Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár - tuctové jubileum / - III.

fiogf49gjkf0d


Hodnotící komise zleva: Renata Svobodová, Pavlína Permedlová a Eliška Dernerová  - předsedkyně

Vyrovnanost 12. ročníku Moravského poháru v dortové tvorbě byla tentokrát mimořádná. Rozdíl mezi 1. a 2. místem měl hodnotu 1.34 bodu a ostatní rozestupy se nalézaly  v přiměřené dimenzi mezi sebou. A to je ještě potřeba zdůraznit neviditelný fakt, že hlavní bodový zisk se uděloval za senzorický vjem, takže některé exponáty, které právě tímto kritériem ztrácely na hodnotícím přídělu,  byly vizuálně někdy i atraktivnější než ty, které získaly v konečném hodnocení lepší postavení.
Je to tak návod pro ty, kteří umí výtvarně dobře tvořit, ale mají v chuťové alchymii ještě nějakou tu rezervu.


KOVÁČOVÁ Pavlína, SOSŠGP Jeseník


V čem je v cukrařině zakopaný pes? V tom, že je krásná a někdy i překrásná. Ovšem není hlavním pokrmem, ale jen jeho chuťovým doplňkem. Takže je jeho konzumace řízena pouze momentální chutí a nikoli bezvýhradnou životní potřebou. Zatímco obdobná krása z hmoty trvalé  struktury, která je tzv. „na furt“,  má životnost přetrvávající i generace, tak ta cukrářská má ke své smůle jepičí život, protože člověk ji v návalu mlsného chtíče okamžitě pozře. Avšak tu smůlu by bylo lepší nazývat štěstím, protože vzato z druhé strany má  sladkost svůj stupeň návykovosti, čímž oproti výrobku trvalé hodnoty, který si už nikdo podruhé nekoupí, tak u cukrářského tovaru dochází v jeho nákupu k peroiditě. Zní to kuriózně, ale je tím přesně vystihnuta základní podstata úspěšnosti cukrářské profese. Tedy zájemci o štíhlou linii a ti co pečují o své zdraví, nejsou v žádném případě partneři cukrářů. A my jen zlomyslně můžeme prohlásit, že dobře jim tak, když neví co je v životě dobré - prosím brát s humorem - ! 


TARR Karol, SOŠP Nitra

Cukrářský obor a potažmo i soutěže se rovněž inovují v oblasti nářadí i pomůcek, mezi které patří například aranžovací drátky, které byly použity pro výrobu květin. Tato pomůcka splňuje hygienické normy EU  a existuje již od dřívějška v běžném prodeji.
To, že cukrářstí tvůrci jsou rovněž ve své produkci schopni své výrazné inovace, nás přesvědčují téměř na každé soutěži svou nápaditostí, flexibilitou a precizností.  Je otázkou nakolik bude cenová politika tohoto státu tak vstřícná vůči těmto vyslancům dobré kvality, protože co je kvalitní, mívá nezbytně i svou cenu. A ta bývá za současného ekonomického stavu nepříliš dobrým spojencem pro ty cukráře, které svým umem lze řadit do umělecké kategorie.


VONDRÁKOÁ Vendula, SOŠSOU Třešť

V každém případě je dobré, že se takovéto přehlídky cukrářského půvabu  pořádají, navzdory tomu, že vložené investice předčí efekt výnosu.
Ale jsou tím, co tento umělecký obor drží stále ve hře a vyvolává naději v lepší časy. Bylo by dobře věnovat důsledný pohled na výběr těch, kteří se na obor cukrář hlásí a selektovat na ty, které mají k cukrářskému povolání předpoklady a úsporu obdržených investic na jejich výchovu využít na zdokonalení cukrářského umu a jeho vývoje v provedení těch nejlepších. Nelžeme si sami sobě, protože všichni víme, že kvantu přijatých studentů není úměrná efektivita  a v konečném výsledku u oboru zůstává pouhé žalostné torzo. Takže peníze na výuku těch, kteří se oboru dále nevěnují, se rovnají investici vyhozené z okna. Rovněž ale dobře vím, že jak se takový výrok lehce řekne, že praktická proveditelnost je v českém systému řízení tomu mnohem obtížnější.
V tomto směru bude nutné řešení, protože jinak bude cukrářská výuka pouhou formalitou, která obor budu pouze držet ve stavu status quo, který nemá větší význam než jeho pouhou stagnaci.
A jak ukazují výsledky některých soutěží, mladé lidi, včetně jejich koučů, schopné držet otěže progresivního vývoje, na to máme!



Dnes je čtvrtek čtvrtek 10. července 2025
svátek slaví Libuše a Amálie, zítra Olga

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2025 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.