Cukrář.cz

Reklama



Téma "Marlenka"


Marlenka
Od: Vierka

11.1.2005 16:16:00.
id: 192.


ahoj,

zhanam recept na Marlenku. Je to teraz modny zakusok :o), aspon u nas na Slovensku. Vraj pochadza niekde z Armenska ...

vopred dakujem

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 21.3.2005 7:16:37.
ID: 283.


Dobrý deň,
chcem Vás poprosiť o radu k receptu Marlenka.
Ak všetky suroviny na cesto spojím, cesto neviem spojiť, stále to zostáva sypké. Robila som to presne podľa návodu, ale nedarí sa mi. Neviem, či som zvolila zlý postup, ale fakt to nejde. Poprosím Vás o radu.
Prajem Vám ešte raz pekný deň.
Milka

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: dajka

Vloženo: 3.4.2007 16:25:06.
ID: 1868.


mouku musite dat do teple(varici) hmoty.

odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od: ooooo

Vloženo: 28.6.2011 15:22:11.
ID: 8155.


Do mouky dáme do varíci smesi :DDD dúfam že v tej zmesi varíš aj to vajíčko :D

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: rengi

Vloženo: 19.9.2007 15:11:24.
ID: 3036.


miesto 700 g hl. muky dajte tak 450-500, len aby to cesto bolo vlacne pri 700 sa to mne zdalo prilis tuhe, i ked je dost mozne, ze Ste to spojili prilis horuce a tym Tte tzv. obarili muku.



odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Jana.Q

Vloženo: 20.4.2005 0:33:15.
ID: 315.


Koukám někdo okopíroval můj recept na Medovník :-)
Mouku musíte vmíchat do velmi teplé(vařící) tekutiny, jinak se Vám to bude rozpadat. V troubě pečte jen 1-2 min. Pokud Vám placky stvrdnou můžete je silně potřít kávou, koňakem. Snad se povede

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
       Nadpis: Re: Marlenka
Od: Danuta

Vloženo: 19.2.2006 10:54:03.
ID: 666.


Paní Jano, Vám speciálně děkuji za upřesnění receptu na Marlenku, nejspíš taky Vašeho! V naší rodině jsme byli tímto starodávným arménským medovníkem s karamelovým krémem a oříšky uneseni už třikrát. Poprvé, když jsme ho ochutnali poprvé. Podruhé, když jsme ho poprvé ochutnali ohřátý v mikrovlnce. A potřetí, když jsme si ho sami upekli. Taky napoprvé, bez valných cukrářských zkušeností, přitom s tím koupeným si nezadal v ničem. Vzhledově ani chuťově. Leda cenou, protože se vším všudy nebyla vyšší, než dva kousky z toho z cukrárny, z nějž nám zbyly jako memento marnotratnosti jen krabice a umělohmotný box... Mám fotky, ale tudy je nevložím. Díky Danuta
P.S: Holky nebojte se, je to fakt jednoduché, jen dodržte rady paní Jany (mouka do vařícího a placky péci po jedné a jen 1-2 minuty)!


odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od: Eva

Vloženo: 13.9.2006 8:14:47.
ID: 1250.


Pani Janka, nakolko hladam recept na tento vyborny zakusok a ohlasy na Vasu recepturu su SUPER, velmi pekne Vas prosim o Vasu verziu receptu. Ja som ho uz skusala 2x, moja rodina bola nadsena, ale podla mna stale tomu receptu nieco chyba. Verim, ze 3. verzia receptu / Vasa / bude ta spravna. Dakujem pekne za ochotu a prajem pekny den.

odpovědět

          Nadpis: Re: Marlenka
Od: helen

Vloženo: 11.1.2016 7:57:01.
ID: 13213.


dobry den, rada by som tiez poprosit pani Janku o jej recept.
uz som vela krat citala ze ten Vas, je vyborny.
rada by som ho urobit v K.West pre moje vnucatka

s milym pozdravom citatelka Hajek Helena

odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od: Lucie

Vloženo: 2.10.2011 10:12:55.
ID: 8247.


Chtěla jsem se zeptat,jestli nemáte někde na stránce tento recept, protože podle komentářů je výborný :-) děkuji

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Romana

Vloženo: 25.3.2006 15:21:21.
ID: 744.


Právě jsem dopekla Marlenku- TOTÁLNÍ FIASKO! Nevím, kde jsem udělala chybu. Do vařící hmoty jsem přisypávala mouku. Už při nasypaní 1. poloviny mouky mi to šlo zapracovat jen tak, tak. Čili po přidání zbytku už z toho bylo drobení. Já jsem z toho nakonec všemi silami udělala jakž takž těsto. Dala jsem ho odpočívat na 1h do misky, kterou jsem postavila nad hrnec s mírně se vařící vodou. Byla snad tohle ta chyba? Potom jsem chtěla vyválet placky, ale vůbes to nešlo. Bylo to 7 roztodivných tvarů, které se v pohodě vešly na 2 plechy. Poslední fáze byla ze všech nejrychlejší-ŠUP všechny placky do odpodkového koše. Všem, kdo umí péct medovníky nebo přímo Marlenku ,patří můj neskonalý obdiv!!! Za případné rady k receptu či povzbuzení na 2. pokus budu moc vděčná :-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Vla´dka

Vloženo: 11.10.2017 16:44:15.
ID: 13739.


Klíd, to je úplně snadné. Nad parou roztopím 1 máslo, 400 g cukru krupice, 4 lžíce medu a trošku mléka, až je směs roztopená pak si nezmu šlehač a vleju do směsi 4 vejce , 1 prášek do pečiva a 400 g hladké mouky. Hned to rozdělím v tenoulinké vrstvě na 3 plechy s pečícím papírem a dám postupně upéct, tak 5 minut jeden-až začne od kraje hnědnout, pak sundám z papírem z plechu a nechám vychladnout.
Krém: uvařím 2 pudingy karamelové s 1/2 l mléka, vychladím, vyšlehám 1 máslo a do nej zašlehám karamelové salko a puding. Promažu placky a je to. Celé i s plechem zabalím do potravinové folie a nevhám uležet, nakrájím a sním. Dobrou chuť.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Beňa

Vloženo: 29.3.2006 23:02:57.
ID: 758.


Medovník nebo chcete-li marlenku Jany.Q jsem již pekla několikrát, jednou dokonce jako vánoční cukroví. Je to jeden z nejlahodnějších zákusků doma vyrobených, co jsem kdy jedla. Obdržela jsem za něj pochvalu i od příbuzných, kteří holdují téměř výhradně kupovaným produktům. I když můj první pokus neodpovídal především zpracováním mé představě(těžce zpracovatelné těsto, tvrdý i po několika dnech), chuť mě nezklamala. Moje úprava zní: zapracovat polovinu mouky a pak přidávat pouze do té doby, kdy těsto zůstává vláčné, lehce rozválitelné. Vyvalovat přímo na pečící papír. Peču do středně hnědé barvy. Do krému dávám asi 350g másla. Pláty na sebe skládám obráceně než byly pečeny silně potřené roztokem javorového sirupu a vody(1:1). Než namažu plát krémem chvíli nechám vsáknout. Jíst můžete asi za 2 hodiny odpočinuté v lednici, nejlépe však druhý den. Ještě jedna bezva výhoda tohoto moučníku. Pláty můžete mít určitě i dva týdny upečené dopředu a dodělat i v časové tísni.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 30.3.2006 9:51:20.
ID: 759.


Beňo, můžu se zeptat, čím tu mouku zapracováváte? Robotem s hnětacími metličkami nebo ručně vařečkou? Předem Vám děkuji za odpověď Romana

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Beňa

Vloženo: 30.3.2006 22:53:22.
ID: 760.


Mouku zpracovávám rukama, protože tak lépe odhadnu množství mouky, aby těsto nebylo příliš tuhé. Těch 700g je podle mě moc a asi taky záleží na kvalitě mouky. Jsem zvyklá dávat mouku od oka.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: toník

Vloženo: 9.4.2006 21:15:18.
ID: 779.


prosímvás co to je to .....salko????

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 9.4.2006 21:55:54.
ID: 780.


Toníčku, salko je zahuštěné slazené mléko plnotučné. Prodává se v plechovce. Je ve všech obchodech s potravinami velmi snadno dostupné.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: pucy

Vloženo: 8.6.2006 16:01:40.
ID: 955.


Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, jestli nevíte jak se toto mléko dělá, chtěla bych si ho udělat doma, moc mi chutná:o)) předem děkuji za odpověď:o)

odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od: Ingrid

Vloženo: 12.6.2010 16:06:23.
ID: 7549.


