Cukrář.cz

Reklama



SALIMA - mezinárodní potravinářské veletrhy - rok 2002

fiogf49gjkf0d
365 dní měli cukráři na to, aby ukojili svoji touhu po nejvyhledávanější potravinářské výstavě v České republice. Tento apetit byl navíc umocněn tou skutečností, že Salima přešla na vystavovatelský systém sudých roků, a dvě dvojky v současném letopočtu byly termínovým startovním znamením pro spuštění gastronomického reje v jihomoravské metropoli.
OBR1
Veletrhy Brno operativně využívají své středobodové polohy v Evropě a v návaznosti na bohatou pořadatelskou tradici datující se již od roku 1928 posilují svým významem též i prestiž města na Svratce, které tak stále více proniká do evropského i světového podvědomí coby "Brno - město veletržní". Mezinárodní potravinářské veletrhy v Brně byly konglomerátem gastronomických výstav pod názvy :

SALIMA - 23. mezinárodní potravinářský veletrh
INTECO - 20. mezinárodní veletrh zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování
PIVEX - 10. mezinárodní veletrh pivovarnictví a sladovnictví
VINEX - 10. mezinárodní vinařský veletrh
MBK - 1. mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství
A v právě v posledně jmenovaném MBK rozbil cukrářský obor svůj hlavní stan.
Dvě podlaží rozlehlého pavilonu B nabídla široký sortiment cukrářského zboží a doplňků v podobě výrobků ze šlehaných, jádrových a pálených hmot, výrobky z listových, lineckých, vaflových těst, sněhové pečivo, diabetický program, zmrzliny a mnohé další, mající přímou či nepřímou souvislost s oborem sladkého umění.
Nedílnou složkou cukrářské dílny je strojní zařízení počínající šlehacími stroji, mixery, výrobníky šlehačky, zmrzlin. V této skupině byly v nabídce pečící trouby, smažící zařízení, dále pečící plechy, formy na modelování a řada dalších přípravků.
Speciální složku výstavní nabídky tvořila kategorie esencí, barviv, aromat, ochucovadel, polev, polotovarů, stabilizátorů, rosolotvorných surovin, past a nepřeberná řada směsí všeho druhu.
Tradiční zastoupení měly výrobky z oblasti cukrovinkářství, trvanlivých pečiv, stejně tak i pracovních pomůcek a oděvů.
Z konkrétních vystavovatelů lze poukázat např. na firmu DIAMANT CZ spol. s r.o. se sídlem v Praze, a její nabídku surovin pro cukrárny a pekárny.
V programu této expanzivní firmy bylo možné si prohlédnout, ale i v možných případech ochutnat z nabídky různých druhů hotových a suchých náplní s makovými, lískooříškovými a vlašskoořechovými komponenty.
Ve výrobním programu DIAMANTU nalezneme cukrářské korpusy pro výrobu třených výrobků, kdy se používá hotová směs CAKE MIX pouze s přídavkem vody a oleje či tuku.OBR2
Pro výrobu ovocných náplní v rychlém čase a minimalizaci pracovního úsilí slouží DIAMANT JUICE FILL, kdy za použítí jednoduchých doplňků získáme chutnou náplň, kterou je možné i zmrazovat nebo promísit s čerstvým ovocem. Obdobně je možné hovořit o další nabídce fi. DIAMANT , kterou jsou cukrářské krémy a náplně, jejichž příprava si opět vyžaduje minimum času a pracovních úkonů.
Tato firma má rozšířený program o rotační a sázecí pece, strojní zařízení v oboru, suroviny a poskytuje kompletní servisní zázemí.
Diamant spol. s r.o. je bytostně spjat s firmou OMEGA CZ spol. s r.o. se stejným sídlem, mající ve výrobním a prodejním programu průmyslové krájecí automaty, malé mycí stroje, čističky na plech, horkovzdušné pece, systém moučného hospodářství včetně servisního zabezpečení.
Na letošním I. mezinárodním veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství nechyběla všudypřítomná firma FIALA.
Proč všudypřítomná? S významným pražským obchodníkem Ing. Jaroslavem Fialou, či činností jeho firmy, se můžeme opravdu setkat mnohde, kde to jen cukrařinou trochu zavoní. Nyní to bylo v Brně, bezprostředně poté v Hradci Králové (o GASTROHRADCI sledujte reportáž v rubrice soutěže), ale o tři neděle se logo firmy FIALA ocitne již v blízkosti (ex)lidojedů v asijském v Singapuru. Až tam do rovníkové oblasti v těsné blízkosti Sumatry (kde se opravdu až do dneška prý ještě nějaký lidožrout vyskytne) odjíždí výprava AKC ČR na světovou soutěž (cukrářský internetový server cukrář.cz přinese rozsáhlou reportáž) a zmíněné logo firmy Fiala je nezbytným ozdobným a propagačním doplňkem rondonu našich soutěžních vyslanců.
OBR3
Ale zpět do Brna. Cukrářům jsou nepochybně známé esence, dochucovací pasty, různé mousse na přípravu pěn z mléka nebo šlehačky či tuková poleva MOHRENGLANZ s vysokým leskem, jejichž import je možné zařadit do průkopnických činností zmíněné pražské firmy. To je dílčí výřez Fialova reportoáru nabídky cukrářům na brněnském veletrhu. Firma FIALA < má v ČR zastoupení fi. BRAUN a v této souvislosti můžeme hovořit o dochucovacích pastách, esencích, rychle tuhnoucích směsí pro zalévané ovoce a široké nabídce dekorací stejně jako i drobné cukrářské techniky.
Z menších firem s cukrářským zaměřením se na letošní SALIMĚ představila firma KOVANDOVI z jihočeských Černovic, zabývající se výrobou a distribucí dekorativních posypů z cukru a čokolády včetně gastronomických a cukrářských polotovarů.
Firma KOVANDOVI je rozčleněna do dvou složek:
Maloobchodní - s nabídkou pro velkoobchody, obchody s potravinami, samoobsluhy a cukrárny
Gastro - nabídka pro cukrářské výrobny a cukráře.

