Cukrář.cz

Reklama



GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA

fiogf49gjkf0d

GLOBAL CHEFS CHALLENGE je kulinářská soutěž kuchařů a cukrářů, jež se pyšní statusem mistrovství světa a Česká republika měla ve své reprezentační výpravě exkluzivního cukrářského zástupce Lukáše Skálu, nositele nejednoho drahého kovu z významných domácích a světových gastrosoutěží, nevyjímaje i té, nad níž plane olympijský oheň.

Místem konání letošního gastrovrcholu bylo norské přístavní město Stavanger. Účastníkem výpravy pod českou vlajkou byl i exmanažer Českého národního týmu kuchařů a cukrářů Tomáš Konopka, který byl korespondentem dění kolem účastníků nejen s logem českého lvíčka, ale i ostatních zúčastněných soutěží mistrovství, ke kterým též patřil kuchařský junior Pavel Buchwaldek, který sekundoval při přípravě soutěžního zadání naší cukrářské jedničce.
Soutěž sama se odehrála již v prvním prázdninovém týdnu. A tak díky této skutečnosti přinášíme její reportážní dění až v první školní den, aby se o informace mohlo podělit více čtenářů.
Stavangerská soutěž byla již finálovým vyvrcholením zmíněného mistrovství světa, kterému předcházela mezinárodní předkola a čtvrtá největší norská metropole pečetila předchozí snahu nejlepších cukrářů, kteří přijeli na vikingský sever v počtu šestice neúspěšných z nejlepších mistrů sladkého umu. Byl mezi nimi i český reprezentant Lukáš Skála.
Lukáš, mající místo zrodu v malebné skalnaté oblasti Českého ráje má cukrářský původ v rodině, protože jeho otec v přelomovém období novodobých dějin v popřevratové době otevřel cukrárnu, jejíž vůně, chuti a prostředí utvářelo vjemy jeho synka, který v prostředí domácí cukrárny prošel nejenom poznáním chodu rodinné firmy, ale i výučním křestem budoucího povolání, kdy souhrn uvedených hodnot v něm utvářel smysl pro budoucí profesi, jejíž podstata kromě chuťového vjemu, se též vyznačovala silným výtvarným citem.
Zde byl počátek pozdějšího mistra bílé profese, ale i zároveň konec, díky bohu, že i dočasný, protože tehdejší socialistické giganty semlely malinkou cukrárničku rodiny Skálových jako velkomlýn zrno obilí. Cukrářský rondon poté našel své trvalé místo v šatníku a Lukáš se oděl modrým pracovním oděvem, nazývaném montérky, který o něco později střídala zeleň vojenského stejnokroje. A zde uhodila náhoda osudu na hlavičku svého záměru, kdy Lukáš při pořádání sportovní akce v Praze si náhodně odskočil do nedalekéo hotelu InterContinental s dotazem, zda by neměli volné místo cukráře. A zde budoucí mistr svého oboru naplnil v plném důsledku přísloví biblického příkazu: „Klep a bude ti otevřeno!“
A vskutku, byl to Lukášův památný den, od kterého se začíná odvíjet jeho cukrářská sláva úspěchů, mající počátek v jeho premiérové soutěži v podobě 2. místa na významné soutěži Cukrář roku a od té doby  v jeho sluchu, díky zlatým ručičkám jeho počinu, pokaždé zacinknul drahý kov a mnohdy té nejryzejší hodnoty, kdekoli se ocitnul. Posléze zaujímá pozici šéfcukráře v Intercontinentalu a v současnu pracuje v restauraci Vinohradský parlament v belgické restauraci Bruxx. Skálova specialita a jeho "silnější ruka" spočívá v pralinkové tvorbě, které jej opakovaně ozdobila nejedním zlatým kovem.
Přes původní regionální tým už vedlo přemostění Skálovy kariéry do týmu národního s dalšími medailovými úspěchy, a to na mnoha významných soutěží světového a nejvyššího kalibru a tuto dlouhou a pozoruhodnou cestu zakončuje letošní Stavanger, jehož součástí bylo i významné setkání představitelů World Association of Chef Societies Congress.
Tedy bylo přítomno šest nejlepších cukrářů světa a Čech Lukáš Skála byl mezi nimi!
Český šampión si pro finále své světové účasti zvolil téma:

Dezert: Čokoládová trubička plněná smetanovo citrónovým krémem a meruňkovým pyré, sedlina z černého rybízu, meruňka pošírovaná v javorovým sirupu a zmrzlina z čaje Dilmah Earl Grey
Dort: Čokoládový krém z čokolády Valrhona Caramelia, malinové želé, mučenkový krém
Čokoládová skulptura: Telegraf

Cukrář Lukáš Skála obsadil v úzkém finále mistrovství světa celkové 4. místo, ke kterému obdržel velmi významné ohodnocení  v podobě ceny za nejlepší restaurační dezert.
Že soutěžní dílo, navíc ve finále mistrovství světa, není záležitostí náhodné improvizace, svědčí i přípravová rozvaha, která se v námětu závěrečné podoby promítla v tvůrcově mysli:

- Celkem 7x Lukáš připravil ve studiu Nestlé Professional kompletní program
- Celkem 50 kg čokolády dostal Lukáš na práci od Valrhona
- Celkem 2 kg hmoty zpracoval  v přístroji Thermomix na tzv. čokoládový prach
- Celkem 23 tréninkových dortů snědli fanoušci Lukáše Skály
- Celkem 8 x změnil český reprezentant dezert, aby se vrátil k první verzi
- Skulptura upadla ze stolu pouze jednou!!!!!!
A nechyběl i jeden odlehčující poznatek, a to v citaci Tomáše Konopky, který zněl : Celkem 12 žen se ptalo po snědení dortu, jestli je Lukáš svobodný????

Výsledky Cukráři

1. Che li chen - Tchaiwan
2. Olli Koukkannen - Finsko
3. Jiemin Aw  - Nový Zéland
4. Lukáš Skála  - Česko

Takže tedy cenná brambora v provedení českého reprezentačního cukráře Lukáše Skály, avšak s návdavkem nejlepšího restauračního dezertu. A to je výrazný bonus navíc. Ona medailová brambora de facto ze všech cukrářů světa nemusí vůbec mrzet, protože např. takový dým bramborové natě dokáže zanést pod kůži i do vzpomínek trvalý pocit krásného prožitku.
A ten, kdo při bramborovém sběru ucítil jeho vůni, určiě si ji pamatuje do dneška. 
Stavangerský dým úspěchu měl v tomto případě jednu přidanou hodnotu, kterou byla kvalitní práce Lukáše Skály pod  značkou Czech made.
Tato mistrovská reportáž vznikla díky informačnímu zpravodajství  culinary advisor NESTLÉ PROFESSIONAL Tomáši Konopkovi přímo z místa děje.



Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.