Cukrář.cz

Reklama



JUNIOR CARVING CUP 2006

fiogf49gjkf0d

IV.  ročník celostátní soutěže s mezinárodní účastí pro juniory do 21 let

Již počtvrté od roku 2003 rozkvetl sál carvingové tvorby malebnou dekorací uměleckých výtvorů z vyřezávané zeleniny v tradičním místě Městského kulturního centra Pasáž v Třebíči. Organizační taktovka  místního SOŠ obchodu a služeb s garanční záštitou Czech carving studio Luďka Procházky, byla zárukou jistoty zdárného průběhu populární gastronomicko-umělecké disciplíny.

Soutěžní úkol letošního cupu spočíval v double soutěži sestávající z předem připravenené kompozice na téma "Láska" a z akčního pódiového vyřezávání, v němž účastníci ztvárňovali námět "Příroda".
Obě dvě skupiny měly vlastní ohodnocení a  bodový součet obou kategorií určil celkového vítěze.

Předem připravený výrobek na téma "Láska" byl ukázkou stoupajícího trendu nejen popularity carvingové umění, ale též i vzestupné tendence způsobu technického ztvárnění včetně mnohostrannosti námětové fantazie. Je pravdou, že v nejexponovanější oblasti  lidských emocí, v lásce, je námět objemným jezerem s neustálým přítokem romantických pocitů, kterých je dáno lidské bytosti zažít, a tím se i tématické zadání stává nevyčerpatelným prostředkem pro jeho ztvárnění.
Nejinak tomu bylo i na letošním třebíčském junior carving cupu, kdy láskyplná tvorba byla příjemným zážitkovým soustem nabídnutém zraku diváků.
Bylo pozoruhodné sledovat změť náhledů, vytvářejích v nitru mladých lidí pojem láska, a to počínaje klasickým vztahem muže a ženy, přes citovou vazbu rodičů a dětí, pokračující v zálibě k přírodním útvarům či hledání lásky i v oblasti protikladů.

Výsledky výstavní soutěže, kategorie B - Téma "Láska"

   

 

1. místo - Patrik Smaha - Láska k mame

 

 

2. místo - Michal Bartůněk - Milostná zvěst + Kytice

   

3.místo - Markéta Suchá - Srdce v dýni + Bůžek lásky


Pozoruhodný námět lásky v protikladu zvolila Aneta Večeřová, která zobrazila ve vzájemné souhře kočku s myší.


Kategorie pódiového vyřezávání před porotou a návštěvníky je atraktivní způsob soutěžní tvorby, v němž lze vysledovávat zrod celého díla, přes průběžný tvůrčí proces do jeho konečné fáze. K tomu přispívá dvouapůl hodinový limit, v němž pro letošní rok měli soutěžící za úkol zpodobnit téma "Příroda".
I zde se opět jednalo o nepřebernou škálu možností prezentace z oblasti říše rostlin, zvířat, hmyzu, vod, podob hor, rovin, nížin apod.
V této kategorii lze říci, že se na tvorbě spolupodepisoval vjem mladého člověka, majícího sklon k přírodní lyrice v podobě květin, živočichů a romantické podoby některého druhu hmyzu.
Pódiová tvorba s letošním námětem donutila aktéry pro sáhnutí do zásob širšího použití surovin, jež sice většinově spočívaly v melounové objemnosti, ale s přílohou četnosti doplňků dalších zeleninových druhů.

Na tohtoroční Třebíči se očekával souboj juniorských "titánů".
Domácí Michal Bartůněk, přemožitel předloňského vítěze bratislavského Tomáše Vidy, se na start 4. ročníku carvingového klání dostavil v plné řezné zbroji, s vůlí obhájení loňského prvenství.
Bratislavčan, u něhož je Třebíč zapsaná jako trvalá mohyla premiérového vítězství v jeho - a dnes je možné řici - bohaté carvingové kariéře, nejenže se hodlal navrátit k předloňskému vítězství, ale též i zároveň dobytím soutěžního primátu završit a natrvalo se rozloučit s juniorskou soutěžní tvorbou, neboť v červnovém měsíci dovršil 21 roků svého života.
Ve čtvrteční den 8. června roku 2006 se v třebíčském carvingovém cupu nekonalo ani jedno a ani druhé.
Tomáš Vida z důvodu působnosti v Nizozemí nebyl v horáckém městě historických památek přítomen a Michal Bartůněk z mateřské SOŠ Třebíč tentokrát na vítěznou hřivnu nedosáhl.
Korunu absolutního krále 4. ročníku třebíčského junior carving cupu si svým výkonem vsadil na hlavu další slovenský reprezentat carvingového umu Patrik Smaha. Tento útlý adept kuchařské profese, věnující se uměleckému dekóru druhou sezónu, na sebe již upozornil ziskem zlaté medajle loňské podzimní Ostravy, letošním stříbrem z bratislavského Danubia a obdobným kovem z Gastrohradce, který byl umocněn zlatým oceněním za kolektivní absolutní týmové prvenství.
Vše tedy nasvědčuje, že  mezera po odchodu Tomáše Vidy z juniorské kategorie byla pro Slovensko plynule zacelena a že tento cílevědomý a nadaný mladík může důstojně kráčet ve šlépějích svého staršího předchůdce. Připočteme-li k tomu navíc skutečnost, že Patrikovým koučem je letošní hradecká vítězka  v kategorie zvláštního výrobku carvingového zaměření Oľga Barcíková, dostává vyřčení v předchozí větě pevnost budoucí jistoty.

Výsledky pódiové soutěže, kategorie A - téma "Příroda"

 
 

1. místo - Markéta Suchá - ZOO,  Slon v dýni




2. místo - Anna Strnadlová - Květina



3. místo -  Patrik Smaha - Ještěrka a škorpion



Absolutní pořadí 4. ročníku Junior carving cupu Třebíč 2006

1 - Patrik Smaha /Sk
2 - Markéta Suchá
3 - Michal Bartůněk

Patrik Smaha

Odborná porota: předseda Vladimír Krofta, Silva Sulanská, Josef Kuchař

Třebíčský Junior carvig cup má ustálenou tradici v doplňkových diváckých soutěžích.
Diváci měli příležitost svést boj o nejkrásněji vyřezané jablko, určit hmotnost koše se zeleninovým obsahem a vyřezat z jablka obvyklé velikosti co nejdelší slupku. V této pozoruhodné kategorii zvítězila Lucie Nováková, které se podařilo vytvořit celistvou sluku v dílce 320 cm. Jedná se o výkon výtečný, nikoliv však rekordní, neboť ten si stále drží z loňského roku Pavel Saifert v délce vyřezané slupky 3.88 cm!



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.