Cukrář.cz

Reklama



Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2.

15.09.2021 | Autor: JIří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

          - Netradiční realita provedení evropského mistrovství -

Coronová pandemie postavila na hlavu všechny úvahy ohledně uspořádání dalšího dílu evropského zmrzlinářského mistrovství v Boloni s následným světovým vrcholem v Rimini.
Tudíž odpadlo díky tomu i národní kolo v Česku, a na soutěžním zmrzlinářském kolbišti nastal klid zbraní.
Ovšem přitažlivost sugestivní chuti zmrzlinářských výtvorů s jejím osobitým charismatem, zůstávala i nadále uložena v zájmových buňkách italských pořadatelů evropského mistrovství a přemýšlelo se jak na to, aby se příslovečný vlk nažral a koza zůstala celá.
Byla to doba, kdy se svět změnil a to doslova úplně naruby. Mezilidským kontaktům začala vládnout elektronika, která přešla do mnoho novodobých poloh tzv. home office, distančních výuk a dalších podob, které vyplnily do písmene krédo chytré horákyně, kdy dotyční, byť nebyli v osobním kontaktu, tak přesto spolu vytvářeli produkční hodnoty, a to prostřednictvím lidského výdobytku elektronické konverzace. A jak se ukázalo, bylo jej možné aplikovat i na soutěžní zmrzlinovou tvorbu!



Princip myšlenky byl jednoduchý a spočíval v tom, že nejúspěšnější tvůrci národních kol z roku 2019 zaslali v červenci letošního roku do soutěžního centra v Boloni surovinové složení a recepturu svého soutěžního námětu včetně videového záznamu jejich tvorby. Zamražená směs následně putovala do  italské soutěžní centrály a prostřednictvím telemostu se soutěžící ocitli ve spojení s porotou v Boloni, které odpovídali na její dotazy, a to v anglickém jazyce, ohledně svého výrobku.
Přední italští tvůrci boloňského Gelata z takto získaných informací pak vytvořili  konkrétní dílo každého soutěžícího.
Jednoduché, nápadité a účelové zároveň!
Ukázalo se kam až sahá lidská nápaditost a důvtip, kdy dotyčný ač sám nebyl v místě děje a osobně se nepodílel konkrétním přičiněním na tvorbě jím stvořeného výrobku, přesto soutěžil a byl i hodnocen. Tato skutečnost byla dalším důkazem o lidské vynalézavosti a zdokonalení jeho umu a snahy v době kdy se mu do cesty postaví zdánlivě nepřekonatelná překážka jakou se corona ve svém počátečním vstupu na celoplanetární scénu jevila.
Soutěžní online přenos umožňující uspořádání evropského mistrovství Evropy  v samotném srdci zmrzliny, toho byl přesvědčivým důkazem.
Ale co se nestalo?!
Z českého pohledu lze zvolat: „Světe div se!“ A svět, alespoň pro danou chvíli ten evropský, se vskutku divil. Z celkového počtu 28 zúčastněných se na 2. místě umístila Martina Březinová z cukrárny Ňam Ňam z Velké Dobré u Kladna!

Její soutěžní tvorba měla nosné téma v příchutí „Letní hruška“ ze sadu Bílichov v zastoupení 40 procent ovocného podílu. Chuťová sympatie Martiny Březinové  k tomuto druhu ovocné jádroviny, byla centrálním motivem soutěžního námětu. A že to byla sázka na dobrého koně ukázal i pozdější výsledek. Zrod tohoto typu zmrzliny má u Březinů již desetiletou tradici a tudíž i široký časový prostor pro inovaci jednotlivých detailů této chladivé pochoutky. Jednalo se soutěžní sorbet se zdánlivou vizáží smetanové zmrzliny.
To ovšem z prvotního pohledu, protože „ňam ňamový“ produkt je stoprocentním sorbetem bez jakékoliv mléčné příměsi. To se stalo i předmětem dotazu mezinárodní poroty, která sama, i přes svoji fundovanost, na okamžik zaváhala  o výlučném charakteru sorbetu české zmrzlinářky a proto opakovaným dotazem se ujišťovala o skutečném stavu věci. Směs vody, vlákniny a cukru vytvářela ze zmrzliny osobitý chuťový vjem, který nejenom zaujal, ale i přesvědčil exkluzivní zmrzlináře z jakých sestávala evropská porota v italské Boloni, která ji svým bodovým ohodnocením dosadila na stříbrnou pozici evropského mistrovství GELATO WORLD MASTERS 2021.

Jednalo se o velkolepý úspěch zmrzlinářky cukrárny Ňam Ňam Martiny Březinové, která svým výrobkem, spolu s tvůrčím kolektivem, dala na vědomí, že v srdci Evropy existují odborníci, kteří se dokáží vyrovnat i takovým mistrům chladivé pochoutky jakými jsou italští renesanční zmrzlinoví tvůrci.
Druhá pozice evropského finále posunula Martinu Březinovou do finálové soutěže mistrovství světa, které - by se mělo – konat v posledním měsíci letošního roku. Avšak definitivní termín bude závislý od zdravotní situace ve světě.

Redakce portálu Cukrar.cz vyslovuje úspěšné české reprezentantce své upřímné blahopřání.

 


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.