�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Rimini sladší samotného medu - Frigomat / -1.

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 28.01.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1810

SIGEP v Itálii táhne soudíc podle babylonské smìsi jazykù. Nechybìla mezi nimi ani èeština, kdy svùj úèastnický pøíspìvek rozmnožila spoleènost CESK a.s., výhradní dovozce zmrzlinových strojù FRIGOMAT pro èeský trh.

fiogf49gjkf0d

34. veletržní edice sladkého umìní a pøíslušenství s oborem spojených, uvítala vystavovatele a návštìvníky v pøímoøském letovisku RIMINI na veletrhu SIGEP.
První co každého kdo vkroèil na posvátnou pùdu cukráøského oboru upoutalo, byla nesmírnì velká návštìvnická úèast, kdy i prostorné haly riminské fiery (výstavištì) nestaèily pojmout návštìvnické davy a každý se musel prodírat doslovnì lidskou džunglí pøeplnìného interéru.
Záchranná úvaha, že se bude jednat pouze o víkendové dny, padla s otevøením veletržních prostor dne pondìlního, kdy ten, kdo po pracovním volnu navštívil opìtovnì SIGEP, seznal jak mylná byla jeho nadìje.



Prostì SIGEP v Itálii táhne, a samozøejmì nejenom zde, jak bylo možno soudit podle babylonské smìsi všerùzných jazykù. Nechybìla mezi nimi ani èeština, kdy svùj úèastnický pøíspìvek rozmnožila spoleènost CESK a.s., výhradní dovozce zmrzlinových strojù FRIGOMAT pro èeský trh, vedená øeditelem spoleènosti Michalem Èerným, viz níže foto s "koèièkami".

 David v síle Goliáše

Spoleènost FRIGOMAT, tradiènì na SIGEPU zastoupená velkým množstvím zmrzlinových strojù pøedstavila novinku prezentovanou zmrzlinovým strojem FRIGOMAT KISS 3P Power. Jedná se o nový velmi výkonný model na toèenou zmrzlinu se dvìma nezávislými chladícími okruhy. Stroj je také vybaven mixery ve vanách.
FRIGOMAT KISS 3P POWER je výrobníkem toèené zmrzliny  a dokáže v pøirovnání lidového rèení vytvoøit za málo penìz více muziky. Respektive se tento pøímìr váže k hodnotám rozmìr versus výkon. Tato pøidaná hodnota se projevuje ve skuteènosti v tom, že se vyrovná svou produkcí velkým strojùm, které díky svým rozmìrùm musí být umístìny na podlaze, oproti svému velikostnì poloviènímu "kolegovi", jehož umístìní lze svìøit i ploše stolu, jenž ovšem odvede stejnou hodnotu v oblasti výkonu! To logicky vzato bude velkou nabídkou pro menší provozy, pøípadnì prostory nebo karavany a všude tam, kde se kalkuluje s každým ètvereèním centimetrem. FRIGOMAT KISS 3 POWER i navzdory své polovièní miniatuøe, dokáže zvládnout i  600 porcí zmrzliny za hodinu!



Další novinkou spoleènosti FRIGOMAT je vývojový model TWIN CHEF 60 a 45 Strojní systém tohoto zmrzlinového stroje  je obohaceno o teplotní sondu, jež zdokonaluje viskozitu pøipravených produktù a zmrzliny. Vyplývá z toho, že k vyhodnocení potøebných dat se nedìje pouze mikroprocesorem, ale vychází z momentálních konkrétními údajù týkající se dynamiky, houstnutí zmrzliny èi zátìže motorù apod. Kromì uvedeného snímá navíc v nejcitlivìjším místì teplotu zmrzliny a nechá celý systém pùsobit až do dosažení bodu optima konzistence. Ne vždy je zapotøebí tohoto výrobního absolutna a proto úchytný zpùsob sondy je konstruován tak, aby v pøípadì nižších nárokù na technologii výroby mohlo být tohle kontrolní zaøízení odnímatelné.
TWIN CHEF 60 a 45 spadá rovnìž  do kategorie novinek, kdy se v pøípadì tohoto  modelu jedná o inovaèní multifunkèní zaøízení umožòující výrobu krémù, polev, náplnì, temperaci èokolády a další cukráøské úkony.  Dokonale zvládne rovnìž roli pasteru, výrobu marmelády i rùzných druhù krémù.
Další promìny zaznamenala i øada Titánù, kdy jednièka má úpravu odkládací plochy, kdy pùvodní nerez byl nahrazen gumovou vytvarovanou gastronádobou, která zabraòuje skluzu a pøedávání teploty do vložené nádobky, takže konzistence, která vychází ze stroje zùstává touto úpravou nezmìnìna. Rovnìž doznaly i hrany lehkého zaoblení v dùsledku zabránìní, sice za pøedpokladu extrémní situaci, ale pøece jen možnému úrazu øezného poranìní.



                                           G P S
        PROFESIONÁLNÍ ZMRZLINOVÁ ŠKOLA

 

Zmrzlinová profesionální škola spoleènosti Frigomat nemá s vyhledávacím systémem silnièních tras nic spoleèného. Jedná se o italské iniciály znamenající Gelato Professional School v pøekladu Zmrzlinová Profesionální Škola. Vtipné, jednoduché a úèelové. Tato zmrzlináøská a cukráøská akademie, která používá strojní technologie spoleènosti FRIGOMAT, má za sebou pouhý rok své pùsobnosti a svým progresivním zpùsobem si získala znaènou popularitu.

GPSka se od dob svého vzniku rozrostla na prozatimní poèet 9 škol a to po celém svìtì, kdy kromì v zemích Evropy jí mùžeme nalézt napø. u protinožcù v Austrálii, Ve Spojených státech amerických a v Èínì. Pùsobnost nové školy nemá hlavní pùsobištì v Itálii, i když svoji zemi v žádném pøípadì nešidí, ale svoje misijní cesty mají pøedevším cíl v uvedených zemích, protože nejenom v Itálii je zmrzlina žádaná, jak takto sdìlil docent GPS školy Gabriele Scarponi. Zpùsob výuky požadovaného tématu se pokaždé nachází v sálu, kde jsou pøedstavovány stroje, vyznaèující se svou pracovní filosifií, která je následnì zužitkována v pracovním procesu. Silnou námìtovou stránkou GPS je zpracování smìsi, která spoèívá v lehké pøípravì prostøednictvím ponoøení do vodní láznì. Tento technologický úkon je provádìn lehkou, velmi lehkou procedurou, než tomu bývá u konkurence, kde se  tento úkon  vyznaèuje urèitým zátìžovým pùsobením. Zpùsob zpracování u GPS nedovoluje nìjakou pøechodovou fázi, pøi níž by zmrzlina zažila nìjaký šok.
Pro zájmce o zmrzlináøskou výuku je kurz nasmìrován tak, že dochází k detailnímu seznámení se zmrzlináøským strojem, jeho možnostmi v tématu technického a technologického zpracování zmrzliny. Speciální kapitolou jsou receptury. Ti jsou odvislé od každého lektorského jednotlivce, který se vyznaèuje osobitými poznatky. V dobì naší pùsobnosti na veletrhu jsme mìli možnost shlédnout zajímavý postup pøi výrobì alkoholické zmrzliny, kdy do tø ílitrù zmrzlinové smìsi vylil pøedvádìjící celou láhev rumu Bacardi. Další varianta spoèívala v opìtné 3 litrové smìsi, která byla obohacena o kompletní obsah pálenky z hroznù Grappa!
Netøeba v takovém pøípadì podotýkat, že dotyèný pøed konzumací takto "zušlechtìné" zmrzliny v pøípadì, že pøijel dopravním prostøedkem v roli øidièe, si bude muset zajistit odvoz!

Zástupci italské školy GPS velmi dobøe vìdí, že svìt se dívá na produkci italské zmrzliny jako na  vlajkovou loï ve flotile této chladivé pochutiny. Díky trpìlivé  a peèlivé práci italských zmrzlináøù a cukráøù, která má dobu poèátku pøed dávnými léty,  se podaøilo zvednout její úroveò až na dosavadní kvalitu, což je pro zmrzlináøskou školu GPS velkým závazkem a odpovìdností pøi každém jejím vývojovém kroku.

- pokraèování -


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku