�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTRO HRADEC 2002

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 27.03.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=236

Ji kompletn dokumentace z nejvznamnj cukrsk soute v republice junior a dosplch v Hradci Krlov.

fiogf49gjkf0d
Fotografickou dokumentaci vyrobk naleznete v sekci fotogalerie.

V ter 12. brezna 2002 se uskutenil VII. ronk nrodn pehldky kuchaskho a cukrskho umn GASTRO HRADEC 2002 v kongresovm centru ALDIS v Hradci Krlov. V uplynulch roncch se na soutn ploe pedstavilo vce ne 700 soutnch expont modern gastronomie domcch i zahraninch odbornk.
V letonm roce bylo GASTRO HRADEC opt zaazeno do serilu vstav a veletrh REGINA 2002, co zvyuje jeho vznam a presti. Hlavn cenou soute v seniorskch kategorich se stal "POHR RUDOLFA PIBYLA", vznamn osobnosti esk gastronomie, dritele du sv. Vavince a jednoho ze zakladatel Gastro Hradec.
Nad jednou z nejvznamnjch gastro akc ve stedn Evrop pevzal ztitu primtor msta Hradce Krlov a prezident Asociace kucha a cukr Julius Dubovsk.
















Pohled na st soutn plochy





Prezident AKC R Julius Dubovsk
ve svm charakteristickm postoji.

Sout byla rozdlena do kategori

Jednotlivci


C/1 - Slavnostn dort + 5 druh rautovch zkusk
C/2 - Mal msa dezert pro 4 osoby + 6 druh restauranch mounk
C/3 - Ti rzn porcovateln dorty na 12 kus - z kadho ti kusy vkroj
C/J - Slavnostn dort = junioi do 21 let
Zv - Zvltn vrobek sestvajc ze skulptur nebo monument z ledu, tuku i jin hmoty potravinskho pvodu.
V kategorii Zv sout kuchai a cukri dohromady.

Drustva



D/D - Drustvo hotel a firem v jakmkoli potu soutcch, minimln vak ti nad 21 let v libovoln soutn kategorii
D/J - Drustvo junior do 21 let v jakmkoli potu soutcch, minimln ti v libovoln soutn kategorii. Hodnocen drustva je vypoteno prmrem z dosaench bod v souti jednotlivc.

Vsledkov listina:



DRUSTVA


___________________________________________________

JUNIOI



Zlat medajle
Jihoet mladci AKC R region
jin echy - kapitn Jaromr Cska - 34,63 bod

Stbrn medaile
Juniorsk nrodn tm AKC R
- kapitn Josef Richtr - 34,50 bod

Bronzov medajle
SOU obchodn Hradec Krlov 33,96 bod
- Kapitn Zdenk lapk -

dal umstn
SOU potravinsk Smiice
- kapitn Martin Kukaka - 30,64 bod

SO a SOU obchodu a slueb Chrudim 29,27 bod
- kapitnka Miroslava Holubov -

Vsetnsk juniorsk estka
- kapitnka Lenka Chmelov - 28,86 bod

SO, SOU a U esk Lpa
- kapitn Roman ech - 27,25 bod


DOSPL



Zlat medajle
Czech Carving Team
- kapitn Ludk Prochzka - 35,67 bod

Stbrn medajle
Francouzsk a Plzesk restaurace
Obecnho domu Praha
- kapitn Tom Krofta - 34,9 bod

Bronzov medajle
Slovensk reprezentan drustvo
- kapitn Marin Kellner - 31,69 bod

dal umstn

4. msto - Regionln tm Praha
- kapitn Martin Koblek - 31,38 bod

5. msto - Lzn Darkov
- Kapitn Bohumil Kurowski - 30,56 bod

6. msto - Gourmet klub
- kapitn Jaroslav Ertl (nesoutc) 29,08 bod

7. msto - Re
- kapitn Frantiek Kolman - 27,75 bod

8. msto - Restaurant-caf sv. Vclava
- kapitn Emanuel Vainar - 0,00 bod


JEDNOTLIVCI



JUNIOI



Zlat medajle

1. msto - Fuksov Veronika SOU eleice 38,00 bod
2. msto - Bloukov Kristina SOU eleice 37,00 bod
3. msto - Chvtalov Vendula SOU a OU 36,00 bod


Stbrn medajle
4. Beutel Ji SO a SOU Krom 34,67 bod
5.-6. Pernicov Jana SOU a SO PaS Brno 34,33 "
5.-6. Surovch Jana SOU Vsetn 34,33 "
7.-8. Mikeov Ivana SOU a U Trutnov 34,00 "
7.-8. enkekov Jana SOU Vsetn 34,00 "
9.-11.Nvltov Lenka SOU a U Trutnov 33,67 "
9.-11.Vinklerov Veron. SOU Litovel 33,67 "
9.-11.Roztoilov Petra SO a SOUos Chrudim 33,67
12. Slavkov Zdeka SOU a U Trutnov 33,33 "
13.-14.Staroviov Zuzana SO,SOU a U esk Lpa 33,00 "
13.-14.tanclov Jana SOU aS Nov Msto n.Met. 33,00 "
15. Horychov Hana IS HPOS Pbram 32,67 "


