Cukrář.cz

Reklama



CESK a.s. v čokoládovém vábení

fiogf49gjkf0d

Počátek 16. století zaznamenal velký rozvoj námořních objevitelských plaveb, které měly odraz v důsledcích ať pozitivních i též negativních, ale z pohledu naší profese spočíval výsledek zámořských objevitelských misí v objevení Theobroma Cacao neboli božského stromu kakakovníku, který přiblížil Evropě nový výrobek, který zdomácněl pod názvem čokoláda.
Ta se postupem doby stala jednou z důležitých surovin cukrářského odvětví a s příchodem techniky, zejména v poslední době digitální, dosáhla její výroba nadstandardních výsledků.
Komplexní výrobní systém čokolády přináší potřebu nejrůznějších strojních a technologických zařízení, mezi které náleží i temperovací stroje.

  
 

Společnost CESK a.s. v Brně v rozmanité řadě prezentací své obchodní  - a rovněž servisní - nabídky představila veřejnosti temperovací zařízení pro výrobu čokolády v typovém označení SELMI ONE.
Jedná se o průtokový temperovací stroj na čokoládu v hodinové produkci 55 kg za hodinu  a temperace 7 kg za 7 minut. Průběžná cirkulace způsobuje dokonalé rozptýlení a smíchání všech částí čokolády a dosažení vysoké kvality výrobku.
K zařízení SELMI ONE náleží taktéž plnič náplně do čokoládových forem, který je řízen mikroprocesorem, což přináší přednost zejména při výplni dutých prostorů. Tento způsob plnění umožňuje rychlejší proces, ale též přináší riziko utváření vzduchových bublinek, které jsou však zcela eliminovány přídavným vibračním zařízením. Toumožňuje plnění i při různém stupni konzistence náplně při plnící rychlosti ca 6 forem za minutu.

        TEMPEROVACÍ CYKLUS JE JEDNÍM Z HLAVNÍCH ČINITELŮ KVALITY ČOKOLÁDY

                       Orientační ukázka důležitosti temperovacího cyklu

Tuhá, pevná složka - roztopení na 45 °C
Ochlazení na na 16  - 20 °C
Opětovný ohřev 28 - 31 °C

Tmavá čokoláda 30 - 31 °C
Mléčná              29 - 30 °C
Bílá                   28 - 29 °C

Následuje ohřev, míchání, správná teplota
U mléčné a bílé čokolády se doporučuje maximální teplota 45 °C
Rozhodující pro ideální teplotu je obsah másla  v mléce

32% tuku pro hořkou čokoládu = 31 °C
41% tuku hořká čokoláda        = 30° C

Platí pravidlo, že čím méně tuku, tím musí být vyšší teplota temperance (rozpětí 1°C) aby bylo dosaženo optimální temperační hodnoty.

Společnost CESK, a.s. je  významný dodavatel italských zmrzlinových strojů FRIGOMAT na výrobu točené zmrzliny. Poskytuje vybavení pro restaurace, cukrárny a bary, do jejíhož obchodního zaměření náleží rovněž evidenční systémy, nápojová technika i menší systémy pro domácnost a kanceláře (viz. banner vlevo nahoře). 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.