Cukrář.cz

Reklama



GASTRO JUNIOR 2007 BRNO – NOWACO CUP - co se vidí až na soutěži

fiogf49gjkf0d

Prezident AKC ČR M. Kubec a Nowaco manager M. Svoboda

 

Prezident soutěže Z. Hladík                 Ředitel SOŠ PaS Brno J. Černý

Při pohledu na  cukrářské výrobky soutěžního finále, lze sportovní terminologií říci, že jsme se už dopracovali do pozice útočného pásma z něhož prostřednictvím takovéhoto způsobu tvorby je možné atakovat  medailové mety i na soutěžích mezinárodního statutu. Mluvit dnes o dobrém technickém zpracování výrobku, považuji za bezpředmětné, neboť odpovídající rukodělná zručnost je na soutěžním pódiu ne předností, ale samozřejmostí. Ten kdo by měl problémy s technikou zpracování, tak ten nemá na soutěži, alespoň typu Gastro Junioru, co pohledávat.
Ta hlavní kritéria hodnot dnes spočívají ve sférách výtvarné fantazie oslovující emočního nitro hodnotitele - nejen odborného - a též, či možná především, v originalitě. Obraz či plastika se nám líbí ne proto, že malíř jej namaloval pokládáním štětce zleva či zprava, či že sochař sekal sochu nějakým typem speciálního dláta či jen pouhým majzlem. Ale proto, že jeho výtvor nás donutil se u něho zastavit déle než u jiných. A mnohá díla hotelové cukrařiny při letošním brněnském finále nás mnohé donutila zastavit se o poznání déle než v některých předchozích letech.
Mladí, někteří i budoucí cukrářští mistři, pod taktovkou svých trenérů, přesně vystihli kam cukrařina jako obor patří, a za její ztvárnění v uměleckém slohu, pak i sklízeli patřičný bodový příděl.

Při této příležitosti bychom se mohli zastavit u mostecké SHŠ Bukaschool. Ne proto že obsadila v cukrářském hodnocení 2. místo, ale byla jedinou školou ze všech zúčastněných, která v letošním ročníku Gastro Junioru stála na stupních vítězů ve dvou oborech. V již zmíněném cukrařském a taktéž i kuchařském. A to ještě dokáží mostečtí navíc i slušně zabodovat v carvingové tvorbě. Anichž bych tuto školu znal blížeji, nepochybuji o tom, že to tam umějí vzít za správný konec.

  

  

  



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.