Bronzov medajle
16. Dvokov Petra Labsk H a SOU Pardubice 31,67 "
17. Lrincziov Ver. SO a SOUos Chrudim 31,33 "
18. Maroukov Lenka SOU potravinsk Smiice 30,67 "
19.-21.Sabolov aneta SOU a SO PaS Brno 30,00 "
19.-21.Novkov Petra SO a SOU OaS Chrudim 30,00 "
19.-21.Kpov Lucia SOU U Krbu Praha 30,00 "
22.-23.Wortov Miroslava SO a SOU gastr. Teplice 29,67 "
22.-23.Psotov Magdalena SOU Vsetn 29,67 "
24.-25.Horkov Petra SOU Marinsk Lzn 28,00 "
24.-25.vadlenkov Jana SO a SOU OaS Chrudim 28,00 "

ast
26. Kazdov Iveta SOU Podbrady 27,33 "
27. Pongrtzov Hana SOU A. Kolpinga r n. S. 27,00 "
28.-29.Urbnkov Michaela IS a OU Lomnice n. P. 26,00 "
29.-29.Koblek Martin Hotel Inter.Cont. Praha 26,00 "
30. Rikov Michaela SOU Podbrady 25,67 "
31. Zuzakov Jana SOU Vsetn 25,00 "
32. Vyhlasov Lucie SOU a U Psek 24,00 "
33.-34.Bartkov Jana H a OA Svtl Vel. Mezi. 23,33 "
33.-34.Holubov Miroslava SO a SOU OaS Chrudim 23,33 "
35.-36.Kotrov Barbora SO a SOU gastro. Teplice 23,00 "
35.-36.Sedlmajerov Vlasta SO a SOU gastro. Teplice 23,00 "
37. Huclov Jana SO,SOU a U esk Lpa 22,00 "
38. Mlynov Monika SOU SS Teplice n. Metuj 21,33 "
39.-40.Hlochov Ivana SO a SOU gastro. Teplice 20,67 "
39.-40.Chmelkov Lenka SOU Vsetn 20,67 "
41.-42.krkov Jana SOU a U Psek 20,33 "
41.-42.Pokorn Karolna SH BUKASCHOOL s.r.o. Most 20,33 "


DOSPL



Kategorie C/2

1.Krofta Tom Fran. a Plze. rest. Praha 37,67 bod
2.ebkov Josefna Zdru. S HSaO Pchov (SK) 33,33 "
3.Walterov Kateina Hotel Prague Hilton Praha 30,00 "
4.Matjek Ondej SOU A. Kolpinga r n. S. 25,00 "

Kategorie Zv

Zlat medajle
1. Kuerov Marie SOU a OU Bzenec 39,00 bod
2. Prochzka Ludk Ludk Prochzka Beneov 38,67 "
3. Petrkov Lucie SOU SaS Praha-Brank 38,33 "
4. Kozel Jan s. Televize EUREST Praha 37,33 "
5. Kuracina Ondej SPV Hotel Int.Cont. Praha 37,00 "

Stbrn medajle
6. Vittekov Lucie SOU a U Nov Paka 32,67 "
7. Kucha Josef tovar. ue L. Prochzky Bzenec 32,33 "

Bronzov medajle
8. Kropov Iveta Hotel Inter.Cont. Praha 30,67 "
9. Klimt Martin Martinu Klimtovi Letohrad 29,67 "
10.-12.Colov Veronika SOU a OU Bzenec 29,33 "
10.-12.Vreck Marie M. Vreck, Hmdice 29,33 "
10.-12.Krofta Tom Franz.a Plz. rest. Praha 29,33 "
13.-15.Bartoov Romana SOU eleice 29,00 "
13.-15.Jgrov Milue SOU eleice 29,00 "
13.-15.Janurov Ilona JaJa Pardubice 29,00 "
16.-18.Sapkov Lenka Hotel U Kon Klokon 28,67 "
16.-18.Rychtr Josef Caff Savoy Praha 28,67 "
16.-18.Hvizdk Oto Hotel Willi Pchov (SK) 28,67 "

ast
19. Nmekov Blanka JaJa Pardubice 28,33 "
20. Vreck Marie M. Vreck Hmdice 22,67 "
21. Vreck Marie M. Vreck Hmdice 22,33 "
22. Uhlov Jaroslava Parkhotel Golf Mar. Lzn 22,00 "
23. Huspekov Petra SH BUKASCHOOL s.r.o. Most 21,67 "
24. Paprstkov Marie SOU potr. Valas. Mezi 21,00 "
25. Vreck Marie M. Vreck Hmdice 20,67 "
26. Soukov Olga SOU eleice 16,33 "
27. Stracen Pavel SOU potravinsk Smiice 10,67 "

