Cukrář.cz

Reklama



MORAVSKÝ POHÁR 2005

fiogf49gjkf0d

3. ročník soutěže odborných dovedností žáků SOU a SOŠ oboru cukrář, pořádaný při příležitosti 60. výročí založení školy

 

Místo konání: SOU a SOŠ  potravinářské a služeb Charbulova - Brno

Pořadatelé a organizátor: SOU a SOŠ potravinářská a služeb Brno

Partnerská škola:  SOU a SOŠ a VOŠ Bzenec

Ředitel soutěže : MVDr. Ladislav Černý, ředitel školy

Odborný garant

a patron soutěže: Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Brno

Hlavní sponzor: IREKS ENZYMA

Sponzor: GOSTOL TRADING Brno

 

Úspěšné trio zleva Soňa Kadlíčková (SK), Jana Kyselová , Lucie Zedníková

1. Kyselová Jana – Potravinářská škola a služeb, Brno
2. Zedníková Lucie – SOU a SOŠ Bzenec
3. Kadlíčková Soňa – Združená stredná škola potravinárská - Bratislava

 

Soutěžní disciplíny

1. Odborné testy – 30 otázek z odborných předmětů

2. Výroba slavnostního dortu do 5 kg na téma svátek, narozeniny, svatba.      

    Pro hodnocení připraví každý soutěžící vzorek k degustaci z použitých

    surovin.         .

3. Výroba 4 druhů dezertů o hmotnosti 40 g po 8 ks + 2 ks od každého

    druhu k degustaci k hodnocení. Hodnotí se též použití surovin zdravé

    výživy, např.: nízkotučný tvaroh, jogurt, nízkotučné krémy, ovoce,

     seznam apod.

 

 

 

vítězný výrobek – Kyselová Jana, dort zhotovený k 60. výročí školy, karamel, modelovací cukr, čokoláda.

Dezerty oříškové, banánové, malinové, tvarohové

 

Časový limit

1. den -  teorie

2. den - 7 hodin praxe

3. den - 3 hodiny praxe

 

Receptury

Soutěžící pracuje podle vlastních receptur. Každý soutěžící předá odborné hodnotící komisi recepturu dortu a jeho nákres + receptury dezertů

 

Moravský pohár mající premiéru v roce 2003 v prostorách potravinářské školy a služeb brněnské „charbulky“,  si v sudém roce předal pořadatelské žezlo s partnerskou školou ve Bzenci. Tím tak vznikla obroční rotační perioda dvou významných potravinářských škol na jihu Moravy.

Brněnské SOU a SOŠ potravinářské a služeb slaví v letošním roce 60. jubileum svého vzniku. Během dlouhodobého vývoje se odborná výuka ustálila na počtu 9 tříletých učebních oborů, 5 čtyřletých studijních oborů s maturitou, dvouleté denní a tříleté dálkové nástavbové studium s maturitou. Škola je pravidelným spoluorganizátorem největší gastronomické juniorské soutěže v ČR GASTROJUNIOR, a pořadatelem kosmetické a kadeřnické soutěže HARMONIE. Studenti školy se významným počtem zúčastňují výměnných odborných a jazykových zahraničních stáží. Škola je taktéž zapojena do mezinárodního programu EU „Leonardo da Vinci“ a „Sokrates“, a stejnou měrou vyvíjí aktivity na domácí půdě v podobě spolupráce s Hospodářskou komorou ČR a profesními asociacemi.

 

 


2. místo – Lucie Zedníková

 

Na téma podstaty cukrářského Moravského poháru jsme se zeptali vedoucí učitelky odborné výchovy paní Stanislavy Lesákové.

 

Jaké zaměření, a to jak obsahové, tak i tématické bylo v náplni letošního Moravského poháru?

Jedná se o tradiční změření sil studentů cukrářského oboru a aplikaci poznatků nashromážděných během odborného studia do soutěžní podoby.

Nejde jen pouze o vyjádření rukodělné dovednosti, ale i zároveň o uplatnění teoretických poznatků získaných během studia, které mohou soutěžící navíc uplatnit v rámci svého tvůrčího potenciálu ve hranicích soutěžního zadání.

Žáci měli možnost se pohybovat v tématickém rozmezí svátek, narozeniny, svatba, kdy se tohoto zadání zhostili v plném rozsahu s tím, že jejich výrobky kromě dobrého technického zhotovení se vyznačovaly též i čitelnou významovou tvorbou.

 

Zdravá výživa je nejenom akutním společenským mementem, ale už i též pozitivním hitem zařazovaným do soutěžních zadání. Do jaké míry  se tento trend podílel na liteře soutěžních disciplín?

Účelem zvolených surovin bylo snižování obsahu kalorických tuků a cukrů a zařazení výživových složek mající prioritu ve zdravé výživě a to jak v korpusech, tak i v náplni. To znamená mléčné výrobky, tvaroh, jogurt, kysanou smetanu, které byly doplněny různými ovocnými příchutěmi popřípadě zmrazeným či čerstvým ovocem včetně jádrovin.



 

 


3. místo – Kadlíčková Soňa

 

 

Ředitel odborné školy potravinářské a služeb Ladislav Černý se s námi podělil o organizační zákulisí soutěže

 

Pane řediteli, organizace III. ročníku cukrářské soutěže tentokrát padla na vás. Vložený kapitál poznatků z pořádání prvního ročníku, ale též i druhého ve Bzenci, jste mohli dnes úročit. Jak ona realizace vypadala v praxi?