Domácí slazené kondenzované mléko
1 a 1/2 šálku vroucí vody (cca 350ml), 1/4 hrnku margarínu (55g), 2 šálky krupic. cukru (400g), 4 šálky sušeného mléka (480g)
Postup:

Do mixéru nalejeme horkou vodu, přidáme margarín a nasypeme cukr. Mixujeme, dokud se nám cukr nerozpustí. Pak po troškách přidáváme sušené mléko a mixujeme. Pokud máte mléko moc husté, nařeďte ještě troškou vody.
Poznámka:

Použití: stejné jako u kupovaného, nerozeznáte rozdíl. Je stejně dobré.

Já jsem použila i na domácí vaječný koňak a byl vynikající :-) nebo na výrobu domácí nugety. Prostě na cokoliv, na co ho běžně používáte.

odpovědět

Nadpis: super
Od: Lenka

Vloženo: 13.4.2006 13:08:35.
ID: 796.


Je mi 20 let, neumím pořádně vařit a nikdy jsem nic nepekla.. Ted jsem nemocná, tak jsem se z nuda rozhodla, že se pokusím vytvořit Marlenku... I přes menší komplikace, hlavně nedostatek prostoru, sem vše zvládla a výsledek je LUXUSNÍ !!! I bez zkušeností...
Doporučuji recept paní Jany.

odpovědět

    Nadpis: Re: super
Od: martina

Vloženo: 22.9.2007 16:58:17.
ID: 3054.


dobry den,muzete mi ,prosim ,zaslat recept na vytvoreni marlenky - od pani jany.dekuji.(jiz jsem se pokousela tento dort vyrobit dle jineho receptu,bohuzel vysledek sel do kose.)dekuji.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Romana

Vloženo: 17.4.2006 16:37:05.
ID: 806.


Tak si mi KONEČNĚ podařila vyrobit Marlenka podle zdejšího receptu. Je moc dobrá, ale ta "originál" kupovaná je daleko lepší. Už ten krém je zcela jiný. Připadá mi, že pláty jsou snad potírané jenom tím uvařeným Salkem. Nezdá se mi, že by to byl krém Salko + máslo.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Zuzka

Vloženo: 4.5.2006 10:42:02.
ID: 832.


Ahoj,

už jsem zkoušela podobný recept, ale rozdíl je v tom, že jsem placky měla tuhé a tenké a ta kupovaná Marlenka je má nadýchané. Nevíte někdo prosím čím to je? A souhlasím s názorem výše, že ten krém mi připadá jen čisté Salko bez másla a nevařené 3 hod, ale dvě. Hledám ten recept všude možně.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Pascal

Vloženo: 18.5.2006 21:04:45.
ID: 877.


Wan moglich bitte schreiben recept in deutsch oda englisch.

vielen dank
Pascal

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Tamara

Vloženo: 19.5.2006 20:28:39.
ID: 882.



Marlenka - FIASKO !!!!
Jednoho krásného předvelikonočního dne mi poslal manžel meilem do práce recept na výrobu marlenky- viz Mery + doplněk Jany z roku 2005 - se slovy: To bys mohla upéct na velikonoce. Myslela jsem, že se samou radostí zblázním. Tento zákusek totiž peče nedaleko od našeho domu jedna arménská firma a ta libá vůně.....Na velikonoční sobotu jsem odpoledne začala tvořit těsto. Což o zkaramelizovanou hmotu - tu jsem měla raz dva, ovšem 70 dkg hladké mouky - to je podle mě pěkná bota, ráda bych věděla jak paní Jana zahnětá hnětačem takové množství mouky, byť do vařící hmoty, pokud ovšem nemá hnětač předělaný z nefunkčního válečného transportéru ! Už po přidání tříčtvrtečního množství se mi začal lít pot po čele, zbytek jsem hňácala ručně a jedině představa, že uspokojím drahého muže a čtyry děcka touto specialitkou, mě držela neustále při vědomí vyrobit dobré těsto. Po přidání 70 dkg hladké mouky se těsto zcela rozsypalo a skončilo v odpadkovém koši. Když jsem se vyzuřila a nabrala nový vzduch do plic, začala jsem znovu-přece mě nějaká marlenka nemůže udolat ! Opět jsem zkaramelizovala kaši dle receptu a přisypala pouze půl dávky - to ještě hnětačem docela šlo. Pak jsem dosypala čtvrtku z druhé půlky a dost. I tak to byla pěkná fuška. Těsto jsem dala odpočinout
a po určené době vytvořila z chladného těsta, které nabylo konzistence betonového válce, dílky a počala je váleti. Nejsem vůbec postavy drobné, leč po vyválení prvního plátu jsem byla zcela K.O. Vyválená placka vypadala jako naše republika po odtržení Slovenska a dalo se z ní po upečení vyřezat tak max. kolečko o prům. CD disku.No nic, ještě druhou placku a dost. Zpocená jsem skončila v osm hodin večer, těsto mrskla podruhé do koše
a jala se zadělat na kynuté koláče. A pokud mi někdo řekne, že je marlenka drahý zákusek, tak pokud se zpracovává takovým způsobem, jako bylo psáno v uvedeném receptu, tak za něj ty peníze ráda dám. Ty cukrářky, si to teda zaslouží!

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Beňa

Vloženo: 20.5.2006 11:29:29.
ID: 883.


Tamaro, škoda, že jsi před prvním pokusem neměla možnost prolistovat příspěvky. Možná, že by jsi zvážila, zda zpracovávat tolik mouky, když to před tebou několik lidí těžko zvládlo. Myslím, že mnohým z nás po přečtení tvého příspěvku naskakuje pot na čele, nebo se hlasitě pobavilí(jako já), pokud si vzpomenou na svůj první výtvor tohoto druhu a ještě tak úžasně okomentovaný. Stále si ovšem stojím za tím, že je to výtečná pochoutka, pokud provedeš jistou změnu ohledně mouky(popisovala jsem viz výše). Naposledy jsem recept využila na přípravu narozeninového dortu ve tvaru mědvěda a myslím, že se povedl a chutnal, ale co mohu dodat jeto fuška a časově náročnější. Přeji Ti hodně úspěchů při pečení.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: janča L.

Vloženo: 15.11.2008 10:14:03.
ID: 5465.


jsem kuchař a cukrář, jinak kupovaná za velkoobch. cenu s DPH stojí -sedíte všichni 170, kč!Vím to na 100% přebírala jsem ji od dodavatele,
.JINAK MÁM 2 DRUHY- RUSKÝ MEDOVNÍK PRAVÝ A MARLENKA- nedoporučuji aby to dělal člověk bez zkušeností.Předám nějaké recepty i vlastní.Mějte se.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Johny

Vloženo: 22.5.2006 17:31:35.
ID: 889.


Kdyby byl takový zájem o naši českou cukrařinu jako je o "Marlenku" nebo "Medovník", měli bychom vyhráno! A le bohužel! Za kousek medovníku zákazník s chutí zaplatí i 35,- bez reptání, ale má li zaplatit podstatně méně za jiný zákusek, který prošel pod šikovnými rukami cukráře, který neudělal jen šup šup mouka a pár přísad a slepit ( medovník ), to je ale reptání a vzdychání jak je to drahé, že?

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Martina

Vloženo: 8.7.2006 18:59:55.
ID: 1035.


to, co se na nás (=zákazníky) čeká v cukrárnách od českých cukrářů na mě působí poněkud tučně, máslovitě ... bez chuti ... a dost často i bez fantazie. Ano, medovník co do pracnosti je podle vyučených cukrářů asi totální nicka, ale má tolik obdivovatelů asi proč?? :o) A je dostupný už i v té největší díře.

No, a co se tuhosti medovníkových plátů týká (pořád to tady někdo zmiňuje), vyplývá to z toho, že se přidává med. Kdo kdy pekl o Vánocích perníky ví, o čem mluvím. Takže pro ostatní - třeba Vám pomůžou tipy pro pečení perníků (medovníčků)

Hodně zdaru!

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 25.8.2006 12:30:14.
ID: 1187.


Milý Johny,
miluju napřiklad laskonky, větrníky,koňakové špičky , ale bohužel na první pohled vypadají ve všech cukrárnách stejně, ale už tak nechutnají!
Proč není vždy stejný krém v těchto českých moučnících, dost často jsem znechucena jejich chutí- místo pudinkového krému nějaký nechutný máslový nebo kávový, to samé v laskonkách, pak mi nezbývá než si dát medovník, protože ten pravý poznám a nejsem zklamaná ani moje rodina. Měli by to cukráři nechat patentovat a nevyrábět falešné. Jinak našim dortům fandím , jsou levnější, dobré a naše!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: pucy

Vloženo: 8.6.2006 18:45:30.
ID: 956.