Kategorie C/1

Zlat medajle - nebyla udlena

Stbrn medajle
2.Krejkov Eva Labsk H a SOU Pardubice 34,33 bod
3.Hrkov Zlatue Sttn leb. lzn Darkov 32,67 "

Bronzov medajle
4.Vican Martin Hotel Boby Brno 29,67 "

ast
5.Medkov Ludmila Hotel Re a.s. . Krumlov 25,00 "

Absolutn vtz kategorie cukr
Tom KROFTA - Francouzsk a Plzesk restaurace Praha



Vrok, e Krofta vyhrl cukrskou sout, by zasvcenho odbornka v cukrsk profesi nikterak nepekvapil. Navc by jet dodal, e Krofta jich vyhrl u mnoho. Jene tentokrt to bylo trochu jinak.
Kdy ve formuli 1 vyhraje Schumacher, odbornk se pt o kterho z bratr se jedn. Podobnou upesujc otzku je t nutno si poloit od letonho GASTRO HRADCE, protoe nevyhrl Vladimr Krofta, ale jeho mlad bratr Tom. Oba dva brati pi rozhodovn o volb povoln mli shodn zjem. Chtli pracovat v gastronomii, le u Tome msto sladkch roztok mla tci krev. Jeho pvodnm myslem bylo stt se eznkem. Avak fluidum vyzaujc z bratrovch cukrskch vrobk, jeho zasvcenost a pochopiteln i soutn spchy, pevily Tomovo rozhodnut na stranu jemn tvorby a lib vn cukrsk profese.
Vstupn uovsk kroky si Tom odbyl v prask Panoram, v jej cukrsk dln t v t dob pracoval jeho star bratr. Tomv elvsk pobyt zde ale trval pouze do konce prvnho ronku. Od druhho uovskho podzimu se ji ocitnul v InterContinentalu, kde se dve uil i Vladimr, z eho je patrn, e cesta uovskmi houtinami byla pro mladho Kroftu ji z sti proklestna.
Tovarysk potek si Tom odbval v Palace hotelu, kde se jeho pobyt prothnul na est rok. Vhlas tohoto hotelovho zazen byl takovho rzu, e v nm po pevratovm obdob v devadestch letech nalo toit mnoho vznamnm osobnost, jako byli nap. Tom Baa vetn rznch hvzd hudebnch a filmovch scn. Z uvedenho je patrn, e se pi vrob zas a tak na njakou tu korunu nekoukalo, co mlo svj dopad na monosti pouvn ir kly surovin, pracovnho nad, a z toho zkonit bylo odvozeno i rozshlej spektrum cukrsk tvorby. Co vce si me velkm svtem cukrainy se rozkoukvajc tovary pt? A prv zde se u Tome Krofty poalo tvoit z cukrsk profese opravdov sladk hoby.
V hotelu byl Tomovm spolupracovnkem i Radek Prochzka, kter poslze odeel do hotelu International coby fcukr a nabdnul Tomovi roli svho zstupce. V t dob se International nachzel v rekonstrukci a tud se pracovalo ve stsnnch podmnkch. Ale lska k sladk tvorb a touha pekonat sebe sama, dokzala dlat divy. Prce vyplovala mnohdy i cel den, a od rna nanovo. Proto bylo ztrtou asu odchzet se vyspat dom. A tak se pobyt mnohdy prodlouil i na dva tdny, bez toho, e by se z hotelu vbec odelo! Poznatek za poznatkem, zkuenost za zkuenost, ve okoenno t i monost okusit fovskou roli. Pi zptn vzpomnce se Tom a sm pozastavuje nad tm, co se vechno dokzalo vytvoit.
Nic ale netrv vn. Majitel hotelu byl jat touhou rozit sv gastronomick teritorium a zakoupil si, v t dob rekonstruovan Obecn dm na nmst Republiky. V tto rozshl budov vznikly dv restaurace, Plzesk a Francouzsk vetn kavrny.
Do Obecnho domu nastupuje Tom Krofta jako fcukr, a pomyslnou erpu tto frole, i pi dalch profesnch posunech ze svch prsou ji nikdy nesund.
Prce v rekonstruovanm zazen zaala v podstat od piky. Kdee byly sladk a bezstarostn asy Palace hotelu! Zde se naopak obracel kad hal, chyblo i zkladn cukrsk nin, co navyklho cukre na zcela jin podmnky, vyvdlo m dl tm vce z mry. Po dvou letech Tom Krofta mn psobit a ocit se - opt v roli fcukre - v hotelu Praha. Ale na pouh ti msce. V tomto krtkm obdob se v Obecnm dom mn majitel a pvodn fcukr je na zklad jejich nabdky zase zptky na svm mst.
