Cukrář.cz

Reklama



GASTRO HRADEC 2002

fiogf49gjkf0d
Fotografickou dokumentaci vyrobků naleznete v sekci fotogalerie.

V úterý 12. brřezna 2002 se uskutečnil VII. ročník národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění GASTRO HRADEC 2002 v kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. V uplynulých ročnících se na soutěžní ploše představilo více než 700 soutěžních exponátů moderní gastronomie domácích i zahraničních odborníků.
V letošním roce bylo GASTRO HRADEC opět zařazeno do seriálu výstav a veletrhů REGINA 2002, což zvyšuje jeho význam a prestiž. Hlavní cenou soutěže v seniorských kategoriích se stal "POHÁR RUDOLFA PŘIBYLA", významné osobnosti české gastronomie, držitele Řádu sv. Vavřince a jednoho ze zakladatelů Gastro Hradec.
Nad jednou z nejvýznamnějších gastro akcí ve střední Evropě převzal záštitu primátor města Hradce Králové a prezident Asociace kuchařů a cukrářů Julius Dubovský.
















Pohled na část soutěžní plochy





Prezident AKC ČR Julius Dubovský
ve svém charakteristickém postoji.

Soutěž byla rozdělena do kategorií

Jednotlivci


C/1 - Slavnostní dort + 5 druhů rautových zákusků
C/2 - Malá mísa dezertů pro 4 osoby + 6 druhů restauračních moučníků
C/3 - Tři různé porcovatelné dorty na 12 kusů - z každého tři kusy výkroj
C/J - Slavnostní dort = junioři do 21 let
Zv - Zvláštní výrobek sestáváající ze skulptur nebo monumentů z ledu, tuku či jiné hmoty potravinářského původu.
V kategorii Zv soutěží kuchaři a cukráři dohromady.

Družstva



D/D - Družstvo hotelů a firem v jakémkoli počtu soutěžících, minimálně však tři nad 21 let v libovolné soutěžní kategorii
D/J - Družstvo juniorů do 21 let v jakémkoli počtu soutěžících, minimálně tři v libovolné soutěžní kategorii. Hodnocení družstva je vypočteno průměrem z dosažených bodů v soutěži jednotlivců.

Výsledková listina:



DRUŽSTVA


___________________________________________________

JUNIOŘI



Zlatá medajle
Jihočeští mladíci AKC ČR region
jižní Čechy - kapitán Jaromír Cáska - 34,63 bodů

Stříbrná medaile
Juniorský národní tým AKC ČR
- kapitán Josef Richtr - 34,50 bodů

Bronzová medajle
SOU obchodní Hradec Králové 33,96 bodů
- Kapitán Zdeněk Šlapák -

další umístění
SOU potravinářské Smiřice
- kapitán Martin Kukačka - 30,64 bodů

SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim 29,27 bodů
- kapitánka Miroslava Holubová -

Vsetínská juniorská šestka
- kapitánka Lenka Chmelová - 28,86 bodů

SOŠ, SOU a U Česká Lípa
- kapitán Roman Čech - 27,25 bodů


DOSPĚLÍ



Zlatá medajle
Czech Carving Team
- kapitán Luděk Procházka - 35,67 bodů

Stříbrná medajle
Francouzská a Plzeňská restaurace
Obecního domu Praha
- kapitán Tomáš Krofta - 34,9 bodů

Bronzová medajle
Slovenské reprezentační družstvo
- kapitán Marián Kellner - 31,69 bodů

další umístění

4. místo - Regionální tým Praha
- kapitán Martin Koblížek - 31,38 bodů

5. místo - Lázně Darkov
- Kapitán Bohumil Kurowski - 30,56 bodů

6. místo - Gourmet klub
- kapitán Jaroslav Ertl (nesoutěžící) 29,08 bodů

7. místo - Růže
- kapitán František Kolman - 27,75 bodů

8. místo - Restaurant-café sv. Václava
- kapitán Emanuel Vainar - 0,00 bodů


JEDNOTLIVCI



JUNIOŘI



Zlatá medajle

1. místo - Fuksová Veronika SOU Želešice 38,00 bodů
2. místo - Běloušková Kristina SOU Želešice 37,00 bodů
3. místo - Chvátalová Vendula SOU a OU 36,00 bodů


Stříbrná medajle
4. Beutel Jiří SOŠ a SOU Kroměříž 34,67 bodů
5.-6. Pernicová Jana SOU a SOŠ PaS Brno 34,33 "
5.-6. Surových Jana SOU Vsetín 34,33 "
7.-8. Mikešová Ivana SOU a U Trutnov 34,00 "
7.-8. Šenkeříková Jana SOU Vsetín 34,00 "
9.-11.Nývltová Lenka SOU a U Trutnov 33,67 "
9.-11.Vinklerová Veron. SOU Litovel 33,67 "
9.-11.Roztočilová Petra SOŠ a SOUos Chrudim 33,67
12. Slavíková Zdeňka SOU a U Trutnov 33,33 "
13.-14.Starovičová Zuzana SOŠ,SOU a U Česká Lípa 33,00 "
13.-14.Štanclová Jana SOU ŘaS Nové Město n.Met. 33,00 "
15. Horychová Hana ISŠ HPOS Příbram 32,67 "


Bronzová medajle
16. Dvořáková Petra Labská HŠ a SOU Pardubice 31,67 "
17. Lórincziová Ver. SOŠ a SOUos Chrudim 31,33 "
18. Maroušková Lenka SOU potravinářské Smiřice 30,67 "
19.-21.Sabolová Žaneta SOU a SOŠ PaS Brno 30,00 "
19.-21.Nováková Petra SOŠ a SOU OaS Chrudim 30,00 "
19.-21.Křápová Lucia SOU U Krbu Praha 30,00 "
22.-23.Wortová Miroslava SOŠ a SOU gastr. Teplice 29,67 "
22.-23.Psotová Magdalena SOU Vsetín 29,67 "
24.-25.Horáčková Petra SOU Mariánské Lázně 28,00 "
24.-25.Švadlenková Jana SOŠ a SOU OaS Chrudim 28,00 "

Účast
26. Kazdová Iveta SOU Poděbrady 27,33 "
27. Pongrátzová Hana SOU A. Kolpinga Žďár n. S. 27,00 "
28.-29.Urbánková Michaela ISŠ a OU Lomnice n. P. 26,00 "
29.-29.Koblížek Martin Hotel Inter.Cont. Praha 26,00 "
30. Růžičková Michaela SOU Poděbrady 25,67 "
31. Zuzaňáková Jana SOU Vsetín 25,00 "
32. Vyhlasová Lucie SOU a U Písek 24,00 "
33.-34.Bartáková Jana HŠ a OA Světlá Vel. Meziř. 23,33 "
33.-34.Holubová Miroslava SOŠ a SOU OaS Chrudim 23,33 "
35.-36.Kotrčová Barbora SOŠ a SOU gastro. Teplice 23,00 "
35.-36.Sedlmajerová Vlasta SOŠ a SOU gastro. Teplice 23,00 "
37. Huclová Jana SOŠ,SOU a U Česká Lípa 22,00 "
38. Mlynářová Monika SOU SS Teplice n. Metují 21,33 "
39.-40.Hlochová Ivana SOŠ a SOU gastro. Teplice 20,67 "
39.-40.Chmelková Lenka SOU Vsetín 20,67 "
41.-42.Škůrková Jana SOU a U Písek 20,33 "
41.-42.Pokorná Karolína SHŠ BUKASCHOOL s.r.o. Most 20,33 "


DOSPĚLÍ



Kategorie C/2

1.Krofta Tomáš Fran. a Plzeň. rest. Praha 37,67 bodů
2.Šebáková Josefína Združ. SŠ HSaO Púchov (SK) 33,33 "
3.Walterová Kateřina Hotel Prague Hilton Praha 30,00 "
4.Matějíček Ondřej SOU A. Kolpinga Žďár n. S. 25,00 "

Kategorie Zv

Zlatá medajle
1. Kučerová Marie SOU a OU Bzenec 39,00 bodů
2. Procházka Luděk Luděk Procházka Benešov 38,67 "
3. Petráčková Lucie SOU SaS Praha-Braník 38,33 "
4. Kozel Jan Čs. Televize EUREST Praha 37,33 "
5. Kuracina Ondřej SPV Hotel Int.Cont. Praha 37,00 "

Stříbrná medajle
6. Vitteková Lucie SOU a U Nová Paka 32,67 "
7. Kuchař Josef tovar. učeň L. Procházky Bzenec 32,33 "

Bronzová medajle
8. Kropáčová Iveta Hotel Inter.Cont. Praha 30,67 "
9. Klimt Martin Martinu Klimtovi Letohrad 29,67 "
10.-12.Colová Veronika SOU a OU Bzenec 29,33 "
10.-12.Vršecká Marie M. Vršecká, Hříměždice 29,33 "
10.-12.Krofta Tomáš Franz.a Plz. rest. Praha 29,33 "
13.-15.Bartošová Romana SOU Želešice 29,00 "
13.-15.Jégrová Miluše SOU Želešice 29,00 "
13.-15.Janurová Ilona JaJa Pardubice 29,00 "
16.-18.Sapíková Lenka Hotel U Koně Klokočná 28,67 "
16.-18.Rychtr Josef Caffé Savoy Praha 28,67 "
16.-18.Hvizdák Oto Hotel Willi Púchov (SK) 28,67 "

