Cukrář.cz

Reklama



Základní úpravy kávy 2

fiogf49gjkf0d

Káva filtrovaná
připravuje se v přístroji vždy ve větším množství najednou. Do filtrovacího přístroje je přiváděna voda, která se ohřívá k bodu varu. Mletá káva je uložena v papírové filtrovací vložce, přes níž proudí vařící voda. Z tohoto výrobníku je hotová černá káva stáčena do zásobníku, kde se pomocí elektrického ohřívače udrží v požadované teplotě po několik hodin. (Tento druh kávy je vhodné podávat ke snídani).

Káva moka
Patří mezi klasické úpravy černé kávy. Tento způsob přípravy byl oblíben v první polovině našeho století. Mletá káva se nasypala do konvice nebo džezvy, zalila studenou vodou a uvedla k bodu varu. Před podáním v moka příboru se cedila přes sítko. Obliba této kávy vymizela s nástupem moderních typů kávovarů.

Překápavaná káva
Patří rovněž mezi klasické úpravy černé kávy. Připravuje se vždy v jednotlivých porcích. Zpravidla si ji připravu u stolu host sám. Z kuchyně se ke stolu donáší sklenice v manžetě na podšálku s rozetou a lžičkou, konvička horké vody, podšálek, na němž je filtrovací nádoba s kávou, opatřená víčkem, a podšálek s baleným cukrem nebo cukřenka, popř. konvička s mlékem. Na prázdnou sklenici v manžetě se postaví nerez překapávací filtr s dávkou mleté kávy. Do filtrovací nádobky se vleje vařící voda z konvičky a nechá se překapat do spodní sklenice. Po překapání se filtrovací nádoba odloží na připravený podšálek.

Káva kona
Jde o efektivní způsob přípravy kávy přímo u stolu ve skleněném přístroji zvaném kona. Přednost této kávy spočívá v tom, že si host může určit sílu kávy tím, že ji nechá v přístroji dvakrát nebo třikrát překapat. Do spodní skleněné baňky dáme odměřenou dávku studené vody, na ni nasadíme vrchné skleněou baňku, ve které je na pevném sítku mletá káva, a dáme na tepelný zdroj. Při zahřívání vody ve spodní baňce nastává přetlak, který vytlačí vodu do vrchní baňky. Změnou teploty - odstavením z tepelného zdroje se tlak vyrvná a káva překapává do spodní nádoby. Tento proces opakujeme na přání dvakrát až třikrát, čímž docílíme žádané síly kávy.



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.