Cukrář.cz

Reklama



Téma "Další vzdělávání ..."


Další vzdělávání ...
Od: Johny

5.6.2006 15:38:02.
id: 932.


Vážení kolegové a kolegyně, záměrně se obracím se svým dotazem do této rubriky. Jen by mě zajímalo, kde je " zakopaný pes " dalšího vzdělávání u nás v ČR - jsou tu kurzy, semináře ...., ale zájem prostě není! V čem to je? Je to ve vaší velké vytíženosti, z finančních důvodů nebo proč? Nebo si snad myslíte, že vše již umíte a nad vás není, že po vyučení či maturitě zvládáte vše? Vždyť investice do vás samých se vám bohatě vrátí. Pojďme o tom podiskutovat! Děkuji předem za každý Váš příspěvěk.


odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Věra

Vloženo: 5.6.2006 21:58:44.
ID: 938.


Dobrý večer jsem vyučená cukrářka na MD.Celé roky co jsem doma peču lidem dorty na svatby jako fin.přilepšení,baví mě to ,snaším se neustále vylepšovat a proto mě taky hrozně láká kurz umělecké cukrařiny,ale protože už budu brzy schánět práci nevím jak bych těchto dovedností nejlépe využila .Nechci skončit ve výrobně a dělat sériovou práci.Tojsem dělala roky .Upřímě je to hrozná dřina za málo peněz. Pokud mě můžete poradit budu ráda děkuji moc .

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Lenka

Vloženo: 6.6.2006 11:53:24.
ID: 940.


Milý Johny,
odpovídám na Váš dotaz, kde je zakopaný pes. Možná je to až k nevíře, ale už to bude skoro rok, co se pokouším sehnat si pro sebe kurz cukrařiny, školu kde pořádají kurzy se získáním vyučního listu atd. Ještě musím upřesnit, že pocházím z Ostravy a jsem normálně pracující člověk. Celková moje snaha zatím vychází jako marná. Nepracuji totiž vůbec v cukrářském oboru, ale vždy to byl můj sen a tak jsem si myslela, že bych to zvládla při zaměstnání. Jediná škola která se u nás zabývá výukou již ne pro školáky jsme kontaktovala. Pořádá reklalifikační kurz a i když jsem byla ochotna si ho
celý zaplatit sama (něco kolem 16.000) tak mi bylo sděleno že mám prostě smůlu, protože takový kurz
je jen pro evidované na úřadě práce nebo je tu možnost pro ženy na mateřské dovolené. Bohužel já chodím do práce takže mám smůlu. Někde se kurz cukrařiny neotvírá pro malý zájem vůbec. Tak se aspoň učím sama doma, peču a doufám, že se mi to jednou podaří. Někde se něčemu novému tady na odřízlé Severní Moravě přiučit. S pozdravem Lenka

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od:

Vloženo: 5.2.2008 21:23:08.
ID: 3992.


dobrý den Lenko,tak jsme na Moravě dvě také marně sháním kurzy,velmi ráda peču a chtěla bych se zdokonalit jenomže je to nemožné i když bych si to zaplatila máte ve všem pravdu s pozdravem Anička

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: ...

Vloženo: 14.6.2006 18:35:36.
ID: 975.




odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Lucka

Vloženo: 14.6.2006 19:55:11.
ID: 976.


Ahoj Johny, souhlasím s Tebou, že cukrařina je obor ve kterém se musíme pořád zdokonalovat a učit se.Nemyslím si, že je to jen věc financí, je to i na ochotě zaměstnavatele, mě samotné dalo dost práce, domluvit si dovolenou abych mohla absolvovat kurz karamelu.Myslím si, že i zaměstnavatel by měl vyžadovat , ale i ocenit chuť se stále zdokonalovat, neboť škola nám dá základy, ale ostatní je jen na nás samých.Zdravím

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 15.6.2006 14:00:27.
ID: 977.


Děkuji za názor a podporu! Brzy se snad objeví i článek o dalším sebevzdělávání našich gastronomů. Bohužel mnohdy nám ani škola základy neposkytne. Jinak co se týče našich zaměstnavatelů, plně souhlasím. Samozřejmě, že jich se to týká nejvíce, protože naši zákazníci začnou hledat kvalitu a něco, co jinde nedostanou a proto by měli na toto připravit i své zaměstnance. To znamená, podporovat jejich další sebevzdělávání! Přeji mnoho trpělivosti!!!
S pozdravem Váš Johny!

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Hanička

Vloženo: 4.7.2006 6:09:48.
ID: 1013.




odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 5.7.2006 8:45:29.
ID: 1014.


Článek o dalším sebevzdělávání je již zde na serveru, ale reakcí teda mnoho není. Mám dojem, že to přesně vystihuje Váš nezájem o obor, který jste se vyučili!!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Harold

Vloženo: 5.7.2006 12:13:55.
ID: 1015.


V jaké reklamní agentuře děláš ? Každemu rozumnému člověku je jasné že se musí stále vzdělávat a jít s dobou, ale tvoje neustálá reklama pani Slavíkové je opravdu zvláštní, i když se jedná o skutečného odborníka. Nevim taky proč napadáš svoje kolegy , když ti na tvuj článek nereagují. To ti maj psát "jak seš dobrej " nebo co chceš ?

