Cukrář.cz

Reklama



Koláčová rozhledna na Čerchově

fiogf49gjkf0d

Folklór a rekordy jsou možná určitými protipóly, ale spojit dějiny se současností mostem nápadu a píle určitě lze, a to i do případného rekordu, jak nám ukázala Střední škola v Hostouni se zaměřením na kuchařské práce, která pro budějovický Gastrofest se pokusila vytvořit světový rekord v obložení chodskými koláči maketu Kurzovy věže, rozhledny na hoře Čerchov, nejvyššího vrcholu Českého lesa nedaleko Domažlic.
Houstounští si zadali do osobního předsevzetí každoroční rekordy, které vytváří ve spolupráci s jihočeským Gastrofestem, kdy pro tentokrát koláčový obklad tvořil už pátý pokus jejich snahy o vytvoření něčeho, co zde ještě nebylo.
Tím prvním počinem, který odstartoval rekordní spirálu, bylo krájení nudlí na čas a v deseti minutách nakrájeli 7 260 polévkových nudlí.
Dalším vrcholem úsilí hostouňských o absolutno byla sedmimetrová skládaná, srolovaná palačinka, zdobená džemem a ozdobená šlehačkou. Tento palačinkový sladký had spatřil světlo světa za necelé tři minuty.
Dalším rekordem, třetím v pořadí, byly kremrole o průměru 12 cm, složené do sebe se šlehačkovou výplní v počtu 90 kusů a složené podélně v řadě vytvořily vzdálenost 6 metrů.
Loňský rekord houstouňské školy tvořila špenátová palačinka plněná tzv. nekonečným vajíčkem v délce 7.20 m v časovém rozmezí 3 minut.
Maketa zbudovaná pro každoroční rekordní tradici, v tomto případě se jednalo o pátý rekord, byla obložena 416 koláči, kdy každý z nich se vyznačoval hmotností 0.5 kg, což vytváří včetně prostředků na přilepení a váhy samotné makety, monument blížící se svou váhou k téměř 3 metrákům.
Do úsilí rekordního snažení zaznívala chodská hudba, lemovaná pestrobarevností chodských krojů, jejichž tradice je v takové síle, že se na některých místech kolem Domažlic nosí dodnes. Návštěvník 15. ročníku Gastrofestu, při vstupu do pavilonu Z, při spatření expozice kulinárního umění houstoňské školy v součtu všeho co reprezentovalo jejich kraj se silnou folklorní tradicí, se přenesl do časů Jiráskových Psohlavců a jejich hraničářského způsobu života, včetně boje za své královské patenty. Oživlý duch Jana Sladkého Koziny a jeho druhů, mohl tak v pocitu dávna, díky této gastronomické akci, opětovně ožít a provázet návštěvníky 15. výstavního ročníku pozoruhodnými dějinami našeho státu, reprezentovanými v tomto případě kulinární chodskou folklorní romantikou, včetně jejich proslulých koláčů.

 

Rozměry makety Kurzovy věže obložené chodskými koláči
Výška   3000 mm
Šířka základny 1100 mm
Šířka ochozu   800 mm

Suroviny
Tvaroh měkký 36000 g, povidla 12000 g, mák 12000 g, vejce 1440 g, droždí 1280 g, rozinky 1600 g, mandle 1600 g, mouka plh.160000 g, cukr krystal 8000 g, cukr moučka  4000 g, Hera 8000 g, sádlo 2000 g,
mléko 40 l, sůl 1000 g, vanilinový cukr 480 ks, citronová kůra 100 balení, rumová esence  120 ks, vanil. puding 160 balení.

Rekord vytvořili studenti Jan Kulíšek III. ročník, Jan Cína III. ročník,  Marek Stašica  III. ročník, Petr Cabadaj II. ročník,
Václav Procházka učitel odborného výcviku.
Rekord byl schválen při mezinárodní výstavě GASTROFEST v Českých Budějovicích dne 11. 11. 2011 v 11:11 hodin.



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.