Cukrář.cz

Reklama



CARVINGOVÁ TRILOGIE Luďka PROCHÁZKY

fiogf49gjkf0d

Do truhlice pokladů kulinářského umu  byl vložen další  drahokam v podobě knižní publikace "Čarujeme se zeleninou 2", v autorském rukopisu mistra nejpovolanějšího, Luďka Procházky.
Česká, neřkuli evropská jednička osobitého gastroumění, nechala již napotřetí ze své publicistické dílny spatřit světlo světa knižní dokument, provádějící svého čtenáře pohádkovými komnatami řezbářských drahokamů, jejichž luminiscence očarovává zrak až k půvabu oslnění. 
Ne bez důvodu již napodruhé vložil do názvu své publikace mistr Procházka slovo čarovat, neboť slovo, jež dle mluvy Bible bylo na počátku všeho dění, není schopno svým jiným tvarem vystihnout fluidum malebnosti vyzařující z každé stránky carvingové alchymie dvojnásobného držitele olympijského zlata.
Kolik existuje druhů, tvarů či barev zeleninové podkladu pro řezbářskou tvorbu, tak tolikrát je úměrným podílem možný několikanásobek jejich výtvarné realizace.
O tom nás přesvědčuje každý obrácený list v knize čarovných úkonů, jejichž prostřednictvím se lze při určité rutině dopracovat ke tvorbě kouzelných dekoračních ozdob jídelních stolů pro slavnostní příležitosti.
Hypotetické možnosti podob dekorativní tvorby jsou ve svých nevyčerpatelných realizacích tak početné, jako je příslovečný počet obilných zrn na šachovnici, navyšující se čtvercem násobku při položení na každé vedlejší políčko.
Část výseče těchto možností je nám přiblížena prostřednictvím druhého čarování se zeleninou.

Celkově třetí knižní Procházkova procházka světem dekorativní tvorby, ani pro tentokráte  neopomíjí ty, kteří do sféry carvingového světa vstupují premiérovým krokem. Jim je určena úvodní stať zaměřená na vyřezávací nástroje a pomůcky a jejich přípravy k řezným úkonům, včetně údržbového servisu.
Řezné technice věnoval autor čtyři strany, neboť jak sám nejlépe ví z vlastní praxe, že špatný návyk od prvopočátku bývá hluboce zavrtaným klíštětem nešvaru, kterého se dotyčný zbavuje s několikanásobnou námahou než s jakou si jej stačil osvojit.
Pracovní postupy jsou seřazeny podle stupňů obtížnosti od základní výuky přes pokročilost až k akademické dovednosti. Veškerá vyspělostní stádia provází odborný výklad na bázi autorovy praxe, který v komplikovanějších úsecích zhotovení staví spolehlivý most k překlenutí očekávaných úskalí.
Přehlídka řezného umu je v této publikaci hojněji rozšířena o květinovou tvorbu, u níž se nejednou čtenářovo oko nechá zmást autentickou dokonalostí zpracování, že zůstává v přesvědčení dojmu pravosti živého květu.

Knižní průvodce iluzionistickým uměním provede zájemce o carvingovou sklizeň, sadem produktů místních zeměpisných oblastí až po exotické plody melounů, papájí či manga, včetně mystického kořene taro.
Každá surovinová stať obsahuje navíc inspirační dodatek v možnosti použití techniky v další námětové realizaci.

Ilustrativní knižní ukázky jsou dílem autora, jenž hlubokou studnici svých poznatků zvěčnil do náplně třetí  tématické publikace.
K přiblížení se kvalitě jejímu obsahu vede trnitá cesta poznatků, pokusů, nezdarů, vzteku, včetně občasných drobných řezných poranění, s možností vzdáleného cíle ve výstupu  na medailové pozice.
Ten kdo se nenechává odradit počátečními neúspěchy současnosti, vytváří sám sobě velkou šanci zrodu a zrání úspěchů budoucnosti. O tom nás mnohokrát přesvědčilo vyhlašování výsledků carvingových soutěží, kdy na vrcholových stupních vítězů mnohokrát stanuli ti, kteří se nechali inspirovat Procházkovým příkladem.

Benešovský průkopník českého carvingu je historickým ledoborcem, razící cestu  příkrovem neprobádaných poznatků ostatním, kteří prostřednictvím jeho knižní osvěty násobenou reálným poznatkem mistrových odborných kurzů, následně sbírali cenné kovy jak z tuzemských, tak i významných zahraničních soutěží.
Laickému oku se může zdát být častokrát neuvěřitelné, jakých rozmanitých tvarů  a barev může mít výtvarný poklad ukrytý ve vnitřní struktuře zeleniny.
To je ovšem prvé písmeno carvingové abecedy, kterou musí budoucí uchazeč o tvorbu čarovného dekorativního románu poznat.
Prostřednictvím poznatků další abecední náplně, za použití klíče vlastního umění, se dokáže učit vytvářet slova, věty a souvětí, aby hlubokým studiem tajemství působnosti jejich vzájemné harmonie dokázal stvořit čarovné kouzlo carvingové poezie.



Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.