Z pvodnch ty zamstnanc se jejich poet snil na dva, a v souasnosti je v cukrrn Obecnho domu est cukr. Jejich ady rozmnoila vznamn posila v osob Silvie Sulansk, esk cukrsk reprezentantky, je pela z pedchozho psobit v restauraci Flamb. Stv se Tomovou zstupkyn a tento "kauf" je povaovn za vznamn in v personln oblasti.
Pi ptrn v rodinnm rodokmenu je u Kroft v cukrsk kolonce rodinn kroniky zapsn prastrc, jen byl cukrem, a to dokonce v proslavenm hotelu U roubk v Praze. Tento pedek, nejene dle dochovanch vyprvn byl dobrm cukrem, ale t i astm astnkem cukrskch sout.
Tom Krofta je vnivm sbratelem zbran a to jak palnch, tak i chladnch. Z tohoto konka vyvr i nsledn mysliveck aktivita, kter m nvaznost na pbuzenskou loveckou innost rybstv. Do repertoru Tomovch prodnch aktivit pat t i houbaen.
Samostatnou zlibou je ovem chalupaen. Vlastnma rukama provdn prce veho druhu, ist vzduch a krsn proda kolem, maj pro Tome vznam ozdravnho lzeskho pobytu. Tom nepat k typm inklinujcm k masov kolektivn organizovanosti. irho sdruovn se zastuje jen v ppad kdy ct, e takovto innost mu pin zlibu. Nechod v takovchto ppadech "pes zvit". Je spe typem elmy kokovit ne psovit.
Soutn karira Tome Krofty je krtk. Zanal v podstat jako soutn asistent u svho o pt let starho bratra i kuchae Jiho Krle, kde ml monost se nejen mnohmu piuit, ale zrove i navyknout si soutnm zsadm a atmosfe.
Na sv budouc soutn vystoupen byl podvdom vychovn prac s bratrem, ktermu pomhal pi jeho soutnch expontech. Fascinovala ho tvrnost a nevyerpatelnost monost pi cukrsk tvorb, kdy z pvodnho zmru bhem prce, se prvotn mysl promnil do podoby odlinho vrobku, kter nkdy doclil vtzn podoby. Star bratr byl - a je - pro Tome inspirac a prvodcem labyrintu cukrskho svta. Od zkuenho mistra, mimochodem fcukre hotelu Corinthia, pochytil nejen potky sv cukrsk kariry, ale z bratrovch zkuenost a vdomost erp i dnes.
Prv samostatn soutn akce u Tome Krofty byla pi pleitosti GASTRO HRADCE r. 2001. Do posledn chvle v sob ctil balvan odpovdnosti a trmy zrove. Pak pece jen kvnul na pemlouvn cukrskho okol. Vsledkem byla stbrn medajle. O pl roku pozdji na Zlat slunenici se na jeho hrudi ji blskala zlat medajle.
Pro leton GASTRO HRADEC vytvoil lec sochu se kterou soutil v kategorii Zv a vsledkem byl bronzov spch.
Ve skupin C/2 soutil s msou dezert pro 4 osoby + est talovch dezert. A to byla pardn naletn parketa Tomovch schopnost. Prci spadajc do tto kategorie se vnoval intenzivn ji v dob svho cukrskho rstu a zdokonaloval ji rznmi inovacemi v mnohch pednch praskch gastropodnicch.
Jednoporcov mounky hovoily jemnou mluvou atypinosti se sklonem pmoar tvorby ve kter bylo zakomponovno to nejdleitj co m soutn umleck vrobek mt. A to je originalita. V jednot s preciznost zpracovn pesvdil Tom Krofta porotu o tom, komu v cukrsk kategorii udl nejvy poet bod.
A tak pi pleitosti GASTRO HRADCE 2002 shnul fcukr Obecnho domu a do ve, kde rostl sladk hrozen spchu v podob absolutnho poad v cukrsk kategorii. Jeho jmno je tmto trvale zapsno zlatm psmem v kronice na nejvznamnj gastronomick soute.


