Cukrář.cz

Reklama



GASTROJUNIOR den třetí - aneb je to za námi

fiogf49gjkf0d

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
pořadatel soutěže

GASTRO JUNIOR 2004
10. jubilejní ročník soutěže

mladých odborníků v oblasti gastronomie
NÁRODNÍ SOUTĚŽ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTͨ


POŘADATELÉ: Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Veletrhy Brno a. s.
ORGANIZÁTOŘI: EXPO LINE, spol. s r. o. Brno
SOU a SOŠ potravinářská a služeb Brno
ODBORNÍ GARANTI: Asociace kuchařů a cukrářů ČR pobočka Brno Asociace číšníků České republiky
HLAVNÍ SPONZOR: NOWACO spol. s r. o.
HLAVNÍ PARTNER: INTERGAST Praha spol. s r. o.
JIVA JIRÁK
PARTNEŘI: BONDUELLE, s. r. o.
ČEROZFRUCHT, s. r. o.
Firma FIALA
Mc Cain
ZNOVÍN ZNOJMO a. s.
SOUTĚŽNÍ OBORY: kuchař - kuchařka
cukrář - cukrářka
číšník - servírka
SOUTĚŽ JE URČENA: pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením do věku 21 let
MÍSTO KONÁNÍ: Brno - Výstaviště, pavilon "H"
TERMÍN SOUTĚŽE: 3. – 5. března 2004
DOWNLOAD: Kompletní propozice ke stažení


Do třetice všeho dobrého, máme-li na mysli součet soutěžních dnů, po nichž si už mnozí oddychli, že je to opravdu za nimi, a to soutěžícími  počínaje včetně doprovodu, organizátorů, komisařů, no prostě všemi, kteří přiložili ruku k dílu k zdárnému průběhu prestižní gastronomické soutěže, která v letošním roce vygradovala do své jubilejní podoby. V soutěžním pavilonu zhasla světla a Gastrojunior 2004 se ponořil do temnoty vzpomínek, jež z nedalekého návrší svým svitem sametově hladil symbol Brna,  hrad Špilberk.


Kompletní hodnotící komise soutěže GASTROJUNIOR 2004

Jak už bylo v předchozích dvou reportážních dnech vyřčeno, tento desátý ročník podstoupil i experimentální kůru, která v jádru dobré myšlenky se ocitla na roubu odlišné odrůdy než měli sami organizátoři původně na mysli. Určitě nelze říci, že by se něco pokazilo, ale musí se též vyslovit, že se nic nezískalo. Podstata této slovní přesmyčky spočívá v letošní organizační originalitě ve které se opustila stopa odzkoušené jistoty regionálních kol a soutěžící se ocitli rovnou pod vrcholem juniorského Olympu a k jeho zdolání scházela některým nezbytné průprava pro takový náročný výškový výstup.
Ke cti organizátorů náleží, že tuto skutečnost nehodlali vůbec zakrývat a veřejně ji proklamovali v samotné chvíli, kdy podle způsobu provádění soutěžní práce bylo patrné, že někteří junioři se brzy zaseknou ve skalní průrvě soutěžních nároků. To o čem se nahlas hovořilo v průběhu všech tří dnů, bylo i oficiálně prohlášeno při slavnostním zakončení 10. ročníku „junioru“ v hotelu Voroněž.
Jedenácté pokračování gastronomické mládežnické soutěže se tak opět vrátí do původní organizační struktury, avšak jak též zaznělo z oficiálních úst, její nová podoba dozná některých úprav, které ještě prozatím admiralita Gastrojunioru drží pod pokličkou.

