Cukrář.cz

Reklama



GASTROHRADEC 2005 - 2. místa - 3.část

fiogf49gjkf0d

Cukrář senior 2. místo -  Baltaliyski Youri, Hilton Prague


Hodnotící pohled Pavlíny Berzsiové podal vysvětlení, v čem se stala chyba u výborného romantického cukrářského monumentalisty s exoticky znějícím jménem. Problém spočíval v tom, že čokoládový exponát se zcela nekryl s kritérii cukrářské kategorie C/1, což obnášelo nezbytnou bodovou penalizaci. Dezerty se v letošním případě u Youriho neukázaly být jeho až tak silnou oporou, takže zisk 34,4 získaných bodů byl dostačující na odražení útoku kolegyň ze třetí pozice, ale nestačil ke zteči vítězné kóty.
Youri Baltaliyski zřejmě svoje lepší umístění protaktizoval, když s podobou soutěžního díla se nepřihlásil do kategorie zvláštních výrobků, kde by zřejmě nadílka plusových bodů byla značnější.
Jeho dílo se ovšem stávalo objektem pozornosti návštěvníků, protože Baltaliyski je svým založením sochařský tvůrce, jak nás již mnohokrát přesvědčil v minulosti, a svůj výtvarný talent prezentuje prostřednictvím cukrářského, konkrétně čokoládového umu (který ale nebývá dobrým kamarádem s fotoaparátem, kdy čokoládová barva mnohdy splývá s pozadím).



Cukrář junior 2. místo - Cmajdálková Daniela, SOU a OU Vsetín



čokoládovo oříškový korpus plněný karamelovým krémem potažený plastickým cukrem ozdoby z karamelu růže, frézie

Porotě se líbil nádherný tvar srdcí, jemná technika, čistota zpracování jak dortové části, tak karamelových ozdob. A tak i v tomto případě díla cukrářské juniorky se vytahovaly vysoké známky.
Dodejme, že se jednalo o vyjádření jednoducho-účelovou formou ( a to je ta modernost) podstaty hluboké lidské emoce, intimního vztahu muže a ženy střízlivou, ale zároveň výstižnou mluvou  výtvarných linií které vyjadřují vše co je možné popsat v mnohaset stránkových románech. Autorčin záměr je navíc jemným způsobem zdůrazněn odlišnou barevností obou srdcí.


Zvláštní výrobek cukrářský 2. místo - Ilona Janurová, JAJA Pardubice


Perníková tvorba v kombinaci s marcipánovou hmotou a bílkové polevy z autorské dílny pardubické firmy JAJA.
Pohádkový námět "V říši Elfů a fantazie" měl původně soutěžit v jiné kategorii a byl obsáhlejší a měl více tvůrců. Ale definitivní záměr v zařazení do zvláštního cukrářského výrobku pozměnil pohádkovou personalistiku včetně autorského sóla, kdy administrativně byla registrovaná pouze Ilona Janurová, jak nám osobně sdělila.
Perníková tvorba je jedním z nejvděčnějších podkladů pro pohádkové náměty. Moderní pohádku je možné ztvárnit i moderně při zachování klasické podstaty ducha. Určitě zdařile nás o tom přesvědčily výtvarné perníkářky firmy JAJA.
Plastická tvorba s dekorativní malbou vytvořila sugestivní přenesení na kontinent Faydwer do Auretánské říše a působiště Elfů.


 

Handikepovaní cukráři, kuchaři a zvláštní výrobek 2. místo - Pavla Indrová, Město Přerov



Bohužel foto není k dispozici

Zvláštní výrobek junioři 2. místo – Tomáš Vida, soukromě Bratislava




SVADBA /psáno slovensky/
- kvetinová žardiniera
- svadobná kytica pre nevestu
- žardinierový koš
- dekorácie na svadobný stol

Carvingová práce bratislavského juniora, který se v soutěžních kláních pohybuje stále výše, ukazuje výtvarný potenciál, který je otevřeným podložím, z něhož Tomáš čerpá plnými hrstmi a stále je z čeho brát a určitě ještě dlouho bude. Připadá mě, že se jeho práce lepší od soutěže k soutěži.
Porota ocenila náročnost techniky květinové tvorby, která spolu s dalšími prvky svatebního námětu byla sladěna do vizáže působivé ucelenosti. Práce na melounu vhodně prokombinovaná ztvárněním květinového motivu a nápisu prokázala tvůrcovu vyzrálost, která spolu s vkusným aranžmá vynesla Tomáše Vidu na malé první místo v juniorském carvingu a celkově na druhé v kategorii zvláštních juniorských výrobků.




Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.