�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


SIGEP - Svtov zmrzlinsk pohr /-7

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 10.02.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1039

Svtov zmrzlinsk pohr konan jako hlavn soutn poad 29. ronku SIGEP v Rimini, podan ve svm 3 ronku, ml ast ve svtovm nonetu pikovch tm Argentiny, Brazlie, Francie, Irnu, Maroka, panlska, vcarska, USA a Itlie.

fiogf49gjkf0d

Svtov zmrzlinsk pohr konan jako hlavn soutn poad 29. ronku SIGEP v Rimini, podan ve svm 3 ronku, ml ast ve svtovm nonetu pikovch tm Argentiny, Brazlie, Francie, Irnu,  Maroka, panlska, vcarska, USA a Itlie. Nzev mezinrodn cukrskho utkn je ve sv obsanosti trochu zavdjc, kdy jeho nzev obsahuje  pouze  jednu sloku cukrsk profese. Pokud bychom chtli vystihnout vechna odvtv oboru oznaujc se souhrnnm slovem cukraina, kter se na soutnm riminskm vrcholu prezentoval, museli bychom uvst vyezvn ledovch monument, vroba zmrzliny, dortov cukraina, karamelov tvorba a tukov dekorace. Vechny tyto profesn tdy v celkov skupin cukrskho oboru bylo nutno sladit do jednoho vtvarnho celku, kter prezentoval soutn dlo vech tm, kter v jednom a pl dni od 10 do 17 hodin vytvely mnohoetn monolit uchzejc se v zvrenm hodnocen o pedn svtovou poctu.
Bylo-li vyeno slovo - pedn -, je tento vraz zcela na mst  vznamu uren riminsk soute, protoe Svtov zmrzlinsk pohr svou konkrtn npln nle k njvt souti tohoto zamen svta.

  

  

  
Zadn spovalo ve tvorb monumentu z ledu, kter pichzel ve sledu prac jako prvn na adu. Tvrci mli krom obligtnch kj k dispozici i velkorozmrn mrazic box, ve kterm ledov blok spoinul a do tm zvren chvle slavnostnho vyhlen druhho dne.
Zde byl, ppadn mohl bt, kmen razu cel soute, jeho tvrdost spovala v pesnm odhadu vyjmut tohoto ledovce v optimln chvli tak, aby do doby ne jeho ledov struktura se pone mnit ve vodn uskupen, mohli lenov tmu na jeho podklad dotvoit cel komplex vstavn tvorby. Tedy jednalo se nejenom o tom bt dobrm vtvarnkem, ale i zrove manarem asu a sprvn odhadnout dobu ne dojde k soutn katastrof v ppadn podob zhroucen se cel soutn jednoapl denn soutn mraven prce.
Zkladna celho budoucho komplexu spovala z ledu na n se poslze  umisoval zmrzlinov dort, zmrzlinov kornout pohr, karamelov skulptura a ozdoba.

len tmu musel s kadm druhem zadn projt ped celou porotou a pedvst vzhled vrobku. Pot rozkrjel soutn pedmt na poet dl rovnajc se potu komisa a pedloil jej k degustaci. Souhra tmu, pokud zprmruji vyjden jednotlivch drustev, trvala 3 msce spolen prce.

 
Mvajc mu se jmenuje Sergio Dondoli a je viceprezident Italskho cukrskho svazu, jen tmto gestem zdrav uivatele naeho cukrskho portlu, kdy jsem mu ekl za jakm elem jsem urazil vzdlenost vce ne 1 000 km. Sergio ml  ml navc modertorskou povinnost pi Svtovm zmrzlinskm pohru.
Prav snmek jakoby demostroval velikost geografickho uspodn svta. Mu vlevo je americk vedouc tmu a v tto chvli i porotce a vedle nho sed nm v esku dobe znm vcar Elisio Tonti, v Rimini vedouc vcarsk vpravy.

 

 

 

 
Pedbn zhotoven zmrzlina, kter druh soutn den vytvela soust soutnho vrobku

Hodnotc jury je samozejm internacionln a sestv z vedoucch kadho zastnnho tmu, tedy devt soutch tm na sebe ve stejn poet porotc.
By z st poadatel se ozvalo slovo finle tohoto pohru, nemla tato sout dn pedkola, nbr se jednalo o pozvan tmy, kter se na njak souti vyznaovaly spnm vsledkem a projevily zjem se riminskho Svtovho zmrzlinskho pohru zastnit. Poet devti soutcch byl omezen kapacitou plochy halovho prostoru.
Pohr je podn pouze pi pileitosti konn veletrh SIGEP v Rimini a to vdy v sudm roce, ili jedn se o termnovou "obroku".

 

 

Na prvnm snmku pedvedeno velmi netradin aranm zmrzlinovho kornoutu. Prezentace zmrzliny jak je patrn ze snmk, bylo libovoln a zleelo na npaditosti a dvce vkusu s ktermi chtli soutc zapsobit na porotu. Prvn snmek zleva znzoruje svtc zmrzlinu.

 

 

 

Druh fze zmrzlinov prezentace spovala ve tvorb soutnch pohr. Fantazii se opt nekladly dn pekky a tak mnoh avangarda i spe  science fiction, si pi pedvdc promend pila na sv.

  

  

  

  

  

  

Dortov exhibice defilujc prostednictvm svch tvrc ped zraky poroty a publika. Ti prvn mli navc tu vhodu, e mohli jednotliv sousta ochutnvat. Vzhled, zpsob proveden a chu byla dal pleitost pro bodov zisk v kompletn tvorb Svtovho zmrzlinovho pohru.

 

Italt tifosi dok svm barvm pipravit vdy pardn atmosfru, bez rozdlu toho, zda jde o fotbal i cukrskou sout.


Jin plody mvaj sv osobit kouzlo, jeho dozrl rozpuk bv vyzvavou sladinou k nakousnut...

 



Vtz 3. ronku Svtovho zmrzlinskho pohru 2008 - ITLIE

2. msto - Francie

3. msto - vcarsko

 
                            Maroko                                                    Irn

 
                         Brazlie                                                            Argentina

 
                              USA
                                                            panlsko

Zvren slovo za 29. ronkem SIGEPu pat vedouc pro styk se zahraninmi partnery Robert Masini.
Z jejch slov vyplv, e pro leton rok byla pipravena rozen ada sout v nch hrl prim Svtov zmrzlinsk pohr. Velk podpora v uspodn sout pila od koly Alimenti ze severn Itlie, majc dlouhodobou zkuenost s podnm takovchto akc. Krom vsledkovch sout byla jet navc pozvna skupina 6 pikovch italskch cukr, kte pedvd pro publikum cukrskou tvorbu ped jejich zraky. Jedn se o profesionly v oboru, kte maj vlastn cukrrny a jsou v Itlii velmi dobe znm.
Dalm vznamnm soutnm podujetm je pekask sout, kter se sice prezentuje jako evropsk pohr, ale ptomnost Australan, Izraelc a Mexika j udv svtov vznam. Krom toho pro nvtvnky  SIGEPu byla pipravili i velmi psobiv mdn pehldku, kdy kostmy modelek znzorovaly okoldov tma, to ve s kulturnm doprovodnm programem. Na tto mdn show pracovali souasn mdn stylist s odbornky na okoldu.Vyplynulko z dalch slov Roberty Masini.
Zrove v letonm roce byl hojn zastoupen obor balic a dekorativn techniky, kdy byla t i zde uspodna sout vetn nkolika pedvdcch akc v oboru.
Samozejm velk prostor byl vyhrazen zmrzlin, kter je typick italsk produkt a je t samozejm, e mnoha dalch vstavi v Itlii tento vrobek m v nplni sv veletrn innosti. Pesto, ale prv SIGEP se me pynit, e pat k nejvt zmrzlinsk vstav na Apeninskm poloostrov a zrove i na celm svt.
Jak je dleitost a zrove nronost vedouc role SIGEPu v tradinch cukrskch oborech, dokld i mimodn pprava na jeho dal, tentokrte ji kulat tict ronk, kter se zahajuje ji potkem letonho bezna.
Krom uvedenho je kadm rokem lehce pozorovateln, e na riminskm veletrhu dochz k vraznmu posunu v pekaskm oboru. To je samozejm vzva pro poadatele SIGEPu ke zven iniciativy ve smru uinit z vstavn produkce tohoto oboru stejnou dominantu, jakou vytv zmrzlina a cukrstv. Alespo prozatm pro Itlii, dodv signora Roberta.

- konec-

 

 

 


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku