Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár v bzenecké poezii / -2.

fiogf49gjkf0d

Moravský pohár dospěl již do své 8. podoby s místem děje  v jihomoravském městě Bzenci, proslulém svou vinařskou podmanivostí, vytvářející kolorit věrného obrazu ryzí lidovosti v podobě rukopisu psaného samotným srdcem upřímnosti a vřelým zájmem o věc.
Takovouto  měrou se chopili díla pořádání cukrářského soutěže organizátoři 8. ročníku Moravského poháru z VOŠ, SOŠ a SOU Bzenec a způsob provedení třídenní soutěže podával svědectví o vřelém zájmu podloženém dokonalostí ztvárnění tohoto organizačního díla. Pečlivost a smysl pro detail byla patrná v rovnaké míře jaký bývá přístup poctivého vinaře v zušlechťování plodů révy, která je mu darem seslaným na paprscích životadárného slunce, a jemuž je životním posláním jej proměnit v produkt ušlechtilého moku vinného kouzla. Té čarovné síly jižní Moravy, schopné otevírat lidské duše, tak jak jarní měsíc otevírá studánky, na jejichž hladině se zrcadlí emoce příchodu nových životů a podmanivé krásy rozkvetlé přírody.
Nemohu jinak, než po třech dnech prožítých v prostředí pořadatelů oddaných svému vyznání, pozvednout číší místního vyzrálého pozdního sběru a na jejich počest slovy poděkování a uznání vyjádřit prožitek, jež mé poznatky řadí do schrány mých dnů svátečních.

V dnešním vstupu se seznámíme se soutěžním ztvárněním tří prací, jejichž tvůrci díky odvedené soutěžní kvalitě stanuli na vítězných stupních. Průvodcem hodnocení soutěžních prací bude předsedkyně hodnotící poroty Eliška Dernerová.



  
  

Již v průběhu práce bylo znát, že budoucí vítěz Leoš Bujáček z bzenecké školy je profesně rutinovaný, což deklaroval ekonomikou pohybů, zručností v provádění pracovních úkonů, čistotou a organizací svého pracoviště. Finální výrobky nesly pečeť originality včetně prezentace mající jednoznačný punc profesionality. Jeho dílo se vyznačovalo uceleností a harmonií, které v souhrnu vytvářely ladnost celkového provedení. Dílo prvého mužského vítěze v dosavadní historii Moravského poháru mělo i nadstandardní chuť, mající specifkum, možná až náznak experimentu v citrusové příměsi. Leošovi se dostalo, kromě oficiálního prvenství od odborné komise, i další pocty, která korespondovala s názorem hodnotících specialistů, kterou byla i cena publika. Dvojnásobné vítěztví tohoto druhu bývá na soutěžích poměrně vzácným jevem, a v tomto případě svědčí o umu Leoše Bujáčka, který svou soutěžní kompozici vytvářel pod vedením odborné učitelky Libuše Maléřové.

 
 

2. místo Markéty Hoferové z Uherského Hradiště bylo i místem posledním v udělení zlaté medaile na letošním ročníku Moravského poháru ve Bzenci. Tato soutěžící utkvěla v mysli hodnotící předsedkyně spíše výkonem, který ji řadil do pozadí celkového pořadí. Ale když se rok s rokem sešel, bylo všemu jinak. Z obratu, více než o devadesát stupňů, v němž došlo k radikální proměně ve zpracování soutěžního díla, přijela do Bzence horká favoritka na případné prvenství. Leč, mírně ne zcela zvládnutá chuť dezertů, bylo příčinou bodové ztráty, bez níž by byla vítěznému cukráři zdatným konkurentem. V této souvislosti je potřebné zmínění se o jistém cukrářském pojítku mezi Uherském Hradišti a Bzencem, kdy druhou zlatou účastnici má pod svojí opaterou odborná učitelka Věra Matušková, která dříve působila  právě ve Bzenci.



 
 

Třetí místo pro sebe rozhodla Veronika Snopková z kroměřížské školy, která již byla ve stříbrném pásmu a jí na záda zle dotíraly ostatní soupeřky, a to v rozsahu pouhých desetinek bodu, které vytvořily shluk pětičlenné skupiny s minimální bodovou vzdáleností mezi sebou. Ale Veronika koncepcí celkého zhotovení a podílu vizáže a chuti přece v nakonec v souhrnu uhájila třetí celkovou příčku své účasti na 8. ročníku Moravského poháru, z čehož měla  rovněž radost její  trenérka Jana Končitíková.

- pokračování - Na našem dalším portálu www.gastronews.cz naleznete mnohadílnou reportáž z největší kuchařské soutěže v ČR, "Kuchař roku".

 



Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.