Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - dortové dominanty v Rimini / - 3.

fiogf49gjkf0d

Riminský veletržní areál je světovou dominantou výstavní cukrářské  prezentace. Způsob propagace jakéhokoli výrobního útvaru je každým rokem těžší a náročnější, o čemž svědčí úbytek nejenom veletržních akcí, ale i jejich vlastní kvantita, popřípadě i kvalita, viz. např. u nás sestupný trend potravinářské výstavy Salima.
Riminský SIGEP však zůstává světlou výjimkou a je jakýmsi posledním Mohykánem velkoprostorových výstav cukrářského zaměření.
Riminská cukrářská fiera si stále zachovává hojnou přízeň vystavovatelských subjektů, jakož i davy diváckých příznivců.

 

Avšak i ona si prošla vývojovou spirálou. Její expanze ještě před třemi lety překonala dokonce  „velkou louži“ a zakotvila v největší zemi jihoamerického kontinentu Brazílii. Mimochodem, tato jediná portugalsky hovořící země latinské Ameriky patří k velmi rychle se hospodářsky rozvíjejícím zemím světa. Ale i zde narazila kosa na kámen. Jiné kulturní, tedy i stravovací návyky, včetně vysokých teplot, ale i problematika hroutící se italské ekonomiky, tak v součtu všeho dala tomuto podnětnému a již i realizovanému nápadu v podobě mezikontinentální filiálky brazilskému Sigepu definitivní „adeus“.

  
  

  

Zřejmě tedy proslulý a tradiční výtvarný cit pro design, včetně osobního vztahu pro práci s detailem, měl obří podíl na tom, že dnešní cukrářské, potažmo i zmrzlinářské dění  světa  v příměsi tradiční "dolce amore" určil, kde bude každoročně slet cukrářů celého světa.
Ostatně tuto skutečnost potvrdila i letošní návštěva čítající více než 100 000 návštěvníků.
Samozřejmě, že je nutno tuto diváckou masu spatřovat globálním pohledem, na níž se podílel i pekařský obor v návaznosti na zmrzlinu, čokoládu a všemožné atributy snoubící se s těmito obory.

  
  
  

Rovná dvacítka ukázkových dortů á la Italia v provedení juniorské italské školní mládeže byla představena vašim zrakům.
Při pohledu na slavnostní cukrářské dominanty právě v prostředí potomků starých Římanů, se myslí line myšlenka, že ani v dobách tisícileté antické říše bychom nenalezli počátek tohoto cukrářského výrobku. Jeho původ pochází totiž z oblasti ležící o poznání jižněji a o dobu více než dvaapůl tsíce let dříve, a to v samotné říši proslulé rovněž monumenty, ale o trochu většími a z jiného materiálu. Jednalo se o Egypt a jeho tajemné pyramidy.
Pro dnešek jsme pro vás přinesli ukázku dortových pyramid, které byly vztyčeny při příežitosti 33. výročí trvání cukrářské říše v italském Rimini.

- pokračování -

 

 



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.