Veronika FUKSOV - SOU eleice - 1. msto - kategorie cukr junior



Studentka cukrskho oboru SOU eleice se stala dalm z cukrskch meteorit, kter se poprv zastnily vznamn soute a ihned zvtzily.
Veronika ji na hradeckm Gastru byla v loskm roce, kdy se mezi soutnmi exponty prochzela jako divaka. Hledala nco, co nenala.
Onm hledanm pedmtem byla jej vlastn vize soutn vrobku, kter zde nebyl k mn.
Jak by zde asi dopadl vtvor mch pedstav? Tak znla vaha cukrky tehdy druhho ronku a na odpov si musela pokat cel rok.
Pod vedenm cukrsk mistrov Martiny Volavkov si eleick tm vyhrnul rukvy a dal se do dla. Protihrem v ppravn fzi byl as. Riky se trnovaly a v posledn tdnu, jejich zhotovovn psluely dva dny a na proveden korpusu pipadl posledn pedsoutn den. A to od kuropn a do soumraku. Jednalo se o plnn korpus, potaen melrovac dvoubarevnou hmotou, dohotoven bylo provedeno karamelem.
Pjezd do dje vrcholovho cukrskho kln byl pro Veroniku trpnm zitkem. Vrobky zkuench soutcch vzbuzovaly v soutn novicce pocit nedostinosti pevujc jej tvorbu o nkolik d.
GASTRO Hradec m specifick vyhlaovac d. Ponejprv nastoup ti, kte obdr diplom za ast. Kdy mezi tmito jmny nezaznlo jmno Veroniky Fuksov, myslela, e se na ni zapomnlo. Do vin bronzov medajle nepomlela, dekorovn stbrnch medajlist bylo pro ni hlasem z dlav a zlatmu vyhlaovn nevnovala nikterak vraznou pozornost.
Kdy ve zlatm dekoru na absolutnm umstn s nejvym potu zskanch bod oznmila modertorka Veroniino jmno, byla z toho eleick cukrka "na ernovice".
Abych vysvtlil tento termn. Prosm, nezamovat s ernovicemi v jinch echch. Kdy se na brnnsku ekne, e je nkdo "na ernovice", je tm v penesenm smyslu slova eeno, e je na zblznn. V brnnsk mstsk sti ernovice se toti nachz lidov eeno blzinec, tedy psychiatrick lebna. K dovren toho veho, Veronila Fuksov v ernovicch i zrove bydl. Na vysvtlen ppadnch dohad uvdm, e nikoli ve zmnnm stavu pro duevn chor, nbr v normlnm v civilnm obydl. Ovem tm spojitost Veroniky s ernovicemi nekon. V tto brnnsk tvrti se t nalz proslul potravinsk kola na Charbulov ulici. A prv zde uinila leton juniorsk vtzka Hradce sv prvn "cukrskouovsk" kroky. Ale pouze do prvnho ronku. Pot ohlsila pestup do eleickho SOU, kter tak zaala absolvovat od druhho roku. Odtud vystoupila nejkrat cestou a na samotn vrchol juniorskho cukrskho soutnho Olympu GASTRO Hradec Krlov.
V em spov pednost naeho dvho cukrskho meteoritu? Je to touha ztvrovat vci prostednictvm originality npadu. Kdy k tomu pipoteme bezpodmnenou preciznost zpracovn, nemohla hodnotc komise takto dobe naservrovan mek zahrt jinam, ne do pozice prvnho msta v kategorii cukr junior.
Krom toho, jak sdlila zstupkyn editele koly Jana hov, je si Veronika dobe vdoma toho, e je soust vyuujcho procesu, vedouc pes kv zjem a jeho umn a ke konenmu vsledku.
Prce s karamelem je v prvotn kolc fzi pkn patlanina a nkdy od n nasko i puche od hork hmoty. Karamel m svou hlavu a ve sv vvojov fzi nerad poslouch svho tvrce. A prv tento artikl pat mezi vrobn atributy, kter pi dobe zvldnutm dle kladou pomyslnou hranici mezi standardnho cukre a cukre vtvarnka. Mlo adept karamelovch kurz u tto cukrov tvorby vydr nebo ji zvld na vysok rovni. Veronika Fuksov pat prv mezi ty, kte tuto dlc ru dokzali pekroit.
Pokud bychom analyzovali Veroniin vvoj, zejm prv zde bychom nalezli odrazov bod, od kterho smovala k souasnmu spchu.
Titrn dotaz zvrem. Ruku na srdce, kdo z ten tohoto serveru v, kde se eleice nachzej? Vsadm se, e mlokdo. Tak tedy na vysvtlenou. Vyjedete-li z Brna smrem na Vde po dlnici, tak za cedul "konec Brna" vyjedete druhm vjezdem z tto rychlostn komunikace, pejedete kopec a ocitnete se ve vstupn brn ovocnsk jin Moravy eleicch.
Pipoteme-li k ve napsanmu dal pozoruhodn eleick spch v podob pedloskho bronzu na Hradci, a v letonm ronku i druh msto v juniorsk kategorii pro Kristnu Bloukovou o pouh bod za Veronikou Fuksovou, tak tato z geografickho hlediska mal vska, dky vsledkm svho SOU nabv v posledn dob vznamu cukrsk metropole.