Účast
19. Němečková Blanka JaJa Pardubice 28,33 "
20. Vršecká Marie M. Vršecká Hříměždice 22,67 "
21. Vršecká Marie M. Vršecká Hříměždice 22,33 "
22. Uhlířová Jaroslava Parkhotel Golf Mar. Lázně 22,00 "
23. Huspeková Petra SHŠ BUKASCHOOL s.r.o. Most 21,67 "
24. Paprstkářová Marie SOU potr. Valašs. Meziříčí 21,00 "
25. Vršecká Marie M. Vršecká Hříměždice 20,67 "
26. Součková Olga SOU Želešice 16,33 "
27. Stracený Pavel SOU potravinářské Smiřice 10,67 "

Kategorie C/1

Zlatá medajle - nebyla udělena

Stříbrná medajle
2.Krejčíková Eva Labská HŠ a SOU Pardubice 34,33 bodů
3.Hrková Zlatuše Státní léčeb. lázně Darkov 32,67 "

Bronzová medajle
4.Vican Martin Hotel Boby Brno 29,67 "

Účast
5.Medková Ludmila Hotel Růže a.s. Č. Krumlov 25,00 "

Absolutní vítěz kategorie cukrář
Tomáš KROFTA - Francouzská a Plzeňská restaurace Praha



Výrok, že Krofta vyhrál cukrářskou soutěž, by zasvěceného odborníka v cukrářské profesi nikterak nepřekvapil. Navíc by ještě dodal, že Krofta jich vyhrál už mnoho. Jenže tentokrát to bylo trochu jinak.
Když ve formuli 1 vyhraje Schumacher, odborník se ptá o kterého z bratrů se jedná. Podobnou upřesňující otázku je též nutno si položit od letošního GASTRO HRADCE, protože nevyhrál Vladimír Krofta, ale jeho mladší bratr Tomáš. Oba dva bratři při rozhodování o volbě povolání měli shodný zájem. Chtěli pracovat v gastronomii, leč u Tomáše místo sladkých roztoků měla téci krev. Jeho původním úmyslem bylo stát se řezníkem. Avšak fluidum vyzařující z bratrových cukrářských výrobků, jeho zasvěcenost a pochopitelně i soutěžní úspěchy, převážily Tomášovo rozhodnutí na stranu jemné tvorby a libé vůně cukrářské profese.
Vstupní učňovské kroky si Tomáš odbyl v pražské Panoramě, v jejíž cukrářské dílně též v té době pracoval jeho starší bratr. Tomášův elévský pobyt zde ale trval pouze do konce prvního ročníku. Od druhého učňovského podzimu se již ocitnul v InterContinentalu, kde se dříve učil i Vladimír, z čehož je patrné, že cesta učňovskými houštinami byla pro mladšího Kroftu již z části proklestěna.
Tovaryšský počátek si Tomáš odbýval v Palace hotelu, kde se jeho pobyt protáhnul na šest roků. Věhlas tohoto hotelového zařízení byl takového rázu, že v něm po převratovém období v devadesátých letech našlo útočiště mnoho významným osobností, jako byli např. Tomáš Baťa včetně různých hvězd hudebních a filmových scén. Z uvedeného je patrné, že se při výrobě zas až tak na nějakou tu korunu nekoukalo, což mělo svůj dopad na možnosti používání širší škály surovin, pracovního nářadí, a z toho zákonitě bylo odvozeno i rozsáhlejší spektrum cukrářské tvorby. Co více si může velkým světem cukrařiny se rozkoukávající tovaryš přát? A právě zde se u Tomáše Krofty počalo tvořit z cukrářské profese opravdové sladké hoby.
V hotelu byl Tomášovým spolupracovníkem i Radek Procházka, který posléze odešel do hotelu International coby šéfcukrář a nabídnul Tomovi roli svého zástupce. V té době se International nacházel v rekonstrukci a tudíž se pracovalo ve stísněných podmínkách. Ale láska k sladké tvorbě a touha překonat sebe sama, dokázala dělat divy. Práce vyplňovala mnohdy i celý den, a od rána nanovo. Proto bylo ztrátou času odcházet se vyspat domů. A tak se pobyt mnohdy prodloužil i na dva týdny, bez toho, že by se z hotelu vůbec odešlo! Poznatek za poznatkem, zkušenost za zkušeností, vše okořeněno též i možností okusit šéfovskou roli. Při zpětné vzpomínce se Tomáš až sám pozastavuje nad tím, co se všechno dokázalo vytvořit.
Nic ale netrvá věčně. Majitel hotelu byl jat touhou rozšířit své gastronomické teritorium a zakoupil si, v té době rekonstruovaný Obecní dům na náměstí Republiky. V této rozsáhlé budově vznikly dvě restaurace, Plzeňská a Francouzská včetně kavárny.
Do Obecního domu nastupuje Tomáš Krofta jako šéfcukrář, a pomyslnou šerpu této šéfrole, i při dalších profesních posunech ze svých prsou již nikdy nesundá.
Práce v rekonstruovaném zařízení začala v podstatě od piky. Kdeže byly sladké a bezstarostné časy Palace hotelu! Zde se naopak obracel každý haléř, chybělo i základní cukrářské náčiní, což navyklého cukráře na zcela jiné podmínky, vyvádělo čím dál tím více z míry. Po dvou letech Tomáš Krofta mění působiště a ocitá se - opět v roli šéfcukráře - v hotelu Praha. Ale na pouhé tři měsíce. V tomto krátkém období se v Obecním domě mění majitelé a původní šéfcukrář je na základě jejich nabídky zase zpátky na svém místě.
Z původních čtyř zaměstnanců se jejich počet snížil na dva, a v současnosti je v cukrárně Obecního domu šest cukrářů. Jejich řady rozmnožila významná posila v osobě Silvie Sulanské, české cukrářské reprezentantky, jež přešla z předchozího působiště v restauraci Flambé. Stává se Tomášovou zástupkyní a tento "kauf" je považován za významný čin v personální oblasti.
Při pátrání v rodinném rodokmenu je u Kroftů v cukrářské kolonce rodinné kroniky zapsán prastrýc, jenž byl cukrářem, a to dokonce v proslaveném hotelu U Šroubků v Praze. Tento předek, nejenže dle dochovaných vyprávění byl dobrým cukrářem, ale též i častým účastníkem cukrářských soutěží.
Tomáš Krofta je vášnivým sběratelem zbraní a to jak palných, tak i chladných. Z tohoto koníčka vyvěrá i následná myslivecká aktivita, která má návaznost na příbuzenskou loveckou činnost rybářství. Do repertoáru Tomášových přírodních aktivit patří též i houbaření.
Samostatnou zálibou je ovšem chalupaření. Vlastníma rukama prováděná práce všeho druhu, čistý vzduch a krásná příroda kolem, mají pro Tomáše význam ozdravného lázeňského pobytu. Tomáš nepatří k typům inklinujícím k masové kolektivní organizovanosti. Širšího sdružování se zúčastňuje jen v případě když cítí, že takováto činnost mu přináší zálibu. Nechodí v takovýchto případech "přes závit". Je spíše typem šelmy kočkovité než psovité.
Soutěžní kariéra Tomáše Krofty je krátká. Začínal v podstatě jako soutěžní asistent u svého o pět let staršího bratra či kuchaře Jiřího Krále, kde měl možnost se nejen mnohému přiučit, ale zároveň i navyknout si soutěžním zásadám a atmosféře.
Na své budoucí soutěžní vystoupení byl podvědomě vychován prací s bratrem, kterému pomáhal při jeho soutěžních exponátech. Fascinovala ho tvárnost a nevyčerpatelnost možností při cukrářské tvorbě, kdy z původního záměru během práce, se prvotní úmysl proměnil do podoby odlišného výrobku, který někdy docílil vítězné podoby. Starší bratr byl - a je - pro Tomáše inspirací a průvodcem labyrintu cukrářského světa. Od zkušeného mistra, mimochodem šéfcukráře hotelu Corinthia, pochytil nejen počátky své cukrářské kariéry, ale z bratrových zkušeností a vědomostí čerpá i dnes.
Prvá samostatná soutěžní akce u Tomáše Krofty byla při příležitosti GASTRO HRADCE r. 2001. Do poslední chvíle v sobě cítil balvan odpovědnosti a trémy zároveň. Pak přece jen kývnul na přemlouvání cukrářského okolí. Výsledkem byla stříbrná medajle. O půl roku později na Zlaté slunečnici se na jeho hrudi již blýskala zlatá medajle.
Pro letošní GASTRO HRADEC vytvořil ležící sochu se kterou soutěžil v kategorii Zv a výsledkem byl bronzový úspěch.
Ve skupině C/2 soutěžil s mísou dezertů pro 4 osoby + šest talířových dezertů. A to byla parádně naleštěná parketa Tomášových schopností. Práci spadající do této kategorie se věnoval intenzivně již v době svého cukrářského růstu a zdokonaloval ji různými inovacemi v mnohých předních pražských gastropodnicích.
Jednoporcové moučníky hovořily jemnou mluvou atypičnosti se sklonem přímočaré tvorby ve které bylo zakomponováno to nejdůležitější co má soutěžní umělecký výrobek mít. A to je originalita. V jednotě s precizností zpracování přesvědčil Tomáš Krofta porotu o tom, komu v cukrářské kategorii udělí nejvyšší počet bodů.
A tak při příležitosti GASTRO HRADCE 2002 sáhnul šéfcukrář Obecního domu až do výše, kde rostl sladký hrozen úspěchu v podobě absolutního pořadí v cukrářské kategorii. Jeho jméno je tímto trvale zapsáno zlatým písmem v kronice naší nejvýznamnější gastronomické soutěže.


