Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - Světový zmrzlinářský pohár /-7

fiogf49gjkf0d

Světový zmrzlinářský pohár konaný jako hlavní soutěžní pořad 29. ročníku SIGEP v Rimini, pořádaný ve svém 3 ročníku, měl účast ve světovém nonetu špičkových týmů Argentiny, Brazílie, Francie, Iránu,  Maroka, Španělska, Švýcarska, USA a Itálie. Název mezinárodní cukrářského utkání je ve své obsažnosti trochu zavádějící, když jeho název obsahuje  pouze  jednu složku cukrářské profese. Pokud bychom chtěli vystihnout všechna odvětví oboru označující se souhrnným slovem cukrařina, který se na soutěžním riminském vrcholu prezentoval, museli bychom uvést vyřezávání ledových monumentů, výroba zmrzliny, dortová cukrařina, karamelová tvorba a tuková dekorace. Všechny tyto profesní třídy v celkové skupině cukrářského oboru bylo nutno sladit do jednoho výtvarného celku, který prezentoval soutěžní dílo všech týmů, které v jednom a půl dni od 10 do 17 hodin vytvářely mnohočetný monolit ucházející se v závěrečném hodnocení o přední světovou poctu.
Bylo-li vyřčeno slovo - přední -, je tento výraz zcela na místě  významu určení riminské soutěže, protože Světový zmrzlinářský pohár svou konkrétní náplní náleží k nějvětší soutěži tohoto zaměření světa.

  

  

  
Zadání spočívalo ve tvorbě monumentu z ledu, který přicházel ve sledu prací jako první na řadu. Tvůrci měli kromě obligátních kójí k dispozici i velkorozměrný mrazicí box, ve kterém ledový blok spočinul až do téměř závěrečné chvíle slavnostního vyhlášení druhého dne.
Zde byl, případně mohl být, kámen úrazu celé soutěže, jehož tvrdost spočívala v přesném odhadu vyjmutí tohoto ledovce v optimální chvíli tak, aby do doby než jeho ledová struktura se počne měnit ve vodní uskupení, mohli členové týmu na jeho podkladě dotvořit celý komplex výstavní tvorby. Tedy jednalo se nejenom o tom být dobrým výtvarníkem, ale i zároveň manažérem času a správně odhadnout dobu než dojde k soutěžní katastrofě v případné podobě zhroucení se celé soutěžní jednoapůl denní soutěžní mravenčí práce.
Základna celého budoucího komplexu spočívala z ledu na níž se posléze  umisťoval zmrzlinový dort, zmrzlinový kornout pohár, karamelová skulptura a ozdoba.

Člen týmu musel s každým druhem zadání projít před celou porotou a předvést vzhled výrobku. Poté rozkrájel soutěžní předmět na počet dílů rovnající se počtu komisařů a předložil jej k degustaci. Souhra týmu, pokud zprůměruji vyjádření jednotlivých družstev, trvala 3 měsíce společné práce.

 
Mávající muž se jmenuje Sergio Dondoli a je viceprezident Italského cukrářského svazu, jenž tímto gestem zdraví uživatele našeho cukrářského portálu, když jsem mu řekl za jakým účelem jsem urazil vzdálenost více než 1 000 km. Sergio měl  měl navíc moderátorskou povinnost při Světovém zmrzlinářském poháru.
Pravý snímek jakoby demostroval velikost geografického uspořádání světa. Muž vlevo je americký vedoucí týmu a v této chvíli i porotce a vedle něho sedí nám v Česku dobře známý Švýcar Elisio Tonti, v Rimini vedoucí švýcarské výpravy.

 

 

 

 
Předběžně zhotovená zmrzlina, která druhý soutěžní den vytvářela součást soutěžního výrobku

Hodnotící jury je samozřejmě internacionální a sestává z vedoucích každého zúčastněného týmu, tedy devět soutěžích týmů na sebe váže stejný počet porotců.
Byť z úst pořadatelé se ozývalo slovo finále tohoto poháru, neměla tato soutěž žádná předkola, nýbrž se jednalo o pozvané týmy, které se na nějaké soutěži vyznačovaly úspěšným výsledkem a projevily zájem se riminského Světového zmrzlinářského poháru zúčastnit. Počet devíti soutěžících byl omezen kapacitou plochy halového prostoru.
Pohár je pořádán pouze při přiležitosti konání veletrhů SIGEP v Rimini a to vždy v sudém roce, čili jedná se o termínovou "obročku".