 

Již podruhé se pořádal Moravský pohár v prostorách našeho učiliště a tak nabyté zkušenosti z předešlých soutěží jsme skutečně úročili v letošním roce. Proto jsme se rozhodli  pro konání soutěže v období jarních prázdnin. Získali jsme tak volný prostor školy, nemusili jsme přerušovat nebo omezovat provoz jednotlivých oborů a disponovali jsme i časovou svobodou.

 

To z jedné strany bylo asi velkým plusem, ale vyvážením této organizační výhody utrpěla divácká účast.

To nepopírám, ale vycházíme z toho, že pokud někdo chce vidět kvalitní výrobky a soutěž, tak ani prázdninový termín mu v tom nebude překážkou. A ti ryzí soutěžící, kteří se rádi takových akcí zúčastňují, nebudou v prázdninovém termínu spatřovat překážku. Ono ostatně není naším cílem do diváckých prostorů nahnat dva tisíce dětí z donucení.  Ti, kteří dobrovolně přijdou, si automaticky do podvědomí zapisují postřehy a zážitky, které zpětně přenášejí do svého studia či práce.

 

Prapor trendu zdravé výživy je v současnosti vyvěšen na četných stožárech, soutěžních nevyjímaje. Jak vaše škola podchytila tento nástup pozitiva zdravé výživy?

Jedná se opravdu o nosný trend, mající dnes již celosvětovou působnost a nevyhnul se tak ani naší škole. V praktické školní výuce používáme takové suroviny a následně výrobky nezatěžující organismus, ať se jedná o karcinogenní látky či některé druhy dalších látek se zápornou působností na zdraví člověka. To platí bez výjimky pro všechny naše  výuční potravinářské obory a stejnou měrou byly voleny prvky zdravé výživy pro zadání této cukrářské soutěže.

 

Dosavadní tři ročníky Moravského poháru jsou ve znamení duální organizace dvou významných jihomoravských škol gastronomického zaměření. Když už jste se rozhodli pro kolektivní organizaci s rotačním působením dvou škol, proč nezapojit do soutěžního děje dalšího partnera?

 

Právě teď přicházím z jednání tří ředitelů, a to bzenecké a kroměřížské školy včetně naší, kdy padlo definitivní rozhodnutí o tom, že bylo vytvořeno organizační trio, jehož součástí je i kroměřížská škola, kde by se příští rok konal čtvrtý ročník Moravského poháru.

 

Proč troškařit a držet se pouze při moravském jihu. Zalétly vaše myšlenky severněji, kde se též nalézají  moravské prostory?

Dnes se konal třetí ročník a soutěž je stále ještě v rozjezdu. Nechceme lámat nic přes koleno a hodláme nabírat postupnou rychlost, která by s sebou též vezla i ohlas. Já osobně jsem přesvědčen, že kvalitou, dobrými výsledky a širokou účastí dojde ke zpopularizování této soutěže, která může vyvolat případný zájem i v dalších částech Moravy.

 

Lichý ročník Moravského poháru pořádaného dnes u vás, se  trefil do významného sudého  výročí školy. Zkuste v kostce zrekapitulovat chod školy alespoň za vašeho působení.

U nás působí profesor Herník, který si pamatuje začátky školy založené v roce 1945, která se tehdy nazývala potravní škola a učily se na ní obory pekař, cukrář a kuchař. Později se výuka rozšířila o další potravinářské obory a služby. Vývojem došlo k dalšímu slučování a optimalizování, zlepšovaly se podmínky. Před třiceti lety se postavila tato budova a my jsme se přestěhovaly z centra Brna do těchto prostor.

Můžeme tedy říci, že postupný vývoj se stal zdrojem prospěchu potravinářských oborů a snad i celého školství.

 

Jak velká bude oslava tohoto významného výročí školy?

Původní myšlenka spočívala v uspořádání větší akce ve  významných  prostorách našeho statutárního města. Ale posléze jsme se rozhodli pro odlišnou realizaci oslavy výročí školy, a to tak, že uctění šedesátého jubilea školy bude zároveň součástí každé akce námi pořádané. To znamená, že oslava nebude mít jednorázový charakter, ale bude rovnoměrně rozložena dílčím způsobem po dobu celého roku. A abych byl konkrétní, začali jsme již slavnostním plesem v hotelu Voroněž v počátku roku, nyní připomínáme jubileum při této soutěži, stejně jako při těch, které budeme pořádat později, či jako součást maturit a podobně.

 

Název soutěže Moravský pohár, jenž ve své organizační podstatě měl více než jednoho pořadatele, tak trochu v duchu názvu, ale i významového poslání, tím pádem volal po větší dávce „zmoravštění“. Téma, jehož obsah byl předmětem tříročních úvah, doznalo svého naplnění v den vyhlášení výsledků Moravského poháru, kdy dosavadní jihomoravské školské duo bylo posíleno o další významnou pedagogickou instituci obdobného zaměření v Kroměříži. Hanácké Atény, jak bývá město kulturních památek zapsaných v UNESCO přezdíváno, tak budou dotvářet hybné trio, kterému se tak nabízí možnost z dosavadní soutěže zemského významu se slovenskou účastí, vytvořit třeba i až soutěžní cukrářský festival na celostátní úrovni.

Kostky jež byly trojicí zainteresovaných ředitelů odborných škol vrženy, jsou zatím v pohybu. Jaké hodnoty čísel budeme moci v následujících letech odečítat z jejich plošek, bude záležitostí všech persón zúčastněných v celkovém budoucím ději soutěže nesoucí název Moravský pohár.



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.