Cukrář.cz

Reklama



Potahová hmota K2

29.03.2016 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Existují různé druhy potahovacích hmot, které se zhotovojí za účelem různého druhu použití.
Na téma potahovacích hmot začneme s hmotou K2,  kdy kromě oficiálního vyjádření zastupitelské firmy, dáváme prostor názorům a zkušenostem našich čtenářů.

NÁVOD K POUŽITÍ

1. Náplň do dortů:
hmotu rozehřejeme nad párou (při teplotě 33 až 40°C) a rozředíme cca 0,2% vody. Základní náplň lze dochutit, doplnit dalšími surovinami.
2. Potahování dortů a modelování ozdob

Potahování dortů:
Dort před potažením potřeme krémem. Můžeme také potáhnout vrstvou pravého marcipánu. Cukrářskou hmotu K2 rozválíme do velmi tenké vrstvy, pokryjeme s ní dort a uhladíme.

 Hmotu K2 dáte do koltíku malého šlehače (je zapotřebí silnější než ruční) a pomocí protínačky (mikuláše ...) na pomalý chod začnete míchat a postupně přiléváte po malých množstvích horkou vodu, až vznikne mnota, která se dá stříkat pomocí trezírovacího sáčku - ale pozor ať hmotu nenaředíte moc!, byla by pak řídká a ozdoba se stékala. Nelze s určitostí stanovit přesný poměr a je zapotřebí individuálního přístupu a opakovaného  zkoušení. Hmotu lze stříkat buď hladkou nebo vroubkatou trezírovací trubičkou a lze pomocí speciální trubičky tvořit i kanýrky na boku dortu, nebo stříkat ornamenty na bok dortů.  Hmota poměrně dobře drží.
Jinak na lepení zaschlých ozdob zkuste použít již zde zmiňovanou bílou čokoládu.
Potahovací hmota K2 je čistě bílá, ozdoby na potažený dort K2 můžete přilepit vodou - tzn. krajky, menší plastické ozdůbky, ale např. kytičky, lístky, mašle apod. je vhodné přilepit roztopeným Mohrenglanzem vanilkovým - bílým, je totiž hustý a rychle tuhne, stačí trošku roztopit (nepřepálit!), dát do papírového kornoutku a dle potřeby jen trošku nastříkat a ozdoby přilepit. Když v kornoutku ztuhne, tak se dá do mikrovlnky rozmrazit a znovu použít.  Mohgerglanzem se dají polévat cukroví, zdobit řezy apod. Takže je i na jiné využití než na přilepování ozdob.



Hmota K2 je čistě bílé barvy a je výrazně levnější. Její nevýhoda spočívá v nepříliš velké pružnosti. Nelze ji vyválet až do takové tenkosti jako hmotu Rut. Je trochu ochucena mandlovým a vanilkovým aroma.
Sladká cukrářská hmota určená k rozvalování a potahování i plnění dortů, lze ji použít i k modelování a tvarování ozdob. Je měkká a tvárná. Hmota je čistě bílá, snadno barvitelná potravinářskými barvami.



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.