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Harold

Vloženo: 5.7.2006 12:14:00.
ID: 1016.


V jaké reklamní agentuře děláš ? Každemu rozumnému člověku je jasné že se musí stále vzdělávat a jít s dobou, ale tvoje neustálá reklama pani Slavíkové je opravdu zvláštní, i když se jedná o skutečného odborníka. Nevim taky proč napadáš svoje kolegy , když ti na tvuj článek nereagují. To ti maj psát "jak seš dobrej " nebo co chceš ?

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Harold

Vloženo: 5.7.2006 12:14:05.
ID: 1017.


V jaké reklamní agentuře děláš ? Každemu rozumnému člověku je jasné že se musí stále vzdělávat a jít s dobou, ale tvoje neustálá reklama pani Slavíkové je opravdu zvláštní, i když se jedná o skutečného odborníka. Nevim taky proč napadáš svoje kolegy , když ti na tvuj článek nereagují. To ti maj psát "jak seš dobrej " nebo co chceš ?

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 6.7.2006 10:09:59.
ID: 1018.


Dobrý den Harolde!
Tak nejprve odpověď na první otázku. V žádné reklamní agentuře napracuji, jsem zaměstnán jako šéfcukrář jedné malé cukrárny v Podkrkonoší, zklamání že? A proč propaguji právě paní Slavíkovou? Znáte snad někoho jiného, kdo podobným způsobem rozšiřuje obzory naší cukrařiny? Mnohdy na úkor rodiny, svého volného času, pohodlí ... Já tedy ne. Jsem vděčný za každou možnost dohnat základy, které mi nebyly dány vyučením, nebo se nečemu novému naučit, a jestli pracujete v oboru, jistě víte, že těch možností je pomálu. Ať už se jedná o dostupnost cenovou nebo pracovní vytíženost, přístup ze strany zaměstnavatele ... Rád bych ještě reagoval na větu - " Každému odborníkovi je jasné že se musí stále vzdělávat a jít s dobou ... " - kéž by tomu bylo tak, bylo by vyhráno! Zatím opravdu málo lidí si uvědomuje potřebu dalšího sebevzdělávání - o tom svědčí malý zájem o kurzy nejrůznějších zaměření, zvláště pokud se mají platit. Pokud je něco zadarmo, tak hrrr na to, a když nahodou nejste přijati, začínají urážky na adresu autorů projektu toho typu, že nejprve jejich známí a potom teprve ostatní, jako tomu bylo při nedávné akci - Kulinářská akademie.
Svoje kolegy opravdu nechci napadat. Jen bych rád, abychom konečně o problémech začali diskutovat a ne jen strkali hlavu do písku a čekali, až to za nás někdo jiný vyřeší. Nikdo to za nás neudělá! Je tu ohromný nezájem o to co se maldí lidé vyučili, naše školy chrlí každý rok množství absolventů a pak když hledáte do provozu cukráře(ku) je to velký problém! Narazíte na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Tak např. když vám cukrářka přijde do provozu a neví, co je to Sachr dort, protože ona po tři roky co se učila pekla jen pálenou, no to je podle mě hrůza!!! Jak vůbec mohla složit zkoušky a získat vyuční list s takovými znalostmi?!!! Kde je prestiž našeho cukrářského oboru? Proč se lidé stydí nahlas říci - já jsem cukrářka nebo cukrář? Vždyť buďme hrdí na to co děláme! Naše řemeslo je nádherné a navíc s velikou tradicí. Takže nechci aby čtenáři psali, že jsem dobrý, o to nikomu nestojím. Pojďme diskutovat o daném problému. Čekal jsem spíše reakce našich cukrářů z podobných kurzů nebo odkazy a doporučení k dalšímu sebevzdělávání, tak to je Harolde, věřte nebo ne. Mrzí mě jestli vás můj příspěvek pobouřil.
S pozdravem Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Rozinka

Vloženo: 6.7.2006 10:16:36.
ID: 1019.


Tady čtu nabídku vzdělávání od firmy IVEX. Já jsem tuto rekvalifikaci absolvovala a výsledek byl velice neuspokojivý, co se týče praktické částí. Praxe je v hotelu Ambassador, kde z velké částí jsme dělaly jen těsta linecké, třené linecké, listové a pálené těsto (to poslední nejméně). A neustále každý den jen zadělávat těsto, a válet a válet a válet, pak vykrajovat cukroví a péct. V hotelové cukrárně totiž na vánoce potřebují několik upéct několik tun cukroví, a stálé zaměstnankyně se tím přece nebudou zabývat, takže jsou dobré učenky a rekvalifikantky, které to odřou za ně. Na různé zákusky, krémy vůbec nezbyl čas. Ani jednou jsme nezdobily dort (!!!!), jen jedinkrát jsme si ho mohli rozkrojit a toť vše. Ani jednou jsme nepekly roládu, a když tak jen bezovou (štafetky) a to snad za 4 měsíce 3x. Podotýkám, že závěrečná praktická zkouška byla z upečení a nazdobení svátečního dortu. (Kde vzít praxi??). Spravedlivé by bylo, kdybychom závěrečnou zkoušku absolvovali z pečení cukroví, kterým jsme se zabývali z 80%.
Na naše připomínky a i stížnost s garantkou kurzu nebyl brán žádný ohled, jen nám to situaci stížilo v tom, že s námi bylo jednáno velice provokativně.
Již nikdy bych se tam nechtěla vrátit, a jak jsem se na tento kurz těšila, tak jsem byla velice, ale velice ráda když to skončilo a zaklaply za mnou dveře.
Tento problém jsme měly všichni, nejen já, jedna slečna dokonce po 4-5 návštěvě praxe to vzdala a odešla z kurzu.
Po rozhovoru s kuchaři (kurz běžel ve stejnou dobu) měli i oni tento problém, jenže se tam nenašel nikdo, kdo by se k tomu postavil řádně čelem.
Takže IVEX již NE, a když, tak určitě na jiné cukrárně, nejlépe někde provoz ve měste a ne v hotelu Ambasador, kde sortiment je velice jednotvárný.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 7.7.2006 6:18:24.
ID: 1025.


Zdravím rozinku a děkuji za příspěvek. Ještě se chci zeptat - pracujete jako cukrářka?

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Rozinka

Vloženo: 7.7.2006 9:18:33.
ID: 1027.


Dobrý den, nepracuji jako cukrářka, jen cukrařinu dělám v domácím prostředí na zakázky - dorty, zákusky, vánoční cukroví. Když jsem přišla o práci tak jsem si chtěla splnit svůj celoživotní sen a koníček, a chtěla jsem se ještě více zdokonalit v cukrařině a proto jsem si zaplatila rekvalifikaci. Stejně po tomto kurzu bych si nedovolila nikde nastoupit, protože ty znalosti jsou opravdu minimální, (myslím praktické), teorie byla velice kvalitní, neměla chybu. Jenže když chybí praxe....Škoda.
Ale ve Vašem článku je mnoho pravdy, člověk by se měl pořád vzdělávat, já teď když jsem přišla o práci mám více času, takže si z knihovny půjčují cukrářské knihy, receptury, dokonce i staré vydání (v těch taky něco potřebného se najde), a čtu a zkouším a zkouším.
Dokonce jsem si chtěla zaplatit kurz u Mirky Slavíkové, ale došlo k nedorozumění, chtěla jsem na jednodenní v červnu, a zaslali mi program na celotýdenní v jiném termínu, takže jsem to nechala zatím tak a uvidím na podzim. Možná Vás zklamu, nejsem nejmladší, ale preferuji heslo, že člověk se má v každém věku vzdělávát.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Rozinka

Vloženo: 7.7.2006 9:29:47.
ID: 1028.


Ještě bych měla něco vysvětlit:
Stěžovala jsem si že jsme v kurzu nepekly žádné dorty atd...
Já byla trochu za vodou, já zkušenosti se zdobením dortů měla, ale o šlo o zbytek děvčat, které neměly žádné zkušenosti.
Mrzí mě, že jsme opravdu z 80 % pekly jen vánoční cukroví a válely těsta, a např. likérové špičky jsme nedělaly ani jednou, indiánky jen jednou, rakvičky 1x, punčový řez 1x, laskonky 1x.... ,a to jsme měly praxi 200 hod. A když už jsme nějaky zákusek nakonec dělaly, tak každá dělala nějakou část (jedna míchala těsto, druhá vážila, třetí krém..) a neviděly jsme, jak se ten zákusek dělá od začátku a postupně. Prostě jsme měly v hlavě zmatek. Je to škoda, protože jsem za to zaplatila spoustu peněz. Byla jsem samoplátce, na Úřadu práce nejsem.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Romana

Vloženo: 7.7.2006 14:55:48.
ID: 1030.


Rozinko, moc by mě zajímalo (pokud to není tajemství)na kolik takový kurz "pečení vánočního cukroví" :-)) vyjde. Předem děkuji za odpověď.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Vlastina

Vloženo: 14.2.2007 15:26:38.
ID: 1678.


Dobrý den. Já jsem vyučená cukrářka.Ale můžu vám říct, že jsme měli ve škole to a samé. Nic nás nenaučili. V prváku jsme jen čistili plechy a dělali pomocné práce.V druháku nás strčili ke strojům např. k polévačce, polinu. A ve třeťáku nějaké ty malé zákusky.Dorty jsem zdobila prvně až čtrnáct dnů před zkouškami a to jen jeden den. Pak jsem si udělala nástavbu, ale práci nemůžu sehnat. Chtějí všude praxi. Takže kurs vyjde nastejno.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Rozinka

Vloženo: 7.7.2006 18:04:10.
ID: 1031.


