

Instituce? V zahraničí je suplují CI. Výhody? Oni jsou těmi kdo má přehled a určuje trendy, ve svém zájmu, za své peníze.

Soutěže? Národní tým? To jsou ti nejlepší z těch nejlepších CI.
Úspěšný CI = prestiž. Přičemž prestiž se nerovná nejdražší.

Rád bych vám také teď nastínil kdo je cukrář v zahraničí – pastry chef – kuchař pečiva - je ve velkém hotelu třetí nejlépe placenou osobou, společně s vedoucím kuchyně a vedoucí pokojskou.
Toto je ovšem člověk který už učí na CI, a praxi získal "skákáním hotelů" – dva roky Paříž, tři roky New York, pak pět let LA, další tři třeba Vídeň. Jsou to ti nejlepší talentové, je jich málo, excelují v designu, technogii a vedení týmu.

Tak, teď víte jak to chodí venku, co u nás . .hmmm . .
Školní systém z dob M. Terezie nám dává neuvěřitelnou výhodu. Ano, my máme namísto, dovolte mi použít slovo "dělníků" v cukrárně s všeobecným vzděláním, vyučené lidi.
Takový luxus v zahraničí není, a u nás tak za 40 let také zmizí.
Je třeba toho využít. Teď.
Co nám chybí? Oni lidé nízkého managementu, oni mistři. Mistři nové doby, s chutí a elánem, s chutí takovou, že si půjdou půjčit oněch 350 tisíc a půjdou na 2000 hodin dlouhý kurz.
Nebo je musíme vzdělat v zahraničí, bohužel tam pravděpodobně na pár let zůstanou.
Tedy, chybí nám NÁŠ Culinary Institute.

S kým spolupracují? S největšími hotely, ti jsou těmi kdo určuje tempo a trendy (resp. je tam určují ti nej.).
Co takový CI učí? Pouze a jenom technologii.
Přesně tak.
A pak je jejich náplň rozeznat, podpořit a rozvinout talent. A to v měřítku u nás dosud netušeném. Proč? Pastry chef totiž není cukrář –
- je to design, technologie, a tým. Někdo je skvělý designér, ale když neumí udělat krém a nemá tým který to umí, je ztracen. A naopak.
CI je tedy, absolutní opak našich škol a institucí, bohužel.

A instituce u nás? Zdá se vám že to dělají špatně? Že spí? Pokud to srovnám s cizinou, tak ano.
Nelíbí se nám to? Tedy, pojďme a založme si svou organizaci, vybudujme jí prestiž a jméno, donuťme hotely brát ji jako standard, cukráře být hrdé na členství. To je jediná možnost, neměnit starou organizaci, nechme je dělat si to po svém. My máme možnost založit třeba deset institucí, naštěstí po roce 89 už ano. Tak tedy, proč ne? Nikdo to za nás neudělá.

Doufám, že v ČR vznikne nějaký CI.
Profi CI, na takové úrovni, že nám z toho bude špatně všem.
A instituce, která bude s tímto spolupracovat.
Lidé, kteří budou ochotni pro to něco udělat.
Teď opravdu – kdo z vás je ochoten splácet deset let půjčku, pětkrát se přestěhovat, naučit se cizí jazyk a ve volném čase objíždět hotely, přednášet na seminářích, učit se designu, komunikovat se zahraničními institucemi a podporovat talenty?
Pokud vám není 65, nejste na toto staří.
Ano, provokuji, ale toto je asi jádro věci.

Tomáš

www.flickr.com/photos/tomassedlacek/492827226/in/set-72157600160289859/


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.