Marie KUEROV - SOU a U Bzenec


1. msto kategorie dospl - zvltn vrobek

Pvod Marie Kuerov je sice moravsk, ale severnm smrem od souasnho bydlit. Jej rodnou vskou je Lubnov u Frndlantu nad Orlic ve Slezku. Pan Kuerov nen pvodem cukrka, ale do potravinsk kategorie ji meme zaadit nebo absolvovala konzervrensk obor na stedn prmyslov kole ve Bzenci. Tam se zdrela pouze po dobu studi, aby se opt navrtila do rodnho prosted. Ale ani to nebylo jej konenou stanic, protoe hlas lsky ji (po pti letech !) pivbil zpt do kraje vinn rvy do Bzence, kde na mstn radnici vykla sv ivotn ano.
S cukrainou nemla prozatm nic spolenho. Zpotku psobila jako vychovatelka a pozdji jako mistrov odbornho vcviku konzervrenskho oboru ve zdejm uiiti, majc tenkrt odlin zamen.
Dal vvojov proces Marie Kuerov vrcholil cukrskou rekvalifikac, kter pes vznikajc problematiku mstnho konzervrenstv, byla ve sv podstat vynucenm tahem. A tak dolo k zmn oboru s kyselmi inkrediencemi za sladkou profesi.

e k vrcholovm spchm se kr po cest dldn karamelem, bylo pan Kuerov dvrn znm. Tomuto foukanmu a taenmu umn mla monost se piuit v Polsku u samotnho evropskho karamelovho mga Janusze Profuse.
Tuzemsk soutn kontakt s karamelem byl u bzeneck mistrov zprvu tristn s nslednm hapyendem.
Kdy Marie Kuerov sekundovala Miloslav Uherkov na svtov mistrovstv, zstaly z jejho karamelovho vtvoru stepy. Pl i zlost sama na sebe ji donutily, e bezprostedn pot na nkolikt pokus vstanul nov expont jako bjn Fenix z popele. Tato tvorba mla takov mrnc, e byla pihlena na GASTRO Pardubice 99, kde byla dekorovna zlatou erpou a pan Kuerov si do svho cukrskho denku mohla zapsat premierov vtzstv.
A jak byla rozjet, tak tot v tme roce zopakovala i v Pelhimov. spn to rok!
O rok pozdji v Brn stla bzeneck cukrka v Brn sice opt na nejvym stupni, ale tohoto vtzstv si nikterak necen pro minimln poet zastnnch v jej kategorii. Do vtu zkuenost je mon zapotat, by bez medajle, i ast na Evropskm pohru cukr v m v loskm roce.
Dalm soutnm kolbitm pro Marii Kuerovou byla Zlat slunenice, kde 2. msto v kategorii - Pohdkov bytost - bylo jejm dalm ze soutnch spch. Tento kehk pohdkov expont byl tvoen s rezervou zohledujc bezrazovou monost transportu. Na "herck" souti je bezpodmnen nutnost pouit stejnojmennho tuku. Pan Kuerov jej pouila ve stylu chytr horkyn. Tuk byl a nebyl. Zlatovlska okouzlovala svm zlatm vlasem. Byla pouita pasti a karamel. Zbval jet tuk znaky Hera. Ten sice ptomen byl, ale v koku s pernkama. Vskutku chytr to Marie ! Ale nemn tak chytr byla i porota, kter tuto lest samozejm prohldla. Mariina rafinovanost ji tak samu sesadila na druh msto.
Rok 2002 byl ve znamen frontlnho toku na prvenstv, ovem pi vdom, e o vem je nutno pochybovat.
Od brnnskho mistrovstv svta uplynuly pomalu ti roky a cukri od t doby ji mnohokrt proesali soutn podia i hledit evropskch ba i svtovch sout. V naem pedchdci titnm eskm cukri jsme velice drazn upozorovali na to, kudy se ubraj svtov cukrsk trendy. Nen hloup ten, kdo chybu udl, ale ten, kdo ji opakuje. A nai pedn odbornci na sladkou tvorbu se od t doby dobe pouili a na letonm Hradci to na tvorb bzeneck soutc v kategorii dosplch bylo zeteln patrn.
Jej soutn nmt "Tanenice" konstrukn erpal z tvorby Zlatovlsky a surovinov nebyl nron. Jednoduch nosn konstrukce sestvala z pastie, kde jak znmo posta cukr, krob, elatina a voda. skalm je doba vyzrvn tto hmoty v podob alespo jednoho tdne. V kratm termnu hroz prasknut.
I kdy ani pi dobrm zaschacm procesu nejsme imunn proti charakteristickmu lupnut, znamenajc promnu ulechtilosti tvar do podoby torza. Pokud se tak stane na dln a mme asov prostor na repart, budi.
Pokud zmnn lupnut uslyme cestou pi transportu, meme si bt jisti, e expont se odporouel na nzko bodovan umstn. V mnohch ppadech je skoro lep auto otoit a vrtit se dom. Karamel se obvykle tvo z cukru, krobovho sirupu a vody. ili vstupn investice nebyly nikterak nron a ve ostatn ji mla bzeneck cukrsk vtvarnice ve vlastnch rukch a fantazii.
Pohled na Tanenice je sugestivn, vyzauje z n lehkost pohybu spoe odn baletky s dostatenou pkrasou ozdobnch doplk dodvajc tvorb osobit arm. Spodn st vrobku vytv sple karamelovch r, v nich tvrkyn dokazuje, e i nronj prce s detailem j nen ciz.
Zpracovn a celkov dojem donutily sbor rozhodch vythnout nejvy znmky a Marie Kuerov se tak stala vtzkou v kategorii zvltnho vrobku.


GASTRO


Ten kdo m monost pravideln sledovat vvoj hradeck soute, zejm se ztoton s vrokem, e kivka kvality m stle stoupajc smr.
J osobn povauji za plus vvojov tendence skutenost, e porota nasadila - a vm, e pouvm sprvn slovo - ofenzivn kurz se zmrem nastolen nejvy laky umleck rovn. A ta tkv v npadu. Originalita je alfa i omega spchu v umleck oblasti, a tot plat nezbytn i v cukrain.
dn mdn nvrh nepijede na pehldku s loskou kolekc, protoe by pivezl, s prominutm, obnoen hadry.
dn vtvarnk neudl v ivot stejn obraz, sochu apod.
Ani soutc cukr se zmrem dobvat nejvy mety, se neme prezentovat na vrcholov souti typu GASTRO HRADCE s nm, co bylo k vidn v loskm roce. A v tomoto smru vzala porota hodnocen za sprvn konec.

Kategorie C/1 - Slavnostn dort + 5 druh rautovch zkusk, nedoshla vrcholu v nmtu i zpracovn a proto nebylo zlato udleno.

Kategorie C/2 - Mal msa dezert pro 4 osoby + 6 druh restauranch zkusk - se stala nejen zlatm, ale i absolutnm skalpen pro Tome Kroftu (viz. lnek Tom Krofta).

Kategorie C/3 - Ti rzn porcovateln dorty na 12 kus - z kadho ti kusy vkroj - se ukzala jako problematick z hlediska pochopen zadn, mono i ci "nebn se zadn." Dovolm si dokonce a ci, e formulace zadn byla mon komplikovanj, ne vlastn tvorba vrobku.

Jak sdlila pedsedkyn poroty Pavla Berzsiov na tma nov zaveden skupiny C3, GASTRO HRADEC je vstavn sout bez degustace. Co znamen, e vrobek je mon zpracovat s uritm asovm pedstihem, a kad cukr pracujc s dorty, se tto kategorie nemus bt. Jde v podstat o jednoduchou kategorii, a pesto byla obsazena pouze jednm astnkem. Toto slov obsazen pineslo i nsledn problm, jak soutcho hodnotit. M se stt automatickm vtzem, kdy sout bez soupe? Kategorii anulovat pro nedostatek astnk? Je to nmt pro organizan tm na dal seznu.
Kategorie C/J je juniorskou kategori do 21 rok, se zadnm - Slavnostn dort - (vtzka Veronika Fuksov viz. stejnojmenn lnek). V tto benjamnkovsk td je pehutn konkurence. Tentokrt to bylo 42 soutcch. Siln ast junior v porovnn s kategori dosplch je lehce vysvtliteln zjmem kol o svoji reprezentaci, financovnm ze sttnho rozpotu oproti soukrommu soutcmu, jen si mus platit reijn vdaje z vlastn kapsy.
Vyhrt juniory na Hradci, je kousek vskutku mistrovsk. Podvme-li se na skutenost, e na prvnm a druhm mst se umstily studentky s rozdlem jednoho bodu z uilit v mal jihomoravsk vsce, kde se cukrsk obor zavedl teprve nedvno, nelze hovoit jinak, ne s hlubokm uznnm.
V tto kategorii dolo k uritmu nedorozumn v ppad jednoho soutcho a jedn koly versus porota. Na toto tma chystme specializovan lnek a proto tento nmt nezaazujeme do reporte.