Kdo má maturitu nebo je aspoň něčím vyučen - třeba i klempíř, zedník atd.... platí 14 500,-
Kdo nemá ani maturu ani vyuční list platí 21 700,-.
Já naštěstí platila to první. Zdá se mi to ale nespravedlivé, v čem je rozdíl když na kurz jde třeba dejme tomu kadeřnice, která má vyuční list, nebo dělnice, která třeba školu nedodělala?
Všechny jsme byly začátečnice a brali nás stejným metrem, no a číst snad umíme všechny, i psát, a dávát do kotle vajíčka a mouku zvládne každý, ať má maturu nebo ne.
Nevím, proč to tak je. Rozdíl je v tom, že kdo neměl ani vyuční list, tak musel absolvovat více hodin praxe - myslím 300 hod., ale nechápu to, vždyť třeba kadeřnice s výučním listem stojí taky poprvé u kotle a možná ten, bez vzdělání byl v kuchyni šikovnějši...... Je to divné.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 7.7.2006 19:20:33.
ID: 1032.


Ještě jednou zdravím rozinku! Tedy musím přiznat, že jsem opravdu nadšen! Konečně se objevují první vlaštovičky a začínáme mluvit o problémech. Skutečně tleskám nad vaším konáním, které vede k tomu, že se snažíte splnit si své sny - jak říká paní Slavíková - " Je hezké mít sny, ale ještě lepší je si je vyplnit. " Kéž by si z Vás leckterý cukrář vzal příklad.
Pevně věřím, že nedorozumění ohledně kurzu se vyjasní a třeba se na nějakém i potkáme. Ikdyž nejste nejmladší, jak sama píšete, pro mě neznamená žádné zklamaní, ale jásám, protože jste právě oním důkazem toho, že člověk by se měl vzdělávat celý život. Na této cestě bych Vám rád popřál mnoho úspěchů a už žádné překážky takového typu, jež Vám byly kladeny při rekvalifikační praxi.
Co se týče rekvalifikačních kůrzů firmy Ivex, budu věřit, že dojde brzy k nápravě a firma bude svědomitě připravovat naše budoucí kolegy.
Přeji všem mnoho úspěchů v sladkém tvoření!


odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Rozinka

Vloženo: 8.7.2006 11:10:02.
ID: 1033.


Děkuji z povzbudivé slova a taky všem přeji mnoho zdaru a krásných výtvorů při sladkém pečení.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Martina

Vloženo: 8.7.2006 19:35:32.
ID: 1036.


Rozinko, velice, ale opravdu VELICE !!! děkuji za Vaší zkušenost! Málem jsem se nechala lapit do spárů těchto rekvalifikačních kurzů. Asi počkám se splněním svého snu na pozdější dobu, nebo snad i na jinou zemi??!

Pečení mě baví odmalička a teď jsem na MD - myslela jsem, že je nejvhodnější doba. Ale opravdu raději počkám!

Vyučeným cukrářům fandím a držím palce, ať to mají v práci dobré a mohou se nadále zdokonalovat ... ráda ochutnám novinky! ;o)

Sladkému zdar!

odpovědět

       Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Lucka

Vloženo: 12.7.2006 9:04:04.
ID: 1044.


Též děkuji, málem jsem se také spálila!

odpovědět

          Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od:

Vloženo: 4.8.2006 17:37:30.
ID: 1109.


...

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Gábina

Vloženo: 7.8.2006 12:22:57.
ID: 1125.


Moc děkuju, Rozinko, za zveřejnění zkušeností s rekvalifikacemi IVEX, kam jsem se také chystala. A těšila se.
Jsem teď na MD a taky nejsem nejmladší :-) Mám dvě maturity ekonomického zaměření a stejnou praxi za sebou. V posledních dvou letech mi vytváření sladkostí doslova učarovalo a začala jsem přemýšlet o radikálním řezu mého profesního počínání... Takže scháním dál nějakou dobrou rekvalifikaci, kterou si ráda zaplatím. Myslím, že v mém případě je potřeba nějaký základní cukrářský kurz s praxí dlouhodobějšího trvání než jen týden. A stále si myslím, že začít lze kdykoli, důležité je nasazení a chuť.
Všem tvořitelům sladkého přeju hodně úspěchů!! A nám začátečníkům dobré učitele :-)

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Dana

Vloženo: 12.8.2006 7:35:09.
ID: 1133.


Dobrý den,před rokem jsem absolvovala rekvalifikaci u vzdělávacího střediska Belscholae a nemůžu si stěžovat.Byla jsem v té době na pracáku tak mě to nestálo nic,ale co tam byli samoplátci tak je to přišlo kolem 10.000.Kurs měl 300 vyučovacích hodin z toho 100 teorie a zbytek praxe,kterou jsme si teda museli sehnat sami.V cukrarně jsme dělali vše.Práci jsem nakonec stejně nesehnala,na zkráceny úvazek nikde nebrali,tak jsem pekla doma pro známé...a najednou toho bylo tolik,že me manžel přinutil k podnikaní,dokonce jsme dostali od pracáku příspěvek a to se do začátku hodí.Na kurs paní Slavíkové jsem se chtěla taky prihlásit,ale asi bych raději uvítala ''klasiku'' než nějaké modelování z karamelu...,to mě přijde už vyloženě pro ty co mají delší zkušenosti s cukrařinou než pro začatečníky.S pozdravem D

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 13.8.2006 18:23:27.
ID: 1142.


Na klasiku si stačí zavolat nějakého technologa od příslušné firmy a bude klasiky habaděj.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: bombonek

Vloženo: 19.8.2006 22:32:46.
ID: 1167.


