Cukrář.cz

Reklama



Fialový kroměřížský seminář

fiogf49gjkf0d

Firma Fiala Praha s.r.o, zavítala v rámci svých seminárních aktivit do hanácké Kroměříže ozdobené historickými památkami, jejichž pozoruhodnost je zapsala do seznamu UNESCO, organizace pro výchovu, vědu a kulturu. Jak trefný soulad lze nalézt v počinu pana Fialy, který právě do tohoto exponovaného prostoru dovezl sousto jak výchovného, tak i vědecko - gastronomicky kulturního počinu.
Jednalo se již o tradiční téma použití potahových hmot a pomůcek, které ve „fialové“ seminární sadě mělo trojí provedení s premiérou na Zvíkově, následně v Praze a současně v Kroměříži.
V praxi se účastníkům dostalo možnosti seznámení se s uvedeným cukrářským artiklem nově zavedeným do prodeje a se způsobem jeho použití. Tyto kurzy dosahují značné přízně zájemců, kteří se do hanácké Kroměříže sjelo v maximálně přípustném množství a to dokonce až z dálav Prahy, Liberce, či Mostu.
Hlavními lektorskými protagonistkami bylo tradiční duo 3x PB,  alias Pavlína Berzsiová z Prahy a Pavlína Babušíková z Brna.
Akce se uskutečnila v areálu Střední hotelové školy  a služeb Kroměříž.


V hlavní roli fialového seminárního programu se představily potahové hmoty:

a) marcipánová hmota
b) hmota Rut
c) hmota K2
d) gumpasta
e) hmota Wilton

  
  
  
  

Marcipánová hmota je vyráběná z mandlí, což ovlivňuje její barvu, která není nikdy čistě bílá a bývá nažloutlá. Její použití ovlivňuje chuťovou složku dortu, která má mandlovou příchuť.
Pavlína Bersiová doporučuje k potažení kombinaci dvou hmot, nejprve marcipánové  a následně některou z bílých hmot, které jsou pouze sladké bez specifika bližší příchutě.
Marcipánové hmoty rozlišujeme jejich poměrem. Marcipánka 1:1 se vyznačuje 30 procentní příměsí mandlí a další druh 2:1 má 60 procentní mandlový obsah.
Marcipánka s vyšším procentem mandlí je více cítit mandlovou chutí a je mastnější. Tyto poměry však neovlivňují způsob práce a technologický výsledek.

Hmota Rut je bílá potahovací hmota výhradně sladké chuti. Její přednost spočívá v pružnosti, lze ji vyválet do velmi tenkého tvaru a je použitelná pro potahování dortů i jejich složitějších tvarů, bez toho, že by se vytvořil varhánek či podobné zvlnění a dobře kopíruje podkladní tvar.

Hmota K2 je svými vlastnostmi podobná hmotě K2. Je čistě bílé barvy a je výrazně levnější. Její nevýhoda spočívá v nepříliš velké pružnosti. Nelze ji vyválet až do takové tenkosti jako hmotu Rut. Je trochu ochucena mandlovým a vanilkovým aroma.

Gumpasta se používá výhradně na modelování kytiček. Jedná se opět o čistě bílou hmotu, vyznačující se vlastností velmi rychlého zasýchání. Po vymodelování kytičky dojde k jejímu rychlému zatuhnutí s možností okamžitého použití na zdobení. Ostatní modelovací hmoty je vhodné po jejich použití nechat den, případně až dva vyschnout a teprve poté je možné s nimi pracovat.

Hmota Wilton je z uvedené řady modelovacích hmot nejdražší, ale s největší kvalitou. Dosahuje maximální pružnosti a vláčnosti.
Je sladká, bez jakékoli konkrétní příchuti.

  
  
  
  
  
  

„Fialový seminář“ s sebou přinesl prezentaci jednotlivých typů hmot, pomůcek a jejich vzájemné použití, ukázání rozdílů, výhod a nevýhod. Praktické předvádění přiblížilo nejenom novinky v obchodní nabídce firmy Fiala Praha s.r.o., ale zároveň prostřednictvím obou lektorek i optimum jejich použití.
Seminární aktivita společnosti Fiala Praha, s.r.o. má v úvaze další osvětový program na téma: „Nové americké typy výrobků“ ve spolupráci s firmou Braun, které by měl předvádět specialista uvedené firmy. Určitá část tohoto sortimentu je již k mání v českém prodeji, ale jeho aplikovatelnost i v cukrářském či pekařském oboru nebyla v plné míře u nás zatím předvedena. Jedná se tady o další kladný počin ve výukovém programu Fialovy firmy vůči svým zákazníkům. V předběžné úvaze je v rozvrhu programu zaškrtnut jeden z podzimních měsíců s místem konání jednoho kurzu v Čechách a jednoho na Moravě.




Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.