Veronika FUKSOVÁ - SOU Želešice - 1. místo - kategorie cukrář junior



Studentka cukrářského oboru SOU Želešice se stala dalším z cukrářských meteoritů, které se poprvé zúčastnily významné soutěže a ihned zvítězily.
Veronika již na hradeckém Gastru byla v loňském roce, kdy se mezi soutěžními exponáty procházela jako divačka. Hledala něco, co nenašla.
Oním hledaným předmětem byla její vlastní vize soutěžní výrobku, který zde nebyl k mání.
Jak by zde asi dopadl výtvor mých představ? Tak zněla úvaha cukrářky tehdy druhého ročníku a na odpověď si musela počkat celý rok.
Pod vedením cukrářské mistrové Martiny Volavkové si želešický tým vyhrnul rukávy a dal se do díla. Protihráčem v přípravné fázi byl čas. Růžičky se trénovaly až v poslední týdnu, jejich zhotovování příslušely dva dny a na provedení korpusu připadl poslední předsoutěžní den. A to od kuropění až do soumraku. Jednalo se o plněný korpus, potažený melírovací dvoubarevnou hmotou, dohotovení bylo provedeno karamelem.
Příjezd do děje vrcholového cukrářského klání byl pro Veroniku útrpným zážitkem. Výrobky zkušených soutěžících vzbuzovaly v soutěžní novicce pocit nedostižnosti převýšující její tvorbu o několik řádů.
GASTRO Hradec má specifický vyhlašovací řád. Ponejprv nastoupí ti, kteří obdrží diplom za účast. Když mezi těmito jmény nezaznělo jméno Veroniky Fuksové, myslela, že se na ni zapomnělo. Do výšin bronzové medajle nepomýšlela, dekorování stříbrných medajlistů bylo pro ni hlasem z dálav a zlatému vyhlašování nevěnovala nikterak výraznou pozornost.
Když ve zlatém dekoru na absolutním umístění s nejvyšším počtu získaných bodů oznámila moderátorka Veroničino jméno, byla z toho želešická cukrářka "na Černovice".
Abych vysvětlil tento termín. Prosím, nezaměňovat s Černovicemi v jižních Čechách. Když se na brněnsku řekne, že je někdo "na Černovice", je tím v přeneseném smyslu slova řečeno, že je na zbláznění. V brněnské městské části Černovice se totiž nachází lidově řečeno blázinec, tedy psychiatrická léčebna. K dovršení toho všeho, Veronila Fuksová v Černovicích i zároveň bydlí. Na vysvětlení případných dohadů uvádím, že nikoli ve zmíněném ústavu pro duševně choré, nýbrž v normálním v civilním obydlí. Ovšem tím spojitost Veroniky s Černovicemi nekončí. V této brněnské čtvrti se též nalézá proslulá potravinářská škola na Charbulově ulici. A právě zde učinila letošní juniorská vítězka Hradce své první "cukrářskoučňovské" kroky. Ale pouze do prvního ročníku. Poté ohlásila přestup do želešického SOU, které tak začala absolvovat od druhého roku. Odtud vystoupila nejkratší cestou až na samotný vrchol juniorského cukrářského soutěžního Olympu GASTRO Hradec Králové.
V čem spočívá přednost našeho dívčího cukrářského meteoritu? Je to touha ztvárňovat věci prostřednictvím originality nápadu. Když k tomu připočteme bezpodmínečnou preciznost zpracování, nemohla hodnotící komise takto dobře naservírovaný míček zahrát jinam, než do pozice prvního místa v kategorii cukrář junior.
Kromě toho, jak sdělila zástupkyně ředitele školy Jana Říhová, je si Veronika dobře vědoma toho, že je součástí vyučujícího procesu, vedoucí přes žákův zájem a jeho umění až ke konečnému výsledku.
Práce s karamelem je v prvotní školící fázi pěkná patlanina a někdy od ní naskočí i puchýře od horké hmoty. Karamel má svou hlavu a ve své vývojové fázi nerad poslouchá svého tvůrce. A právě tento artikl patří mezi výrobní atributy, které při dobře zvládnutém díle kladou pomyslnou hranici mezi standardního cukráře a cukráře výtvarníka. Málo adeptů karamelových kurzů u této cukrové tvorby vydrží nebo ji zvládá na vysoké úrovni. Veronika Fuksová patří právě mezi ty, kteří tuto dělící čáru dokázali překročit.
Pokud bychom analyzovali Veroničin vývoj, zřejmě právě zde bychom nalezli odrazový bod, od kterého směřovala k současnému úspěchu.
Titěrný dotaz závěrem. Ruku na srdce, kdo z čtenářů tohoto serveru ví, kde se Želešice nacházejí? Vsadím se, že málokdo. Tak tedy na vysvětlenou. Vyjedete-li z Brna směrem na Vídeň po dálnici, tak za cedulí "konec Brna" vyjedete druhým výjezdem z této rychlostní komunikace, přejedete kopec a ocitnete se ve vstupní bráně ovocnářské jižní Moravy Želešicích.
Připočteme-li k výše napsanému další pozoruhodný želešický úspěch v podobě předloňského bronzu na Hradci, a v letošním ročníku i druhé místo v juniorské kategorii pro Kristýnu Bělouškovou o pouhý bod za Veronikou Fuksovou, tak tato z geografického hlediska malá víska, díky výsledkům svého SOU nabývá v poslední době významu cukrářské metropole.


Marie KUČEROVÁ - SOU a U Bzenec


1. místo kategorie dospělí - zvláštní výrobek

Původ Marie Kučerové je sice moravský, ale severním směrem od současného bydliště. Její rodnou vískou je Lubnov u Frýndlantu nad Orlicí ve Slezku. Paní Kučerová není původem cukrářka, ale do potravinářské kategorie ji můžeme zařadit neboť absolvovala konzervárenský obor na střední průmyslové škole ve Bzenci. Tam se zdržela pouze po dobu studií, aby se opět navrátila do rodného prostředí. Ale ani to nebylo její konečnou stanicí, protože hlas lásky ji (po pěti letech !) přivábil zpět do kraje vinné révy do Bzence, kde na místní radnici vyřkla své životní ano.
S cukrařinou neměla prozatím nic společného. Zpočátku působila jako vychovatelka a později jako mistrová odborného výcviku konzervárenského oboru ve zdejším učiišti, mající tenkrát odlišné zaměření.
Další vývojový proces Marie Kučerové vrcholil cukrářskou rekvalifikací, která přes vznikající problematiku místního konzervárenství, byla ve své podstatě vynuceným tahem. A tak došlo k záměně oboru s kyselými inkrediencemi za sladkou profesi.

Že k vrcholovým úspěchům se kráčí po cestě dlážděné karamelem, bylo paní Kučerové důvěrně známé. Tomuto foukanému a taženému umění měla možnost se přiučit v Polsku u samotného evropského karamelového mága Janusze Profuse.
Tuzemský soutěžní kontakt s karamelem byl u bzenecké mistrové zprvu tristní s následným hapyendem.
Když Marie Kučerová sekundovala Miloslavě Uherkové na světové mistrovství, zůstaly z jejího karamelového výtvoru střepy. Pláč i zlost sama na sebe ji donutily, že bezprostředně poté na několikátý pokus vstanul nový exponát jako bájný Fenix z popele. Tato tvorba měla takový šmrnc, že byla přihlášena na GASTRO Pardubice 99°, kde byla dekorována zlatou šerpou a paní Kučerová si do svého cukrářského deníčku mohla zapsat premierové vítězství.
A jak byla rozjetá, tak totéž v témže roce zopakovala i v Pelhřimově. Úspěšný to rok!
O rok později v Brně stála bzenecká cukrářka v Brně sice opět na nejvyšším stupni, ale tohoto vítězství si nikterak necení pro minimální počet zúčastněných v její kategorii. Do výčtu zkušeností je možné započítat, byť bez medajle, i účast na Evropském poháru cukrářů v Římě v loňském roce.
Dalším soutěžním kolbištěm pro Marii Kučerovou byla Zlatá slunečnice, kde 2. místo v kategorii - Pohádková bytost - bylo jejím dalším ze soutěžních úspěchů. Tento křehký pohádkový exponát byl tvořen s rezervou zohledňující bezúrazovou možnost transportu. Na "herácké" soutěži je bezpodmínečná nutnost použití stejnojmenného tuku. Paní Kučerová jej použila ve stylu chytré horákyně. Tuk byl a nebyl. Zlatovláska okouzlovala svým zlatým vlasem. Byla použita pastiáž a karamel. Zbýval ještě tuk značky Hera. Ten sice přítomen byl, ale v košíku s perníčkama. Vskutku chytrá to Marie ! Ale neméně tak chytrá byla i porota, která tuto lest samozřejmě prohlédla. Mariina rafinovanost ji tak samu sesadila na druhé místo.
Rok 2002 byl ve znamení frontálního útoku na prvenství, ovšem při vědomí, že o všem je nutno pochybovat.
Od brněnského mistrovství světa uplynuly pomalu tři roky a cukráři od té doby již mnohokrát pročesali soutěžní podia či hlediště evropských ba i světových soutěží. V našem předchůdci tištěném Českém cukráři jsme velice důrazně upozorňovali na to, kudy se ubírají světové cukrářské trendy. Není hloupý ten, kdo chybu udělá, ale ten, kdo ji opakuje. A naši přední odborníci na sladkou tvorbu se od té doby dobře poučili a na letošním Hradci to na tvorbě bzenecké soutěžící v kategorii dospělích bylo zřetelně patrné.
Její soutěžní námět "Tanečnice" konstrukčně čerpal z tvorby Zlatovlásky a surovinově nebyl náročný. Jednoduchá nosná konstrukce sestávala z pastiáže, kde jak známo postačí cukr, škrob, želatina a voda. Úskalím je doba vyzrávání této hmoty v podobě alespoň jednoho týdne. V kratším termínu hrozí prasknutí.
I když ani při dobrém zasýchacím procesu nejsme imunní proti charakteristickému lupnutí, znamenající proměnu ušlechtilosti tvarů do podoby torza. Pokud se tak stane na dílně a máme časový prostor na reparát, budiž.
Pokud zmíněné lupnutí uslyšíme cestou při transportu, můžeme si být jisti, že exponát se odporoučel na nízko bodovaná umístění. V mnohých případech je skoro lepší auto otočit a vrátit se domů. Karamel se obvykle tvoří z cukru, škrobového sirupu a vody. Čili vstupní investice nebyly nikterak náročné a vše ostatní již měla bzenecká cukrářská výtvarnice ve vlastních rukách a fantazii.
Pohled na Tanečnice je sugestivní, vyzařuje z ní lehkost pohybu spoře oděné baletky s dostatečnou příkrasou ozdobných doplňků dodávající tvorbě osobitý šarm. Spodní část výrobku vytváří spleť karamelových růží, v nichž tvůrkyně dokazuje, že i náročnější práce s detailem jí není cizí.
Zpracování a celkový dojem donutily sbor rozhodčích vytáhnout nejvyšší známky a Marie Kučerová se tak stala vítězkou v kategorii zvláštního výrobku.


GASTRO


Ten kdo má možnost pravidelně sledovat vývoj hradecké soutěže, zřejmě se ztotožní s výrokem, že křivka kvality má stále stoupající směr.
Já osobně považuji za plus vývojové tendence skutečnost, že porota nasadila - a věřím, že používám správné slovo - ofenzivní kurz se záměrem nastolení nejvyšší laťky umělecké úrovně. A ta tkví v nápadu. Originalita je alfa i omega úspěchu v umělecké oblasti, a totéž platí nezbytně i v cukrařině.
Žádný módní návrhář nepřijede na přehlídku s loňskou kolekcí, protože by přivezl, s prominutím, obnošené hadry.
Žádný výtvarník neudělá v životě stejný obraz, sochu apod.
Ani soutěžící cukrář se záměrem dobývat nejvyšší mety, se nemůže prezentovat na vrcholové soutěži typu GASTRO HRADCE s něčím, co bylo k vidění v loňském roce. A v tomoto směru vzala porota hodnocení za správný konec.

Kategorie C/1 - Slavnostní dort + 5 druhů rautových zákusků, nedosáhla vrcholu v námětu i zpracování a proto nebylo zlato uděleno.

Kategorie C/2 - Malá mísa dezertů pro 4 osoby + 6 druhů restauračních zákusků - se stala nejen zlatým, ale i absolutním skalpen pro Tomáše Kroftu (viz. článek Tomáš Krofta).

Kategorie C/3 - Tři různé porcovatelné dorty na 12 kusů - z každého tři kusy výkroj - se ukázala jako problematická z hlediska pochopení zadání, možno i říci "nebání se zadání." Dovolím si dokonce až říci, že formulace zadání byla možná komplikovanější, než vlastní tvorba výrobku.

Jak sdělila předsedkyně poroty Pavla Berzsiová na téma nově zavedené skupiny C3, GASTRO HRADEC je výstavní soutěž bez degustace. Což znamená, že výrobek je možné zpracovat s určitým časovým předstihem, a každý cukrář pracující s dorty, se této kategorie nemusí bát. Jde v podstatě o jednoduchou kategorii, a přesto byla obsazena pouze jedním účastníkem. Toto sólové obsazení přineslo i následný problém, jak soutěžícího hodnotit. Má se stát automatickým vítězem, když soutěží bez soupeřů? Kategorii anulovat pro nedostatek účastníků? Je to námět pro organizační tým na další sezónu.
Kategorie C/J je juniorskou kategorií do 21 roků, se zadáním - Slavnostní dort - (vítězka Veronika Fuksová viz. stejnojmenný článek). V této benjamínkovské třídě je přehuštěná konkurence. Tentokrát to bylo 42 soutěžících. Silná účast juniorů v porovnání s kategorií dospělích je lehce vysvětlitelná zájmem škol o svoji reprezentaci, financováním ze státního rozpočtu oproti soukromému soutěžícímu, jenž si musí platit režijní výdaje z vlastní kapsy.
Vyhrát juniory na Hradci, je kousek vskutku mistrovský. Podíváme-li se na skutečnost, že na prvním a druhém místě se umístily studentky s rozdílem jednoho bodu z učiliště v malé jihomoravské vísce, kde se cukrářský obor zavedl teprve nedávno, nelze hovořit jinak, než s hlubokým uznáním.
V této kategorii došlo k určitému nedorozumění v případě jednoho soutěžícího a jedné školy versus porota. Na toto téma chystáme specializovaný článek a proto tento námět nezařazujeme do reportáže.