Vas prispevek je zajimavy,

prosim muzete me dat adresu na cukrarsky kurs, ktery jste absolvovala???? a co je to za kurs pani Slavikove????

dekuji

odpovědět

       Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 22.8.2006 18:32:18.
ID: 1174.


Dobrý den! Paní paní Mirka Slavíková je světová cukrářka s titulem Proffesseur En sucre D´Art - profesor umělecké cukrařiny - nutno podotknout, že je jediná východoevropanka s tímto titulem. O kurzech paní Slavíkové je dosti napsáno zde na serveru, stačí pouze hledat. Domnívám se, že poslední aktualizace kurzů je o pár článků dole. Jinak kurzy jsou různých témat, od kynutých těst a výrobků, přes zpracování cizokrajného ovoce, přes práci s plastickým cukrem a čokoládou, až k francouzským pralinkám a práci s karamelem. Stačí si jen vybrat a ozvat se! Přeji mnoho úspěchů.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Jana

Vloženo: 21.8.2006 6:04:28.
ID: 1168.


Dobrý den,
mám asi stejný problém jako paní Gábina.Cukrařina je můj koníček, a chtěla bych se naučit více.Bohužel mám ekonomické vzdělání, nic z potravinářství. Hledám nějaký kurz, který by mě naučil základní věci, a hlavně bych při něm získala výuční list. Jsem z Jižních Čech a nejsem nezaměstnaná. Výrobky paní Mirky Slavíkové jsou nádherné, ale myslím si že její kurzy jsou určeny spíše pro pokročilejší. Na úřadě práce mi řekli, že někdy rekvalifikační kurzy pro dospělé pořádají přímo střední odborná učiliště, ve kterých jsou cukrářské obory pro žáky. Chtěla bych se zeptat, jestli s nimi někdo nemá tady v JČ nějaké zkušenosti. Taky bych brala třeba kurz zdobení perníků, jestli někdo zná nějakou perníkářku.
Děkuji za jakoukoliv radu.
Jana


odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: olouszek

Vloženo: 25.11.2006 13:28:20.
ID: 1439.


Milý Johny, myslím že alespoň z části vím kde by mohl být zakopaný pes. Jsem vyučená cukrářka a ještě mám udělanou SPŠPT Pardubice. Několikrát jsem se obhájila titul cukrář roku v Pelhřimově a navíc jsem pracovala cca 8 let jako technolog v cukrárně. Takže odborník ve svém oboru. Zvládám modelování, práci s karamelem, práci s čokoládou atd. Velice ráda bych se ještě dovzdělala v některých dovednostech, ale je tu velké ALE. Tyto kurzy jsou určené pro uměleckou cukrařinu, která se velmi liší od klasické, kde sice člověk také musí mít umělackého ducha, ale na vše je málo času a zaměstnavateli příjdou tyto kurzy zbytečné, jakékoliv věci z umělecké cukrařiny jsou velmi náročné na čas, takže použití se spíš hodí do hotelových cukráren, nebo do cukrárny, kde si člověk tvoří výrobky podle zakázky a zákazník je opravdu za tyto originály zaplatit cenu jakou si stanoví výrobce. Ve velké cukrárně je to nemyslitelné. Tam se neustále hledí na produktivitu, a hlavně cenu výrobku, kterou nám v této době bohužel diktují halvně řetězce. Mi jako odborníkovi by se tyto kurzy na další zvýšení vzdělání hodily, ale na druhou stranu bych je spíš použila pro své soukromé podnikání a co si budeme namlouvat, v dnešní době si otevřít vlastní cukrárnu není jen tak ( HCCP, hygiena, vybavení) nic jednoduchého. Snad se časem pohled lidí změní a budou ochotni si za výrobek zaplatit to co opravdu stojí. Držím palce.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 25.11.2006 19:52:56.
ID: 1446.


