Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Další vzdělávání ...'

Od: Johny

Vloženo: 25.11.2006 19:52:56

Tak předem své odpovědi moc zdravím "olouszka"! Jsem opravdu rád, že si čtenáři najdou kousek času a reagují i na starší podněty. Takže, samozřejmě se spoustou věcí souhlasím a smekám před šikovnou cukrářkou. K tomu ALE, samozřejmě že k umělecké cukrařině je třeba trošku fantazie, trochu více trpělivosti a ohromný ranec času, aby člověk mohl v klidu tvořit. Vím jak jsou na tom naši mnozí cukráři s časem, též již pracuji 6 let v oboru a většinou jsou i to celé pracovní víkendy. A přesto se nevzdávám a snažím se i v tomto shonu najít skulinku času, abych vyzkoušel něco nového, krásného, to je můj hnací motor v řemesle. A jak pak člověka zahřeje u srdce, když zákazníci přijdou a obdivují malá umělecká dílka v našich chladících vitrínách! Vím, že i většina zaměstnavatelů, těch co zůstali myšlením ještě v pravěku, považují další sebevzdělávání zaměstnanců za něco zbytečného. Možná se bojí toho, že zaměstnanci něco budou umět a utečou jim za lepší prací, ale pak je to přeci už opět na tom, aby zaměstnanec měl motivaci zůstat, nebo ne? Vládne tu atmosféra strachu, často slycháváte - " ... jestli se vám to nelíbí, můžete jít, na vaše místo čeká dalších deset ... ", to podle mého názoru není vůbec žádná motivace zaměstnanců.
S tím že se umělecká cukrařina hodí spíše do hotelových cukráren už ale vůbec nesouhlasím. Nevím sice jak fungují hotelové cukrárny, ale co se mi doneslo, není to také žádný med. Já jsem měl také idealistické představy o tom jak cukráři na hotelech mouhou tvořit a s výrobky si hrát, ale údajně takovýchto podniků je málo i v Praze. Měl jsem možnost hovořit s velmi šikovnou cukrářkou, která pár hotelů prošla, nyní již dělá cukrařinu jako technolog jedné firmy a co vím, zpět se již nevrátila.
Naopak si myslím, že umělecká cukrařina, ale vůbec ta krásná cukrařina patří do našich malých cukráren! Velké kolosy a hypermarkety nás sice dolů tlačí cenou, avšak když vidím tu kvalitu, jež je zákazníkovy nabízena, má cukrářská duše těžce pláče a osobně bych si takovýto výrobek nikdy nekoupil, byť by byl sebe levnější. Záleží na našich zákaznících co hledají, jestli cenu nebo kvalitu. Mnohdy sám zákazník zalituje, když kousne do dortu distribuovaného velkými řetězci, když chutná jak roští, že? Proč jen si nepřidal pár korun a nezašel do malé cukrárny za rohem?
Ještě dlouhá a trnitá cesta nás čeká, než naši zákazníci pochopí, že ta krásná a kvalitní cukrařina není je pouhé šup šup, ale že se jedná o skutečná umělecká díla a tomu také musí odpovídat cena! Nikdo si možná ani neuvědomuje kolik hodin práce dá pěkný dort, a když pak přijdete v roli zákazníka a vychrlíte kritiku, nebo se jen kysele zatváříte. Zkuste se vžít do role toho cukráře, jak mu pak asi je, tolik času, píle, fantazie ... Zkuste příště třeba vzkázat pochvalu, vzkažte cukrářům zda vám chutnalo, vás neubude a jiné to potěší. Alespoň nás tady ve Vrchlabí tedy ano a motivuje nás to v další práci.
Poslední věcí se kterou musím také souhlasit, je, že v dnešní době začít podnikat, mi osobně připadá - promiňte mi ten výraz - jako sebevražda. Vždyť ze strany kontrolních hygienických orgánů už jde snad o krutou šikanu!!! Vadí každý ďubek v kachličkách, každá prasklina, když je zřetelné co je umyvadlo a co dřez a přesto to musím mít popsané atd. - bylo by toho na celý román, myslím že spousta z vás se mnou souhlasí. Ani už snad nebudu zmiňovat tu agendu, kterou musím jako šéfcukrář vést ke zmiňovaným Kritckým bodům - HACCP. Leckdy mi připadá, že 50% cukrařiny dnes jsou pouze papíry!!! A kde máme zastání???
My se ale nedáme, protože jak se říká, zlaté české ručičky. Pevně věřím že se nám cukrařinu podaří opět dostat na výsluní, tam kam patří!
Takže ať se vám milé kolegyně a kolegové daří a těším příště na napsanou!
S pozdravem váš Johny!


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.