Cukrář.cz

Reklama



Rimini sladší samotného medu - Frigomat / -1.

fiogf49gjkf0d

34. veletržní edice sladkého umění a příslušenství s oborem spojených, uvítala vystavovatele a návštěvníky v přímořském letovisku RIMINI na veletrhu SIGEP.
První co každého kdo vkročil na posvátnou půdu cukrářského oboru upoutalo, byla nesmírně velká návštěvnická účast, kdy i prostorné haly riminské fiery (výstaviště) nestačily pojmout návštěvnické davy a každý se musel prodírat doslovně lidskou džunglí přeplněného interéru.
Záchranná úvaha, že se bude jednat pouze o víkendové dny, padla s otevřením veletržních prostor dne pondělního, kdy ten, kdo po pracovním volnu navštívil opětovně SIGEP, seznal jak mylná byla jeho naděje.



Prostě SIGEP v Itálii táhne, a samozřejmě nejenom zde, jak bylo možno soudit podle babylonské směsi všerůzných jazyků. Nechyběla mezi nimi ani čeština, kdy svůj účastnický příspěvek rozmnožila společnost CESK a.s., výhradní dovozce zmrzlinových strojů FRIGOMAT pro český trh, vedená ředitelem společnosti Michalem Černým, viz níže foto s "kočičkami".

 David v síle Goliáše

Společnost FRIGOMAT, tradičně na SIGEPU zastoupená velkým množstvím zmrzlinových strojů představila novinku prezentovanou zmrzlinovým strojem FRIGOMAT KISS 3P Power. Jedná se o nový velmi výkonný model na točenou zmrzlinu se dvěma nezávislými chladícími okruhy. Stroj je také vybaven mixery ve vanách.
FRIGOMAT KISS 3P POWER je výrobníkem točené zmrzliny  a dokáže v přirovnání lidového rčení vytvořit za málo peněz více muziky. Respektive se tento příměr váže k hodnotám rozměr versus výkon. Tato přidaná hodnota se projevuje ve skutečnosti v tom, že se vyrovná svou produkcí velkým strojům, které díky svým rozměrům musí být umístěny na podlaze, oproti svému velikostně polovičnímu "kolegovi", jehož umístění lze svěřit i ploše stolu, jenž ovšem odvede stejnou hodnotu v oblasti výkonu! To logicky vzato bude velkou nabídkou pro menší provozy, případně prostory nebo karavany a všude tam, kde se kalkuluje s každým čtverečním centimetrem. FRIGOMAT KISS 3 POWER i navzdory své poloviční miniatuře, dokáže zvládnout i  600 porcí zmrzliny za hodinu!



Další novinkou společnosti FRIGOMAT je vývojový model TWIN CHEF 60 a 45 Strojní systém tohoto zmrzlinového stroje  je obohaceno o teplotní sondu, jež zdokonaluje viskozitu připravených produktů a zmrzliny. Vyplývá z toho, že k vyhodnocení potřebných dat se neděje pouze mikroprocesorem, ale vychází z momentálních konkrétními údajů týkající se dynamiky, houstnutí zmrzliny či zátěže motorů apod. Kromě uvedeného snímá navíc v nejcitlivějším místě teplotu zmrzliny a nechá celý systém působit až do dosažení bodu optima konzistence. Ne vždy je zapotřebí tohoto výrobního absolutna a proto úchytný způsob sondy je konstruován tak, aby v případě nižších nároků na technologii výroby mohlo být tohle kontrolní zařízení odnímatelné.
TWIN CHEF 60 a 45 spadá rovněž  do kategorie novinek, kdy se v případě tohoto  modelu jedná o inovační multifunkční zařízení umožňující výrobu krémů, polev, náplně, temperaci čokolády a další cukrářské úkony.  Dokonale zvládne rovněž roli pasteru, výrobu marmelády i různých druhů krémů.
Další proměny zaznamenala i řada Titánů, kdy jednička má úpravu odkládací plochy, kdy původní nerez byl nahrazen gumovou vytvarovanou gastronádobou, která zabraňuje skluzu a předávání teploty do vložené nádobky, takže konzistence, která vychází ze stroje zůstává touto úpravou nezměněna. Rovněž doznaly i hrany lehkého zaoblení v důsledku zabránění, sice za předpokladu extrémní situaci, ale přece jen možnému úrazu řezného poranění.



                                           G P S
        PROFESIONÁLNÍ ZMRZLINOVÁ ŠKOLA

 

Zmrzlinová profesionální škola společnosti Frigomat nemá s vyhledávacím systémem silničních tras nic společného. Jedná se o italské iniciály znamenající Gelato Professional School v překladu Zmrzlinová Profesionální Škola. Vtipné, jednoduché a účelové. Tato zmrzlinářská a cukrářská akademie, která používá strojní technologie společnosti FRIGOMAT, má za sebou pouhý rok své působnosti a svým progresivním způsobem si získala značnou popularitu.

GPSka se od dob svého vzniku rozrostla na prozatimní počet 9 škol a to po celém světě, kdy kromě v zemích Evropy jí můžeme nalézt např. u protinožců v Austrálii, Ve Spojených státech amerických a v Číně. Působnost nové školy nemá hlavní působiště v Itálii, i když svoji zemi v žádném případě nešidí, ale svoje misijní cesty mají především cíl v uvedených zemích, protože nejenom v Itálii je zmrzlina žádaná, jak takto sdělil docent GPS školy Gabriele Scarponi. Způsob výuky požadovaného tématu se pokaždé nachází v sálu, kde jsou představovány stroje, vyznačující se svou pracovní filosifií, která je následně zužitkována v pracovním procesu. Silnou námětovou stránkou GPS je zpracování směsi, která spočívá v lehké přípravě prostřednictvím ponoření do vodní lázně. Tento technologický úkon je prováděn lehkou, velmi lehkou procedurou, než tomu bývá u konkurence, kde se  tento úkon  vyznačuje určitým zátěžovým působením. Způsob zpracování u GPS nedovoluje nějakou přechodovou fázi, při níž by zmrzlina zažila nějaký šok.
Pro zájmce o zmrzlinářskou výuku je kurz nasměrován tak, že dochází k detailnímu seznámení se zmrzlinářským strojem, jeho možnostmi v tématu technického a technologického zpracování zmrzliny. Speciální kapitolou jsou receptury. Ti jsou odvislé od každého lektorského jednotlivce, který se vyznačuje osobitými poznatky. V době naší působnosti na veletrhu jsme měli možnost shlédnout zajímavý postup při výrobě alkoholické zmrzliny, kdy do tř ílitrů zmrzlinové směsi vylil předvádějící celou láhev rumu Bacardi. Další varianta spočívala v opětné 3 litrové směsi, která byla obohacena o kompletní obsah pálenky z hroznů Grappa!
Netřeba v takovém případě podotýkat, že dotyčný před konzumací takto "zušlechtěné" zmrzliny v případě, že přijel dopravním prostředkem v roli řidiče, si bude muset zajistit odvoz!

Zástupci italské školy GPS velmi dobře vědí, že svět se dívá na produkci italské zmrzliny jako na  vlajkovou loď ve flotile této chladivé pochutiny. Díky trpělivé  a pečlivé práci italských zmrzlinářů a cukrářů, která má dobu počátku před dávnými léty,  se podařilo zvednout její úroveň až na dosavadní kvalitu, což je pro zmrzlinářskou školu GPS velkým závazkem a odpovědností při každém jejím vývojovém kroku.

- pokračování -



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.