Cukrář.cz

Reklama



JUNIOR CARVING CUP

fiogf49gjkf0d

Téma: Květinová kompozice

Moravská město Třebíč bylo svědkem prvé české samostatné juniorské soutěže v carvingu, podržíme-li se světového názvu pro řezbářství, kdy se pod ostřím čepele nože a dalších řezných  pomůcek rodí jedlá krása specifických tvarů, barev a kombinací. Umělecké dostaveníčko ve městě na řece Jihlavě si dalo dvacet juniorských adeptů mladého řezbářského oboru, kterým učarovala dekorativní tvorba z ovoce a zeleniny.
Samotná soutěž, oděná do premiérového hávu,  se konala v Městském kulturním centru Pasáž pod pořadatelskou taktovkou SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč a firmou Luděk Procházka - CZECH CARVING STUDIO. Jméno zakladatele českého carvingu, držitele zlaté medaile  kuchařské olympiády IKA 2000 a autora dvou tématických publikací, bylo  i zároveň dostatečným lákadlem k návštěvě akce na které se průkopník uměleckého dekoru organizačně podílel a jehož kurzy prošla většina soutěžících.
Je-li řeč o jménech, je možno zmínit i další gastronomické celebrity oboru podílející se na třebíčském uměleckém show, a to v rolích hodnotících komisařů.
Jména předsedy poroty Milana Sahánka a porotců Silvie Sulanské a Vladimíra Krofty jsou dostatečně známá všem těm těm, kteří o gastronomii v soutěžním provedení i byť jen letmo zavadili.  Řadu těchto odborníků ověnčenými rozmanitými soutěžními úspěchy, rozšířil v třebíčském uměleckém klání i držitel Řádu sv. Vavřince a autor mnoha odborných publikací pan Ladislav Nodl coby čestný host. Přítomnost těchto exluzivních osobností dávala carvingovému dekoru patřičnou vážnost i význam zároveň.

JUNIOR CARVING CUP byl součástí  akce JUNIOR SHOW, mající svoji perioditu v patronátní tvorbě třebíčské SOŠ a SOU, které připravily rozmanitý program sestávající z různorodých soutěží a představení typu hudebních vystoupení, someliérských ukázek, kadeřnické tvorby, cukrářských výrobků, techniky balení, turistickým programem, aranžérskou tvorbou  a nezbytnou občerstvovací nabídkou.

Kuriózní zajímavostí se stala divácká soutěž v ořezávání jablka "O nejdelší slupku" pod názvem Housenkiáda, kdy vítěze čekala cena v podobě radiomagnetofonu.
Oč jednodušeji ořezávání jablka vypadalo, o to složitější se ukázala tvorba slupkové špony, kdy jen talentem nadaný ořezávač se dostával k délce slupky přes metrapůl. Zvídavé zraky přihlížejících prošly teoretickým i praktickým rychlokurzem, který osmělivší se uchazeči zužitkovali v posunu rekordu pod dva metry celkové délky. Bylo zřejmé, že bájná hranice kuriózní soutěže se nachází na dvou metrech a že její případný pokořitel získá primát v technice ořezávání jablka. Před samým koncem, kdy řady zájemců již značně zřídly, se objevila dívka s osobitou řeznou technikou a posunula rozměr odkrájené jablkové slupky na rozměr 2,14 metru a po právu si nasadila pomyslnou jablkovou korunu královny housenkiády na svoji tmavovlasou hlavu.


Carving
Carvingoví soutěžící měli za úkol v časovém limitu 2,5 hodin zhotovit květinovou kompozici a provést její naaranžování na podkladě typu mísy, talíře či podnosu dle vlastního výběru. Bodové ohodnocení se týkalo:
- pracovního provedení
- stupně obtížnosti
- originality
- uměleckého zpracování
Hodnotící kritéria se  pohybovala v bodovací škále 1 až 10 bodů.

Dvacet mladých vyznavačů romantické umělecké gastronomie zasedlo za soutěžní stoly kulturního centra Pasáž, aby zhmotnilo do soutěžní podoby uměleckého dekoru svůj pohled na svět  a formou abstraktní podoby podali svědectví  o nevyčerpatelném kombinačním námětu krásy.
Soutěžní tvorba mladých výtvarníků je z pohledu výsledku trochu ošidná, vezmeme-li v potaz zkušenost, a mnohdy nezkušenost, kdy vrstevnická kategorie skýtá sice stejné soutěžní podmínky, ale  praxe mladého člověka v rozdílu i méně než jednoho roku může být mnohdy rozhodujícím činitelem posouvající soutěžního adepta na příslušnou příčku závěrečného hodnocení. Takto je zapotřebí juniorské umístění i tvorbu brát.
Dvouapůlhodinový limit je dostatečným časovým prostorem k realizaci zadání i tvorbě umělecké představy, ale praxe otesávající  učedníka v mistra, v případě třebíčského carvingu, byla  u některých účastníků postřehnutelně úzkoprofilovým artiklem. O to víc odvahy a elánu pohánělo tvorné nářadí méně zkušených nadšenců do zamýšlených ztvárnění a kombinací přetvářející soutěžní surovinu v rámu zadání do podoby představy autorovy vize.

Tým luhačovického SOŠ a SOU, druhý nejpočetnější účastník soutěže, začal od samého počátku udávat tón lídra vyřezávacího pelotonu. Lázeňskému městu ovšem zdatně sekundovalo i město hlavní, které bylo sice nejpočetněji zastoupené, ale své síly tříštilo ve čtyřech klubových barvách.
V době kdy obnažené suroviny  začaly nabývat konkrétních podob, bylo možné s přesností středního rozptylu přijímat sázky na jednotlivé favority, jejichž předběžnou pozici začali zaujímat luhačovičtí výtvarníci Janiga, Jankových a Křovina, tvořící ve stejné rovině s pražskými dekóristy Kuracinou a Skořepou. Ve hře o přední posty byl též i ostravský Folta.
Řeklo by se, že  jemná rukodělná práce bude dominantou žen, ale dívčí tvorba Strnadlové, Vojákové a snad ještě Huspekové se zřetelně nacházela přibližně v polovině dvou desítek tvůrců květinové kompozice.
Poslední půlhodina již byla ve znamení dokončovacích úkonů, kdy jednotlivé filigránské detaily zkompletovaných uměleckých konstrukcí měly ještě za úkol doladit celkovou harmonii díla a s napětím se očekávaly hodnotící verdikty.

Třetí a druhé místo patřilo luhačovickým J+J, Ondřeji Jankových a Janu Janigovi z SOŠ a SOU, kteří se o tyto posty podělili v rozdílu čtyř desetin bodu. O šest bodíkových desetin zvítězil Ondřej Kuracina z Restaurantu Zahrada v Opeře, Praha, který dokázal dobře prodal svoji vytříbenou řezací techniku a zužitkovat několikaroční praxi. Ondřej měl připraven vkusný a nápaditý projekt výrobku, a představu s kterou na soutěž přišel, též věrohodně převedl do podoby své květinové kompozice, což všichni rozhodčí shodně ohodnotili prvním místem.

Třebíčská premiéra juniorského carvingu potvrdila, že teprve nedávný příchod této pozoruhodné disciplíny není jen jarem zvěstované  první vlaštovičkou, ale že umělecký dekor vyřezávané zeleniny a ovoce si vybojoval svoji pozici na gastrosoutěžích a dokázal se stát samostatnou disciplínou.
Mimořádný zájem mladé generace, a nejen té, je dobrou zvěstí a příslibem pro české barvy na budoucích kláních na světových kolbištích.



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.