Cukrář.cz

Reklama



Sicilské trubičky Cannoli

fiogf49gjkf0d



Octnout se na Sicílii, znamená v prvním pohledu návrat do období naší 1. republiky. Drobné pultové obchůdky ještě nejsou bezbrannými kuřátky pod spáry marketových gigantů, malé dílničky mají místo působení mnohdy na ulici před vlastním krámkem. Dopravní značky jsou podél cest přítomny, ale je lepší se při jízdě po hlavní silnice lepší podívat, zda nemá jedoucí po vedlejší komunikaci zrovna příliš na pilno a rovněž je potřeba dbát pozoru, aby jste nevjeli do smečky potulujících se psů.
Ostrov pod italskou samosprávou, který byl teprve před 150 lety začleněn pod vůdčí zemi apeninského poloostrova, žije svým osobitým životem a beze sporu ještě i tak dlouho žít bude.
Největší středomořský ostrov ležící v sopečném pásmu, má stále aktivní vulkánovou variantu Evropy, Etnu a na nedalekém souostroví Lipary rozehrává svůj sopečný ohňostroj sopka Stromboli, kdy jí občasně druhým hlasem přizvukuje další sopečný útvar Vulcano. Vyhaslých sopek, alespoň prozatím, bychom nalezli v tomto pásmu povícero.



Pokud jste viděli ve starých italských filmech patriarchální záběry hloučku rokujících mužů, tak tento obraz je na Sicílii přítomný i dnes. Ženy v této skupině neuvidíte a stejně tak i v obchodech. A to dokonce i v cukrárnách se setkáte s mužským personálem. Ženy jsou sice též někdy přítomné, ale ve viditelně menším poměru. A pokud, tak se většinou jedná o mladé dívky, kdy starší ženy se nalézají spíše doma.
Sicílie dala údajně Itálii, a tím i celému světu proslulé špagety, velký prim hraje i víno, jehož obsah alkoholu místní vinaři díky slunci nedostanou pod hranici 14 procent, kdy se tak rychlé ovínění dostaví u Středoevropana někdy až nečekaně rychle.
Rovněž je proslulá i sicilská pasticceria, kde dominantní roli hraje dezert Cannoli, což jsou trubičky plněné sladkým sýrem riccotou.

Suroviny
25 g másla
300 g pšeničné mouky
110 g cukru
sůl
1PL octu
1PL brandy
1 bílek
olej

Náplň trubiček
50 g čokolády
300 g sýru Riccota
100 g kandovaného ovoce
¼ ČL skořice
cukr moučka


Příprava

Máslo nakrájíme na malé kousky. Mouku nasypeme na vál a uprostřed vytlačíme prohlubeň.
Do důlku vložíme máslo, 25 g cukru a sůl. Vše důkladně promícháme. Přilijeme brandy.
Směs ručně prohněteme až do stavu pevného, ale tažného těsta, které po důkladném zpracování zabalíme do průhledné fólie a necháme odležet v ledničce.
Pracovní plochu posypeme moukou. Vložíme těsto a řádně jej vyválíme a vyřežeme kolečkem čtverce o stranách 8 cm.
Každé dva protilehlé rohy potřeme bílkem a vložením jedním rohem namotáme na trubičku. Vložíme do pánve s olejem a pečeme do zlatova.
Na pečícím papíře necháme odkapat.
Hrubým nastrouháním připravíme čokoládu na náplň. Na jemno nastrouháme sýr Ricotta. Vmícháme zbylý cukr.
Metlou na sníh upravujeme hmotu až je dobře promíchaná a celistvá. Vmícháme čokoládu, kandované ovoce a skořici. Konce nvyčnívající náplně ozdobíme kandovaným ovocem.
Náplň vložíme do trubiček, které posypeme cukrem.

Alternativní varianty
Místo sýru Ricotta lze pro náplň použít odpovídající množství nízkotučného tvorohu.
Ke Cannoli lze doporučit suché sicilské víno Marsala, které má rubínovou barvu. Pro opravdové labužníky víno několik hodin před servisem otevřeme a podáváme při teplotě 10 – 12 °C.



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.