Cukrář.cz

Reklama



Ika 2008 - Olympijský javorový list / - 6

fiogf49gjkf0d

 

Kanada je týmem, který dokáže udržet krok se severskými národními kuchařskými družstvy a mnohdy i předčí Spojené státy americké. Jejich umístění na světových soutěží bývají vždy zlato – stříbrného lesku a nejinak tomu bylo i na letošním 22. ročníku erfurtské olympiády. Tým javorového listu odjížděl ověnčen třemi zlatými medailemi, které získal za kategorii kuchařského umění A, za cukrářskou tvorbu C a za kuchyň národů R. Stříbrnou medajli vybojovala největší země amerického kontinentu za kategorii kuchařského umění A. Souhrnný bodový zisk přinesl kanadskému národnímu týmu výsledek v podobě celkové zlaté medajle.

 

Hledáček našeho objektivu se zaměřil na kapitána kuchařského javorového listu, jemuž byla položena otázka, v čem spočívá tajemství dlouhodobých úspěchu jeho svěřenců? Měli jsme možnost slyšet již tolikrát slýchanou odpověď, že je to v síle kolektivního ducha. V upřímnosti přiznávám, že takto formulovanou odpověď jsem vždy předtím považoval nejenom za formální, ale i též trochu recesní.
Jenomže když se v obdobném tónu vyjadřovali další přední představitelé světových kulinářských soutěžních těles, a totéž jsme se dozvěděli i od předsedy hodnotící komise letošní olympiády, bylo patrné, že se zřejmě nebude jednat jenom o vyhnutí se hlubší analýze v odpovědi.
Vždy tvrdím, že kolektiv je fyzika. Jde o to zda-li ve vektoru optima se ve správném úhlu sbíhají veškeré působící siločáry, které z původních sto procent malých energií dokáží vytvořit sto procent výsledné energie velké. Pak se dostáváme k hodnotě  s označením optimum. Tento model lze vysvětlit zjednodušeně i příkladem systému ručičkových hodin, kde má každé ozubené kolečko svoji roli, a výsledkem přesné souhry všech dohromady je ukazatel přesného času.
Rovněž tak tomu je u každého kolektivu, kuchařského nevyjímaje, kde každé kuchařské kolečko musí plnit zadaný úkol, určený hodinářem, potažmo kapitánem. Pokud ten do stroje vloží kolečka s nesprávným ozubením, pak celý přístroj jde tzv. „podle plotu“.
Čili, jak vidno, kolektivní duch má na výsledek nesmírný vliv, neboli, řečeno ústy českého básníka Jana Nerudy,: “Bude-li každý z nás z křemene, bude celý národ z kvádru“.

 
   
  
Kanada je třetí největší zemí světa, čemuž zdaleka neodpovídá její demografie. Z tohoto ukazatele v možnosti složení týmu hrají  proti Kanadě přesilovku rovnou dva faktory. Velké vzdálenosti, a otázka při počtu obyvatel asi 33 milionů, kde vzít lidi? 10 provincií, kdy každá má své hlavní město, nedovolují centralistické obsazení soupisky týmu pouze z jedné oblasti, ať z hlavního města Otawy  či z nejlidnatější provincie Ontaria. Tým, dle kapitánových slov je poskládán z celé Kanady a svým povahovým složením vytváří bratrské společenstvo.

Kapitán kanadského týmu byl jediným z dotázaných, který nám sdělil i sumu, z které severoamerický tým hradil položku nákladů spojenou s činností kanadského olympijského týmu. Jednalo se o sumu 750 000 kanadských dolarů (hodnota vůči koruně se rovná přibližně v ceně 16 Kč, tzn. cca 12 miliónů Kč).
Na otázku zda je na kanadské poměry tato sumu málo či dost, kapitán odpovídá, že peněz není nikdy dostatek. Pro přiblížení tohoto rčení podává kanadský kouč vysvětlení v personální skladbě kuchařských aktérů, kdy jeden pochází z Vancouveru, druhý z Newfoundlandu, další z Edmontnu či Quebecu. Někteří reprezentanti se musí na soustředění přepravovat letecky i 7 hodin. K tomu je nutno připočíst tréninkovou dávku 4-5 dnů v měsíci. To se při takových vzdálenostech a intenzitě tréninku i na první pohled slušný rozpočet zmenší na sotva dostačující částku, dodává first gentleman Canady teamu. Dle dalších slov trénuje Kanada v takovémto rozsahu celé meziolympijské období.
Surovinový podklad pro olympijské studené či teplé kanadské menu pochází výhradně ze specializovaných kanadských farem se kterými má tým dohodu o dodávce konkrétních produktů. To platí v plné míře o masných produktech, jejichž živočišný zdroj je chován v těch nejlepších kanadských lokalitách.
 

To, že Kanada patří k týmům s velmi ostrým hledím sledovanosti odborné veřejnosti, vyplývá i z výsledků z minulé olympiády, kdy si třetí největší stát na světě připsal na své konto zlatou medajli za předvedený celkový výkon a zlatou medajli včetně nejvyššího bodového ohodnocení v kuchařské kategorii B.
V přípravném Lucembursku obdržel kanadský tým zlatou medajli a celkové 5. místo.

V letošním 22. ročníku kuchařské olympiády si Kanada odváží celkovou zlatou medajli, sestávající z jednoho stříbra a tří zlatých ocenění, jež tvoří v bodovém zisku celkové 5. místo.
-------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
                                                    Torba jednotlivců



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.