S naptm se oekvalo jak se letos pedstav Kateina Walterov, soutc v "cdvojce". Ono napt vyvralo z toho, e Katka doposud vyhrla na co shla, by o losk prvenstv na Hradci se dlila.
Jej bronzov post v letonm GH zpsobil trochu pekvapen. Pedevm u Kateiny samotn. N redakn mikrofon nemohl pi tto pleitosti chybt.
"Zprvu jsem to vidla trochu jinak", byla Katina reakce. "Je ale pravdou, e e na ppravu a prci samotnou jsem nemla dostaten asov prostor, a vrobek se nepodailo dothnout a do t podoby, jak bych si sama pedstavovala."
Doplme, e Kateina Walterov pevzala v hotelu Hilton post po dal vrazn cukrsk osobnosti Youri Baltaliskym, kter odeel do zahrani.
"Tato nov pracovn postaven m zamstnv natolik, e nyn spekuluji o tom, zda budu moci v cukrskch soutch vbec pokraovat", dodv Kateina.
Ale prozatm se s tmto "cukrskm meteoritem", jak jsem kdysi Katku nazval po sprkch jejch vtzstvch v potku jej soutn kariry, setkme, a to v Salzburgu a v Lucembursku, kde se pedstav v tmu Praskho vbru na vznamnch cukrskch soutch.


Kategorie Zv - Zvltn vrobek s monost tvorby skulptury nebo monumentu z ledu, tuku, i jin hmoty potravinskho pvodu.
Ihned v vodu prohlauji, e tato velmi zajmav a 27 astnky obsazen kategorie vol po novelizaci pravidel.
Monost souboje mezi cukri a kuchai (jak pravidla pipout) je jednou vc, ale s jakou se pote objektivita hodnocen je vc druhou. V kategorii Zv se nakumuloval znan poet nov se rozvjejc atraktivn a po surovinov strnce i lehce dostupn skupiny soutcch ve vyezvan ovoce a zeleniny. Vzhledem k tmatick odlinosti a masov asti by nebylo od vci zvaovat o zaveden samostatnosti pro tyto ezbsk vtvarnky.
"Zetvko" je v podstat gastronomickou lehkou atletikou, kde z diametrln odlinch disciplin se m urit ten nejlep. Osobn se piznm, e na takov kol bych si netroufnul, protoe nevm kde bych sehnal pslun mtko objektivity.
V kategorie Zv jsme se v letonm roce nesetkali se dnou ledovou skulpturou. Jedn se zejm o nejnronj tvorbu z hlediska ppravy a z mimodnch nrok na teplotn podmnky.
Vtzem tto skupiny se stala Marie Kuerov se svoj karamelovou Tanenic (viz. stejnojmenn lnek).
GASTRO HRADEC m velmi rozmanitou strukturu vyhlaovacho ceremonilu, kter trv vce ne dv hodiny. Navc peshne termn povinnosti ponechn vrobk na vystavovanm mst. Soutc, nvtvnk apod., jen by se chtl s erstvmi vsledky v ruce vrtit do slu a podvat se, kter vrobek patil k tm nejspnjm, najde mnohdy ji przdn stoly nebo zm postav soutnho tmu balcch sv exponty. Hradec Krlov se nachz piblin ve stedu republiky v zpadnm a vchodnm smru. Je nabledni, e astnci z tch nejvzdlenjch oblast budou chtt co nejdve "prsknout do kon", vdouc, e tma, a v tto ron dob msty i nled, nejsou tmi nejpjemnjmi cestovnmi spolenky.
Z hlediska poadatel je takt jist, e od doby uzaven slu po instalaci soutnch expont, a do chvle vyhlen poslednho soutcho, nenajdou protor pro dnou kratochvli, a e jsou z hlediska asov rezervy asi a na dorazu. Kudy by vedla cesta ke zlepen je opravdu otzka. Odpovdt na ni mohou poskytnout pouze samotn poadatel.
Dal zleitost, kde bude poteba zvaovat jak dl, je uren pesnch podmnek absolutnho vtze soute. V kategorii zvltnho vrobku vyhrla Marie Kuerov se ziskem 39 bod. Absolutnm vtzem v cukrsk kategorii se stal Tom Krofta s ohodnocenm 37,67 bod.
Je pravda, e v propozicch stoj psno, e absolutn vtz vzejde z cukrsk kategorie. Je t pravdou, e pan Kuerov soutila v "Zetvku".
Ale Marie Kuerov je cukrka, jej Tanenice je cukrsk dlo, karamel a pasti jsou cukrsk hmoty. Tady se u dostvme na tenk led pravnickch nuanc. Naemu cukrskmu serveru nenle povinnost po nm klouzat. Ale pslun organiztoi maj nyn cel rok na to, aby naznaen nejasnosti do zahjen 8. ronku GASTRO HRADCE objasnili.


Prvn internetov gastronomick server v esk republice Cukr.CZ jim a vem dalm poadatelm peje v jejich zslun prci mnoho spch.



Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku