Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár - kroměřížská dortová exhibice / -3.

fiogf49gjkf0d

 

Zopakujme si do třetice, že kroměřížský Moravský pohár byl soutěžním vzestupem, ale nikoli  prostřednictvím proklamovaného sloganu, který je s oblibou tlumočen na mnohých soutěžích proslulým formálním výrokem, že jsme zase o krok dále apod.
Shoda názorů na skutečný vzestup je u těch, kteří se v tomto oboru pohybují,  a je ukázkovou shodou přísudku s podmětem v pravém slova smyslu.
Protože jsem vydavatelem a šéfredaktorem dvou odborných médií, a to kromě cukráře i gastronews.cz, který je vzhledem k tématice o poznání větší vůči „bratrskému“ cukráři, mám možnost dobře sledovat a vnímat odlišnost nejenom obou médií, ale i zároveň povahy jejich uživatelů. Zde dochází k pozoruhodnému jevu, který lze nazvat úměrou nepřímou.

 
                                       Fibichr Jan - SŠPHZ Uherské Hradiště

A to, že gastronews, jehož tematickým záběrem je kuchyně a restaurace, kdy personalistika tohoto oborového zaměření je výrazně vyšší než v cukrařině, má ve svých juniorských, avšak i nejuniorských členech, oproti cukrářským pozoruhodnou zvláštnost.
Podívejme se na diskuzní sekci obou portálů. Diskuze na gastronews je totální pleveleniště dotazů, spíše žebroty a rovnou řeknu vyložené nestoudnosti v podvodech studentů gastronomického a číšnického oboru.

Posuďte sami:
 
- Ahojky potřebovala bych pomoc při sestavování slavnostního menu..jedná se o narození dítěte nebo křtiny vůbec si nevím rady.

- Prosím vás co je to charakteristika jídel a nápojů?

- Pošlete mně téma Seznamovací večeře s novým sousedem z Ruska. Tuto práci mám odevzdat do 27.4.2012 a už jsem opravdu zoufalá,protože zatím nemám vůbec žádnou inspiraci či nápad.

- Dobry den v cervnu delam zaverecky a vibral jsem si tema vinobrani,mohli biste mi pomoct slozit menu k vinobrani?

Když vidím tohle - posledně uvedený dotaz - a uvědomuji si, že takovýto gramatický negramot prošel kompletní školou a několik ročníků školou odbornou, kdy ho  při takovém pravopisu nikdo nevyhodil a jde k závěrečným zkouškám, tak  mně polévá stud, cože jsme si to vychovali za nástupnou generaci.
A takto bychom mohli pokračovat ve stovkových příkladech, kdy dotyčný chce, aby za něho někdo zadání vymyslel a poslal. Pokud se tak stane a u zkoušek to projde, tak v závěru studia obdrží nějaký certifikát, kdy následně tento vzdělaný nevzdělanec, mává bezcenným cárem papíru a dožaduje se umístění a platu.



 
                                   Nikol Zvadová - SŠGOS- Frýdek- Místek

Kde je chyba? Ve špatných učitelích nebo ve špatných žácích, kteří se vůbec neměli na obor, ke kterému nemají vztah hlásit a přesto byli přijati?
Co dál? Přijdou do firmy, kde je od samého počátku zřetelné, že nic neumějí a končí. Sami jsme se museli ve Větrníku s mnohými takovými rozloučit. K čemu byly miliony a za dobu po převratu vlastně miliardy vynaložené na jejich výuku? Jsou to jen peníze vyhozené z okna!
Nebo je to tím, že v objemu uvedených profesí je vyšší personální stav, myšleno oproti cukrařině, a že tím pádem tyto odstrašující příklady jsou více vidět? Těžko říci. Ale když se podíváme do diskuzní rubriky na cukrar.cz, tak nenajdeme jediný dotaz tohoto druhu, kdy otázky jsou pokládány výhradně na odborné rovině a stejně tak i odpovědi.
Vůbec se nedivím těm, kteří by na gastronews.cz v diskuzi chtěli rozvinout nějaké téma, že díky tomu, co tam najdou, se svého úmyslu vzdají.

 

Je tedy odbornost či morální úroveň a potažmo i škol v cukrářském odvětví vyšší než v kuchařském či číšnickém? Je to pouze položená otázka, která vyplývá z daného stavu, ale sám bych to takto jednoznačně tvrdit nechtěl, neboť na druhé straně vidím na vlastní zrak, kolik pěkných a příkladných ukázek potvrzených soutěžními výsledky vzniká v těchto oborech. Spíše bych spatřoval tuto svízel v tom, že vzniklo přemnoho škol, které měly možnost v zájmu náborového zisku nabrat takové kvantum žáků, kteří tam nemají vůbec co pohledávat a nakonec z důvodu nezájmu nebo absence místa stejně dělají něco jiného nebo je nalezneme na seznamu nezaměstnaných.

Původně jsem zamýšlel pouštět dotazy na zhotovení menu apod., pouze v tom případě, pokud dotyčný jej sám sestaví a hodlá na dané téma rozvinout diskuzi.
To by mělo svůj přínosný účel. Avšak žadatel v takových případech není schopen sepsat ani řádku. A to se přitom týká i studentů posledních ročníků, kteří žebrají o námět pro závěrečné zkoušky! O gramatické negramotnosti už byla řeč. V takovýchto případech zůstává prostě rozum stát.
Od tohoto úmyslu jsem ale upustil, protože jsme informativní médium a ne suplement školských zařízení, kde je na to zaplacený a vyškolený personál. A proč to neříci na rovinu, že nejlépe se vydělává na blbosti lidské, kdy nám každý hlas, byť i na neinteligentním základě posiluje návštěvnickou účast, což je obdobný princip jako v politice.
Co se s tím dá dělat? Příčina je v přijímání žáků za každou cenu, aby se splnilo jakési kvótové kritérium. A to bohužel platí o školách všech stupňů a zaměření. Vše nasvědčuje tomu, že jedinou možností je snížení počtu škol, k čemuž už stejně dochází a docházet bude kvůli stavu české ekonomiky. Zde účelové námitky, že se tím sníží vzdělanost, neplatí, protože tímto postupem se budou pouze účelově eliminovat stavy těch, kteří ve vzdělávacích zařízeních nemají co dělat  a u uchazečů o při přijetí  se tím výrazně zpřísní přijímací podmínky, kdy tak bude možné oddělovat zrno od plev.



 

Budiž ke cti cukrářů napsáno, že tento nešvar v jejich oboru, alespoň v podání přes naše médium neexistuje. Jsem si samozřejmě vědom, že tomu může být i jinak, že se i sem tam asi naleznou podobní obrázkové, ale ti k hrůze svému okolí propagaci své „vyspělosti“ přes naše médium nečiní.
Tedy rovná desítka cukrářských výstavních soutěží s dortovou tématikou je za námi a vlnovka soutěžní trasy se již začala vinout směrem k jihovýchodnímu cípu republiky, do Bzence. Úroveň, dosažená cukrářkami  a cukráři v Kroměříži je pro bzenecké  vhozenou rukavicí. Jak znám tento nadšený a  profesionálně vyspělý cukrářský tým tohoto vinného kraje, nepochybuji, že ji už nyní bzenečtí zvedli s velkým odhodláním  v záměru sofistikované přípravy 11. ročníku Moravského poháru roku 2013.



Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.