Dobrý den přeji, chtěla jsem se prosím zeptat jak se dělá to již zmiňované mléko Salko, moc mi chutná a chtěla bych si ho udělat doma. Děkuji za odpoveď.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: pucy

Vloženo: 11.6.2006 15:27:08.
ID: 965.



Dobrý den přeji, chtěla jsem se prosím zeptat jak se dělá to již zmiňované mléko Salko, moc mi chutná a chtěla bych si ho udělat doma. Děkuji za odpoveď.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Hav

Vloženo: 31.5.2007 16:25:36.
ID: 2143.


Salko doma uděláte dost těžko, protože se jedná o slazené kondenzované mpéko.
Pro zde publikované krémy se pak celá konzerva vaří potopená ve vodě cca 1 -2 hod. Po vychladnutí se konzerva otevře - mléko v ní je zkaramelizované. Osobně toto nepoužívám, krém mi připadá těžky a moc hutný.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka - kakaévý dort!!!
Od: bygbit

Vloženo: 17.6.2006 13:45:08.
ID: 978.


Dobrý den,

Nemáte někdo recept na kakaovou marlenku? Myslim ze je mozna jeste lepsi nez medovnik. Na netu recept nikde nemuzu najit. Prosim ozvete se nekdo a pomozte.
Dekuju!

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka - kakaévý dort!!!
Od: dortik007

Vloženo: 25.7.2010 9:22:23.
ID: 7596.


1O dkg masla 3 polevkove lžíce medu 30 dkg krys.cukru 2 cela vejce,smichat 1 kávovou lžičku octa s 1 pol.lžící sody,pridat ke hmote a smichat 3 pol.lžíce kakaa s asi 70 dkg hl.mouky-davat postupne dle hustoty testa-muže byt i méně.nechat hodinu odpocinout a pak delat placky.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: pepan

Vloženo: 17.6.2006 18:34:37.
ID: 979.


ahoj Zuzanko když pišeš žě jsi marlenku upekla podle vlastní hlavy a je skoro stejná jako ta kupovaná tak nám prosím všem čtenářum příspěvkú prozrad tvuj dobry recept děkuji pepan

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: pepan

Vloženo: 17.6.2006 18:41:42.
ID: 980.


ahoj Zuzanko psela si že jsi marlenku skoušela z vlastní hlavy a že je skoro stejná jako ta kupovaná a tak jsem se tě chtel zeptat jestli by ses snama čtenářama těchto příspěvkú nechtěla o svůj recept podělit zatím děkuji za všechny čtenáře Pepan

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Linduška :o)

Vloženo: 20.6.2006 10:12:38.
ID: 984.


Zuzance asi došly nápady. :o) Zkoušela jsem už více "zaručeně originálních receptů". Všechny jsou více či méně jedlé, ale hlavním problémem všech je (zde již zmíněný problém) v tuhých a tenkých plátech upečeného piškotu. Marlenka nebo medovník jsou nadýchané. Mě se většinou povede půlcentimetrová tuhá placka. Možná by pomohla soda? S tím ale zkušenosti nemám.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: kuchař radek

Vloženo: 25.6.2006 20:32:34.
ID: 993.


stejně jako již pár slečen přede mnou se mi stalo to samé, sypké těsto, které jsem na konec v peci spálil, ale chystám se na druhý pokus, určitě mi pomůžou rady které jsem zde nalezl, nemůžu jen pochopit, jak se dělají ty placky? jakože uválím jednu, dám péct, potřu salkem, na to položím další, znovu dám péct, znovu potřu a tak dále.. nebo udělám odděleně 7 placek které jednu po druhé slepím a dám na sebe? .. děkuju moc když mi někdo odpoví

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Romča

Vloženo: 25.6.2006 22:20:13.
ID: 994.


Radku, uděláte odděleně 7placek, které po upečení jednu po druhé slepíte salkem. Ještě podrobně:uválíte jednu-upečete, mezitím válíte druhou-po vyndání té první vložíte druhou-válíte třetí atd. až máte upečeno všech 7. Potom slepujete salkem.
Ať se Vám dílo podaří:-)
Romča

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: ZuSka

Vloženo: 12.7.2006 19:23:19.
ID: 1045.


4pucy: nemam dojem, ze to nezvladnes. Jeho vyroba spociva v tom, ze se plnotucne pasterizovane homogenizovane mleko odpari na 1/3 puvodniho objemu, prida se cukr a micha se 50minut, aby krystalizoval v co nejmensich krystalech. Tak to te chci teda videt ;].

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: luci

Vloženo: 15.7.2006 18:11:58.
ID: 1051.


ahoj,
tak jsem právě dodělala Marlenku. Nevydržela jsem to a už ochutnala. Chutná skoro steně jako ta kupovaná, ale problém je s tím tuhým těstem (a není ani nadýchané). Pročítala jsem si všechny příspěvky, ale zatím nikdo vlastně pořádně neporadil, co s tím. Jinak přeju všem hodně zdaru při pečení

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: AdriM

Vloženo: 18.3.2008 12:16:08.
ID: 4345.


Pokud vím, tak se pláty mohou pomazat mlékem (někdo dokonce rumem) a do dvou dnů mají i díky krému zvláčnět...

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: dortik007

Vloženo: 25.7.2010 9:30:40.
ID: 7597.


18 dkg másla 18 dkg ml.cukru 1 vejce 1,5 lžičky sody 3 lžice medu 3 lžíce smetany dle potreby kakao a 45 dkg hl.mouky -dle hustoty spíš přidávám.Dále je postup klasicky

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Beňa

Vloženo: 18.7.2006 18:09:44.
ID: 1057.


Škoda, že se nemůžeme všichni sejít se svými výtvory. Pak by bylo docela jednoduché posoudit jednotlivé recepty dle ochutnávky a vybrat tu zaručeně nejdokonalejší dobrůtku.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Laney

Vloženo: 27.7.2006 19:18:53.
ID: 1093.


Ahoj všetci! Chystám sa upiecť marlenku po prvý krát a to hned zajtra. Našťastie som našla na nete recept, ktorý sa zhoduje s Vašimi receptami...Ale teda poviem Vám...nebolo mi všteko jedno, ked som si prečítala všetky príspevky o podarených a nepodarených marlenkách...Ja naozaj dúfam, že sa mi to podarí. Je to pre mňa veľmi dôležité, pretože priateľ bude mať narodeniny a on Marlenku proste zbožňuje. Vždy si ju kupujeme v našej kaviarni! Musím povedať, že podľa mňa v porovnaní s Marlenkou sú všetky ostatné koláče a zákusky gýč, nula....Marlenka mi pripadá, akoby ju pielki v samotnom nebi...No...dnes som si nakúpila maslo, salco a všetko ostatné...a zajtra ráno sa do toho pustím! Držte palce, nech sa vydarí....Vďaka a veľa šťastia pri pečení marlenky... : )

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Press Reset

Vloženo: 15.8.2006 11:28:37.
ID: 1144.


Jak to dopadlo?
Právě jsem si říkala, že to zkusím, ale po pečlivém přečtení příspěvků jsem pozbyla odvahy.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 15.8.2006 18:04:49.
ID: 1147.


Nechcete už všichni jít s medovníkem i marlenkou v zelený háj?!!!!!! Už je to nechutné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 16.8.2006 17:47:05.
ID: 1154.


Pokud někdo nechce číst příspěvky na Marlenku, tak proč je otevírá a čte?? A ještě odpovídá?? Jen aby si na někom vybil zlost?? Klikněte si na cokoli jiného než na Marlenku a budete mít na věky klid v duši.
A nechte na pokoji ostatní, kterých to zajímá a chtějí o ní debatovat.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: kuchtik

Vloženo: 24.8.2006 9:23:48.
ID: 1178.


Ahoj.
Vcera jsem po velkem natlaku muzske casti rodiny upekla medovnik podle vyse uvedeneho receptu a rad.
muzu rict, ze je naprosto unikatni, mekounky jako pericko.
proto to nevzdavejte a ridte se citem.


odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Radka

Vloženo: 28.11.2006 23:27:01.
ID: 1460.


Arménský medový dort

Ingredience:
Krém: plechovka slazeného kondenzovaného mléka (kterou je třeba předem celou, neotevřenou mírně vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo), 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru
Těsto: 100 g másla, hrnek krystalového cukru, 2-3 lžíce medu (podle chuti), 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, hladká mouka podle potřeby (aby se těsto dalo válet válečkem), rozsekané vlašské ořechy

Postup přípravy: 100 g másla necháme rozpustit na pánvi a přidáme 2 lžíce medu. Do misky rozklepneme čtyři vejce, přidáme 2 lžičky jedlé sody, a smícháme na pánvi s rozehřátým máslem a medem. Stále mícháme, dokud hmota nezhoustne a trochu nezbělá, zároveň dáváme pozor, aby se nám nevytvořily hrudky. Pokud se hrudky vytvoří, musíme je odstranit. Hmotu pak necháme 10-15 minut vychladnout, ale stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky! Poté přidáme hladkou mouku dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na velmi tenké placky o velikosti plechu na pečení. Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem a s tímto papírem se dají péct. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 °C, krátce - přibližně 2 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.

Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírně vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, přidáme 200 g krystalového cukru, vanilkový cukr, vlijeme lehce zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém necháme zchladit alespoň 10 min v mrazáku nebo v lednici.
Poté jej postupně mažeme na vychladlé placky. Každou namazanou vrstvu posypeme mletými ořechy. Vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem. Nyní seřízneme dort do určitého tvaru (většinou do tvaru obdélníku). Odříznuté okraje rozválíme válečkem a vzniklou drtí posypeme spolu s mletými ořechy vrstvu krému na poslední, horní placce.


odpovědět

Nadpis: Marlenka ČOKOLÁDOVÁ
Od: Eva

Vloženo: 16.12.2006 14:11:11.
ID: 1520.


Ahojte,
chcem sa pridať do diskusie o zákusku Marlenka. Prečítala som si Vaše skúsenosti pri peční Marlenky a mám tak trošku aj obavu sa do toho pustiť. Nadávno som ale mala možnosť okoštovať originál Marlenku karamelovo-orieškovú ale aj čokoládovú. Priznám sa oku lahodila orieškovo-karamelová ale o niečo lepia aspoň podľa mňa bola čokoládová. Zatiaľ som sa nikde nedočítala ani nestretle s receptom na práve spomínanú čokoládovú Marlenku. Vie mi niekto poradiť a poslať recept? Vopred ďakujem. Eva

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Helena

Vloženo: 19.12.2006 8:52:44.
ID: 1527.


Tak já se přidám do diskuze. Pekla jsem Medovník od "Mary" viz.výše a opravdu se to povedlo. Jen nedávat tolik mouky a péct opravdu tak 2 minuty. Dokonce to dělám jako vánoční cukroví, jen 2 tenké placky spojené krémem, nahoře drobečky a pokrájené na malé čtverečky a můžu se pochlubit jen se po tom zapráší.
I když ta Marlenka - Medovník chutná, nemůžu si odpustit poznámku kterou již tady jednou psal Johny (skvělý příspěvkář) - není lepší se zamyslet a opravdu "zalovit" v českém cukrářství a vymyslet nebo vylepšit nějaký český zákusek? Jak dokonce říká i paní Mirka Slavíková (světoběžník) - není nad českou kuchyni, české cukrářství... proč pořád koukat za hranice?
P.S. Medovník mi samozřejmě chutná, nic proti němu, ale což tak místo něho udělat laskonky opravdu s griliášovým krémem a ne s drobečkama jak je popisováno v příspěvku "Krém do laskonek"? Já to totiž pořád nemůžu rozdýchat. Asi se ještě musím hodně učit (a asi to špatné....) :)

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: phill

Vloženo: 27.12.2006 23:02:46.
ID: 1549.


dobrý den,mám pravý recept na marlenku,který mi dala teta přímo z místa kde se peče.Jenže vám ho nemohu dát,protože kdyby to teta zjistila,roztrhala by mě je to opravdu veliké tajemství.Když jsem se díval na recept od 'MARY' podobá se ale jsou tam 2 suroviny které tam ještě patří,jak do těsta tak i do krému a právě ty sem ještě nikde nevyčet,když sem prohlížel různé recepty na internetu.Ale i přesto to jsou takové kopie té skutečné marlenky.Ta 1 surovina se mi zháněla velmi těžce,ale ještě že mám tu tetu a vzala mi ji.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: phill

Vloženo: 27.12.2006 23:25:59.
ID: 1550.


recept na pravou marlenku bez 2 kouzelných přísad,taky to de udělat a bude to dobrý:
400 g hladké mouky ZLATKA(hlavně aby se byla nelepivá)
1 lžička sody
250 g krupicového cukru
1 Hera
3 lžíce medu
3 vejce
Hrnec dáme do vodní lázně a necháme v něm rozpustit Heru,přidáme vejce,které v másle rozšleháme a přidáme ostatni suroviny.Troubu vyhřejeme na 160 horkovzdušnou na 140 stupnů.Ponorným šlehačem šleháme 6-7 minut a necháme zchladnout.Plech vymažeme Herou zvětšíme dortovou formu a obtáhneme poté nejlépe prsty natáhneme hmotu po obvodu,MUSÍ BÝT TENKÁ VRSTVA!!!Pečeme dozlatova v troubě a jak se upeče zmenšíme dortovou formu a obtiskneme na plát.Zbytky těsta necháme a opakujeme až budeme mít 6 platů.

200g másla
1 kondenzované mléko(2 hodiny vařit celé ponořené)
1-2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
0,5 dcl mléka
1 lžíce medu
Opět ve vodní lázni vyšleháme všechny suroviny a dáme zchladnout na 10 minut,až se vytvoří hustější karamelová hmota.Poté každý plát potíráme krémem na vrchní plát také potřeny krémem posypeme nadrolené kousky a necháme 3 dny v chladu uležet.Podáváme s pocákanou čokoládou.
PS:jestliže se začne plát po 1 minutě v troubě zmenšovat,vyndejte ho a znovu natáhněte ho ještě jednou

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: vanilka

Vloženo: 19.2.2007 21:07:45.
ID: 1692.


No, tak jsem se dívala na originální obal od Marlenky a ve složení žádené neobvyklé suroviny nevidím :-( pokud nepočítám vajčnou melánž, která je tam uvedena. Jinak jsou všechny běžně dostupné... Tak nevím :o(

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Marcela

Vloženo: 2.2.2007 22:32:28.
ID: 1652.


Phille, nechtěl bys nám ten pravý recept prozradit? Teta se přece nemůže dozvědět, že ten, kdo zveřejnil recept na netu, jsi právě Ty, ne? ;-) Budeme Ti všechny velmi vděčné!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: dana

Vloženo: 10.2.2007 20:42:10.
ID: 1670.


Přečetla jsem všechny recepty, ale jsou to recepty na medovníky, protože na MARLENKU je těsto řídké a natahuje se do čtvercového ráfku a těsto je čokoládové, ale takový recept jsem nenašla. Pokus někdo něco takového máte tak prosím pošlete mi ho dík dana

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Mirka

Vloženo: 12.2.2007 18:03:38.
ID: 1674.


To Salko je možné vařit v papiňáku asi 3/4 hodiny a bez otevřění poklice nechat zchladnout - plechovka sice nezměkne,ale vnitřek zkaramelizuje stejně jako při 3-hodinovém vaření v normálním kastrolu a uspoříme čas i energii.Další postup je stejný

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Macek II

Vloženo: 15.2.2007 20:21:39.
ID: 1683.



Ahoj,
chtěla bych vědět, jaký je rozdíl mezi MARLENKOU a MEDOVNÍKEM

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Arana

Vloženo: 16.3.2007 14:49:38.
ID: 1772.


..když to tak čtu, tak si nabalím nějakého arména a vyloupím jim národní poklad:-)))))) a nebo udělám špionáž do Frydku či Mistku, kde to pečou:-) Kdo jde se mnou? Dřív se do toho nepustím, dokud to tu nebude napsané arménsky:-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Romana

Vloženo: 16.3.2007 21:30:32.
ID: 1777.


Jo, jdu taky! Do Frýdku-Místku to mám kousek, tak přijeď a vtrhnem tam spolu,ju? :-)))))

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Eva

Vloženo: 20.3.2007 14:42:25.
ID: 1809.


Tak jsem se chystala na velikonoce péct Marlenku, ale když čtu vaše příspěvky, tak nevím, jestli se do toho pouštět.
Vyzkoušela jsem už hodně receptů a nad tady tím přemýšlím, proč se ocet smíchává se sodou hned na začátku. Jaký to má význam, když ta soda vyšumí. Soda se používá místo prášku do pečení, aby těsto bylo nadýchané, proto by se měla, alespoň podle mně přidávat vmíchaná do mouky. U hutnějších těst se přidává ocet, aby to kypření sody podpořil. No a když se soda s octem smíchá hned na začátku, soda vyšumí a vznikne nám tekutina nevalné chuti, která se mine účinkem. Já to asi na ty velikonoce přece jenom zkusím a pak dám vědět, jak to dopadlo. Kdyby to někdo risknul a zkusil dříve, tak ať napíše. Tak se mějte fajn...

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Jana

Vloženo: 21.3.2007 7:35:39.
ID: 1814.


Nieje to ziadny risk, upiect marlenku podla tohoto receptu:) Je uplne uzasna. Piekla som ju uz mozno 20 krat a vzdy sa podarila super.... a tu sodu s octom tam davam presne tak ako je to napisane v recepte, iba trosku menej muky dávam.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: pasek

Vloženo: 20.3.2007 18:21:51.
ID: 1811.


Ahojky všem co se snaží získat recept na marlenku,to je velmi těžké napodobit skutečnou marlenku jelikož to je velmi střežené tajemství jejího výrobce!!!Ale je to opravdu velmi lepší a levnější si to koupit!!!Ted už výrobce prodává pouze jeden typ velikosti , - byly dva typy, ted to sjednotil ovšem kvalita zůstává!!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Saška

Vloženo: 26.3.2007 10:12:50.
ID: 1833.


Taky mám ráda Marlenku a mám doma nejméně 5 různých, zaručených receptů, ale ještě jsem z nich ani jeden nezkusila, už jen vaření Salka 3 hodiny a čekání na vychladnutí mě odradí, protože já chci vše HNED. No ale tento víkend jsem v nějakém obyčejném stolním kalendáři objevila fakt jednoduchý recept, který jsem neodolala vyzkoušet a dopadlo to fakt skvěle a byla to rychlovka. Všem hrozně chutnala a recept jsem musela rozeslat na všechny strany. Tady je: Ingredienci: 3 vejce, 300 g cukru, 1 hera, 3 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 400 g hladké mouky, 1 plechovka Salka, 300 g másla. Postup: Rozpustíme heru a za stálého míchání přidáme vejce, med, cukr, mouku a jedlou sodu. Mícháme cca 10 minut (já určitě míň ;-)). Na plech s papírem rozetřeme těsto v tenké vrstvě (normálka příborovým nožem např.) a pečeme v rozehřáté troubě asi 5 - 7 minut. Upečené pláty (bylo jich 5, ale sneslo by se i 6) vyměříme na stejné obdélníky, či kola, chcete-li, odkrojky nastrouháme či nadrobíme najemno. Krém připravíme tak, že Salko umixujeme se změklým máslem do hladka (proto se výše zmiňují o chuti krému v originálu, že je jako Salko nevařené). Potíráme pláty (kola), slepujeme, vrchní díl a boky potřeme krémem a posypeme drobky, vrch můžeme pokapat čokoládou. Je úchvatný, pláty vláčné, stačí jen mírné vychlazení v lednici. Tak ať se podaří a dobrou chuť.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: maja

Vloženo: 6.4.2007 13:04:10.
ID: 1889.


těsto na marlenku má byt řídké,tím pádem méně mouky,a za tepla to vlejeme na plech s pečícím papírem.Vím to protože jsem byla ve výrobě marlenky a tam to tak dělaji. A krém na marlenku je ze salka a másla jak už to tady je uvedené!Marlenka se skládá z 5plátu.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: evelína

Vloženo: 6.4.2007 13:08:59.
ID: 1890.


má dcera příšla s nápadem upect marlenku, po tom jak jsem si přečetla tady ty odkazy řekla jsem si ať to zkusí.Začala péct ve 2hodiny dala pozdě vařit salko tam musela čekat až se dovaří.Moc jsem tomu nevěřila že se jí to podaří.Ale nakonec dělala krém namazala to a druhý den ráno se mohli po tom všichni utlouct. A proto kdo četl minulé odkazy tak doufám že se neleknou a upečou si to!Stojí to opravdu za to,ale těsto musí byt řídčí a vlejete to na pečící papír a pak vám to ztuhne,musí to byt ale na všech stranach rovnoměrné,nebo to budete mít křivé. Každému to doporučuji!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: daja

Vloženo: 18.4.2007 20:21:21.
ID: 1958.


medovnik se sadlem???to musi byt grcka!kde ten narod spěje každý 5 ma nadváhu

odpovědět

Nadpis: Marlenka
Od: Supr buchta

Vloženo: 25.4.2007 18:10:27.
ID: 1992.


Zkombinovala jsem nekolik receptu a je to fakt dobre a super. Vubec se to nepripaluje a rozplyva se to na jazyku !!!! Skuste to!!!!!!! Tohle je muj stastny recept:
MARLENKA

INGREDIENCE:
100g másla
2 velké lžíce medu
200g cukru
1 malá lžíce octa
1 velká lžíce sody
3 vejce
500g hladké mouky

KRÉM:
200g másla
1 salko (uvařené 3 hodiny ve vodě na karamel)
mleté vlašské ořechy, koňak (nemusí být)

Postup:
V hrnci nad párou rozpustíme máslo, přidáme cukr, med a vymícháme. Ocet přidáme do sody ve vedlejším hrnečku, vypění to. Vmícháme do medové kaše. Směs dáme na ohen (lázeň) a za stálého míchání vmícháme vejce. Mícháme stále, pak odstavíme, a do horkého postupně přisypáváme mouku a vymícháváme. Nebo tohle udělej v teflonovém hrnci, kde se těsto nepřipeče a nepřipálí.
Po částečném vychladnutí těsto rozdělíme na 5 až 6 kuliček, zabalíme do potravinářské folie a necháme hodinu odpočsívat na teplém místě.
Po odpočinutí vyválíme na slabou placku, protože těsto je tuhé, je lepší nejprve udělat delší váleček, který se potom dá vyvalovat na tenkou placku. Pečeme na pečícím papíru každou placku zvlášt nebo na plechu vysypaném moukou (bez vymastění!!!!) asi 240 st. 3-4 min ale musíš hlídat podle tlouštky placky péci i kratší dobu at to nespálíš!!
Placky je možné upéci i několik dní dopředu. Placky ořežeme do požadovaného tvaru a velikosti a odkrojky pak použijeme k nastrouhání. Pokud by se to lámalo tak můžeme kraje okrojit až dodatečně jak nám to stuhne v lednici. Slepujeme je krémem i na horní dáme krém a to pak postrouháme odkrojky těsta smíchanými s grankem nebo oříšky, Marlenku pak můžeme počárkovat rozpuštěnou čokoládou na vaření. Marlenku necháme ztuhnout aspon 2 hodiny v lednici.

Krém: Smícháme máslo a salko a trošku konaku když máme.




odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 29.4.2007 15:21:55.
ID: 2004.


Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak do horkého těsta přidáme hladkou mouku až se to bude tahout!Na pečící papír nakreslime čtverce a těsto nějakym nožem budem roztírat jen tence hodně to nakyne!Potom dáme peci jen na max.4 minutky a výsledek zkuste sami?!
Žádne kuličky neděláme toto je pravý recept na marlenku známá tam dělá.
Krém:
200 g másla,
1 konzerva Salka,3 hodiny uvařeného
a potom jeden platek rozmixujeme na drobky posypeme vzch a tím krémem namažeme boky marlenky a ještě ten vrch polejeme tekutou čokoládou!!Je to jednoduché

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Frona

Vloženo: 29.4.2007 23:57:28.
ID: 2007.


Děkujeme za recept, jste hodná, že jste se s ostatními podělila. Já určitě vyzkouším.
Jen se mi pořád nezdá ten krém. Vím, že se uvádí téměř všude, ale já jsem jej kdysi dělala, ale v Marlence je podle mě jiný. Oni ho mají takový dost tuhý, ne máslový. Tam bude určitě jiný postup přípravy. V té výrobně jistě to Salko berou v nějakém velkém balení a že by to pak celé uzvařené vařili takovou dobu...? Jsou to však jen pouze mé doměnky! Škoda, že nemám takovu známou, jako Vy:-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Katka

Vloženo: 13.5.2007 0:46:00.
ID: 2051.


Robila som presne podľa tohoto receptu, ale robila som 8 šulkov, ktoré som valkala a bola to babravá robota.Krému bolo tiež tak akurát. Inak bol veľmi chutný a vydržal v chladničke len do druhého dňa.Keby sa hňeď nezjedol bol by ešte lepší.

odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od: Katka

Vloženo: 13.5.2007 1:02:54.
ID: 2052.


Recept bol taký istý ako z 29. 4.2007

100 g masla
2 PL medu
250 g pr.cukru
1 KL octu
1 PL sódy bicarbóny
2 vajcia
700 g hladkej múky

Krém:
200 g masla
1 Salko /variť 1 hod. v kuchte/
mleté vlašské orechy

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Gotna

Vloženo: 28.5.2007 15:11:59.
ID: 2126.


V tomto receptu je skutečně moc mouky, stačí 500 g. Krém v originál Marlence je určitě trošku jiný, ale tenhle je podle mne suprovější a naší rodině víc chutná. Másla dávám ale raději víc, jinak se mi zdá hmota příliš mazlavá. A abych předešla ztvrdnutí placek při pečení, když se to neodhadne, rozdělím těsto jen na 4 díly (+ malou placku na rozdrobení), upeču v dortové formě jeden po druhém a klasickým způsobem - překřížením niti - vždycky rozkrojím na dvě placky. Ty tak vlastně zůstanou hezky nadýchnuté alespoň z jedné strany. Někdo možná bude protestovat, že to už není ta pravá Marlenka atd., ale o co nám vlastně jde? Přece hlavně aby našim miláčkům doma i nám ten perníkový zázrak chutnal. A věřte, že neměl chybu.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Hav

Vloženo: 31.5.2007 17:22:21.
ID: 2144.


marlenku jsem jedla jen jednou a moc mě nenadchla, myslím, že medovník je zajímavější. Četla jsem recepty na různá těsta, vyzkoušela jsem to, které bývá uvedeno v kuchařkách (možná těch starších) jako Levný dort-zázrak.
Nevím, kde se vzal krém z vařeného Salka s máslem, nám doma moc nechutná. Pochybuji, že se jedná o původní - tedy starý recept. Myslím, že je to jakási moderní napodobenina. Hledala jsem v medových kuchařkách a nakonec jsem zkusila tento krém :3 dkg cukru rozpustit na karamel , vlít 1/8 l mléka s rozmíchanými 2 dkg maizeny nebo karamelového pudinku a míchat mimo plotnu do rozpuštění karamelu, pak uvařit jako pudink.
Promíchávat do prochladnutí, pak elektrickým ručním šlehačem do pudinku postupně vešlehat 20 dkg změklého másla, 2 polévkové lžíce medu, 12 dkg mletých vlašských ořechů a 1 lžíci rumu

Prosím Vás, nevíte někdo, kde se dá koupit glukózový sirup v maloobchodním balení? - tedy ne 11 kg najednou ?
Dík.


odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: jana

Vloženo: 31.7.2010 15:33:00.
ID: 7604.


uplne v pohode to koupis v bioproduktech muzes ji nahradit i kukuricnym sirupem

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Luisi

Vloženo: 1.6.2007 10:59:13.
ID: 2150.


Ahojky lidičky,jsem moc ráda,že se našel někdo,kdo se podělil o recept na Marlenku.Chci ho vyskoušet,ale mám jednu otázku.Moc bych prosila o radu,jesli se suroviny na těsto dělají v hrnci,který je hned na ohni nebo ve vodní lázni.Díky moc za odpověď

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: didi

Vloženo: 1.6.2007 22:46:19.
ID: 2156.


...na vodní lázni...:)

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Věra

Vloženo: 4.6.2007 10:07:05.
ID: 2165.


Dnes jsem se po delší době vrátila na "Marlenkové stránky" abych zjistila, co je nového. Překvapila mne reakce Daji na recept se sádlem, a tak bych chtěla dodat, že toho sádla na ten veliký dort je pouze 100 g, takže na jednu porci cca 8 g.Ale je v něm 200 g medu,je opravdu medový. A tady je recept na medovník pro zájemce:
200 g medu
100 g sádla
200 g moučkového cukru
1 PL skořice
2 PL kakaa
2 celá vejce
500 g hladké mouky ve které rozmích. 3 g jedlé sody
Postup: Med se sádlem rozpustíme, přidáme cukr a zamícháme, přidáme skořici, kakao, vejce a opět důkladně promícháme. Do hmoty přidáme mouku s vmíchanou sodou, směs propracujeme, vyklopíme na vál, znovu propracujeme, rozdělíme na 4 bochníčky, dáme vychladit a pak už vyválíme placky, upečeme, po vychladnutí postříkáme kávou, nebo rumem a plníme.
Krém - uvařené salko ušlehané s máslem. Prostřední placku natřeme dost silně meruňkovým džemem a potom vršek a boky natřené krémem posypeme drtí
získanou z okrojených částí. Vypadá to složitě, ale není.Výsledek předčil vysoko moje očekávání.
Pokud máte pekárnu, ve fázi přidávání mouky to všechno vyklopte do ní,zapněte na chvilku program dort a ona to zpracuje za Vás.
Očekávání splní dort tehdy, necháte-li ho 2-3 dny nepovšimnutý. A potom DOBROU CHUŤ.
A ještě malá připomínka. Nadváha u každého pátého mi nevadí, ale vadí mi, jak někteří lidé zachází s mateřským jazykem.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Jana

Vloženo: 5.6.2007 19:39:18.
ID: 2171.


Dobrý den,

nejprve bych chtěla souhlasit s předchozím příspěvkem pokud jde o český jazyk - u některých příspěvků si ani nejsem jista, co tím chtěl pisatel říct. Ovšem je to odborný server a jde tu o něco jiného než o správnou češtinu. Pokud jde o medovník nebo marlenku, přiznám se, že to považuji za jedno a totéž. Recept se sádlem jsem vyzkoušela a byl úspěšný, sádlo se stejně jako jiný tuk rozpustí a ve výsledném výrobku rozhodně není poznat.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: patamat

Vloženo: 5.6.2007 21:55:16.
ID: 2172.


Dobrý večer, naprosto souhlasím s paní Janou. Prošel jsem ruské i ukrajinské kuchařské weby a jsou zde pouze názvy jako medovník nebo medový dort (přeloženo). Marlenka je pouze komerční název výše zmiňovaných produktů.Všechny recepty jsou přibližně stejné. Liší se pouze v množství gramů jednotlivých ingrediencí a počtem tzv. placek(korží) a samozřejmě druhů krémů. Ve výše zmiňovaných webech není o Salku a krému z něho ani zmínka. Používají většinou smetanové a máslové krémy.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: viktor

Vloženo: 16.1.2008 21:49:00.
ID: 3891.


Až tak veľmi mi nesedí ten preklad, perník majú aj rusi a taktiež perníková torta je perníková, nechcem písať názvy v ruštine, Pomenovanie pre tunajšiu marlenku sa v ruštine používa "ryžik" alebo "medovik", existujú aj miestne pomenovania napríklad "svokra".

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: ZuSka

Vloženo: 26.6.2007 23:59:26.
ID: 2267.


MALY TIP PRO VSECHNY, CO JIM TESTO NEJDE ROZVALET!

I kdyz mate testo tuhe jak beton (coz evidentne dle ohlasu mate :)) ), staci ho chvili nahrat v mikrovlnne troube - testo se zahreje a zmekne, takze v klidu vyvalite placky a je to...

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka či medovník
Od: jojin

Vloženo: 1.8.2007 14:52:48.
ID: 2588.


tož já nevím.Medovník peču už tak 20 let a všem stále chutná.vylovila jsem na netu recept na ,,Marlenku,,upekla,snědli jsme ji a musím říct,že je skoro stejná jako medovník.rozdíly jsou-Salko,ořechy,káva.Začátečnicím přeji hodně zdaru,protože to chce jistý grif,nebo spíše naučit se sladit postup.pak je to rychlovka.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 15.9.2007 23:31:34.
ID: 3006.


Když je tento recept opravdu dle staroermánských žen kde v té době vzali Salko? dost velký provar!!!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: viktor

Vloženo: 14.1.2008 14:55:37.
ID: 3875.


marlenka tu, v rusku ryžik, keď začínajú židovské sviatky a vítanie nového roku /nieje totožný s našim začiatkom roka/, pečú sa jedlá s medom, populárnou je torta-ryžik, alebo torta-medovik, je to jednoduchý zákusok a tunajšie marlenky sú podobné len platnami, plnkou už vôbec, tu je jednoduchý recept

3 vajcia, 2 poháre múky, pohár cukru, polievková lyžica medu, 60 gramov masla, kávová lyžička sódy

na pĺnenie možno použiť šodó, smotanový krém,

urobí sa 6 okrúhlych plátov, každý sa potrie plnkou, smotanový krém môže byť aj zahustený.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Hav

Vloženo: 15.1.2008 6:44:18.
ID: 3877.


Prosím, můžete upřesnít pojem smetanový krém ?
Děkuji.

odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 15.1.2008 16:04:08.
ID: 3884.


0.5 litra sladkej smotany
0.5 pohára cukru /cca 1,1dec/i


odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: viktor

Vloženo: 16.1.2008 21:35:58.
ID: 3890.


pretože recept bol ne´plný tak aby bol celý, pekne pokope

Keď sa blížia židovské sviatky. Menovite, keď sa oslavuje ROŠ CHA - ŠANA alebo Nový rok na stole by mali stáť sladké jedlá, predovšetkým z medu. Patrí sem RYZEC alebo nektárium , v Rusku "ryžik" alebo medovik, tu je pod názvom marlenka. Dosť úvodu a teraz recept:

Potraviny: 3 vajcia, 2 poháre múky, pohár cukru, polievková lyžica medu, 60 gramov masla, kávová lyžička sódy.

