Cukrář.cz

Reklama



Fialové cukrářské hmoty a pomůcky

fiogf49gjkf0d

Populární cukrářské semináře společnosti FIALA PRAHA bývají tematickým dostaveníčkem nejenom zástupců odborných kruhů, ale též i těmi, jímž je tvorba cukrářských výrobků vroucnou zálibou.
Náplní již opakovaně reprízovaného semináře, zaplňujícího při každé realizaci předváděcí prostor, byla ukázka různých druhů potahových a modelovacích hmot, s praktickou demonstrací jejich rozdílů a možností použití či vzájemné kombinace.

  
  
Na Potravinářské škole a služeb na Charbulově ulici v Brně se své tradiční role ujalo sehrané lektorské duo "3x PB" (dvě Pavlíny, z nichž se jedna jmenuje Bersziová a druhá Babušíková, a další PB spočívá v iniciálách jejich bydliště Prahy a Brna).
Podstata předváděcí akce spočívala  v návodu tvorby dortů s technickými a surovinovými pomůckami od firmy Fiala.

Základní podoba hmoty se vyznačuje bílou barvou, kdy se skýtá možnost přidáním rozmanitých druhů odlišných barev vytvořit libovolný colorový odstín. Dalším přísadovým doplňkem bývá směs škrobů, emulgátorů a dalších surovin zajišťující jejich tažnost a vláčnost.
Specifikem a předností těchto hmot je jejich pružnost a snadnost zpracování, které vyžaduje pouze rozválení  s následnou možností okamžitého potahování zvoleného objektu. Jejich elasticita a vizkózní vlastnost umožňuje provést úkon tvarování i bez cukerného podsypu.
Další výhoda tohoto typu hmot je při potřebě zacelení vzniklých trhlinek či podobných poškození, okamžitá a beze stopy proveditelná oprava.
Ztvárnění dortů, ale nejen jich, se vyznačuje množstvím zhotovování různých ornamentů, rytin či dekorativních vpichů, které vyžadují určitý stupeň zručnosti a zároveň i času k provedení.
V nabídkovém sortimentu cukrářských pomůcek firmy Fiala se nalézá nepřeberná škála dekorativních mininástrojů, jejichž pomocí se docílí perfektnosti a rychlosti provedení zdobících úkonů, které s bravurou zvládne i začátečník.

  
  

Tímto se repertoár námětové nápaditosti rozšiřuje o možnosti ztvárnění prakticky veškerého druhu flóry, např. orchidejí, karafiátů, lilií atd, krajek, dekórů apod. Tato nabídka je ještě navíc  násobena velikostním rozměrem v trojím provedení.
Na předváděcí akci z pestrosti nabídky byla použita potahovací hmota Rut bílého zbarvení se žlutým nádechem. Dále hmota Vilton čiré bílé barvy, jejíž přednost spočívá v téměř absolutní elestičnosti, ale podmínkou úspěšné aplikace je  potřeba tenkého rozválení, protože její vlastnosti pro potažení jsou pak příznivější.
Další  seminární ukázkou byla hmota K2, jejíž zastoupení v potahovacích úkonech bývá nejčastější. “Ká dvojka“ se navíc vyznačuje lehkým vonným aromatem. Ovšem při jejím použití musí dbát zásady, vyplývající z její vlastnosti, že ji vyvalujeme do širší vrstvy, ve které dosahuje optima pro krytí.
Modelovací hmoty zastupovala gumpasta. Jedná se též o čistě bílou masu, jejíž základem je moučkový cukr. Tato hmota se nalézá v sypkém stavu a musí se nejdříve propracovat s vodou. Její vysýchání je rychlé a je proto nutné ji urychleně zpracovat. Dalším bodem výukového programu byla ukázka barvení, kdy se jednalo o práškové barvy používané pouze na sucho nebo klasickým způsobem nanášení štetečkem či stříkáním fixírkou.
Fialové tažení napříč celou republikou se váže na cukrářský zájem o tento progresivní druh tvorby umožňující efektivnost provedení a tolik v dnešní době žádanou úsporu času. Brněnská zastávka tak nebyla určitě tou poslední a zakrátko s novým repertoárem se fialové trio opět vydá na další předváděcí akce napříč celou republikou.



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.