Cukrář.cz

Reklama



Mezinárodní gastronomický festival GASTRO ČESKÉ BUDĚJOVICE 2002

fiogf49gjkf0d

Areál Výstaviště České Budějovice a.s. prezentující se festivalem gastronomie a cestovního ruchu, se v pátém dílu své historie oděl do tradičního podzimního hávu a stoupajícího trendu návštěvnosti. Údaj se opírá o statistiku příchozích 1 400 osob v prvním ročníku této výstavy, a 17 620 návštěvníků letošního roku.

Po tři dny v 7 pavilonech na ploše 41 ha se nacházelo v centru permanentního dění zhotovování a předvádění kuchařských a cukrářských specialit, prezentace hotelového a restauračního zařízení včetně degustace specialit.

Jižní Čechy a rybníky ve své paralele se nemohly prezentovat jinak než svými vodními produkty, rybami. O přítomnosti sladkovodních tvorů nikdo nepochyboval, a z mořských byl příjemně překvapen.

Scéně budějovického mezinárodního gastronomického festivalu náležela výstavní podia, namátkově jmenovaná: podium mistrů, barových odborníků, flambé.

Do stejného ranku zahrneme tvůrčí dílnu mladých kuchařů, expozici firem pro gastronomii a hotelnictví, včetně nezbytné slavnostní tabule.

Z jiného soudku můžeme v reportáži pokračovat, zavítáme-li do expozice vín. Zde jsme mohli nejenom čerpat znalosti o slunečním elixíru dobré nálady a zdraví, ale i zároveň si vše prostřednictvím degustace ověřit.

Známé moudrosloví pragenerací, o tisíci lidech a tisících chutí, měli na paměti organizátoři jihočeského GASTRA pod taktovkou ředitele festivalu Vladimíra Tůmy, kteří návštěvníkům naservírovali výběr chuťových rozmanitostí v 10 restauracích, 6 kavárnách, 2 vinárnách a 1 barovém sálu.

To, že budějovické výstaviště procentuální většině asociuje v mysli výstavu Země Živitelka, je prozatím pravdou. (Kladu důraz na slovo prozatím). Přesto, či právě proto, i zde zemědělská prvovýroba se svým sekundárním využitím v podobě zde přítomných gastroproduktů měla své roztomilé zastoupení, kterým bylo stádečko "westernového" náhorního skotu.

Při soukromém průzkumu obliby nahodilých návštěvníků byl coby nejčastější důvod spokojenosti, uváděna prezentace výrobku s možností bezprostřední konzumace v přílehlé, stylové a útulné - záměrně použiji výstižného názvu v daném prostředí - hospůdce.

I v tomto případě, pokud se jednalo o pořadatelský záměr, byl hřebík uhozen na hlavičku.

Není festivalu bez ocenění. V tomto případě šerpou Gastra 2002 byly dekorovány:

 

-         Hlavní cena - Expozice Gastro 2002 – Grand hotel Pupp, Karlovy Vary

-         Živá restaurace Gastro 2002 – Restaurace Alchymista , Č.Budějovice

-         Studená kuchyně Gastro 2002 – Jaromír Cáska, restaurace Atrium Tábor

-         Barman Gastro 2002 – Lukáš Vakoč, Tábor

-         Kuchař Gastra 2002 – tým kuchařů Grand hotelu Pupp, Karlovy Vary

-         Prezentace firmy Gastro 2002 – f.Mani s.r.o. – farma Drochov – náhorní skot Highland cattle – Steak restaurant

  

Prostorami Mezinárodního gastronomického festivalu České Budějovice 2002 již poletuje zažloutlé listí, ale dobrý pocit z předvedené kvality a útulného prostředí prolínající jihočeskou pohodou, zůstává zelený.



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.