Postup:
Maslo rozpustíme v nádobe vo vodnom kúpeli, pridáme med, dobre rozmiešame. Prisypeme cukor a premiešavame do úplného rozpustenia. Pridáme vyšlahané vajcia, stále premiešavame vo vodnom kúpeli.

Potom nádobu dáme na oheň, pridáme sódu a keď zmes získa bielu farbu a zapení, odložíme z ohňa a ešte do teplej zmesi za stáleho miešania pridáme múku. Teplé cesto rozdelíme na 6 bochníkov. Každú časť vyvaľkáme na pečiacom papieri (kto má môže aj na pauzovacom) alebo na suchej doske, po získanie okrúhleho tvaru v hrúbke 0,5 cm. Každú platňu pečieme 3-4 minúty v nie príliš horúcej rúre jednu za druhou, rad radom po sebe.

Keď máme upečené všetky častí, okraje zrežeme aby sme získali okrúhly tvar torty (môžeme použiť tanier alebo vrchnák potrebnej veľkosti/. Získané odrezky rozmrvíme na omrvinky, ktorými posypeme vrch a okraje torty.

Ako náplň použijeme šodó, smotanový krém (0.5 litra sladkej smotany 0.5 pohára cukru), alebo uvarené kondenzované mlieko ( ale vtedy je torta mierne presušená a presladená).
Vybratým krémom výdatne natrieme vrch každej platne. Vrchnú platňu a boky ešte posypeme získanými omrvinkami. Tortu dáme na chladné miesto a necháme dobre presiaknuť. Preto je lepšie tortu upiecť už „včera“


odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: ema

Vloženo: 27.1.2008 0:06:18.
ID: 3928.


piekla som ju teda, konecne a bola skvela, ale mam zopar rad:
nedavajte domaci tmavy med. ten je velmi aromaticky a pri peceni urobi v ceste galibu, radsej kupte v obchode "macika".
muky nemusi byt tak vela, len ju tam postupne zamiesavajte a ked vam to pojde uz len s obrovskymi tazkostami, vtedy prestante sypat. ja som dala len nieco okolo 575 g.
pred pecenim cesto rovnomerne poprepichujte vidlickou, vtedy sa na ceste neurobia bubliny(ja sm to zistila az v polovici pecenia )
salko varte bud presne 3 hodiny, alebo 2 v tlakovom hrnci, ked sa nedodrzi cas, tak ostava stale neskaramelizovana chut.

a nakoniec, nechajte ho odstat, odolajte

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Ráďa

Vloženo: 7.3.2008 10:00:33.
ID: 4240.


A co tohle ?....přeloží to někdo?..армянский медовый торт


тесто:
2 яйца
1 стакан сах/песка
3 стол/ложки мёда
3тол/ложки размягченного сливоч/масла
1 ч/л соды на 2 ч/л уксуса
3 стакана муки

крем : 250г масла
1б сгущенного молока (для торта 1,5 порции)
или же можно заварной крем сделать
---------------------------------------------
все ингредиенты добавить в данной последовательности, муку добавлять по стакану размешивая на водянной бане ( на пару) с интерваломв 10-15 минут.
затем расскатать 3-4 коржа (чтоб не прилипало опсыпать обильно мукой), а если охото расскатывать по-тоньше больше коржей получится и в духовку на противень на 3-4 минуты.
далее уже смазывать коржи кремом и укладывать друг на друга, можно и орехом посыпать между коржами и сверху, а - и ещё, обрезанные края идут на обсыпку
Воть


Тортег был приготовлен по следущему рецепту:
1 порция коржей:
сахар - 1/2 стакана
яиц - 2
маргарин - 2 ложки
мед - 2 ложки
сода + мука - по 1/2 чайной ложки
мука

Следующим образом:
Коржи: сахар + яйца, добавить маргарин и мед. Поставить на паровую баню, периодически помешивать. Смесь должна хорошо нагреться.
Тем временем взбить соду, муку, смешать и загасить уксусом до состояния кашицы.
Затем влить эту смесь в смесь на паровой бане, интенсивно помешивая. Смесь будет пениться.
Затем добавлять частями муку и мешать.
Снять с паровой бани и добавить еще муки до мягкого теста, чтобы не липло к рукам. Разделить на 4 части и раскатать коржи. Противень посыпать мукой.
Тесто печется очень быстро (меньше 5 минут). Как только подрумяниться - снимать!
Для того чтобы переложить корж на противень - его надо накатать на скалку, а там уже раскатать обратно.

Пропитан заварным кремом:
1 стакан сахара, 1/2 стакана молока, 200 гр. масла, ванилин.
Смешать сахар, молоко и ванилин. Вскипятить, все время помешивая. Как закипит, снять с огня. Отдельно размять в миске масло. Как только сироп остынет (он должен обязательно остыть, иначе крем получится жидкий), добавлять в него масло и интенсивно взбивать, лучше это делать миксером.

И залит шоколадной глазурью:
Ингридиенты: какао порошoк, сахар, вода, масло. Всё на глаз =))))


odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Radka

Vloženo: 16.3.2008 10:12:43.
ID: 4326.


Tak jsem oprášila ruštinu a přeložila to. Pokud to někdo chcete ještě doopravit můžete.
Marlenka překlad ruského receptu:

těsto
2 vejce
1 pohár cukru písku
1 pol lžíce medu
3 pol. lžíce rozppuštěného másla
1 čaj. lžička sody na 2 č. lžičky octu
3 poháry mouky

krém: 250 gr. másla
1b. kondezované mléko(na dortu 1,5 dávky)
nebo je možné udělat vařený krém
---------------------------------------------
všechny ingredience přidat v daném pořadí, mouku po pohárech zamýchávat na vodní lázní v intervalech 10 – 15 minut., potom vyválet 3 – 4 pláty(moc nepodsypávat při vyvalování moukou) a pláty můžete vyválet podle chuti tenší nebo silnější, pečeme na plechu v troubě 3 – 4 minuty.
Potom namažeme pláty krémem a pokládáme na sebe, je možné posypat ořechy mezi a nahoře, také ořezanými okraji

Dort byl připraven tímto receptem:

1 dávka koláče (dortu?)
cukr - ½ poháru
vejce - 2
tuk – 2 lžice (? lžička?)
med – 2 lžíce(? lžička?)
soda+mouka – po ½ čaj. lžičce
mouka

Postup:

dort (?): cukr + vejce, přidat tuk a med. Postavit na vodní lázeň a promíchávat. Směs je nutno dobře nahřát. Mezitím smíchat sodu s trochou mouky a neutralizovat octem (do konzistence kaše. Vlít tuto směs do směsi na vodní lézni, intenzivně míchat. Pozor, směs bude pěnit.
Přidávat po částech mouku a míchat.
Sundat s vodní lázně a přidat ještě mouku do měkkého těsta, které se nelepí na ruce. Rozdělit na 4 části a rozválet pláty. Plech posupat moukou(rozhodně bych raději pekla na pečícím papíře). Těsto se peče opravdu rychle méně než 5 min.Upéct do zlatova a sundat!
Aby bylo možno přendat plát je nutno ho natočit na váleček a pak rozvinout.Myslím že, pokud se bude péci na pečícím papíře toto nebude nutné.

Nechat nasáknout vařených krémem:
1 pohár cukru, ½ poháru, mléka, 200 gr. másla, vanilka,
Smíchat cukr, mléko, a vanilku. Přivést do varu a celou dobu míchat. Když začne vřít sundat s ohně. Zvlášt rozmýchat v misce máslo. Jak sirup vychladne(musí vychladnout jinak bude velmi řídký) přidat máslo a intenzivně šlehat, lépe toto dělat v mixeru.

Polit čokoládovou polevou:
Ingredience: kakaový prášek, cukr, voda, máslo. Vše pro oči

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: viktor

Vloženo: 11.4.2008 22:03:01.
ID: 4531.


dobrééé, len na upresnenie
v Rusku je pohár - 250 ml a v tomto prípade 160 g múky,
- varený krém = šodó
- 1 стакан сах/песка = kryštálový cukor (i melkij a tiež kristalličeskij) sacharnaja pudra - práškový
1 pohár kryštálového jemného cukru - 230g naproti tumu práškový 180 g
- (чтоб не прилипало опсыпать обильно мукой) aby sa nelepilo obsýpať múkou -
- 1 порция коржей: 1 porcia plátov
- 2 ложки - 2 pol. lyžičky
- 1 pol.lyžička medu - 20 g
- Коржи: pláty
- Всё на глаз =)))) - od oka

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: anna

Vloženo: 12.4.2008 6:57:57.
ID: 4532.


víte co by mě zajímalo ? v obchodě seženete jeden kousek medovníku za 40 kč , ale za cenu dvou kousků medovníků z obchodu máte jeden celý medovník nebo marlenku kterou si uděláte doma a když nakupujete ve slevě tak vám možná ještě něco zbyde . Nevíte co na tom je tak drahé ? že by to salko , nebo máslo , nebo , že by snad med toho je tam přece taková trocha já si myslím , že je výhodnější si ho vyrobit doma , já si hjo dělám podle jednoho receptu , ted ho bohužel nemám u sebe tak až ho budu mít tak ho sem přidám i s radama k výrobě .