Celkový náhled na třídenní brněnskou cukrářskou tour nám opět přibližuje předsedkyně hodnotitelské komise Pavlína Berzsiová.
S tvorbou moučníků jsme coby porotci byli vcelku spokojeni. Oceňovali jsme snahu soutěžích o tvorbu moderního designu, která se projevila ve správné velikosti a  taktéž odlehčenosti a plně zapadala do představy tříchodového menu, kdy moučníkový doplněk  neodradí strávníka sytostí předchozích chodů a dokáže naopak vyvolat potřebu jeho konzumace. A navíc se zde v Brně ukázalo v plné šíři, že světový trend hotelové cukrařiny se u nás už natrvalo zabydlel a vyprofiloval se do potřebné podoby hotelového dezertu, která vyžaduje lehkost, vzdušnost a zakomponování ovocných prvků. V této poloze je i zároveň dělítko mezi klasickým  a restauračním zákuskem, kdy jejich složení zároveň i reprezentuje prostředí v němž je podáváno.
Potíž nastala v některých případech s pěnou sabaione a proč tomu tak bylo jsme si řekli ve vstupech předchozích dnů a náš nominační experiment s přímou finálovou účastí nesplnil představy do něho vložené.

Náš další dotaz směřoval do oblasti účasti a výkonu zahraničních soutěžících z nichž se výsledkově vyšplhal nejvýše a to do zlatého pásma Andreas Reich z Gastgewerbefachschule Wien, který v celkovém hodnocení obsadil 4. místo.
Andreas Reich svou tvorbou byl z dua zahraničních účastníků v cukrářském oboru nejúspěšnější a již v den jeho působení  bylo zřejmé, že se s jeho jménem setkáme hodně vysoko. Bylo pouze otázkou kolik dalších juniorů ho ve výsledkové listině předběhne. V závěrečném vyhodnocení to byli tři a jemu tak zůstala ona příslovečná „brambora“, kdy mu cennější kov utekl pouze o pár bodů.

OBOR ČÍŠNÍK

Svou velkoobjemovou troškou  přispěli do soutěžního mlýna  i ti, kteří uzavírají řetěz obsáhlé gastronomické tvorby svých kolegů-prvovýrobců a na jejichž umu výrazně záleží zda v kuchyni zhotovený pokrm bude u zákaznického stolu vhodně dokořeněn
číšnickým umem v takové míře, aby  zákazníka v restauračním zařízení dokázal  přenést do nadstandardní sféry stravovacího úkonu.
Nad průběhem číšnického klání z nejvyššího postu bdělo oko předsedy číšnické hodnotící komise Petr Prostředník, který třídenní průběh soutěže číšníků a servírek shrnul do následujících vět.

V našem oboru měli soutěžící za úkol provést dranžírování a servis pstruha s přílohou pro dvě osoby a servis vhodného vína. S kolegy z komise jsme se shodli na tom, že průběh  letošní soutěže splnil naše očekávání a že se mnozí soutěžící pohybovali v požadovaném limitu pravidel této soutěže. Snahu nelze upřít nikomu a o konečném umístění rozhodovalo to, kdo z učedníků číšnického řemesla dokázal přes rutinu zmíněné snahy se dokázal nejvíce přiblížit
k profesionální interpretaci číšnického úkonu. Shodli jsme se s kolegy z komise na tom, že v této pozici se ocitnul Jan Budín z Poděbradské SOU.


3. Klasnová Eliška, 2. Kohoutová Radka, 1. Hemerková Kristýna


 


1. místo: Hemerková Kristýna  /SPV hotelu Inter. Continental Praha/

 Křupavý komínek s višňovým mascarpone, sabayonem z ledového vína, ovocným salátem a banánovým bonbonem


2. místo: Kohoutová Radka /SOŠ a SOU Děčín/

Komínek z rýžových listů plněný šlehačkou, jahodami a sabaionem s jahodovou omáčkou, doladěn flambovanou zmrzlinou v mandlích a pečenou rýžovou nudlí.


3. místo: Klasnová Eliška /SOU potravinářská Klatovy/

Smažená zmrzlina v mandlovém kabátku s omáčkou z čokonugi a ovoce, doplněná ovocným sauté na javorovém sirupu, překrytým čepicí z pěny sabaione.



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.