 

 

Na prvním snímku předvedeno velmi netradiční aranžmá zmrzlinového kornoutu. Prezentace zmrzliny jak je patrné ze snímků, bylo libovolné a záleželo na nápaditosti a dávce vkusu s kterými chtěli soutěžící zapůsobit na porotu. První snímek zleva znázorňuje svítící zmrzlinu.

 

 

 

Druhá fáze zmrzlinové prezentace spočívala ve tvorbě soutěžních pohárů. Fantazii se opět nekladly žádné překážky a tak mnohá avangarda či spíše  science fiction, si při předváděcí promenádě přišla na své.

  

  

  

  

  

  

Dortová exhibice defilující prostřednictvím svých tvůrců před zraky poroty a publika. Ti první měli navíc tu výhodu, že mohli jednotlivá sousta ochutnávat. Vzhled, způsob provedení a chuť byla další příležitostí pro bodový zisk v kompletní tvorbě Světového zmrzlinového poháru.

 

Italští tifosi dokáží svým barvám připravit vždy parádní atmosféru, bez rozdílu toho, zda jde o fotbal či cukrářskou soutěž.


Jižní plody mívají své osobité kouzlo, jehož dozrálý rozpuk bývá vyzývavou sladinou k nakousnutí...

 



Vítěz 3. ročníku Světového zmrzlinářského poháru 2008 - ITÁLIE

2. místo - Francie

3. místo - Švýcarsko

 
                            Maroko                                                    Irán

 
                         Brazílie                                                            Argentina

 
                              USA
                                                            Španělsko

Závěrečné slovo za 29. ročníkem SIGEPu patří vedoucí pro styk se zahraničními partnery Robertě Masini.
Z jejích slov vyplývá, že pro letošní rok byla připravena rozšířená řada soutěží v níchž hrál prim Světový zmrzlinářský pohár. Velká podpora v uspořádání soutěží přišla od školy Alimenti ze severní Itálie, mající dlouhodobou zkušenost s pořádáním takovýchto akcí. Kromě výsledkových soutěží byla ještě navíc pozvána skupina 6 špičkových italských cukrářů, kteří předvádí pro publikum cukrářskou tvorbu před jejich zraky. Jedná se o profesionály v oboru, kteří mají vlastní cukrárny a jsou v Itálii velmi dobře známí.
Dalším významným soutěžním podujetím je pekařská soutěž, která se sice prezentuje jako evropský pohár, ale přítomnost Australanů, Izraelců a Mexika jí udává světový význam. Kromě toho pro návštěvníky  SIGEPu byla připravili i velmi působivá módní přehlídku, kdy kostýmy modelek znázorňovaly čokoládové téma, to vše s kulturním doprovodným programem. Na této módní show pracovali současně módní stylisté s odborníky na čokoládu.Vyplynulko z dalších slov Roberty Masini.
Zároveň v letošním roce byl hojně zastoupen obor balicí a dekorativní techniky, kdy byla též i zde uspořádána soutěž včetně několika předváděcích akcí v oboru.
Samozřejmě velký prostor byl vyhrazen zmrzlině, který je typický italský produkt a je též samozřejmé, že mnoha dalších výstavišť v Itálii tento výrobek má v náplni své veletržní činnosti. Přesto, ale právě SIGEP se může pyšnit, že patří k největší zmrzlinářské výstavě na Apeninském poloostrově a zároveň i na celém světě.
Jaká je důležitost a zároveň náročnost vedoucí role SIGEPu v tradičních cukrářských oborech, dokládá i mimořádná příprava na jeho další, tentokráte již kulatý třicátý ročník, která se zahajuje již počátkem letošního března.
Kromě uvedeného je každým rokem lehce pozorovatelné, že na riminském veletrhu dochází k výraznému posunu v pekařském oboru. To je samozřejmá výzva pro pořadatele SIGEPu ke zvýšení iniciativy ve směru učinit z výstavní produkce tohoto oboru stejnou dominantu, jakou vytváří zmrzlina a cukrářství. Alespoň prozatím pro Itálii, dodává signora Roberta.

- konec-

 

 

 



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.