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: herdekbabka

Vloženo: 20.4.2008 20:11:23.
ID: 4577.


Hele dámy promiňte - ale - neblbněte. Zeptejte se svých mami a bábi - na plackový dort. Ve válečné a poválečné době kdy cukru a pod. bylo docela málo - byl poměrně častý. Já ho neměla ráda už tenkrát.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Jana

Vloženo: 23.4.2008 21:29:22.
ID: 4591.


Právě jsem dokončila dort s karamelovým šlehačkovým krémem, napadlo mě, že by se dal dobře použít do medovníku neboli Marlenky. Místo tříhodinového vaření Salka stačilo rozpustit asi 20 - 30 dkg krystal. cukru na karamel, až byl hladký a tmavě hnědý, vlila jsem do něj hodně horkou neušlehanou šlehačku a nechala pobublat. Do druhého dne nechat v chladnu, pak přidat půlku nebo celé máslo a vyšlehat krásně hladký krém. Omlouvám se za svoje nadšení, asi takový krém kdekdo znáte, ale když on tak krásně voní a výborně chutná, a navíc mi to připadlo rychlé a jednoduché, že jsem vám to musela napsat.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: jarek

Vloženo: 25.4.2008 14:32:35.
ID: 4603.


no mě zase napadlo vytvořit z cukru siný karamel ( tekoucí ) a potom po vychladnutí přilít mléko .

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Jana

Vloženo: 3.5.2008 9:31:29.
ID: 4646.


Já ale nejsem ta Jana, co od ní všichni chcete recept, je to jenom shoda jmen, já jsem psala jenom ten karamelový krém, ale svůj recept vám taky můžu napsat, je to ovšem takový průměr vytvořený z různých časopisů a od známých, ale je jedlý.
500 g hladké mouky
160 g krupic. cukru
100 g tuku (třeba Hery)
10 polévk. lžic mléka
3 polévk. lžíce medu
2 celá vejce
1 polévk. lžíce sody

Svařím v hrnci mléko, cukr a med, odstavím a po chvilce přidám všechno ostatní, sodu radši napřed pořádně rozmíchám v mouce. Upatlám z toho hroudu těsta, z ní udělám váleček, ten rozdělím na libovolný počet dílků, každý dílek rozválím a v prudké troubě upeču. Osvědčilo se mi upéct jakýkoliv patvar, co vypadá jako republika, a hned po vytažení z trouby z něj vykrojit požadovaný tvar, třeba podle talíře. Takhle upeču všechny dílky, hned za horka vykrájím, odkrojky nechám bokem. Po vychladnutí každý kruh pořádně prokapu sladkou kávou s rumem, potřu karamelovým krémem a dám další patro, celkem 3 nebo 4. Hotový dortík celý potřu krémem a posypu pomletými odkrojky, můžu k nim přidat trochu ořechů. Nechám zaležet aspoň 24 hodin, pak se to dobře krájí. Většinou to peču třeba i na svatby jako jeden ze zákusků, proto používám malý dezertní talířek na vykrojení, pak se z jednoho dortíku udělá 8 - 12 dílků. No a ten krém jsem psala asi před týdnem - Salko moc dlouho trvá a nedokážu ho dobře uchránit před dětmi, osvědčil se mi pravý karamel, šlehačka a máslo. Tak ať se vám to podaří!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Zuzi

Vloženo: 1.9.2009 19:04:12.
ID: 6844.


Dobrý večer. Dneska jsem dělala marlenku a můžu vám říct že jsem byla unešena. Než jsem stačila udělat krém tak mi kluci ty placičky stapali i bez krému. Byly nadýchane a chutově skoro podobné tomu pravému. Já davam místo masla do těsta heru, říka se že z hery je vynikajíci těsto a je to pravda:-)
Napíšu Vám pro jistotu recept od mé kamarádky:
1 hera
300g cukru krupice
3 vejce ----vyšlehám a přidám
1 lžičku sody
3 lžíce tmavého medu
nakonec přimícham 400g hladké mouky extra.

Těsto je docela roztíratelné ale musíte si pohrát. Připravíte si pečíci papíry a stěrkou roztíram asi 5mm silné plátky vložím na plech a okraje pečícího papíru trošku přesahují. Mam jen skušenosti s pečicim papírem takže nevím co to udělá když se to hodí jen na plech. pečeme jen chvilku až zezlátne povrch. a pak to z plechu sundám s pečícim papírem nakrojím na 4 díly a sundám s pečíciho papíru. No a krém z kondenzovaného mléka jak píši ostatní a nahoru malinko seřízle okraje upečeného těsta které rozdrobíme.
Tohle je moje skušenost a musím říct že nam to moc chutnalo. no a jak to dopadlo? Krém jsem měla hotový a já musela péct další pláta těsta ale ty už se mi podařilo slepit krémem než to pak zase všechno kluci stapali:-))

Jinak se omlouvam pravopis píši to v rychlosti.

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: anicka

Vloženo: 25.2.2010 20:00:17.
ID: 7322.


Medovník jsem pekla poprvé a hned se mi nádhrně povedl a byl velmi lahodný.Milé kuchařinky nespěchat a dílo se povede.
Ingredience:10dkg másla kvalita,2lž medu,25dkg cukru krupice1.lž sody/ dávám balíček/,2 vejce,70dkg mouky,1lž octa,
Krím: 1 Salko vařit 3hod, 1 máslo /kvalita nejlépe JČ/
Příprava: ocet a sodu smícháme, do hrnce dáme máslo, cukr a med a vymícháme do této směsi přidáme smíchanou sodu a ocet a 2 vejce.Postavíme na plotnu a na 2, 3 stupni mícháme až začne hmota hnědnout a pak odstavíme,trochu necháme vychladnout a smícháme s moukou.Těsto musí být jak plastelína 1hod odpočinout. Uděláme sii
10 kuliček a dle dortové formy vykrojíme. Do této velikosti a tloušťky vyválíme.Kousky které odřežeme upečeme a nadrolíme, jako drolenku.Pečeme při 180 stupních asi 3až 5min. Musí mít jen zlatavé kraje.
Krém připravíme smícháním uvařeného Salka a másla.
Placky jemně postříkáme rumem smíchaným s kafem. Natřeme krémem a sypeme nastrouhanými ořechy, dáme další placku a pokračujeme stejně
nahoru krém a drolenku ze zbytků boky pomažeme a posypeme. Krém musí stačit. Jednotlivé placky přitlačte k sobě.Odležet se musí na 24hod . Vydrží , když se nesní nejméně měsíc. Přeji dobrou chuť Myslím, že to není náročná práce. Finanční náklady jsou daleko nižší než velmi pracný máslový dort. Spočítejte si náklady a uvidíte .Dobrou chuť Vám všem přeje A K

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Jana.Q

Vloženo: 11.6.2010 12:38:47.
ID: 7547.


Dobrý den,
jsem ráda, že můj recept žije i po 5-ti letech!!!! Jen zdůrazňuji, nejedná se o Marlenku, ale o medovník, rozdíl je v placce, na medovník je tužší a dělá se do kulaté formy. Každá mouka jinak zahušťuje, každé vejce je jiné, takže s moukou podle citu. Pokud Vám placky příjdout po upečení tvrdé , nebojte se je prolít inst. kávou s koňakem. P.S. Kdo máte pekárnu, zadělává se v ní dobře a Vás nebolí ruce.
Dobrou chuť Jana.

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: tína

Vloženo: 30.7.2010 13:37:16.
ID: 7603.


Tak ať je to Marlenka či medovník, který jsem se já snažila udělat před půlrokem své dceři k narozkám, tak výsledek je takový, že těsto bylo dost tuhé a musela jsem přidávat med, abych ho byla schopná spracovat a poté co se týká toho krému, tak doporučuji udělat dvojtou dávku, protože to těsto je neskutečný piják a pak tam nic moc nezbude a bude to pořád tužší. Hlavně je dobré ho dělat právě dopředu, aby mohl změknout. Držím ti pěsti.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek 14. prosince 2017
svátek slaví Lýdie, zítra Radana a Radan

Top 5 měsíce

Reklama

Tipy na recept

Reklama

(c) 2001-2017 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.