Cukrář.cz

Reklama



Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1.

13.09.2021 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


                                      - Prolog ve zpětném pohledu -   

    
Vítěz Mikuláš Bubík a na 2. místě Martina Březinová     


Veškerou tradici vrcholných zmrzlinových festivalů pořádané italskou společností CARPIGIANI pod názvem GELATO FESTIVAL WORLD, který prošel různorodou proměnou svých názvů, zlomil neblaze proslulý  corona virus.
Avšak podanou rukou záchrany příslovečnou třetí sudičkou v nastalé celosvětové pandemii, se stala elektronika!
Napsané zní asi dost zmateně, ale skutečnost tohoto vyjádření je ryzí pravdou.
Nejenom populární, ale rovněž i světově významná soutěž zmrzlinářských tvůrců známá pod názvem GELATO FESTIVAL WORLD se dotkla chapadlem dosahu své působnosti i Česka, a to zásluhou agilní společnosti EISKON, s.r.o., dodavatele zmrzlinářských strojů Carpigiani pro Česko a Slovensko.
To se psal rok 2017. A zmíněná společnost pořádala toho roku premiérové národní kolo zmrzlinářského klání v Česku, konkrétně v Čechách v Úvalech u Prahy, v prostorách firmy ALMECO. Z tohoto střetu zmrzlinářských specialistů se rekrutovali tři nejúspěšnější účastníci za účelem změření sil s evropskou špičkou zmrzlinářské pochoutky v italské Boloni, konané přímo ve výrobním centru vrcholové dokonalosti zmrzlinářské strojní techniky CARPIGIANI.
Vyplněnou tajenkou křížovky evropského mistrovství byly úspěšné posty českých zmrzlinářů, kdy plzeňská Jitka Strnadová dosáhla ohodnocení za nejlepší strukturu zmrzliny evropského mistrovství.
Úspěch českých barev pečetil táborský Jiří Hochmann, jenž si odvážel novinářskou trofej za nejlepší zmrzlinu evropského mistrovství.
To vše bylo v době, kdy časový chronometr psal na svém číselníku letopočet 2017, historický čas kdy čeští zmrzlinářští tvůrci přesvědčili mekku zmrzliny, že i ve středoevropském státě se umí vytvořit to, čím Itálie udílí normu celému světu svou chuťovou dominantou pod názvem zmrzlina.

Následně přišla produkční exploze společnosti EISKON, s.r.o., která v Brně přesídlila do nově vytvořených prostor, které si ušila sama na míru dle svých potřeb a představ. A tak z původního národního jednokola se pořádaly rovnou dvě, a to pro Čechy, opětovně v Úvalech, a pro Moravu a Slezsko v Brně.
A následoval další vývoj světové zmrzlinářské soutěže pořádané společností CARPIGIANI. To jsme již vnímali svět pod číselným letopočtem 2019. 



České národní kolo mělo duální podobu pro Čechy opětovně v Úvalech a pro moravské a slezské soutěžící v Brně, a generální italský pořadatel pozměnil název na  Gelato festival Challenge.
V českém klání si odnesl palmu vítězství Mikuláš Bubík ze společnosti Frutissimo, který porotu ovlivnil svým malinovým sorbetem, jenž vytvářel spodní část jeho soutěžního díla, které bylo dotvářeno pistáciovou potírkou s přídavkem smetanové zmrzliny, a to v barevné trojkombinaci v národních barvách italské trikolory. Jeho zmrzlina bodovala jak chutí, tak i kreativitou, která byla ohodnocena nejvyšším bodovým ziskem.

Na stříbrný stupínek vystoupila a taktéž dalším českým zástupcem pro evropskou Boloňu se stala Martina Březinová z cukrárny Ňam Ňam z Velké Dobré u Kladna, která zvolila za nosný námět svého soutěžního díla speciální hruškový sorbet, jenž jejímu dílu dominoval v počtu 40 procent. Stěžejní partie soutěžního výtvoru dotvářela pistáciová potírka a vrch sestával ze smetanové zmrzliny.

Druhé národní kolo bylo koncipováno tak, že mělo dva postupující účastníky z Čech a jednoho z Moravy, případně Slezska. Tím nejúspěšnějším týmem byla moravská cukrárna TOMIVO GELATO  z obce Lipůvka u Brna, reprezentovaná Ivo NÁDENÍČKEM.
To byli čeští národní reprezentanti pro evropské mistrovství v Boloni pro rok 2019, s výhledem možnosti postupu do mistrovství světa v Rimini v ročníku 2021 v Rimini. Leč!
- pokračování –


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.