Cukrář.cz

Reklama



Rimini sladší samotného medu - sladký souhrn / -7.

fiogf49gjkf0d

34. SIGEP v prostředí nedaleko od největších italských a jedněch z nejproslulejších evropských pláží, který prošel dvěma vývojovými podobami, kdy ta původní měla svou veletržní základnu přímo ve městě, jíž nahradil architektonicky moderní a prostorově účelový veletržní areál, je tímto za námi.
My, kteří se věnujeme cukrářskému oboru na profesní úrovni, tak s nefalšovanou radostí a zájmem se už nyní těšíme na ročník následující. Riminští režiséři jednoho vůbec z největších zmrzlinářských a cukrářských veletrhů světa a od tohoto roku i pekařské tvorby, mají pro nás přichystán pro 35. pokračování riminského SIGEPU velký trumf. Tím je, respektive bude, mistrovství světa ve zmrzlinářské tvorbě. Výsledek divácké přítomnosti, signalizovaný v očividných davech letošního ročníku, přišel potvrzený v číslech, v nichž návštěvnická účast přesáhla  o 15 procent počty minulé sezóny.

 
 
 
V úvodu této sedmidílné reportáže padla zmínka o tom, že SIGEP byl náštěvníky zcela zahlcen.
Na druhé straně však přece jen bylo znát, že se šetří, myšleno ve výdajích. Zejména to bylo viditelné u některých zmrzlinářských firem, a lze říci, že u většiny, protože doby, kdy návštěvník dostal propagační kopec zmrzliny v kalíšku či kornoutu už asi patří minulosti, kdy současnost u mnohých zmrzlinářských vitrín nabídla pouze malou lžičku degustační porcičky.
Inu, časy se mění a stav ekonomiky je znát, kam se oko podívá (viz. obr.1. vlevo).

 
 

Sloučení mnoha oborů lze nalézt na SIGEPU pod jednou střechou. Ať se jedná o cukrářství, cukrovinkářství, či v případě spodních snímlků o pekařskou techniku v nově otevřených halách B7 a D7, kdy tato skutečnost vytváří z původního veletrhu, veletrhy dva. Spodní obrázky představují pekařskou techniku. V jednom z předchozích dílů bylo sděleno, že pekařský veletrh na SIGEPU, který se původně konal v Milaně, přebírá do své kompetence veletrh v Rimini, tak tento údaj lze rozšířit o sdělení, které přišlo z italského novinářského centra, že tato pekařská  výstavní exhibice bude na SIGEPU konána každý třetí rok.

 
 

Italská firma decoSTICK prezentovala výrobu lízátek prostřednictvím silikonových forem, kdy jednotlivé drážky určují objemový rozměr lízátka. Ve vstupu bílé formy je plochá drážka pro vsunutí  dřevěné nosné podpory (dřívka).  Poté se forma zvrchu přepaží ohebnou šablonou, kde se též nalézá plochý otvor pro dřívko. Lehkým natlačením obou částí forem se zajistí stabilizovaná poloha dřívka. Do prostoru o rozměru požadovaného lízátka se nalije připravená směs a nechá se podle druhu její konzistence  za příslušné teploty zatuhnout. Směs může mít prakticky nekonečnou možnost podob od ovocných, čokoládových, kombinovaných atd. atd.
Po ukončení procesu tuhnutí se vrchní díl ohebné šablony (tmavé barvy) odklopí a je hotovo.

Přidáváme recept na lískooříškové lízátko
500 g bílé čokolády
  80 g lískooříškové pasty
350 g 35 % smetany
    4 g želatiny

 
 

Přístroj vlastním názvem Mister spray gel ELEKTRONIC 5. Tohle zařízení určitě není třeba představovat. Vydatný pomocník do každé cukrárenské výrobny, ale nejenom tam,  který šetří jak natírací štětku, tak nádobu na příslušnou nástřikovou tekutinu. Malý rozměr usnadňuje skladovatelnost a šetří stolový prostor.  Stroj, který pracuje s přesností na mikrony. Jeho přednost spočívá v mnohostranném využití. Je schopen stříkat horkou želatinu, ale též chladné tekutiny jako tekutý cukr nebo různé druhy olejů a další.
Mistr spray je schopen vyvinout prostřednictvím aseptického kompresoru tlak 1.9 baru při příkonu 400 watech. Dokáže pracovat v teplotním režimu od 0 do 100 °C. Je vybaven signalizačním zařízením, které avizuje připravenost práce  v zadané teplotě.

 
 

Závěrečná série obrazové dokumentace 34. ročníku SIGEPU opětovně ukazuje na přednost v komplexnosti tohoto veletrhu, který se řadí svým zaměřením mezi největší výstavy světa.
V přehlídce téměř všeho možného se odrážela současnost, ale rovněž i tradice na níž, a to v předgeneračním počátku, navazovala dlouhá éra poznatků , která zejména digitálním vývojem dospěl až do současné  kvalitativní výše.
SIGEP je ohlédnutí zpět, současnost a směr do budoucna. Itálie a sladký obor, zejména v oblasti zmrzliny, ale i kávy a tomu odpovídajícímu zařízení i tenologiím patří k těm nejvyspělejším na světě. O tom se můžeme při každém ročníku SIGEPU přesvědčit. Následná příležitost k tomu bude již za necelý rok, protože 35. ročník mezinárodního veletrhu SIGEP má již nyní pevný termín od 18. do 22. ledna roku  2014!

Viva il SIGEP 2014 -  Arrivederci a presto!

 



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.