�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Fialov kromsk semin

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 01.05.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1093

Marcipnov hmota je vyrbn z mandl, co ovlivuje jej barvu, kter nen nikdy ist bl a bv naloutl. Jej pouit ovlivuje chuovou sloku dortu, kter m mandlovou pchu.
Pavlna Bersiov doporuuje k potaen kombinaci dvou hmot.

fiogf49gjkf0d

Firma Fiala Praha s.r.o, zavtala v rmci svch seminrnch aktivit do hanck Krome ozdoben historickmi pamtkami, jejich pozoruhodnost je zapsala do seznamu UNESCO, organizace pro vchovu, vdu a kulturu. Jak trefn soulad lze nalzt v poinu pana Fialy, kter prv do tohoto exponovanho prostoru dovezl sousto jak vchovnho, tak i vdecko - gastronomicky kulturnho poinu.
Jednalo se ji o tradin tma pouit potahovch hmot a pomcek, kter ve fialov seminrn sad mlo troj proveden s premirou na Zvkov, nsledn v Praze a souasn v Kromi.
V praxi se astnkm dostalo monosti seznmen se s uvedenm cukrskm artiklem nov zavedenm do prodeje a se zpsobem jeho pouit. Tyto kurzy dosahuj znan pzn zjemc, kte se do hanck Krome sjelo v maximln ppustnm mnostv a to dokonce a z dlav Prahy, Liberce, i Mostu.
Hlavnmi lektorskmi protagonistkami bylo tradin duo 3x PB,  alias Pavlna Berzsiov z Prahy a Pavlna Babukov z Brna.
Akce se uskutenila v arelu Stedn hotelov koly  a slueb Krom.


V hlavn roli fialovho seminrnho programu se pedstavily potahov hmoty:

a) marcipnov hmota
b) hmota Rut
c) hmota K2
d) gumpasta
e) hmota Wilton

  
  
  
  

Marcipnov hmota je vyrbn z mandl, co ovlivuje jej barvu, kter nen nikdy ist bl a bv naloutl. Jej pouit ovlivuje chuovou sloku dortu, kter m mandlovou pchu.
Pavlna Bersiov doporuuje k potaen kombinaci dvou hmot, nejprve marcipnov  a nsledn nkterou z blch hmot, kter jsou pouze sladk bez specifika bli pchut.
Marcipnov hmoty rozliujeme jejich pomrem. Marcipnka 1:1 se vyznauje 30 procentn pms mandl a dal druh 2:1 m 60 procentn mandlov obsah.
Marcipnka s vym procentem mandl je vce ctit mandlovou chut a je mastnj. Tyto pomry vak neovlivuj zpsob prce a technologick vsledek.

Hmota Rut je bl potahovac hmota vhradn sladk chuti. Jej pednost spov v prunosti, lze ji vyvlet do velmi tenkho tvaru a je pouiteln pro potahovn dort i jejich sloitjch tvar, bez toho, e by se vytvoil varhnek i podobn zvlnn a dobe kopruje podkladn tvar.

Hmota K2 je svmi vlastnostmi podobn hmot K2. Je ist bl barvy a je vrazn levnj. Jej nevhoda spov v nepli velk prunosti. Nelze ji vyvlet a do takov tenkosti jako hmotu Rut. Je trochu ochucena mandlovm a vanilkovm aroma.

Gumpasta se pouv vhradn na modelovn kytiek. Jedn se opt o ist blou hmotu, vyznaujc se vlastnost velmi rychlho zaschn. Po vymodelovn kytiky dojde k jejmu rychlmu zatuhnut s monost okamitho pouit na zdoben. Ostatn modelovac hmoty je vhodn po jejich pouit nechat den, ppadn a dva vyschnout a teprve pot je mon s nimi pracovat.

Hmota Wilton je z uveden ady modelovacch hmot nejdra, ale s nejvt kvalitou. Dosahuje maximln prunosti a vlnosti.
Je sladk, bez jakkoli konkrtn pchuti.

  
  
  
  
  
  

Fialov semin s sebou pinesl prezentaci jednotlivch typ hmot, pomcek a jejich vzjemn pouit, ukzn rozdl, vhod a nevhod. Praktick pedvdn piblilo nejenom novinky v obchodn nabdce firmy Fiala Praha s.r.o., ale zrove prostednictvm obou lektorek i optimum jejich pouit.
Seminrn aktivita spolenosti Fiala Praha, s.r.o. m v vaze dal osvtov program na tma: Nov americk typy vrobk ve spoluprci s firmou Braun, kter by ml pedvdt specialista uveden firmy. Urit st tohoto sortimentu je ji k mn v eskm prodeji, ale jeho aplikovatelnost i v cukrskm i pekaskm oboru nebyla v pln me u ns zatm pedvedena. Jedn se tady o dal kladn poin ve vukovm programu Fialovy firmy vi svm zkaznkm. V pedbn vaze je v rozvrhu programu zakrtnut jeden z podzimnch msc s mstem konn jednoho kurzu v echch a jednoho na Morav.



Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku