Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár - tuctové jubileum / - II.

fiogf49gjkf0d


4. - KROČILOVÁ Veronika, SŠHPZ Uherské Hradiště /obrázky je možné klikem zvětšit/

Zvon času již odezněl 12. ročníku Moravského poháru v dortové a dezertní tvorbě a my se můžeme těšit na jeho třináctou sadu, tedy čísla nikterak populárního. V osudí pořadatelského koloběhu pro rok příští připadla režie cukrářského poháru kroměřížské SHSŠ, škole, která byla posledním vstupujícím na každoroční pořadatelský kolotoč a bude to již potřetí, kdy se ujme pořadatelské režie.

Dalším prvkem, který obohatil cukrářskou tvorbu a nalézal se ke spatření na 12. ročníku Moravského poháru, byl aranžovací metalický drát, opředený floristickou páskou určený jako konstrukční prvek pro výrobu květin, který se začíná rovněž objevovat na cukrářských soutěžích.
V souvislosti s brněnskou akcí lze poukázat na vyrovnanost jednotlivých výrobků, které v počtu třinácti zdobily soutěžní pódium a nelze než konstatovat, že se jednalo o skvost vedle skvostu.


 5. - VOLNÁ Denisa, SŠGSO Frýdek Místek

Je zde avšak jiná věc a to dosti bolavá. Brno je asi 12 krát větší než jsou obě zbylá města dohromady, ve kterých se Moravský pohár pořádá. Tak napříč své jednoznačné demografické převaze, nemá úměrně tomu odpovídající návštěvnost.
Ba nebudu nikterak od pravdy když napíšu, že jak jihomoravská vinařská východní výspa i hanácké Atény  zřejmě Brno o nějakou návštěvnickou hlavu předčí! Že je to ke škodě popularizace  toho uměleckého a chutného oboru, netřeba jistě dodávat.
Pro Brněnské to bude či měl by být určitě námět k zamyšlění. Je tu ovšem několik ale. V mluvě jednoho z řečníků se ozval návrh prezentace takového cukrářsko – soutěžního umu v prostorách některého velkého nákupního centra. Jistě se jedná o podnět dobrý, ale v jaké lehkosti byl takový návrh pronesený, ostatně dobře myšlené a přející návrhy svého autora nic nestojí, o to by jeho realizace byla obtížněji realizovatelná. Jedním z prvých těžkostí by byla cena takového pronájmu, na kterou by se vázaly potíže na první pohled neviditelné.


6. Stehlíková Michaela, SŠPOS Brno

Střední škola potravinářská obchodu a služeb Brno je školou multifunkční sestávající ze šesti detašovaných pracovišť. Celkový počet zaměstnanců je složen z 270 person a výčet studentského stavu vykazuje 2700 osob.
Škola provozuje téměř dvě desítky oborů, když bereme v potaz i jejich  výkonnostně odbornou diferenci. To je bezesporu notná porce starostí a problémů, z čehož se odvíjí i věci následné.
A to vyvolá logickou úvahu, že z této dvacítky nemá, ostatně ani nemůže mít každý obor vzájemně si rovné podmínky, kdy navíc takovéto kvantum musí zákonitě vést k prioritám jednoho vůči druhému. Nelze ani jinak. Neodpovídejme, ale položme si jen otázku, na kterém místě se bude v řebříčku zmíněné priority ocitat ne až tak zcela zbytná cukrařina?  A tak bychom mohli pokračovat, kdy závěrem k uvedenému patří zmínka o tom, že každá škola dnes bojuje s druhými o přežití a tak v pudu sebezáchovy bere mnohé z toho co je tzv „ po ruce“ a co kapacitní podmínky dovolí.


7. - DLABAJA Lukáš, SŠHS Kroměříž

A všichni dobře víme, že těch dobrých žáků, bývá asi tak z deseti jeden.
A ani to nemusí být automatickou pravdou. Možná, že jsou to jenom ti + něco  málo navíc, co je ke spatření v podobě hezkých výtvorů na soutěžích. Což je v porovnání s celkovými investicemi přece jen trochu málo!

- pokračování -



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.