S napětím se očekávalo jak se letos představí Kateřina Walterová, soutěžící v "cédvojce". Ono napětí vyvěralo z toho, že Katka doposud vyhrála na co sáhla, byť o loňské prvenství na Hradci se dělila.
Její bronzový post v letošním GH způsobil trochu překvapení. Především u Kateřiny samotné. Náš redakční mikrofon nemohl při této příležitosti chybět.
"Zprvu jsem to viděla trochu jinak", byla Katčina reakce. "Je ale pravdou, že že na přípravu a práci samotnou jsem neměla dostatečný časový prostor, a výrobek se nepodařilo dotáhnout až do té podoby, jak bych si sama představovala."
Doplňme, že Kateřina Walterová převzala v hotelu Hilton post po další výrazné cukrářské osobnosti Youri Baltaliskym, který odešel do zahraničí.
"Tato nové pracovní postavení mě zaměstnává natolik, že nyní spekuluji o tom, zda budu moci v cukrářských soutěžích vůbec pokračovat", dodává Kateřina.
Ale prozatím se s tímto "cukrářským meteoritem", jak jsem kdysi Katku nazval po sprškách jejích vítězstvích v počátku její soutěžní kariéry, setkáme, a to v Salzburgu a v Lucembursku, kde se představí v týmu Pražského výběru na významných cukrářských soutěžích.


Kategorie Zv - Zvláštní výrobek s možností tvorby skulptury nebo monumentu z ledu, tuku, či jiné hmoty potravinářského původu.
Ihned v úvodu prohlašuji, že tato velmi zajímavá a 27 účastníky obsazená kategorie volá po novelizaci pravidel.
Možnost souboje mezi cukráři a kuchaři (jak pravidla připouští) je jednou věcí, ale s jakou se potáže objektivita hodnocení je věcí druhou. V kategorii Zv se nakumuloval značný počet nově se rozvíjející atraktivní a po surovinové stránce i lehce dostupné skupiny soutěžících ve vyřezávaní ovoce a zeleniny. Vzhledem k tématické odlišnosti a masové účasti by nebylo od věci zvažovat o zavedení samostatnosti pro tyto řezbářské výtvarníky.
"Zetvéčko" je v podstatě gastronomickou lehkou atletikou, kde z diametrálně odlišných disciplin se má určit ten nejlepší. Osobně se přiznám, že na takový úkol bych si netroufnul, protože nevím kde bych sehnal příslušné měřítko objektivity.
V kategorie Zv jsme se v letošním roce nesetkali se žádnou ledovou skulpturou. Jedná se zřejmě o nejnáročnější tvorbu z hlediska přípravy a z mimořádných nároků na teplotní podmínky.
Vítězem této skupiny se stala Marie Kučerová se svojí karamelovou Tanečnicí (viz. stejnojmenný článek).
GASTRO HRADEC má velmi rozmanitou strukturu vyhlašovacího ceremoniálu, který trvá více než dvě hodiny. Navíc přesáhne termín povinnosti ponechání výrobků na vystavovaném místě. Soutěžící, návštěvník apod., jenž by se chtěl s čerstvými výsledky v ruce vrátit do sálu a podívat se, který výrobek patřil k těm nejúspěšnějším, najde mnohdy již prázdné stoly nebo změť postav soutěžního týmu balících své exponáty. Hradec Králové se nachází přibližně ve středu republiky v západním a východním směru. Je nabíledni, že účastníci z těch nejvzdálenějších oblastí budou chtít co nejdříve "prásknout do koní", vědouc, že tma, a v této roční době místy i náledí, nejsou těmi nejpříjemnějšími cestovními společníky.
Z hlediska pořadatelů je taktéž jisté, že od doby uzavření sálu po instalaci soutěžních exponátů, až do chvíle vyhlášení posledního soutěžícího, nenajdou protor pro žádnou kratochvíli, a že jsou z hlediska časové rezervy asi až na dorazu. Kudy by vedla cesta ke zlepšení je opravdu otázka. Odpovědět na ni mohou poskytnout pouze samotní pořadatelé.
Další záležitostí, kde bude potřeba zvažovat jak dál, je určení přesných podmínek absolutního vítěze soutěže. V kategorii zvláštního výrobku vyhrála Marie Kučerová se ziskem 39 bodů. Absolutním vítězem v cukrářské kategorii se stal Tomáš Krofta s ohodnocením 37,67 bodů.
Je pravda, že v propozicích stojí psáno, že absolutní vítěz vzejde z cukrářské kategorie. Je též pravdou, že paní Kučerová soutěžila v "Zetvéčku".
Ale Marie Kučerová je cukrářka, její Tanečnice je cukrářské dílo, karamel a pastiáž jsou cukrářské hmoty. Tady se už dostáváme na tenký led pravnických nuancí. Našemu cukrářskému serveru nenáleží povinnost po něm klouzat. Ale příslušní organizátoři mají nyní celý rok na to, aby naznačené nejasnosti do zahájení 8. ročníku GASTRO HRADCE objasnili.


První internetový gastronomický server v České republice Cukrář.CZ jim a všem dalším pořadatelům přeje v jejich záslužné práci mnoho úspěchů.




Dnes je neděle 15. prosince 2019
svátek slaví Radana a Radan, zítra Albína

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.