Cukrář.cz

Reklama



Suroviny


Máslové listové těsto a jeho vynálezce 15.4.2010, rubrika: Suroviny Těsto takto zhotovené převálel a několikrát za sebou složil a potom jej nechal upéci. Při otevření pece byl velice překvapen, když se upekla veliká koule, kterou nemohl ani vyndat. více...


Hmota zvaná drůbežka 8.4.2010, rubrika: Suroviny Předně odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námětem, cože to vlastně drůbežka je. Vězte, že se značně odlišuje od názvu, jenž by nás směroval do zmíněné oblasti drůbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové těsto. více...


Sacharin proti cukru 14.1.2010, rubrika: Suroviny Co je vlastně cukr a co sacharin? Cukr je svým složením uhlohydrát, je ze všech potravin nejčistší a neobsahuje vodu. Ve srovnání s ostatními potravinami, ať již tuky nebo bílkovinami, je mnohem rychleji a snáze stravitelný více...


Není čokoláda jako čokoláda 18.11.2009, rubrika: Suroviny Kvalita čokolády má svá jasná pravidla. Dobrá mléčná čokoláda vždy obsahuje alespoň 40 procent kakaa. Kvalitní hořká čokoláda by měla mít optimálně kolem 70 až 80 procent kakaa a skuteční "čokoholici" nepohrdnou ani čokoládou devadesátiprocentní.
více...


VYLOUČIT VAJÍČKA ZE STRAVY JE ZBYTEČNÉ 2.10.2009, rubrika: Suroviny "První, čeho si člověk při rozklepnutí vajíčka všimne, je, že ta domácí mají daleko žlutší až oranžové žloutky. Je to dáno hlavně tím, že krmivo domácích slepic je bohaté na karoteny a chlorofyly z pastvy a to právě dává žloutkům barevnost," více...


Slyšeli jste slovo pumpernikl? 9.6.2009, rubrika: Suroviny Od tohoto žitného-medového chleba vznikly později různé perníkářské výrobky, kterým se též říkalo pumpernikl. Jsou i jiné druhy výkladu, kdy název má spojitost s drobnými penězi tzv. nikláčky, či v návaznosti na latinské slovo "pompa" - nádhera. více...


Špaldová mouka 26.5.2009, rubrika: Suroviny Vyšší je obsah draslíku důležitého pro regulaci osmotického tlaku v buňkách, síry i hořčíku. Obsah stravitelného škrobu, který je důležitým energetickým zdrojem pro člověka i zvířata, se u pšenice špaldy téměř rovná pšenici seté. více...


Fondán 26.4.2009, rubrika: Suroviny Požadované množství cukru svaříme na bublinu: voda s cukrem se za stálého míchání vaří na správnou hustotu, kterou poznáme takto: do vařícího se cukru vložíme drátěné očko cca 1 cm velké, ve kterém se po vyjmutí vytvoří cukrová blána. více...


Sojová mouka v cukrářství 16.2.2009, rubrika: Suroviny Soja má mimořádnou schopnost přijímat z půdy látky (až 200x více než žito) a tím se vysvětluje její bohatost živin. Obsahuje 40 % bílkovin, 20% tuku, 20 % uhlovodanů, 6 % soli, vápníku, fosforu, železa, 2 % leticinu a vitamíny A,B, D a E.
více...


Faktory ovlivňující šlehatelnost bílků 29.8.2008, rubrika: Suroviny Vaječné bílky ze kterých se získává pěna, která je základem pro výrobu zejména šlehaných hmot, jsou koloidním roztokem, který má své vlastnosti kdy se např. zvýšenou teplotou mění nevratným dějem (tzv. koagulací), ze solu na gel. více...



<< předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 11 12     
další >>

Dnes je čtvrtek 5. prosince 2019
svátek slaví Jitka, zítra Mikuláš

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.