Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár - 7. ročník

fiogf49gjkf0d

Moravský pohár cukrářů má své specifikum v rotujícím pořadatelském triu, kdy z původní dvojice odborných škol Bzence a Brna se před třemi roky rozšířil organizační počet o třetího hráče, kterým se stala Hotelová škola v Kroměříži. Posunem času to byli opět kroměřížští, kdo se ujal řídící taktovky pro třídenní cukrářský soutěžní maratón znamenající finále Moravského poháru cukrářů. Soutěžící poslal do města pyšnícího se zápisem na seznamu UNESCO vítězný výsledek školního kola.
Podkladem pro hodnotící bodování byla nejenom samotná vizáž soutěžního výrobku, ale zároveň i chuť, zpracování, hygiena, čistota na pracovišti a čas.


                          zleva: L. Došková, M. Árendášová, M. Hrušková

1. místo - Monika Hrušková
- Potravinářská škola a služeb Brno - studentka 3. ročníku jedné z pořádajících škol Moravského poháru.  Zvolila charakter dortu, korespondujícím s jejím příjmením, a to s převažující hruškovou náplní doplněnou o další ovocné plody, jejichž řadu násobil i tekutý produkt Jana Bechera z Karlových Varů. Samotný vizážový námět byl tvořen spíše tvůrčí intuicí než cílevědomou šablonou. Háv dortu vytvářela potahovací hmota. - Odborná učitelka Zdeňka Hošková.

2. místo - Mária Árendášová - Stredná odborná škola Nitra  - 1. nástavbový ročník. Slovenská účastnice jela do Kroměříže na zahraničně soutěžní zkušenou, s výsledkem celkového druhého místa. Na cukrářské škole v Nitře je silná karamelová líheň, kdy tato surovina byla hlavním atributem úspěchu slovenské cukrářky. V celkovém pojetí dortu se zračil jarní námět, kdy samotnou náplň tvořila piškotová hmota v kombinaci směsi různých krémů. Potah byl tvořen kombinací čokolády a potahovací hmoty. - Odborná učitelka Eva Mihálková.

3. místo - Lucie Došková - SOŠ a SOU Bzenec - 3. ročník.  Jemné růžové tóny, znázorňovaly emoci dívčích tužeb. O co jednodušší, o to vroucnější, bylo možné tvůrčí motto výrobku sestávající z oříškovo - čokoládové náplně s oříškovou pastou. Dezerty zněly čokoládovým tónem s druhým hlasem ovocného podbarvení. Lucie si vytvořila dobrý bodový náskok, leč past časové tísně, díky náročnosti karamelového ztvárnění, jí posunula až na třetí místo.- Odborná učitelka Jitka Šebestová.

Soutěžní klání mívá dvojí tvář. Tou prvou je pro oko diváka viditelný finální výstavní exponát a tou druhou je z návštěvnického pohledu neviditelné  zákulisí v úvodním odstavci zmíněných podkladů hodnocení. A právě ono, je především  tím rozhodujícím faktorem, který zamíchá pořadím, napříč tomu, že z laického pohledu lépe vypadající výrobek se ocitne na nižší příčce oproti tomu, který se třeba nevyznačuje absolutní normou vžitého úhledna.
Tajemství pointy Moravského poháru poodhalila předsedkyně poroty Eliška Dernerová odtažením clony soutěžního týlu.  Přenesla nás do prostorů, kde soutěžící strávily (a odtud již budu i nadále používat ypsilon, protože stoprocentní počet soutěžních účastníků byly dívky) tři dny cukrářského celibátu a souhrn všech hodnotících kritérií z nich vybral tři ty, které se svého sladkého úkolu zmocnily nejlépe. První soutěžní den byl sice tvůrčím nástřelem, ale směr a způsob cukrářské střelby pro zkušené oko porotkyň naznačil mnohé a děvčata se svým předvedeným pojetím tak samovolně vpasovala do výkonnostních stupňů, které se pro ně staly z pohledu hodnotících, určitým osobním kritériem, od něhož se poté odvíjelo mnohé.


 
Podrobíme–li práci vítězky Moniky Hruškové drobnohledu komisařek, tak porota se shodla na faktu, že prim v jejím soutěžním úsilí hrála chuťová harmonie dezertů. Dort upoutal lahodným hruškovým apetýtem, který byl pečetěn v pravdě profesionálním cukrářským projevem studentky brněnské odborné školy.


 
Druhé místo, řekněme zahraniční účastnice z Nitry, potvrdil jednoznačně foukaný karamelový design jejího výrobku. Chuťová oblast měla některý nedoladěný tón, který ubral potřebné body, ale karamel byl tou třetí sudičkou, která povýšila Máriinu práci nakonec na 2. místo.


 
Bzenecká Lucie Došková aspirovala svým výkonem hodně vysoko, neřkuli i snad nejvýše. Čistota a atraktivita zpracování všech výrobků včetně chuti byly,  dle vyjádření poroty,  na příkladné úrovni. Ale, jak známo nebývá všechno zlato, co se třpytí, viz. výše popsaná hodnotící pravidla. Lucku chňaplo chapadlo časové tísně a stáhlo ji do hlubin 3. místa. Jó, psychika bývá mocný činitel!
Je tak již  na posedmé v Moravském poháru cukrářských tvůrců, přesněji tvůrkyň, dobojováno. Podíváme-li se zpětným pohledem na začátek této soutěže, ba i třeba do její druhé poloviny, nelze se vyjádřit jinak, než že úrovňový trend soutěžních exponátů má šipku ukazatele výkonnosti namířenu směrem k nebi. Do jeho blankytné modře sice zbývá ještě značný prostor, ale lze s jistotou říci, že bylo nakročeno správným směrem. Ukazuje se mnoho podkladů pro takovéto tvrzení. Mohou jimi být možnosti objemnějšího kvanta soutěžních zkušenosti, a to jak z řad samotných soutěžících, tak i jejich koučů. Je k dispozici široká informatika, možnost zisku zahraničních zkušeností, či přirozený zájem o nejlepší výsledek těch, kteří cukrářskou profesi pojímají jako poslání. A dodejme ještě jeden velmi důležitý aspekt, který bývá silným motorem sloužícím k pohybu vpřed. Tím je bitva škol mezi sebou o přežití a zvolená soutěžní zbraň bývá účinným prostředkem k prosazení záměru.  Zjednodušeně řečeno, jedná se o konkurenční prostředí. A to dokáže dělat divy.
Příští rok se dostane k pořadatelskému slovu  jihovýchodní oblast naší republiky zosobněná bzeneckou odbornou školou. A jak známo kraj vinné révy bývá nejen pohostinný, ale i nápaditý. Jakéhože žolíka z rukávu překvapení vytáhnou pro tentokrát bzenečtí, se osobně už těším nyní. A rozhodně nejenom já.

- obrázky výrobků je možné klikem zvětšit -

 



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.