Pozoruhodným vstupem na prkna znamenající svět v oblasti propagace, učinila svou přítomností na mezinárodním potravinářském veletrhu poděbradská firma LUNA, která na náš trh přináší diabetický program s dodatkem " ... a nejenom pro diabetiky." Firma s poetickým vesmírným názvem, vstoupila velmi razantním a praktickým způsobem do mašinérie podnikatelského světa, kde se rozhodla zmapovat bílá místa v oblasti stále narůstajících poptávky po dia produktech neboť zatím dostupné údaje hovoří o více než třičtvrtině milionu obyvatel této republiky trpící diabetem.
Výrobky pod označením - diabela - zavedla firma Kessko, jejíž výrobky jsou již známé ve více než čtyřiceti zemích světa. Jedná se o produkty diabetického jemného pečiva a cukrářských specialit, včetně nabídky receptur a poradenství. Do výrobní linie byl zaveden též i speciální italský zmrzlinářský program. Tato činnost firmy Kessko je víc jak dostatečně prověřena počtem 5 milionů diabetiků v Německu a výrobky označené známkou diabella garantují přesnost údajů ve spojitosti s diabetickými předpisy.
Věřme, že firma Lunana domácí půdě úspěšně naváže na tuto již 16-tiletou důvěryhodnou tradici.

Ke koloritu Veletrhů Brno v cukrářské oblasti, nezbytně patří i pořádná cukrářská soutěž. I letos tomu bylo nejinak.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR pořádala již tradiční soutěž juniorských nadějí příbuzných gastronomických oborů cukrářů a kuchařů GASTROJUNIOR (bližší reportáž v rubrice soutěže) v samostatném pavilonu H.
Punc významnosti na tomto bitevním poli sladkostí a dobrého jídla svou přítomností a zahajovacím projevem dodal primátor města Brna Petr Duchoň.
Polovíkendový páteční den uzavřel čtyřdenní přehlídku "top-možností" našeho oboru. V tomto prvém mezinárodním veletrhu mlynářství pekařství a cukrářství mohl každý přítomný nahlédnout do nekonečných hlubin možností oboru s nímž je bytostně spjat lidský život. Neb potravina nás prakticky provází každým dnem našeho života od samého počátku až do jeho konce. Proto je tomuto sortimentu věnována tato mimořádná pozornost.
SALIMA - Mezinárodní potravinářské veletrhy v Brně toho byly názorným příkladem.
Již teď se těšíme na jejich pokračování v roce 2004 !


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.