Tak předem své odpovědi moc zdravím "olouszka"! Jsem opravdu rád, že si čtenáři najdou kousek času a reagují i na starší podněty. Takže, samozřejmě se spoustou věcí souhlasím a smekám před šikovnou cukrářkou. K tomu ALE, samozřejmě že k umělecké cukrařině je třeba trošku fantazie, trochu více trpělivosti a ohromný ranec času, aby člověk mohl v klidu tvořit. Vím jak jsou na tom naši mnozí cukráři s časem, též již pracuji 6 let v oboru a většinou jsou i to celé pracovní víkendy. A přesto se nevzdávám a snažím se i v tomto shonu najít skulinku času, abych vyzkoušel něco nového, krásného, to je můj hnací motor v řemesle. A jak pak člověka zahřeje u srdce, když zákazníci přijdou a obdivují malá umělecká dílka v našich chladících vitrínách! Vím, že i většina zaměstnavatelů, těch co zůstali myšlením ještě v pravěku, považují další sebevzdělávání zaměstnanců za něco zbytečného. Možná se bojí toho, že zaměstnanci něco budou umět a utečou jim za lepší prací, ale pak je to přeci už opět na tom, aby zaměstnanec měl motivaci zůstat, nebo ne? Vládne tu atmosféra strachu, často slycháváte - " ... jestli se vám to nelíbí, můžete jít, na vaše místo čeká dalších deset ... ", to podle mého názoru není vůbec žádná motivace zaměstnanců.
S tím že se umělecká cukrařina hodí spíše do hotelových cukráren už ale vůbec nesouhlasím. Nevím sice jak fungují hotelové cukrárny, ale co se mi doneslo, není to také žádný med. Já jsem měl také idealistické představy o tom jak cukráři na hotelech mouhou tvořit a s výrobky si hrát, ale údajně takovýchto podniků je málo i v Praze. Měl jsem možnost hovořit s velmi šikovnou cukrářkou, která pár hotelů prošla, nyní již dělá cukrařinu jako technolog jedné firmy a co vím, zpět se již nevrátila.
Naopak si myslím, že umělecká cukrařina, ale vůbec ta krásná cukrařina patří do našich malých cukráren! Velké kolosy a hypermarkety nás sice dolů tlačí cenou, avšak když vidím tu kvalitu, jež je zákazníkovy nabízena, má cukrářská duše těžce pláče a osobně bych si takovýto výrobek nikdy nekoupil, byť by byl sebe levnější. Záleží na našich zákaznících co hledají, jestli cenu nebo kvalitu. Mnohdy sám zákazník zalituje, když kousne do dortu distribuovaného velkými řetězci, když chutná jak roští, že? Proč jen si nepřidal pár korun a nezašel do malé cukrárny za rohem?
Ještě dlouhá a trnitá cesta nás čeká, než naši zákazníci pochopí, že ta krásná a kvalitní cukrařina není je pouhé šup šup, ale že se jedná o skutečná umělecká díla a tomu také musí odpovídat cena! Nikdo si možná ani neuvědomuje kolik hodin práce dá pěkný dort, a když pak přijdete v roli zákazníka a vychrlíte kritiku, nebo se jen kysele zatváříte. Zkuste se vžít do role toho cukráře, jak mu pak asi je, tolik času, píle, fantazie ... Zkuste příště třeba vzkázat pochvalu, vzkažte cukrářům zda vám chutnalo, vás neubude a jiné to potěší. Alespoň nás tady ve Vrchlabí tedy ano a motivuje nás to v další práci.
Poslední věcí se kterou musím také souhlasit, je, že v dnešní době začít podnikat, mi osobně připadá - promiňte mi ten výraz - jako sebevražda. Vždyť ze strany kontrolních hygienických orgánů už jde snad o krutou šikanu!!! Vadí každý ďubek v kachličkách, každá prasklina, když je zřetelné co je umyvadlo a co dřez a přesto to musím mít popsané atd. - bylo by toho na celý román, myslím že spousta z vás se mnou souhlasí. Ani už snad nebudu zmiňovat tu agendu, kterou musím jako šéfcukrář vést ke zmiňovaným Kritckým bodům - HACCP. Leckdy mi připadá, že 50% cukrařiny dnes jsou pouze papíry!!! A kde máme zastání???
My se ale nedáme, protože jak se říká, zlaté české ručičky. Pevně věřím že se nám cukrařinu podaří opět dostat na výsluní, tam kam patří!
Takže ať se vám milé kolegyně a kolegové daří a těším příště na napsanou!
S pozdravem váš Johny!

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: ok

Vloženo: 25.2.2007 22:22:03.
ID: 1724.


Chtěla bych se zeptat jaké vzdělaní je potřeba k práci technologa? A co je hlavním úkolem technologa?Moc děkuji.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: olouszek

Vloženo: 25.11.2006 21:42:45.
ID: 1451.


Ahoj Johny, s reakcí na můj příspěvek musím souhlasit. Je pravda že dneska bohužel vládne strach v zaměstnání, a zaměstnavatelé mají spíš rádi, aby se jejich zaměstnanci moc nerozkoukávali po nových technologiích, aby náhodou neodešli ke konkurenci. Jak jsem psala jsem technoložka a měla jsem možnost pracovat s novými surovinami od různých firem (Enzyma, Lactoprot ...), ale vždy jsem také musela nový výroběk přizpůsobit na průmyslovou výrobu. I přesto že jsme velká cukrárna, tak si myslím že výrobky máme dobré kvality a do prodeje jsme zařadili také výrobky náročnější na výrobu, ozdoby a moderní suroviny. Bohužel vždy rozhodovala cena. Ale s čistým svědomím jsem mohla říci že výrobky byly kvalitní a chuťově velmi dobré. Jak si psal nad některými výrobky bych plakala, přebarvené, nedochucené, nebo přechucené a někdy i za hromadu peněz. Těžko říci kam tento obor chvátá, jen doufám že doba náhražkových krémů zkončila a budeme opět prosazovat klasiku a výtečnou chuť. Jak si psal dnes je tento obor víc jak z 50% papírování, ale pevně věřím že časem bude zase líp.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 27.11.2006 14:57:06.
ID: 1455.


Jen ještě malý dovětek - k tomu, abychom se mohli vrátit k opravdu kvalitní cukrařině - klasické cukrařině - by nás musela přestat šikanovat hygiena. Vždyť si vemte že jen za používání čerstvých vajec, nebo živočišné šlehačky se málem upaluje, jako za čarodejnictví ve středověku!!!

odpovědět

Nadpis: Hledám brigádu v cukrařině.
Od: Roman

Vloženo: 29.4.2007 19:20:58.
ID: 2005.


Dobrý den, prosím o poskytnutí informací v hledání brigády v oboru cukrář.
Spoustu inzerátu jsem už našel, ale bohužel promě nevyhovující.Proto žádám majitele cukráren pomozte.Děkuji s pozdravem Roman Goral

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Radovan

Vloženo: 5.5.2007 15:05:38.
ID: 2020.


Dobrý den, po přečtení Vašich příspěvků, začínám mít docela obavy o můj záměr postavit cukrárnu v našem městě. To je opravdu takový problém sehnat dobrého cukráře, který nechce pracovat v továrně "u pásu", ale připravovat si dorty a zákusky celé sám ? Prosím o Vaše názory.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: David

Vloženo: 5.5.2007 20:55:30.
ID: 2021.


Je veliký problém sehnat dobrého cukráře s kvalifikací, myšleno, že né každý vyučený cukrář zvládne rozjezd cukrárny. Nehledě na to, že zaběhnutí nové cukrárny trvá min. 2 roky. 2 roky plné dřiny, hodin strávených v cukrárně ale ten výsledek... ten je prostě naprosto úžasný. Pomáhal jsem rozjíždět 2 cukrárny, bohužel každá sešla po mém odchodu z klasiky na směsy, což je mi moc líto ale fungují dál a mají svou klientelu.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Radovan

Vloženo: 11.5.2007 9:53:28.
ID: 2047.


Dobrý den Davide, rád bych se Vás zeptal, kde jste pomáhal rozjet dvě cukrárny ? V kterém okrese ? To , že je každý rozjezd těžký dávno vím, ale rád bych dělal něco pro sebe a co mě baví. Mám možnost právě spojit výrobu i prodej cukrářských výrobků v jedno. Neuvažuji o tom , že bych dělal nějakou velkovýrobu. Věškeré výrobky se budou vyrábět i prodávat na jednom místě a to v velmi pěkném prostředí s možností posezení... Určitě mi rozumíte. Chci prostě něco co u nás chybí a hlavně nemám rád když všechny výrobky které si koupíte jsou naprosto stejné a to proto, že je tu jen jeden velkododavatel a všichni od něj nakupují.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: dana

Vloženo: 12.5.2007 22:40:00.
ID: 2050.


Vážený pane, Cukrařina je tvrdá práce a když k ní nemá měkdo kladný vztah, tak ji nemůže dělat. Píšete o kurzech, ale co si budem povídat Myslím, že je všechno o penězích. Pokud se to všechno spočíta i s ubytováním, jízdným atd. tak to opravdu není levná záležitost. A na druhou stranu je dobře, že každý cukrář má svůj rukopis a pokud se nechce specializoat na jedni věc a chce dělat cukrařinu všeobecnou, tak nepotřebuje žádný kurz. Nemyslím si, že ty díla z cukru mají něco společného s cukrařinou ,to lidem nemůžeme nabídnout. Peču už přes třicet let v menším městě, a protože se snažím obohatit své výrobky novými technologiemi a surovinami, mohu říct, že né vždy se to setkává s úspěcuem. Lidé stále chtějí ten český zákusek. Pro malé cukrárny je těžké něco vyrábět v malých sériích, prozože není možné ve skladech koupit malé množství surovin. Když jsem začínala tak se suroviny rotvažovaly, ale toto bylo hyg. zakázano a tak se nemůžou používat, protože dvě kila marcipánu mi nikdo neprodá nebo mandlových lupínků. Tak proč kurz?? Používají se tam nové suroviny. A už vůbec si nemyslím, že umím všechno, to neumí nikdo, ani Vy. dana

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: IDA

Vloženo: 14.5.2007 15:25:11.
ID: 2057.


Milá pani Dana,
nemôžem s Vami súhlasiť v tom, že načo" kurz". Myslím si, že každý cukrár sa musí zdokonalovať vo svojom obore celý život, ked chce patriť medzi najlepších a to je dnes veľmi ťažké. Je na každom či si kurz zaplatí, alebo nie.Ja som tiež dala za jednodňový kurz 3500,00 sk a nesťažujem sa.Rada si prezriem každého výrobok a ako ste napísali, každý z nás má nejaký rukopis.
Ja držím každému palce, čo chce podnikať v tomto obore a prajem veľa šťastia.

odpovědět

    Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Johny

Vloženo: 15.5.2007 16:10:58.
ID: 2068.


Vážená paní Dano!
Začnu s reakcí od konce! Opravdu moc dobře vím, že neumím všechno, dokonce vím, že často jsem neuměl ani ty opravdové základy jako jsou suflé, sorbety ..., ale alespoň si to přiznám a když to dobře půjde, chci se dále vzdělávat. Co se týče cen kurzů, ubytování ..., vím o čem je řeč, absolvoval jsem čtyři kurzy a z toho tři jsem si plně hradil - no holt jsem vždy obětoval dovolenou, a nemyslete si, že jsem placen nějakými horentnými sumami, to opravdu ne!!! Pracoval jsem v obyčejné malé cukrárně ve Vrchlabí, takže žádný hotel či něco podobného a přesto jsem mnoho věcí z kurzu užil i zde, a své naučené zkušenosti jsem navíc mohl částečně předávat i svým kolegyním, které na kurzy jezdit nechtěli. Po absolvování všech kurzů se vůbec nedomnívám, že bych ztratil nějakým způsobem svůj osobitý styl, naopak naučené věci každá cukrářská osobnost přetvoří do svého osobitého pojetí a ponechává ve svém výsledku cukrářův rukopis, každá vytvořená růže, či zákusek nese cukrářův podpis, takže s tímto názorem o ztrátě cukrářské identity naprosto nemůžu souhlasit!!!! Co se týče nových surovin a technologií, když jsem přišel před sedmi lety do cukrárny tady ve Vrchlabí, byla cukrařina na velmi špatné úrovni, technologicky, ekonomicky, vzhledově ..., ale v průběhu let jsme naší tvrdou a neúnavnou prací a stálými inovacemi, naše zákazníky naučili příjmat novinky a sami zákazníci je sami vyhledávali. Samozřejmě, že jsme zachovali i klasickou cukrařinu pro starší generaci a zastánce hutných máslových krémů apod. Ale vždy jsme se snažili propojit i trošku moderní design do klasických zákůsků, nabídnout něco nového, ikdyž to leckdy chvíli trvá, než si zákazníci zvyknou, ale jde o to, nečekat až to někdo začne vyrábět a já se pak přidám, ne, nebát se začít inovovat. Pro malé cukrárny naopak výrobu v malých sériích chápu jako výhodu, rychlejší a flexibilnější zavedení nových surovin a polotovarů do jejich výroben. I dnes už se dají sehnat menší balení surovin, samozřejmě v tomto s vámi plně souhlasím, že mnoho surovin je baleno zcela zbytečně ve velkých baleních a nahrává spíše velkým provozům, než malým cukrárnám. Přesto je již na trhu mnoho surovin, jež jsou baleny po 1 kg baleních nebo i menších. Dnešní trh nabízí v tomto směru velkou škálu firem a proto i výběr je mnohem větší, takže se stačí poptat a vybrat si, ten kdo má velká balení, má prostě smůlu. Osobně si myslím, že nejlepší reklamu kvalitnímu dodavateli udělá malá cukrárna, než velký provoz. Je možné i využívat různých marketů a malých prodejniček typu Natural, co se týče třeba malých balení ořechů, mandlových lupínků ...
Nicméně přeji vám mnoho úspěchů a doufám, že třeba někdy svůj názor změníte. S pozdravem Johny.

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od:

Vloženo: 24.5.2007 15:22:28.
ID: 2109.


.....

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: Baarus

Vloženo: 19.2.2008 19:33:18.
ID: 4100.


Ahoj vsichni,
je mi 18, jsem studentka gymnázia v Praze a cukrařina mě zajímá jako koníček. Pokoušela jsem se najít nějaké kurzy, ale opravdu nevím, kde. Některé mi připadají spíše pro pokročilé, některé jsou zase pro mě příliš drahé. Děkuji za odpovědi. Baarus

odpovědět

Nadpis: Re: Další vzdělávání ...
Od: stela

Vloženo: 9.3.2008 23:26:36.
ID: 4255.


Jsem hodně mlsná, miluju větrníky a už na první pohled poznám jestli jsou umělé nebo ty fantastické! Nenávidím to barevně a tvarově hloupé dortové zdobení a rádoby inovace cik cak čokoládou. Viděla jsem skripta pro cukráře a návrhy předloh - dost hrozné. Jednou jsem šla na den otevřených dveří v místní střední hotelové škole. Jako ochutnávku nabízeli mj.dva druhy litého koláče ze směsi. Ani to neuměli nakrájet, bylo to tam v drobkách a neuměli mi vysvětlit v čem se liší jeden od druhého. Opakovali stále dokola, že jeden se jmenuje Tak a druhý zase Jinak a v tom je prý ten rozdíl. Odešla jsem z cukrářské sekce do kuchařské a tam se chechtala jedna studentka, co prej je to za blbost "hovězí filé", když přece filé je ryba. Dohlížející profesorka se jí zeptala, do kterého ročníku chodí. Odpověď: do třetího.
Všechny moje známé, teda ty které pečou, pečou božské koláče, bábovky, záviny - lahůdky. Žádná z nich není vyučená pekařka ani cukrářka.
Přeju Vám všem, kteří milujete cukrářské výrobky mnoho stejně mlsných zákazníků jako jsem já. Jednou se třeba odvážím otevřít si cukrárnu, kde nebudou studit kovové židle a nebude tam v nabídce gumový štrůdl vylepšený "šlehačkou" z lahve. Pak znovu zavítám na tyto stránky a budu hledat VÁS, kteří tvoříte ze srdce a pro potěchu jazyka. Přeji hodně štěstí a neutuchající nadšení.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je středa 13. listopadu 2019
svátek slaví Tibor, zítra Sáva

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.